
De beste camera’s voor sport- en natuurfotografie
We hebben 103 camera’s (zie onze camera reviews) getest, voordat we besloten om dit artikel te schrijven.
Als je graag actie en snelbewegende onderwerpen fotografeert, of dat nu je voetballende kinderen zijn, stuntvliegtuigen tijdens een luchtvaartshow of een leeuw die een gazelle achtervolgt, wat je in al die situaties nodig hebt is een snelle camera. Eentje die zowel over een hoge opnamesnelheid beschikt als een snelle autofocus. Gelukkig komen er steeds meer modellen die deze beide kwaliteiten hebben. Er valt dus best wel iets te kiezen
Wat voor camera neem je mee?
Zowel voor sportfotografie als het vastleggen van wilde dieren in Afrika of gewoon een bijzonder vogeltje in je achtertuin, is een snelle camera onontbeerlijk. En wat is dan tegenwoordig snel? Dat begint zo ongeveer bij 10 beelden per seconde. Maar het dubbele kan tegenwoordig ook al zonder dat je er een lichaamsdeel voor moet afstaan.
Naast die snelheid is het ook belangrijk dat de camera gebruik kan maken van tenminste 1 snelle geheugenkaart en voldoende buffer heeft om op volle snelheid meerdere seconden te kunnen fotograferen. En uiteraard heb je een autofocussysteem nodig dat bewegende onderwerpen goed kan volgen. Het mooiste is als dat ook nog lukt als er af toe iets tussen de camera en je onderwerp komt.
Onze keus
Bijna ieder merk heeft wel een of meerdere camera’s die aan de hierboven genoemde eisen voldoen. Voor ons advies kijken we uiteraard naar camera’s die we zelf hebben getest. Maar voor dit advies nemen we ook twee camera’s mee waar we wel praktijkervaring mee hebben, maar waar we nog geen volledige test van hebben. Dit zijn volgens ons de ideale camera’s voor sportfotografie:
De Sony A7R IV is een bijzonder goede allround camera. Hij is licht genoeg om in ons overzicht van vakantiecamera’s. Vanwege zijn sensor met hoge resolutie hebben we hem ook opgenomen in het rijtje beste camera’s voor studio en landschap. En ook voor sport- en natuurfotografie is hij heel goed bruikbaar. Hij is behoorlijk snel, met tien beelden per seconde, zowel met de mechanische als elektronische sluiter, en het autofocussysteem komt sterk overeen met dat van de Sony A9, Sony’s gespecialiseerde sportcamera. Wat de A7R IV misschien wel interessanter maakt dan de A9, is die geweldige 60 megapixel sensor. Als je voldoende bereik hebt met je objectief, dan biedt de A7R IV je een beeldkwaliteit die je met de A9 niet kan halen. En als je wat bereik te kort komt, dan kan je ook overschakelen naar APS-C en heb je nog altijd 26 megapixel over. Je 100-400mm telezoom wordt op die manier ineens een 150-600mm equivalent zoom.
De Canon EOS 90D is officieel niet de top in het APS-C segment bij Canon. Dat is de Canon 7D Mark II. Maar de beeldkwaliteit van de 90D is met zijn 32 megapixel sensor zoveel beter dan de 7D Mark II, dat de 90D toch onze voorkeur heeft. De 90D is net zo snel als de 7D Mark II, met 10 beelden per seconde met autofocus als je de zoeker gebruikt. En dat is best bijzonder, als je bedenkt dat de 90D ruim 50% meer pixels heeft dan de 7D Mark II. Met autofocus ligt de snelheid in live view iets lager is, met 7 beelden per seconde. Maar zonder autofocus haalt de 90D in live view zelfs 11 beelden per seconde. Wat de 7D Mark II nog wel voor heeft op de 90D is dat de 7D Mark II twee kaartsleuven en een iets robuurstere body heeft. Maar de mogelijkheid om eventueel nog iets meer te croppen met de 90D geeft de 90D toch wel echt een voorsprong in sport- en natuurfotografie.
De Nikon D5 een echte gespecialiseerde sportcamera. De sensor heeft ‘maar’ 21 megapixel, maar dat is een bewuste keuze. Professionele sportfotografen willen niet alleen hoge opnamesnelheden en een snelle autofocus, maar ook hun beelden snel versturen. En dan wil je dus geen hele grote bestanden. Wat je wel wil, is een opnamesnelheid van 12 beelden per seconde met behoud van een uitstekende autofocus met 153 fasedetectiepunten waarvan er 99 van het kruistype zijn. De camera kan geleverd worden in een uitvoering voor twee CF-kaarten of twee snelle XQD kaarten. En met de accu haal je volgens CIPA normen bijna vierduizend opnames. Een zo robuuste en gespecialiseerde camera als de 5D is niet goedkoop. Maar voor een kleinere beurs is er ook de D500.
