Bas Meelker – Het belang van beeldbewerking

0
bas meelker landschap
Foto: Bas Meelker
bas meelker landschap

Onlangs gaf fotograaf Bas Meelker voor ViewSonic een workshop over beeldbewerking, waarbij hij zijn eigen werkwijze en aanpak als leidraad gebruikte. In hoeverre bewerkt Bas zijn foto’s en wat doet hij dan precies? De deelnemers vormden een gemende groep qua leeftijd en niveau. Ik mocht meekijken en zag een enorm bevlogen fotograaf, die met liefde en humor een kijkje in zijn keuken gaf. Ik sprak hem na afloop nog even.

Om te beginnen is het het belangrijkst dat je een heel goede foto maakt.

Met een beeldscherm doe je jaren, dus is Bas van mening dat je meteen een goede moet kiezen. Zelf werkt hij nu met een ViewSonic VP2786-4K. Ik vroeg hem waar hij op let als hij een monitor koopt.
Bas: “Een paar dingen. Ik kijk als eerste naar het kleurbereik dat de monitor kan weergeven, welk profiel de monitor heeft. Voor mij is het belangrijk dat hij 95 tot 100 procent van het Adobe rgb-kleurprofiel kan weergeven. Dat is niet zozeer omdat dat kleurprofiel nou zo superbelangrijk is, het betekent alleen dat die monitor geschikt is voor grafische toepassingen. Als dat in orde is, is de rest vaak ook wel goed genoeg om je foto’s te kunnen bewerken.

Een ander punt is, en dat is heel persoonlijk, dat ik altijd van knisperend heldere scherpte houd, zoals de schermen van Apple. Daarop zien je foto’s er gewoon mooi uit. Veel beeldschermen die voor fotografische toepassingen gemaakt worden, zijn mat en daar houd ik gewoon niet zo van. Even los van of hij goed is of niet. De monitoren van ViewSonic komen heel dicht in de buurt van Apple-monitoren, maar ze zijn wat betaalbaarder.
ViewSonic geeft daarom voor mij wel het beste van beide werelden: je kunt makkelijk switchen tussen verschillende kleurprofielen en je hebt ook nog de helderheid en de scherpte die ik gewend was van Apple-beeldschermen.

 

Match

Ik probeer altijd een zo goed mogelijke match te vinden tussen de theoretische en kwalitatieve specs die je nodig hebt voor het bewerken van je beeld en het gevoel dat zo’n monitor je geeft. Het beeldscherm moet jou uitnodigen om die foto te gaan bewerken, er enthousiast van te worden.”

Foto: Bas Meelker

En hoe belangrijk is beeldbewerking voor jou?

“Om te beginnen is het het belangrijkst dat je een heel goede foto maakt. Beeldbewerking is natuurlijk het eindstation, maar het hoort er wel bij.

Het is in principe net zo belangrijk als het maken van die foto. Je kunt een heel goede foto maken, maar als je die op een verkeerde manier bewerkt, dan houd je natuurlijk niet iets moois over en andersom is het net zo. Je kunt een slechte foto maken, maar zelfs met veel beeldbewerking zal dat nooit een goed beeld worden. Het een kan niet zonder het ander. Met beeldbewerking zet je de puntjes op de i.

Ik zie mijzelf niet als een fanaticus op het gebied van beeldbewerking. Ik vind het leuk om te doen, maar je zult mij niet een uur lang aan een foto zien poetsen. Misschien is dat ook wat anders voor een landschapsfotograaf dan voor een bijvoorbeeld een portretfotograaf, die heel gedetailleerd met retouche bezig gaat.

Foto: Bas Meelker

Rocket science

Wat wij landschapsfotografen over het algemeen doen, is het combineren van belichtingen, we doen wat dodge & burn, we zijn met kleuren bezig. En dan heb je eigenlijk de belangrijkste beeldbewerkingen zo’n beetje gehad. Het is geen rocket-science.”

Het viel me op dat mensen speciaal voor jou komen en ook al vaker naar andere workshops van jou waren geweest.

