Adobe Lightroom CC verbeterd

0

Er zijn 2 Lightroom 6 versies: de standalone versie zonder abonnement en een Lightroom CC versie waarop je een abonnement hebt. Voor beide versies verschijnt regelmatig een update, waarin nieuwe lenscorrectieprofielen en cameraprofielen voor RAW conversie zijn opgenomen. De Lightroom CC versie krijgt bovendien ook functionele updates. Een in mijn ogen zeer aangename verbetering is de meest recente aanpassing van Lightroom CC, waarin de lenscorrecties zijn gescheiden van de perspectief correcties (Upright). Je kan nu Upright handmatig instellen. Ik heb er de afgelopen dagen wat mee gespeeld en ben er zeer enthousiast over. Dit is voor architectuur en panoramafotografen al voldoende reden om over te stappen op de abonnementsversie (als ze die al niet hadden).
Deze foto is een (verkleind) detail van een kerkplafond, dat ik dankzij de uitbreiding van de Upright functie heb kunnen verbeteren. 06pano 2

 In Adobe Lightroom CC is het tabblad Lenscorrecties opgesplitst in een tabblad “Lenscorrecties”, waarin de zuivere lens correcties (chromatische aberratie, vervorming en lichtafval; automatisch met een lensprofiel en/of handmatig). Nieuw is het tab blad “Transformatie”, met daarin de “Upright”functie, waarmee je automatisch het perspectief kon aanpassen. Deze automatische correctie is verbazingwekkend goed in het rechtzetten van horizontale en verticale lijnen. Maar soms verslikt de software zich in een foto. Tot nu toe kon je dan niet handmatig ingrijpen. Een enorme verbetering voor de probleemgevallen is dat je nu 4 lijnen kan tekenen in een foto (via de knop “Met instructies”), die volgens jou recht moeten zijn.

06upright

Drie maal raden welk objectief we op dit moment testen .

Deze foto is samengesteld uit 5 uit de hand geschoten opnames, gemaakt bij een brandpuntsafstand van 24 mm. Wie ooit zoiets geprobeerd heeft samen te voegen tot een panorama, weet dat je dan een zwaar vervormd panorama krijgt met de meeste panaoram software. Om de kerk enigszins natuurgetrouw weer te geven, zijn de opnames eerst in PTGUI samengevoegd tot een redelijk panorama (de hoeken lopen nog steeds uit). Daarna heb ik met de nieuwe upright functie in Lightroom CC als kers op de taart de horizontale lijnen uitgelijnd.

06pano

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in