10 tips voor reisfotografie

0

De zomer breekt aan en dat betekent dat veel mensen op reis gaan naar plaatsen en landen waar ze nog nooit geweest zijn en misschien ook nooit meer zullen komen. Als je tot die gelukkige groep hoort, dan wil je natuurlijk terugkomen met foto’s die je voor altijd dat gevoel zullen geven dat je er weer bent en waarmee je anderen een goede indruk kan geven van hoe bijzonder het er was. Dat lukt natuurlijk het beste als je goed voorbereid op pad gaat. Met de juiste kennis, apparatuur en accessoires. We zetten voor u een aantal tips op een rijtje.

022 JP 20140721 132436 Hong Kong

1- Fotograferen of filmen?

Steeds meer mensen delen hun reis met een filmpje op Youtube. Moderne camera’s kunnen vrijwel allemaal filmen en fotograferen. Maar er zijn maar weinig fotografen die beide moeiteloos kunnen combineren. Al was het alleen maar omdat je voor het filmen vaak hele andere instellingen nodig hebt dan voor de fotografie. Bedenk goed wat het belangrijkste is: de foto’s of de film? Wil je vooral een mooie film uploaden na de vakantie, zorg dan dat je de juiste shots niet mist doordat je net een foto stond te maken..

2- Neem de juiste apparatuur mee. En niet meer dan dat.

Wat je meeneemt aan apparatuur hangt af van je stijl van fotograferen en de onderwerpen die je denkt tegen te komen. Ga je op safari dan is het logisch om tenminste een hele lange tele mee te nemen. Maar op een reis waarop je veel in de bergen moet wandelen, kan je het gewicht van zo’n objectief missen als kiespijn. Bedenk wat je minimaal nodig hebt. En probeer daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te blijven. Neem een statiefje mee als je veel avondfotografie wilt doen of opnames wilt maken met lange sluitertijden. Als het echt een ‘once-in-a-lifetime’ reis is, dan is misschien een extra body of een compactcamera als backup wel een goed idee, voor het geval er iets stuk gaat.

086 JP 20140725 085559 Australie

3- Denk ook aan filters.

Filters lijken een beetje uit de tijd. En toegegeven, voor analoge fotografie waren ze belangrijker dan voor digitaal. Met digitale fotografie kan je immers nog zoveel nabewerken. Maar er zijn filters die dingen kunnen die je niet in de nabewerking kan. Denk bijvoorbeeld aan polarisatiefilters. Daarmee kan je ongewenste schittering tegengaan. Een polarisatiefilter is heel bruikbaar voor het fotograferen van waterpartijen, maar ook onmisbaar om dat heldere groen in de jungle ook echt zo helder te krijgen. Een grijsverloopfilter kan ook helpen om te hoge contrasten te overbruggen. Natuurlijk kan dat ook met bracketing, maar waarom zou je drie of vijf foto’s maken als het ook meteen in een keer goed kan?

4- Schiet met het juiste licht.

Het mooiste licht heb je meestal in de vroege ochtenduren en rond de avondschemer. Je hebt dan ook het minste last van drukte op populaire bestemmingen. De meeste touristen slapen namelijk door dat mooie ochtendlicht heen. Ben je met een gezin op stap dat niet mee wil naar dat ene plekje omdat het licht er dan zo mooi is, probeer dan eens het nuttige met het aangename te verenigen. Stel dan voor om te dineren ergens aan dat beroemde strand. Kijk hoe de zon ondergaat terwijl je wacht op het hoofdgerecht. En als het dan echt mooi wordt, ga dan even wat opnames maken terwijl de overige familieleden zich te goed doen.

289 JP 20140810 043832 Australie

5- Laat de camera niet achter.

Hoeveel je ook voorbereid, soms dienen de mooiste foto’s zich op onverwachte momenten aan. Laat je camera daarom nooit achter in de auto (altijd een slecht idee) of in het hotel wanneer je alleen een ommetje wilt maken of wat te drinken wilt halen. Als je echt niet altijd met een grote spiegelreflex of systeemcamera wilt lopen, denk dan eens na over een goede compactcamera. Ook handig als backup (zie tip 2) of als je in buurten loopt waar een dure camera teveel aandacht trekt van de verkeerde types.

