
De beste camera’s voor op vakantie
We hebben 103 camera’s (zie onze camera reviews) getest, voordat we besloten om dit artikel te schrijven.
Op vakantie zit je meestal in een nieuwe omgeving en doe je allemaal nieuwe indrukken op. Je ziet nieuwe dingen die je vaak ook wilt delen met anderen. Geen wonder dat voor veel mensen de vakantie daarom bij uitstek de periode is om veel te fotograferen. Voor wie zich nog afvraagt met welke camera je dat het beste kunt doen, hebben wij uit alle camera’s die we getest hebben, een selectie gemaakt van de beste vakantiecamera’s.
Wat voor camera neem je mee?
De verleiding is natuurlijk groot om op die prachtige reis naar de Grand Canyon, de Serengeti vlakte of het hooggebergte van Nepal de beste camera mee te nemen die je kan betalen. Het idee dat een betere camera ook betere foto’s oplevert, gaat echter niet altijd op. Tenzij je op een speciale fotoreis bent, ben je op vakantie vaak veel onderweg en heb je niet altijd de tijd om alles goed in te stellen of rustig een statief neer te zetten en te wachten op het juiste licht. En al helemaal niet als je ook nog een partner en/of kinderen bij je hebt. Ook kunnen gewicht en kosten je afremmen. Een zware camera met zware lenzen kan een last worden na een hele dag rondlopen en ervoor zorgen dat je apparatuur achter gaat laten in je hotel of gewoon niet meer uit je tas wilt halen.

We hebben daarom voor op reis een sterke voorkeur voor lichtere camera’s. Die neem je makkelijker mee, waardoor je er vaak ook meer mee schiet. Op sommige plekken in de wereld kan een dure camera ook teveel ongewenste aandacht trekken, waardoor het minder prettig wordt om hem veel te gebruiken. Als dat het geval is, overweeg dan een goedkoper, minder opvallend model. En neem dan eventueel twee body’s mee. Een om mee te fotograferen en een als back-up.

Onze keus
Het zal dan ook niemand verbazen dat we dus vooral kiezen voor spiegelloze camera’s. Die zijn immers lichter dan vergelijkbare spiegelreflexmodellen. Maar er zijn ook lichte en compacte spiegelreflexmodellen, die tegelijk ook nog eens heel betaalbaar zijn. En die beschikken over goede sensoren, prima autofocus en waar een grote keus aan objectieven voor beschikbaar is. Dus ook die komen in aanmerking. Zonder verder uitstel stellen we dus onze ideale vakantiecamera’s aan u voor:
Licht, compact en niet te duur
Wil je een fijne, lichte camera waarmee je goede foto’s kan maken en geld overhoudt voor een mooie reis? Kies dan voor een van de volgende modellen:
Nikon Z50
De Nikon Z50 kan je zien als een verkleinde versie van de full frame Z6 en Z7. De Z50 heeft bijna dezelfde ergonomie en bedieningsmogelijkheden als zijn grotere broers. De sensor heeft met 20 megapixel iets minder resolutie, maar scoort wel heel goed op dynamisch bereik en ruis. De Z50 heeft geen beeldstabilisatie, maar de twee beschikbare DX zooms zijn wel gestabilieerd. De kwaliteit van de zooms is goed genoeg om het maximale uit de sensor te halen en ze zijn ook nog eens heel compact en bieden samen een mooi bereik. De standaardzoom, de Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-5.6 VR is een heuse pancake zoom en ideaal voor op reis. Voor het telewerk is er de Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR.
Nikon D3500
Wil je het echt goedkoop houden en toch mooie foto’s kunnen maken, dan is de Nikon D3500 een prima keus. Deze spiegelreflex camera stamt uit een lange lijn van D3xxx modellen. En dat betekent dat het een vrijwel uitontwikkeld model is, dat heel veel waar voor zijn geld biedt. De 24 megapixel sensor biedt 20% meer resolutie dan de nieuwe Z50 en op een enkele acculading kan je gemakkelijk 1500 opnames maken als je niet teveel gebruik maakt van het scherm. Dat is een van de voordelen van een spiegelreflex. Een ander voordeel is dat er voor de Nikon D3500 met zijn F-bajonet heel veel keus aan objectieven is.
