Primeur: 100mm CINEMA MACRO voor micro-43

0
10Tokina

10TokinalensdesignOnder het motto “READY FOR A CLOSE-UP!” maakte Tokina bekend dat de 100mm macro voor Cinema  geleverd kan worden in diverse vattingen:  PL, Canon EF, Sony E, Nikon F, en MFT vatting. Met name dat deze macro cinema lens ook in een micro-43 vatting geleverd wordt, is opvallend. De Tokina Cinema AT-X 100mm T/2.9 macro is a een 35mm /full-frame / volformaat 1:1 macro close-up lens met een kortste instelafstand van 30cm. Voor een macro lens is dat een grote afstand en dat biedt extra ruimte om je onderwerp goed uit te lichten. Deze Cinema lens heeft niet alleen nieuwe looks ten opzichte van de “gewone” Tokina 100mm macro. Vanzelfsprekend is de Tokina 100mm macro “4K ready”: super scherp, contrastrijk met opvallend weinig lichtafval, vervorming of chromatische aberratie.

Tokina 100mm Cinema Macro SPECIFICATIES:

10Tokina

Vatting: PL, Canon EF, Sony E, Nikon F, MFT
Brandpuntsafstand: 100mm
Lensontwerp: 8 groepen /9 elementen
Sensor: Full Frame 35mm (of kleiner)
Minimum scherpstelafstand 0.3m
Maximum Macro Magnification 1:1
Aperture/Iris Blades 9
Transmissie / diafragmabereik T2.9 – T32  / F2.8 – F32
Filtermaat: 82mm
Lengte: 143-172mm (afhankelijk van de vatting)
Diamete:r 88mm
Gewicht: 1.31kg

Geen Focus Breathing

Cinema lenzen onderscheiden zich onder andere van gewone fotolenzen, omdat je er zo nauwkeurig handmatig kan scherpstellen. Voor follow focus zit er een gekartelde ring op het objectief. Focus breathing – het veranderen van de beeldhoek als je scherpstelt – is een verschijnsel dat je bij de meeste fotografie objectieven tegenkomt, maar die bij Cinema lenzen afwezig is. Voor video is dat erg belangrijk, maar het maakt het ontwerp van een goede lens stukken moeilijker. Het is een van de redenen waarom Cinema lenzen duurder zijn dan gewone objectieven. Een andere reden zal zijn dat ze in kleinere oplages worden gemaakt.
Een ander belangrijk pluspunt is het de-clicked diafragma met 9 afgeronde bladen voor en fantastische bokeh. Door het diafragma traploos te kunnen bedienen, kan je tijdens het opnemen de belichting veel beter regelen met een Cinema lens dan met een gewone lens. De lichtsterkte van Cinema lenzen wordt uitgedrukt als Transmissie.  Eigenlijk is transmissie een betere indicator voor de lichtsterkte dan de lensopening / het diafragma. De Tokina 100mm heeft bij volle opening een Transmissie van T2.9, wat erg laag is voor een macro lens. Het objectief heeft een duurzame, volledig metalen cine-style behuizing.

MTF chart

Tokina toont op hun website ook een MTF chart, waar je het verloop het contrast (bovenste twee lijnen) en de detaillering / micro contrast (onderste twee lijnen) zijn uitgezet tegen de afstand tot het centrum van het beeld. Ter illustratie heb ik hieronder een groene lijn geplaatst, die de uiterste hoek van een micro-43 sensor laat zien. Bij sommige objectieven zie je een spectaculair verschil in performance tussen de hoeken en het centrum, maar de Tokina 100mm macro is – ook op een volformaat sensor – opvallend constant. Dat is weinig verrassend, omdat de reguliere Tokina 100mm macro een bekende top performer is. Ongeveer een half jaar geleden was die macro lens, die toch al enige tijd op de markt is, wereldwijd uitverkocht, omdat Ken Rockwell had laten zien hoe goed die Tokina 100mm macro wel niet is. Nu kunnen ook de videografen met een Panasonic GH4 hiervan mee profiteren.

10MTFTokina

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in