Bespreking boek over Lagen, het ultieme boek over de essentie van Photoshop

0
CSR Boekbespreking werken met lagen 2145 cr
Een van de vele mogelijkheden die Photoshop biedt, is het werken in lagen. Toch zijn er heel wat foto-enthousiastelingen die deze mogelijkheid niet kennen of onvoldoende gebruiken. Het onderwerp, werken in lagen, is dus een dankbaar onderwerp om een heel boek aan te wijden. Slaagt de schrijver, Matt Kloskowski, erin om hier in begrijpelijke taal een boek over te schrijven?

CSR Boekbespreking werken met lagen 2145 cr

De inhoud

Het boek is geschreven voor Photoshop CS2 en hoger en begint met een duidelijke uitleg over wat een laag is. In de hoofdstukken daarna komen onder meer overvloeimodi, aanpassingslagen en laagmaskers aan bod. Degene die graag met tekst aan de slag wil, komt ook aan zijn trekken in het hoofdstuk over tekstlagen. De verschillende verbeteringsmogelijkheden passeren de revue en ook laagstijlen worden uitgelegd. Handig is dat elk hoofdstuk wordt afgesloten met belangrijke tips en toetsencombinaties. Kortom, aan de hand van één onderdeel van Photoshop, te weten lagen, komt er in één boek heel veel aan bod.

Twee manieren om dit boek te gebruiken

Studieboek

Om de vele facetten van lagen te leren kennen, kun je het boek van begin tot eind lezen. Het is niet alleen een leesboek, maar aan de hand van voorbeelden kun je ook meedoen of nadoen. Dat betekent dat je ruim 250 bladzijden lang onder de pannen bent. Ik houd nog steeds van studieboeken met veel plaatjes en weinig tekst en dit boek kom ik dan aan mijn trekken. Plezierig is dat tekst en afbeeldingen, vaak een menu, goed op elkaar zijn afgestemd. De plaatjes zijn allemaal sterk praktijkgericht en het taalgebruik is helder. Wel mis ik soms wat uitleg. Waarom kies je bijvoorbeeld voor een bepaalde hardheid van een penceel? En in het hoofdstuk over hoe je de huid van een fotomodel wat fraaier kunt krijgen, mis ik de stap om toch een laag (met mate) te verscherpen.

Naslagwerk

Bij het werken met Photoshop kun je natuurlijk wel eens tegen een probleem oplopen en dan wil je iets opzoeken. Internet kan je soms helpen, maar een boek natuurlijk ook. Dan blijkt dat dit boek voorzien is van een tamelijk complete index. Gelukkig is het boek zo geschreven dat je het niet eerst helemaal van voor tot achter gelezen moet hebben om een bepaald hoofdstuk te kunnen begrijpen.

Conclusie

Het boek is duidelijk van taalgebruik en voorbeelden. Hoewel het onderwerp beperkt is, namelijk lagen, komen veel tools van Photoshop aan bod en zowel beginners als de wat meer gevorderden komen aan hun trekken. Door een goede index is het boek ook te gebruiken als naslagwerk. Al met al een aanrader.

  • Titel: Lagen, het ultieme boek over de essentie van Photoshop
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Pearson Education
  • Auteur: Matt Kloskowski
  • Aantal pagina’s: 248
  • ISBN 978 90 430 17107
  • Prijs: € 34,95

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in