Een andere kijk op de wereld: 360

0
teta

Het wordt al een aantal jaren aangeprezen als de nieuwe doorbraak op het gebied van fotografie en film: 360. Bij een ‘360’ film of fotografeer je alles om je heen, alles links, rechts, boven, onder en achter je. Op een gewone monitor kan je dit soort foto’s of films alleen helemaal bekijken met een sterke vervorming omdat het ronde beeld in een plat vlak moet worden geperst.

 tetaMet een smartphone of tablet wordt het al een heel andere ervaring. Dan bekijk je maar een gedeelte van de hele opname, maar kan je door de smartphone of tablet te draaien helemaal om je heen kijken. Het beeld is op deze manier niet langer vervormt maar heel natuurlijk. Nog mooier wordt het door de smartphone in een speciale houder te plaatsen als een virtual reality bril. Wanneer je vervolgens je hoofd draait, beweegt het beeld mee. Hierdoor wordt je echt ondergedompeld in een virtuele wereld. Als toeschouwer kan je vervolgens zelf bepalen wat je wilt zien. Of je kan als fotograaf of filmer zelf vooraf een uitsnede maken. Dat is ook een mooie functie van 360: je filmt alles en kiest dan later wat je wilt laten zien.

Een van de meest populaire camera’s om 360 opnames te maken is de Ricoh Theta. De camera beschikt over twee objectieven aan de voor- en achterkant die samen zorgen voor een 360 graden beeld. De resolutie van de eerdere modellen was niet zo hoog, maar de nieuwe Theta S kan foto’s maken met 14 megapixel en filmen in Full HD. Een resolutie voor film van 1920×1280 pixels klinkt goed. Wanneer je het beeld op een telefoon of tablet bekijkt, zie je daar echter maar een deel van. Dat zorgt ervoor dat de werkelijke scherpteindruk van de beelden een heel stuk lager ligt.

225008 360 front right 2

De nieuwe Nikon Keymission 360 die op photokina 2016 werd geïntroduceerd is weer een stap verder in de ontwikkeling. De Nikon 360 filmt in 4K. Wanneer je daar op je scherm een kwart van ziet, hou je toch nog een Full HD beeld over.  Dat is een enorme verbetering ten opzichte van de Theta S. Wat ook bijzonder is, is dat de Nikon gebouwd is als een action camera. De compacte bouwwijze zorgt ervoor dat je de camera bijvoorbeeld heel goed op skihelmen kan monteren. De Keymission 360 is ook waterdicht. Hij wordt zelfs geleverd met twee aparte beschermglaasjes die bij het duiken het beeld corrigeren voor de andere brekingsindex van water.  De Keymission 360 kan dus gebruikt worden op kayaks, mountainbikes of drones. Ook de bediening is heel eenvoudig. De camera heeft twee grote knoppen, een voor het starten van het filmen en een voor het maken van foto’s. Apart aanzetten is niet nodig. Dat is handig wanneer de camera bevestigd is op een plek waar je hem niet goed kan zien zoals een skihelm. Uiteraard kan de camera ook volledig draadloos via een smartphone (Android of iOS) bediend worden.

The Camera Store TV heeft een review gemaakt van de Nikon Keymission 360 die een goed beeld geeft van wat er wel en (nog) niet kan met 360 camera’s. Met zijn degelijke bouw en hoge 4K resolutie is de Keymission de volgende stap in de voortdurende evolutie van 360 camera’s:

{youtube}fEEY3hiXV5Q{/youtube}

Wie een grappige toepassing wil zien van 360 camera’s kan het volgende filmpje over de Great Wall van Trump bekijken:

{youtube}CVvPPQ3SvAQ{/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in