4K HDR TV; Sony XE70

0
4KHDR

Vrijwel alle beeldschermen van dit moment hebben een te lage resolutie om echt realistisch over te komen. Bij de meeste smartphones en sommige notebooks worden we verwend met Rettina schermen, met zo’n hoge resolutie, dat het beeld veel mooier is dan op de meeste TV’s en computermonitoren.
Een andere tekortkoming is het dynamisch bereik. Als je TV kijkt en er komt in de nacht een auto naar je toe gereden, dan knipper je niet met je ogen. Een explosie op TV is een televisiebeeld duidelijk niet echt. Dat zal snel veranderen. Sony, Panasonic, Samsung en LG bedenken dingen, die mij doen watertanden. En dat, terwijl ik niet veel met televisie heb.

4K HDR

4KHDR  

Vandaag kondigde Sony aan dat ze binnenkort een serie TV schermen uitbrengen, met zowel 4K-beeldkwaliteit als de helderheid, kleurenrijkdom en details van High Dynamic Range (HDR). Wil je zien waar deze schermen toe in staat zijn, dan moet je er opnames op afspelen, die speciaal voor 4K HDR zijn gemaakt. Op Netflix kan je volgens mij Game of Thrones zien in 4K. Er is voor 4K HDR voor honderden uren nieuwe en klassieke films, populaire en exclusieve tv-series en concerten te vinden op Netflix en Amazon Video. Met de Panasonic GH5 en de Atomos 4K recorders kan je filmen in nieuwe HDR kleurruimtes. De echte HDR kwaliteit van deze opnames zie je alleen op een 4K HDR scherm.

Zien is geloven

{youtube}ynvKWYvyCqw{/youtube}

Op foto- en video beurzen staan steeds vaker 4K HDr schermen. In Tokyo kan je in het Sony gebouw naast een beeldscherm met een surfster staan, die in fel zonlicht surft. Het is bijna alsof de waterdruppels over je heen zullen vallen. Of de surfster in je armen.
Een paar jaar geleden liet LG in een filmpje zien hoe realistisch 4K HDR overkomt. Omdat je dat niet rechtstreeks op een gewoon scherm kan laten zien, bedachten ze een creatieve omweg om je uit te leggen hoe veel beter deze nieuwe schermen zijn. Ik ben overtuigd. Hier nog een filmpje over sneeuw in Jakarta, om jou over de streep te halen:

{youtube}Tkmtni1Urtg{/youtube}

De eerste 4K HDR schermen zullen nog een paar duizend euro kosten. Er zijn twee varianten: OLED schermen met eenzelfde lichtsterkte als de huidige LCD schermen, maar met veel betere zwarten. In ruimtes zonder direct zonlicht komen deze schgermen tot hun recht. Kijk je in een lichte kamer, dan is een LCD scherm met een hoge lichtopbrengst (1000 nits of meer) een betere keuze. Weliswaar zijn de zwarten minder zwart bij een LCD scherm dan bij een OLED beeldscherm, maar in een lichte ruimte heb je meer aan een felverlichte TV dan aan een TV met gitzwarte zwarten. Ik ben al aan het sparen.

{youtube}NeXMxuNNlE8{/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in