Bespreking LCD zoeker

0
1040211

Vroeger gebruikte men een meetzoekercamera (lees: Leica M) alleen in combinatie met een beperkt bereik aan brandpuntsafstanden. Door parallax zie je bij gebruik van een groothoeklens wat anders door de zoeker dan er op de foto komt. Een ingebouwde zoeker is dan niet optimaal. Als je toch een groothoeklens wilt gebruiken op een meetzoekercamera, dan koop je daarvoor een extra optische zoeker die je bovenop de camera plaatst. Is het wat voor jou?

 1040211 

Bezitters van spiegelreflexcamera’s hebben zo’n extra zoeker niet nodig. Maar met de komst van zoekerloze microsysteemcamera’s en de introductie van Liveview op spiegelreflexcamera’s, ontstaat er weer behoefte aan externe elektronische en optische zoekers op de markt. 
Een LCD ViewFinder, zoals hierboven is afgebeeld, is een loep die rond het LCD scherm van een fotocamera geklikt wordt. Deze externe zoeker wordt gemonteerd op een metalen magneetstrip die je eerst op je zoeker moet plakken. Maar er zijn ook systemen met een andere bevestigingswijze. Door gebruik te maken van een LCD ViewFinder kan je, dankzij de ingebouwde loep, de camera nauwkeuriger scherpstellen. Het gebruik van een opzetzoeker verbetert ook de stabiliteit bij het scherpstellen, omdat je de camera bij het scherpstellen dichter tegen je lichaam houdt.
De LCD ViewFinder wordt vaak gebruikt om een opname te maken (of bekijken) met het LCD-display in fel zonlicht. De LCD ViewFinder is ook ideaal voor gebruikers van een spiegelreflexcamera die een video maken: omdat de spiegel opgeklapt is tijdens het filmen, ben je net als de gebruikers van een camera zonder spiegel, aangewezen op het LCD scherm om scherp te stellen.

Kenmerken van een externe zoeker

  • Geschikt voor de meeste 3″ LCD-schermen
  • Vergrotingsfactor van 2x – 4x ( afhankelijk van merk)
  • Geen dioptrie correctie
  • Robuust en duurzaam: geen bewegende onderdelen
  • Spat- en stof werend

Bij gebruik van een LCD loep / zoeker neemt de omvang van de camera fors toe. Qua gewicht valt het enorm mee. De combinatie van camera, lens en zoeker is nog steeds veel lichter dan een spiegelreflexcamera met lens.

 1040212-2

Er zijn 3 soorten opsteekzoekers verkrijgbaar:

  • Een optische zoeker met een vaste brandpuntsafstand die meestal in de flitsschoen boven op de camera wordt geplaatst. Dit type zoeker is in principe op een groot aantal verschillende camera’s bruikbaar, mits de brandpuntsafstand van de lens op de camera overeenkomt met die van de optische zoeker.
  • Een loep die je als zoeker over de LCD van je camera plaatst. In feite is dit ook een optische zoeker.
  • Een elektronische zoeker (EVF), die wordt geplaatst in een speciaal contact bovenop je camera. Dit type zoeker is maar voor een beperkt aantal camera’s beschikbaar. Voorbeelden zijn de Olympus VF-2 of de Panasonic EVF-1voor micro-43 camera’s. In tegenstelling tot de micro-43 lenzen, zijn deze elektronische zoekers alleen te combineren met het eigen merk camera.

Is het wat voor jou?

Gebruik een extra zoeker is handig wanneer je geconcentreerd moet werken of wanneer je last hebt van opvallend zonlicht op je LCD scherm. Omdat je een elektronische zoeker kunt kantelen, is het in sommige gevallen mogelijk om een EVF als hoekzoeker te gebruiken. De grotere vergroting die je krijgt met behulp van een loep die je op het beeldscherm plaatst, werkt erg prettig. Hieronder zie je de relatieve vergroting van een 3 zoekers. De optische LCD zoeker (links) levert een groter beeld op dan een spiegelreflexcamera of (in dit geval) een camera met ingebouwde elektronische zoeker (midden). De elektronische opsteekzoeker van Panasonic (rechts) levert zo’n klein beeld op, dat je niet meer nauwkeurig handmatig kan scherpstellen. Of een externe zoeker iets voor jou is, zal mede afhangen wat je er voor over hebt en hoe vaak je het wil gaan gebruiken. De prijzen van externe zoekers beginnen iets onder de honderd euro, elektronische zoekers vanaf ongeveer tweehonderd euro.

Zoekervergelijkingtrio

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in