2 lenzen voor 20 euro?

0

De paginagrote advertenties van de site Koopjedeal.nl in de landelijke dagbladen trekken altijd onze aandacht. Zeker wanneer er, zoals op 9 mei jongstleden, een ‘groothoek- en macrolens voor Canon en Nikon’ wordt aangeboden voor het riante bedrag van € 19,95.

converter1200Volgens de website gaat het hier om een ‘High definition PHD’ lens, uiteraard ‘volautomatisch’ en ‘autofocus’  van het ‘digitale SLR Pro’-type, en dan ook nog eens met  ‘Crystal Optics’ en ‘AF/Infrarood-compatibel’! Voor onze Nikon wordt de 52 mm versie aangeraden, die zou geschikt moeten zijn voor de Nikon D40, D70 tot en met de D5000. Een APC-C objectief dus. Snel besteld en al de volgende dag werd ons een exemplaar bezorgd. Het bleek niet om een echt cameraobjectief te gaan, maar om een setje van twee voorzetlenzen die op een bestaand objectief geschroefd moeten worden.

Keurig

Het setje ziet er, het moet gezegd worden, keurig uit. Twee afzonderlijke lenzen, elk met een matzwarte aluminium vatting, onberispelijk uitgevoerd en compleet met lensdoppen geleverd in een zwart etuitje. De paarse coating die in de krantenadvertentie zo duidelijk zichtbaar was vonden we op de lenzen niet of nauwelijks terug. Elke vermelding van fabrikant of herkomst ontbreekt, op de macrolens staat allen maar ‘Macro’, en de groothoek draagt de ronkende tekst ‘Digital High Definition 0,45X Super Wide Angle Lens with Macro Japan Optics’. De versie die wij hadden past op een objectief met 52 mm schroefdraad. Consumentenlenzen met deze filtermaat zijn er voor Nikon niet zo veel, op de website van Nikon vonden wij alleen de (oude) AF-D 50 mm f/1,8 (dus niet de AF-S), de 35 mm f/1,8 en de 40 mm Mikro. Wij bezitten geen van deze objectieven maar met enig kunst en vliegwerk monteerden wij de Koopjedeal voorzetlens op onze 50 mm f/1,4.

Macro

horloge1200

De Macrolens heeft twee uitwendige schroefdraden van 52 mm waarvan er dus een in de filtervatting van het objectief geschroefd moet worden. Het is een lens met een brandpuntsafstand van circa 55 mm. De sterkte van voorzetlenzen wordt meestal in dioptriën uitgedrukt: in dit geval is dat 18. Dat is nogal wat, de meeste andere voorzetlenzen komen niet verder dan 4. Daarmee heb je een makro-objectief geschapen met een beeldveld van 22 mm (lange zijde). Omdat het Nikon APS-C formaat een lange zijde heeft van 24 mm kun je inderdaad van een echt macro-setje spreken. De afbeeldingsmaatstaf is immers groter dan 1.

De scherpte in het midden stelde ons zeker niet teleur en is tot op pixelniveau scherp (we gebruikten een D800 ingesteld op DX-formaat). In de hoeken is duidelijk chromatische aberratie zichtbaar maar hinderlijk is dit niet en voor zo’n prijs kun je natuurlijk niet de hele wereld verwachten. Oordeel: zonder meer bruikbaar.

makro1200

Groothoek

De groothoeklens heeft een inwendige 52 mm schroefdraad en moet weer op de makrolens geschroefd worden. Hij heeft een filtervatting met diameter 62 mm. Het beeldveld van het gebruikte 50 mm objectief neemt toe en is nu vergelijkbaar met dat van een 35 mm lens. De scherpte in het midden is acceptabel maar die in de hoeken is dat niet. Onscherp en een dijk van een chromatische aberratie. Zelfs het goedkoopste zoomlensje presteert in de groothoekstand beter. Een zonnekap wordt niet meegeleverd en met de zon in beeld krijg je er nog fraaie artefacten gratis bij. Conclusie: deze groothoekbril voor een standaardobjectief is geen aanrader.

groothoek11200

Conclusie

Koopjedeal verkoopt, zo is onze indruk, restpartijtjes die maar heel kort op de site staan. De mensen van Koopjedeal.nl hebben duidelijk meer verstand van marketing dan van fotografie. Uit de tekst in de krantenadvertentie en op de website hebben wij niet kunnen opmaken dat het hier niet om een objectief maar om een voorzetlens gaat. Maar twee dagen na onze aankoop was er al weer een andere aanbieding: een soortgelijk setje, deze keer onder de naam Guardo Lens Kit, waarbij het filmpje op de site wèl duidelijk laat zien dat het om een voorzetlens gaat. Dit setje werd aangeboden voor € 12,95!

De macro-lens is voor die prijs best aantrekkelijk voor wie eens met macrofotografie wil experimenteren. en als macrofotografie je dan bevalt, koop je snel een echte macrolens. De groothoeklens zouden wij niet gebruiken. Misschien kun je het glas er beter uit slopen, dan heb je nog een mooie 52 naar 62 mm step-up ring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in