Beeldhoek of brandpuntsafstand vergelijken

0
Canon-lensvergelijker beeldhoek

De brandpuntsafstand van het objectief en de grootte van de sensor bepalen samen hoe veel je in beeld krijgt. Dit wordt ook wel de beeldhoek genoemd. Meestal wordt de beeldhoek (FOV) die diagonaal over de opname loopt vermeld, maar soms ook de horizontale beelhoek (hor. FOV) of de verticale beeldhoek (vert FOV). Hoe groter de sensor en / of hoe kleiner de brandpuntsafstand, des te groter de beeldhoek.
Een diagonale beeldhoek van 46 graden komt overeen met wat wij met onze ogen zien. Het is lastig om je een voorstelling te maken bij een beeldhoek van, bijvoorbeeld, 59 graden. Daarom wordt op verschillende website aanschouwelijk gemaakt met een Lens simulator / Focal length simulator / Focal length comparison, wat je bij een bepaalde beeldhoek – en daarmee ook een combinatie van een lens en sensorgrootte – te zien krijgt.  

 

Klik op het plaatje voor de uitleg van Canon over het effect van de sensorgrootte en van de brandpuntsafstand op de beeldhoek.

Canon-lensvergelijker beeldhoek

Nikon’s Lens simulator

Nikon biedt een uitgebreide lenssimulator met 3 landschappen, waar je met een schuifregelaar onder de foto de brandpuntsafstand kan variëren van 10mm  (DX) of 14mm  (FX) tot 600mm. Onder de schuifregelaar kan je aanklikken of je een camera met een DX sensor of een camera met een FX sensor gebruikt. Bij de FX sensor kan je ook de crop-mode aanvinken. Dat gebeurt automatisch als je een DX lens selecteert in combinatie met een FX camera. Onder het beeld staat de beeldhoek in graden duidelijk weergegeven. Je kan ook rechtstreeks een combinatie van een Nikon camera met een Nikon lens selecteren: een AF-S Nikkor 35 mm f/1.8 op een Nikon D3200 heeft een beeldhoek van 43º50′.

 

Klik op de afbeelding om naar Nikon’s Lens simulator te gaan.

Nikon beeldhoekvergelijker, effect brandpuntsafstand en sensor

Sigma’s Focal Length Simulator

Bij de Sigma brandpuntsafstandvergelijker kijk je als het ware door de zoeker van je camera naar een landschap. In het beeld zit een donker kader, dat illustreert wat je te zien krijgt als je een camera met een DX / APS-C sensor gebruikt, in plaats van een camera met een volformaat sensor. Aan de rechterkant van de foto zit een schuifregelaar, waarmee je de brandpuntsafstand kan variëren van 8 tot 800mm.

Macro: Afbeeldingsmaatstaf

De Sigma brandpuntsafstand simulator is uniek in drie opzichten:

  • Aan de rechterkant kan je ook het effect van verschillende Fisheye objectieven bekijken.
  • Ook het effect van een 1.4x converter of een 2x converter op de brandpuntsafstand wordt getoond
  • En aan de hand van een foto van een munt wordt getoond wat de verschillende afbeeldingsmaatstaven 1:1, 1:2, 1:3 en 1:4 betekenen.

Klik op de afbeelding en daarna aan de rechterkant op het rode icoontje voor de (Duitstalige) Sigma’s Focal Length Simulator.

Sigma-lensvergelijker focal length simulator

Tamron’s Focal Length comparison

Tamron’s brandpuntsafstandvergelijker biedt een keuze tussen 2 cameratypes:

  • een camera met een volformaat sensor (35mm)
  • een camera met een APS-C of DX sensor (digital)

Aan de linkerkant heb je de keuze uit 3 landschappen die je voor de vergelijking kan gebruiken. Aan de rechterkant staat een lijst met Tamron objectieven, waaruit je een lens kunt selecteren. On der de landschapsfoto staat een brandpuntsafstandschaal, met daarop een ruitertje. Als je dat ruitertje verplaatst, verander je de brandpuntsafstand en zie je in de grote foto wat het effect op de beeldhoek is.  Onder de landschapsfoto staan ook twee kleine plaatjes, die bij zoomlenzen laten zien wat je te zien krijgt bij de kortste en bij de langste brandpuntsafstand. Als je de brandpuntsafstanden onder deze plaatjes aanpast, worden de objectieven die voldoen aan het bereik dat jij hebt gekozen, blauw gekleurd in de lijst met objectieven, Deze applicatie kan je gratis downloaden om op je eigen PC te installeren.

 

Klik op het plaatje voor Tamron’s Focal Length Comparison.

Tamron-lensvergelijker beeldhoekvergelijker, effect brandpuntsafstand en sensor

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in