6- Maak backups.

Een groot voordeel van digitale fotografie is dat je makkelijk backups kunt maken. Doe dat dan ook. Want bijna niets is vervelender dan tegen het einde van de reis er achter te komen dat je al die beelden voor niets hebt gemaakt doordat je zakje met kaartjes kwijt is of je geheugenkaart beschadigd is. Er zijn veel oplossingen voor. Je kan een laptop meenemen en daar alles opzetten of kopieren naar een externe harde schijf. Als je voldoende toegang hebt tot internet kan je ook alles online opslaan. Als je camera twee kaartsleuven heeft, kan je zelfs direct alles dubbel fotograferen. Geheugenkaarten zijn niet meer zo duur en deze oplossing bespaart je het meenemen van een laptop. Wat je ook doet, wis nooit de originele kaartjes tot je thuisbent en bewaar onderweg je originelen en je backups nooit bij elkaar. Zo verklein je de kans alsnog alles in een keer kwijt te zijn.

437 Maleisie Indonesie

7- Denk aan alternatieve opnames.

De meeste fotografen hebben wel een idee wat ze onderweg tegen zullen komen en wat ze willen fotograferen. Via internet kan je veel locaties vooraf goed verkennen en talloze sites kunnen je laten zien wat de mooiste plekken zijn om foto’s te maken. Maar bedenk ook eens wat je gaat doen als de omstandigheden niet goed zijn. Als het dagenlang grijs en regenachtig is en die mooie skyline of die prachtige brug er niet zo mooi uit zien. Is er dan ergens een bijzondere overdekte markt met streekprodukten, een imposante kathedraal met glas in lood waar je binnen kan of een straatfestival met kleurrijke karakters?

8- Zorg voor voldoende geheugen en stroom.

Veel fotografen schieten tegenwoordig veel meer dan vroeger in het analoge tijdperk. 20, 30 of 40 rolletjes van 36 opnames was voor veel mensen vroeger heel veel, in twee of drie weken tijd. Met een digitale camera zit je soms zo aan de 1000 opnames in een dag. Zeker als je bijvoorbeeld wilde dieren schiet op tien beelden per seconde. Zorg dus voor voldoende geheugenkaarten om al die opnames op kwijt te kunnen en voor genoeg accu’s om door te kunnen schieten tot er een gelegenheid is om ze weer op te laden. Vaak is dat gewoon ’s avonds bij de tent of in de hotelkamer. Maar op sommige avontuurlijkere reizen kan je weleens twee of drie dagen moeten overbruggen voor je weer een stroompunt tegen komt. Hou daar rekening mee.

192 JP 20140802 075623 Australie

9- Overweeg een actioncamera

Als we kijken naar de verkoopaantallen van actioncamera’s als de GoPro dan zou bijna iedere fotograaf zo langzamerhand zo’n camera moeten hebben liggen. Ze zijn klein en licht en er is eigenlijk geen reden om er geen mee te nemen. Altijd handig voor die ene duik op het Great Barrier reef of die wandeling met gids door die vieze en natte maar o zo bijzondere grot. Een alternatief voor de actioncamera zijn de rugged camera’s zoals de Olympus TG5. Deze zet je niet op je hoofd, maar hebben wel een betere beeldkwaliteit en zijn veel beter te gebruiken als backup camera.

10- Benut die moderne snufjes.

Steeds meer camera’s beschikken over wifi en/of GPS. Op reis is ingebouwde GPS heel fijn, omdat je dan later perfect kan terugvinden waar, in welk steegje of op welk bergpad de foto’s genomen zijn. Hou wel rekening met een iets hoger energieverbruik als je het aanzet. Via wifi in de camera kan je beelden makkelijk overzetten naar je smartphone om ze, eventueel na wat bewerken, te kunnen delen. Bedenk ook even vooraf welke apps je onderweg zou willen gebruiken. Het is handig om die voor vertrek al te downloaden en om er wat ervaring mee op te doen. En nu we het toch over apps hebben: vergeet ook niet de apps met reisinformatie en handige apps die je bijvoorbeeld precies kunnen vertellen hoe laat de zon opkomt en weer ondergaat.

329 JP 20140813 090636 Australie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in