Nikon D7500
Voor een beetje meer kan je jezelf ook een groot plezier doen met de Nikon D7500. Die biedt een grotere zoeker, een betere en snellere autofocus en een beduidend hogere opnamesnelheid dan de D3500. Dat is zeker handig als je veel natuurfotografie wilt doen. Ook beschikt hij over wat extra bedieningselementen wat prettig is als je een gevorderde fotograaf bent die ook weleens zelf alles in wilt stellen. Net als bij de D3500 kan je voor de D7500 kiezen uit een van de grootste lenscollecties ooit gemaakt.
Panasonic GX9
Zoek je een echt kleine camera, maar wel eentje met veel mogelijkheden, dan moet de Panasonic GX9 toch hoog op je lijstje staan. De M43-sensor is weliswaar iets kleiner dan de APS-C sensoren van de hierboven genoemde camera’s, maar hij heeft wel hetzelfde aantal megapixels als bijvoorbeeld de Nikon Z50 of de D7500: 20. De GX9 heeft ook een uitstekende ingebouwde beeldstabilisatie waardoor je gemakkelijk zonder statief met lange sluitertijden kan fotograferen en zonder gimbal uit de hand mooi kan filmen. Er is ook een enorme keus aan goede en hele compacte objectieven voor het M43-systeem. Wil je een uitgebreide set meenemen, dan blijft die met een GX9 altijd kleiner dan met een APS-C systeem.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
De Olympus OM-D E-M10 Mark III heeft dezelfde lensvatting als de Panasonic GX9 en dezelfde maat sensor. Maar waar de Panasonic een 20 megapixel sensor heeft, moet je het met de Olympus nog doen met een 16 megapixel exemplaar. De sensor is kleiner dan van APS-C, wat de Olympus een klein nadeel geeft bij weinig licht. Maar daar staat tegenover dat de E-M10 Mark III een erg goede beeldstabilisatie heeft die beter werkt dan van veel concurrenten en dat er veel redelijk lichtsterke vast brandpunt objectieven zijn voor dit systeem die betaalbaar zijn en supercompact. En ook als je graag werkt met lange tele’s voor het schieten van dieren op grote afstand, ben je bij Olympus aan het goede adres.
Canon EOS M50
Schiet je liever met Canon, dan is de M50 een prima keus. De 24 megapixel sensor levert een prima beeldkwaliteit en het draai- en kantelbaar scherm met fijne touchbediening. Je kan met de EOS M50 zelfs filmen in 4K, al is dat wel met een behoorlijke crop. De 2,36 megapixel zoeker geeft een groter zoekerbeeld dan vergelijkbare spiegelreflexcamera’s van Canon en laat je zien wat je doet.
Canon 2000D
Wil je toch liever een spiegelreflex van Canon, bijvoorbeeld omdat je al EF-objectieven hebt of omdat je liever werkt met een optische zoeker, dan is de EOS 2000D een hele fijne, betaalbare spiegelreflex. Hij beschikt over een moderne, 24 megapixel sensor met een goed dynamisch bereik. Het autofocussysteem is het aloude, beproefde negenpunts systeem van Canon en de camera kan filmen in full HD. Daar scoor je niet mee op feestjes, maar je kan er wel prima mee fotograferen. En er is een ruime keus aan EF-S objectieven voor beschikbaar.