De Nikon D500 mag je gerust zien als een mini-D5. Hij heeft bijna dezelfde autofocusprestaties en dezelfde resolutie. Het grote verschil met de D5 is dat de D500 een APS-C sensor heeft. De pixels zijn iets kleiner waardoor de prestaties bij weinig licht iets minder zijn. Ook is de snelheid van de D500 met 10 beelden per seconde iets lager dan van de D5. Wat wel een voordeel is van de D500 is dat de autofocuspunten een veel groter deel van de sensor bestrijken. Je kan dus tot bijna aan de rand van de zoeker scherpstellen. En je hebt dankzij de APS-C sensor een kleinere beeldhoek met je full frame objectieven dan op de de D5. Hierdoor komt een 70-200mm op de D500 overeen met een 105-300mm op de D5. Kleinere beestjes of dieren op grote afstand komen dus domweg wat groter in beeld op de D500. En de D500 is ook nog eens een flink stuk goedkoper dan de D5.
De Panasonic G9 vinden we de beste Panasonic voor sport- en natuurfotografie, maar het is niet echt de perfecte camera voor sportfotografie. Hij haalt weliswaar 20 beelden per seconde met autofocus met de elektronische sluiter en 9 beelden per seconde met de mechanische sluiter en je kan er op volle snelheid toch zo’n 50 beelden mee schieten. Je kan hem ook gebruiken met twee UHS II SD kaarten. Maar wat de G9 minder geschikt maakt als sportcamera is de DFD-autofocus. Die is net iets minder voor het volgen van bewegende onderwerpen dan camera’s met fasedetectie autofocus. De DFD-scherpstelling maakt gebruik van contrastdetectie en zoekt hierdoor iets meer. Je ziet het beeld in de zoeker hierdoor snel wisselen van scherp naar onscherp en weer terug. Dat wil niet zeggen dat je met de G9 geen scherpe sportopnames kan maken. En de single-AF is werkelijk razendsnel, dat maakt een hoop goed.
Olympus OM-D E-M1 X
De Olympus OM-D E-M1 X is camera die helemaal gebouwd is op snelheid en gebruiksgemak. De OM-D E-M1 X haalt liefst 18 beelden per seconde met autofocus en maar liefst 60 beelden per seconde in raw én jpeg in Pro Capture. Het voordeel van Pro Capture is dat de camera al aan het opnemen is voordat je de ontspanknop indrukt en je dus werkelijk geen moment hoeft te missen. Je kan alleen geen autofocus gebruiken in Pro Capture. De E-M1 X heeft twee True Pic VIII processoren. Dankzij al die rekenkracht kan je met de E-M1 X voor het eerst de high res mode uit de hand gebruiken. Waar die rekenkracht ook voor wordt gebruikt is autofocus die aangestuurd wordt door een algoritme dat gebruik maakt van machine learning. Hierdoor herkent de autofocus vliegtuigen, treinen, auto’s en motoren. Hierdoor wordt de scherpte bij auto’s en motoren op de bestuurder gelegd en bij vliegtuigen en treinen op de voorzijde en blijft de autofocus deze onderwerpen perfect volgen. De OM-D E-M1 X heeft twee accu’s en werkt met twee snelle UHS II SD-kaarten. En hij heeft als eerste camera een IP-x1 waardering voor de weerbestendigheid.

Twee eervolle vermeldingen
Twee camera’s die we niet volledig getest hebben in het testlab, maar waar we wel de nodige praktijkervaring mee hebben, en die we niet onvermeld willen laten, zijn de Sony A9 en de Canon 1D X Mark III.
Sony A9
De Sony A9 is een echte camera voor liefhebbers van snelheid. De camera haalt 20 beelden per seconde met de elektronische sluiter. De sensor is speciaal ontwikkeld voor een snelle uitlezing van de gegevens. Hierdoor heeft de sensor minder last van het berucht jello-effect en van banding bij kunstlicht. Helemaal vrij van deze nadelige effecten is de camera echter niet en wanneer je overschakelt naar de mechanische sluiter, daalt de snelheid naar slechts vijf beelden per seconde. De nieuwe A9 Mark II heft dit nadeel op met een mechanische sluitersnelheid van 10 beelden per seconde, gelijk aan de A7R Mark IV. Wat de A9 ideaal maakt voor snelbewegende onderwerpen is de bijna volledige afwezigheid van blackouts in de zoeker als je elektronische sluiter gebruikt. Dat zorgt er samen met de prima autofocus voor dat je onderwerpen goed kan volgen.
Canon 1D X Mark III
De Canon 1D X is Canon’s nieuwste spiegelreflex. Hij heeft net als zijn voorganger een 20 megapixel sensor. Maar onderhuids heeft de camera een nieuw autofocussysteem en heel veel extra rekenkracht. Met de mechanische sluiter haalt de camera maar liefst 16 beelden per seconde in raw en jpeg, bijna net zo snel als de snelste systeemcamera’s. Dat is heel knap, omdat bij de Canon ook de spiegel open en dicht moet. In live view haalt de 1D X Mark III zelfs 20 opnames per seconde. Dat is net zo snel als de Sony A9 of Olympus OM-D E-M1 X. De Canon 1D X Mark III is uitgerust met 2 CFexpress kaartsleuven, waardoor de camera op de hoogste snelheid in raw en jpeg vrijwel onbeperkt door kan blijven schieten.