“Ik denk dat je dat bij collega’s van mij ook zult zien. Mensen hebben natuurlijk qua stijl en manier van fotograferen een bepaalde voorkeur voor een bepaalde fotograaf. En dan ben je misschien niet alleen maar geïnteresseerd in hoe zo’n foto tot stand komt, maar ben je ook benieuwd hoe zo’n fotograaf zijn beelden achteraf nog gaat bewerken. Dus wat dat betreft is het misschien ook wel te verwachten dat mensen terugkomen. Ik vind het heel leuk om mensen terug te zien. En ook om hun vorderingen te zien. Sommige mensen ken ik inmiddels al heel wat jaren. Er zijn er die in 2011 of 2012 voor de eerste keer naar mijn workshop kwamen en die nog steeds komen. Je bouwt ook een beetje relatie met ze op.

Ik zei laatst nog tegen een paar mensen, die al vaak waren geweest, dat we gewoon eens een keer samen op pad moeten gaan. Geen workshop of zo, maar gewoon samen eens een keer een leuke avond of ochtend te hebben met elkaar. Dat vonden ze een goed idee. Voor mij is dat ook een beetje een soort beloning, want die mensen zijn allemaal zoveel jaren bij je, dan is het ook wel eens leuk om op die manier wat speciaals te doen.

Persoonlijk contact

Het persoonlijke contact geeft net iets extra’s. Ik denk dat dat juist belangrijk is, nu alles gratis online te vinden is.
Er is niks op het gebied van beeldbewerking wat je tegenwoordig niet zelf online kunt achterhalen. YouTube barst van de instructievideo’s, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het wel. Dus in principe hebben die mensen mij niet nodig om dat soort dingen te leren. Maar wat ze wel graag willen horen is, wat mijn insteek is. Waarom doe ik dingen zoals ik ze doe? En dat is voor mensen vaak nog interessanter, dan dat ze van mij moeten leren hoe ze een helderheidsmasker moeten gaan toepassen.
Ik denk dat dit een heel belangrijk punt is. De techniek van beeldbewerking is wel belangrijk natuurlijk. Je moet weten hoe het werkt, alleen, je hebt daar niet zo heel veel aan als je niet ook een idee en visie voor die foto hebt en weet wat je met die foto wilt, wat je doel is. En als ik mensen daarover in een workshop kan laten nadenken, dan komt de beeldbewerking daar ook vanzelf uit voort. Als ik niet weet wat mijn foto moet uitstralen, dan ben ik eigenlijk in mijn beeldbewerking alleen maar bezig om een foto mooier te maken. Of ik daarmee raak schiet, is maar de vraag.

Een van de belangrijkste dingen voor een fotograaf is tegenwoordig hoe die zich onderscheidt van alles wat online staat. Je moet je eigen pad vinden en volgen. En natuurlijk laat je je ook beïnvloeden, ik ook. Ik zie ook dingen om me heen, dingen die ik mooi vind, dingen die ik minder mooi vind. Je leert van andere mensen. Maar uiteindelijk moet je wel je eigen draai eraan geven.”

Bij ViewSonic zit er een kalibreerapparaatje bij de monitoren. Vind je dat handig?

“Ja, het is erg handig. Het betekent gewoon, heel plat gezegd, dat als je zo’n monitor aanschaft, je niet apart nog een kalibratieapparaatje hoeft te kopen. Dus het scheelt je gewoon geld. En het werkt uitstekend. De monitoren worden vanuit de fabriek al heel goed gekalibreerd aangeleverd, maar het is goed om het af en toe opnieuw te doen, en dan heb je hem gelijk bij de hand.

Voor mij is het heel belangrijk dat de kleuren echt zijn. Als ik bijvoorbeeld een beeld verstuur naar een klant, moet ik zeker weten dat de kleuren goed zijn, dus moet je scherm de exacte weergave geven. Ik moet zeker weten dat een klant het beeld krijgt zoals ik het had bedoeld. En dat er straks een foto geprint wordt die eruit ziet zoals ik hem ook op het scherm zie.”

viewsonic.com

basmeelker.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in