Voor als het resultaat telt
Ga je op reis en wil je echt met foto’s terugkomen waar je trots op kan zijn en die je ook groot aan je muur kan hangen? Neem dan een van deze mee:
Canon EOS R
De Canon EOS R is Canon’s eerste full frame systeemcamera. Hij is beduidend lichter en kleiner dan de full frame spiegelreflexcamera’s van Canon maar kan met de EF-RF adapter wel worden gebruikt met alle EF-objectieven zonder enig verlies in prestaties of functionaliteit. Sterker nog, de adapter is er ook in een versie met een extra controlring. En natuurlijk kan je ook kiezen voor de nieuwe en uitstekende RF-objectieven.
Nikon Z7
De Nikon Z7 is ook voor Nikon de eerste full frame systeemcamera. Toch is het meteen een volwassen camera zonder kinderziekten. De autofocus is kort na de introductie nog sterk verbeterd dankzij een firmware upgrade en beschikt nu over goede Eye-AF. En met zijn 46 megapixel sensor biedt hij een beeldkwaliteit die maar weinig andere camera’s leveren. Koop er de inschuifbare Nikkor Z 24-70mm f/4 en Nikkor Z 14-30mm f/4 bij en je hebt een geweldig compacte set voor landschap- en reisfotografie.
Sony A7R IV
De Sony A7R IV is, zoals zijn naam al zegt, een vierde generatie spiegelloze camera. De 60 megapixel sensor is op dit moment het beste wat je kan krijgen in full frame. De sensor biedt een ongelooflijke scherpte als je tenminste de juiste objectieven gebruikt. Tegelijk is de camera klein en voorzien van beeldstabilisatie. Dat helpt bij het gebruik van ongestabiliseerde vaste brandpunten. De camera is zelfs goed te gebruiken met compacte APS-C zooms. Dan nog hou je 26 megapixel bestanden over. De A7R IV heeft een autofocussysteem dat ook zeker zo goed is als de sensor.
Panasonic G9
Naast megapixel giganten als de Nikon Z7 en de Sony A7R IV lijkt de Panasonic G9 niet erg op zijn plaats in dit rijtje. De G9 heeft een sensor met ‘maar’ 20 megapixel. Grotendeels is het dezelfde als in de GX9. Maar de G9 scoort zowel hoog op snelheid als op filmmogelijkheden. Dit is wellicht een van de beste hybride camera’s. Dus als je zowel wilt filmen als fotograferen, dan is dit een van de beste keuzes. En hij kost ook nog eens een derde van bijvoorbeeld de A7R IV of de Z7. Het verschil kan je mooi besteden aan een aantal hoogwaardige, lichtsterke zooms of lichtsterke vaste brandpunten. Dankzij de M43-sensor zijn lange telelenzen ook serieus kleiner dan die van full frame of APS-C.
Olympus OM-D E-M1 Mark II
Net als de G9 heeft ook de Olympus OM-D E-M1 Mark II een 20 megapixel sensor. Bij de Olympus draait alles om snelheid. De camera haalt 20 beelden per seconde in raw+jpeg en zelfs 60 beelden per seconde in PRO-Capture. En is 20 megapixel nog niet genoeg, dan kan altijd gebruik maken van de 50 megapixel Highres-stand. Daar heb je op de Mark II wel een statief voor nodig. Wil je wel de Highres-mogelijkheid, maar dan zonder statief, dan is er de veel grotere E-M1 X of de nieuwe, nog niet door ons geteste E-M1 Mark III. De Mark II heeft recent een grote firmware upgrade gekregen waardoor de videomogelijkheden en de AF in video veel beter zijn geworden en de camera ook een echt goede hybride is geworden. Een ander sterk punt van de OM-D E-M1 Mark II is de fantastische weerbestendigheid. Ga je naar extreem stoffige, koude of natte gebieden, dan is dit je beste keus.

Ga je op reis, doe jezelf dan een groot plezier en laat die grote cameratas vol zware apparatuur dan eens thuis. Reizen betekent op weg zijn. En hoe meer je onderweg bent, hoe meer je te zien krijgt. Met lichtere en kleinere apparatuur ben je mobieler en maak je vaak meer opnames. En een kleine camera is ook veel minder intimiderend voor de mensen die je voor je lens krijgt.