6K Video met Panasonic GH5

0

6K Video? Is dat geen typefout? Nee, dat is het niet. Panasonic geeft wel hoog op van de 6K Photo-mode, maar vermeldt niet dat de GH5 wel degelijk ook in 6K kan filmen. Het enige probleem is dat er nog niet veel videosoftware is die de H265 codec goed kan verwerken. Maar daar zijn trucjes voor.

 voordelen van 6K Video

Voor veel filmers is het al de vraag of ze in 4K of gewoon in Full-HD op moeten nemen. De bestanden zijn met 4K veel groter en lang niet iedereen heeft een monitor waarop je 4K goed kan bekijken. Daar staat tegenover dat 4K scherper is, kan worden omgerekend naar de beste Full-HD die je maar kan krijgen en dat je met het 4K bestand trucjes kan doen die niet mogelijk zijn als je opneemt in FullHD. Zo kan je – als je eindproduct Full-HD is – digitaal pannen en zoomen in een 4K bestand zonder kwaliteitsverlies. Je hebt namelijk veel meer beeld dan je nodig hebt voor Full-HD. Ook kan je gebruik maken van digitale beeldstabilisatie in bijvoorbeeld Adobe Premiere zonder verlies van kwaliteit. Diezelfde argumenten gaan ook op voor filmen in 6K als je output 4K moet zijn. Doordat je meer pixels hebt kan je een kleine pan of zoom maken en kan je heel goed stabiliseren en nog steeds meer pixels overhouden dan je nodig hebt voor je 4K-output.

Kijk hier het filmpje van Peter Gregg waarin hij uitlegt hoe je 6K kan verwerken en welke instellingen je moet kiezen. De H265 is een opvolger van de H264 codec en vermoedelijk zullen steeds meer programma’s deze codec in de toekomst ondersteunen.
{youtube} vz1BYfEo83Y {/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in