AF finetuning fluitje van een cent met Nikon D5

0

Hoe hoger de resolutie, hoe lichtsterker de lens en hoe kritischer de fotograaf, des te groter de kans dat het opvalt dat niet iedere combinatie van lens en spiegelreflex camera perfect op elkaar is afgestemd. Aan de ene kant heb je toevallige verschillen: een AF module is onnauwkeurig en stelt telkens op een andere plaats scherp, terwijl je toch iedere keer op dezelfde plaats scherp stelt. Dat is niet zelf op te lossen, maar komt gelukkig niet zo vaak voor. 

 DSC0394
Wat vaker voorkomt, is dat er systematisch voor of achter het onderwerp scherp gesteld wordt (“frontfocus”en “backfocus”). Bij spiegelloze systeemcamera’s komt dit probleem zelden voor, omdat het sensor signaal wordt gebruikt om scherp te stellen. Maar omdat een spiegelreflex camera een AF module heeft, die niet op de sensor zit, kan het bij spiegelreflex camera’s wel een rol spelen. Je kan dit eenvoudig zelf testen door handmatig de lens scherp te stellen op oneindig, de AF aan te schakelen en daarna vanaf statief met je lens helemaal open (met het grootste diafragma) scherp te stellen op het midden van een lineaal (of, zoals in bovenstaand plaatje een speciaal daarvoor bestemde testkaart) die recht op je gericht is. Herhaal het een paar keer. Als je er achter komt dat je hebt  scherpgesteld op 25,0 cm, maar dat er telkens scherp gesteld is op 25,3 cm, dan zijn lens en spiegelreflex camera niet perfect op elkaar afgestemd. 
Het is niet terecht om daarvan de camerafabrikant of lensfabrikant de schuld te geven. Het is niet ongebruikelijk dat een lens die op de ene camera systematisch te dichtbij scherpstelt, op een andere camera perfect zijn werk doet. Conclusie: aan de lens ligt het niet. Vervolgens test je de “foute ” camera met een andere lens en dan blijkt dat ook de “foute” camera gewoon goed is. Voor het beste resultaat is het echter wel verstandig om in dergelijke getallen gebruik te maken van AF fijnafstemming, die je in duurdere spiegelreflex camera’s kan vinden. 

{youtube}mYXXP9r0oAc{/youtube}

Er zijn meerdere oplossingen voor het calibreren van lenzen, zoals FoCal en het geavanceerde Sigma USB dock, waarmee je de AF van je spieglreflex camera kan afstemmen op je eigen objectieven. De meest eenvoudige oplossing die ik tot nu toe ben tegen gekomen, is de AF finetuning op de Nikon D5, zoals wordt gedemonstreerd in deze video van DpReview.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in