4K vs Full HD: zie jij verschil?

0

P1500062

Heb jij een beeldscherm en een grafische kaart om beeldvullende 4K opnames (beelden van 8 megapixels) op je scherm te bekijken? Of je wil een TV hebben, waarmee je 4K video beeldvullend kan bekijken? Dan zit je vast met de vraag: Zie ik het verschil in beeldkwaliteit tussen 4K en Full-HD?
Het antwoord hangt af van de kwaliteit van je ogen (ik neem voor het gemak aan dat die gemiddeld, of in vaktermen 20/20 zijn), de grootte van je beeldscherm en van de afstand waarop je de beelden bekijkt. Bekijk je 4K op een 30 inch computerscherm op 50 cm afstand, dan zie je het verschil beter dan op een 21 inch beeldscherm op dezelfde kijkafstand.

Tip: Niet iedere kabel kan 4K video doorgeven aan een beeldscherm. HDMI gaat niet hoger dan 30Hz. Voor 4K @ 60 Hz maak ik gebruik van DisPlayPort 1.2.

Ga je nog verder zitten, dan zie je geen verschil meer tussen 4K en Full HD en als je nog verder weg gaat, zie je niet eens meer verschil tussen 4K ((2160p), Full HD (1080p)  en HD (720p). Onder aan deze pagina staat een grafiekje, waaruit je kan aflezen wanneer je het verschil ziet tussen HD, Full HD en 4K beelden. Omdat je bij 4K video 60 keer per seconde een nieuwe 8 megapixel opname te zien krijgt, heb je een hele moderne grafische kaart, de juiste verbindingskabel en een modern 4K beeldscherm nodig. Dat zijn zo veel gegevens, dat het voor veel mensen betekent dat er een beeldscherm, of PC vervangen moet worden. Als je een 4K beeldscherm wil gebruiken voor video- of fotobewerking, dan is ook de nauwkeurigheid van de kleuren een belangrijk selectie criterium. Met name de goedkopere 4K beeldschermen hebben een minder nauwkeurige kleurweergave.

Tip: Let bij de aanschaf van een 4K beeldscherm op de verversingsfrequentie (60Hz).

Niet ieder beeldscherm is in staat om 4K beeldvullend weer te geven.  Niet alle grafische kaarten  en 4K beeldschermen zijn in staat om bij 4K resolutie het beeld 60 keer per seconde te verversen (60 Hz). Bij lagere frequenties wordt video beeld schokkerig en ook stilstaande beelden ogen onrustig.  Er zijn veel mensen die hoofdpijn krijgen bij het kijken naar een beeldscherm dat ingesteld staat op een lagere verversingsfrequentie dan 60 Hz. Als je de diameter van je beeldscherm (bij TV’s is dat vaak 50, 60 of 70 inch; bij computerschermen is dat minder: 21, 24, 28 inch) en je kijkafstand (afstand tussen jou en het beeldscherm) weet, dan kan je zelf uit onderstaand grafiekje aflezen wanneer je verschil zal zien tussen Full HD en 4K. Het is niet zo dat een groter beeldscherm per definitie beter is. Bij een groter beeldscherm zit je vaak ook verder van het scherm af. Bij kleine 4K computerschermen (21 inch, 24 inch) zie je op kijkafstanden van minder dan 60cm dat 4K zichtbaar scherper is dan Full HD.

014K700

 Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Heb jij betere ogen dan Jan Modaal? Wil je het zelf uitrekenen? Download de Home theater Calculator Excel spredsheet  van Carlton Bale.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in