Site pictogram Focus Review

Beste camera voor studio en landschap

De beste camera’s voor op studio- en landschapsfotografie

We hebben 103  camera’s (zie onze camera reviews) getest, voordat we besloten om dit artikel te schrijven.

Het lijken twee hele verschillende disciplines: studiofotografie en landschapsfotografie. Het een is comfortabel binnen, het andere buiten. Het een lekker overdag, gewoon tijdens kantooruren, het andere vaak wachtend in het donker op de zonsopgang. De apparatuur die je er het beste voor kan gebruiken verschilt vaak niet zoveel. In ieder geval wat camera’s betreft. Want in beide gevallen wil je camera’s waarmee je het maximale resultaat kan boeken en ieder laatste beetje detail zo goed mogelijk in beeld wilt krijgen. Voor objectieven kies je ook in beide gevallen voor kwaliteit, al neem je voor landschap misschien liever minder lichtsterke versies mee. Die zijn vaak wat lichter van gewicht en je schiet toch meestal op iets als f/11 vanwege de scherptediepte. In de studio hoef je daarentegen niet op gewicht te letten en kan je gerust voor lichtsterke, topkwaliteit objectieven kiezen.

Wat voor camera neem je mee?

Zowel voor landschapsfotografie als in de studio zou onze keus vallen op modellen met een sensor met hoge resolutie. Bij landschapsfoto’s wil je eigenlijk ieder grassprietje, ieder zandkorreltje en iedere nerf in een blad kunnen zien. Eigenlijk wil je ze bijna kunnen voelen. Dat draagt bij aan het gevoel dat je bijna in de foto kan stappen. En dat is wat je als kijker toch eigenlijk wil van een landschapsfoto, dat die je als het ware mee neemt naar dat verre, exotische buitenland en je iets van de sfeer laat beleven. 

 

Hetzelfde geldt ook voor studiofotografie. Of het nou een still of een portret is, in beide gevallen wil je ieder beetje detail in je opname hebben. Zodat je dat gerecht kan ruiken, dat horloge om wil doen en ieder haartje van het model zo van de foto lijkt te wapperen.

Onze keus

Het zal dan ook niemand verbazen dat we dus vooral kiezen voor high end camera’s.  Ze hoeven niet perse snel te zijn. Het gaat om de beeldkwaliteit. Een goede zoeker om veel controle over het beeld te hebben is ook prettig. Voor ons advies kijken we uiteraard enkel naar camera’s die we zelf hebben getest. Dit zijn volgens ons de ideale camera’s voor landschap en studio:

Sony A7R IV

De Sony A7R IV is de kampioen waar het gaat om megapixels op full frame. Met ruim 60 megapixel is dit de camera die je wilt hebben voor het meeste detail en de grootste vergrotingen. Het uitstekende dynamisch bereik helpt ook bij het bereiken van de hoogste beeldkwaliteit. En als dat nog niet genoeg is, dan beschikt deze Sony ook nog eens over twee hoge resolutiestanden. In de 4-shot stand verbeter je de kleurinformatie en voorkom je moire en in de 16-shot mode krijg je ook nog eens een flinke toename van het aantal pixels. Voor landschap is prettig dat de camera lekker compact en licht is, in de studio kan je prima tethered werken met CaptureOne.

Canon EOS 5DSr

 

Tot de komst van de Sony A7R IV was de Canon de oude koning op pixelgebied. En met 50 megapixel kan je met deze camera nog steeds indrukwekkende resultaten boeken. Het dynamisch bereik is wat minder dan van de Sony. Voor landschap kan dat een probleem zijn, maar in de studio, waar je controle hebt over het licht, geldt dat veel minder. De ‘r’ versie heeft praktisch gezien geen antialiasfilter en biedt iets meer scherpte. Dat is de versie die je wilt hebben voor landschap. Werk je in de studio veel met fijne stoffen, dan is de 5DS met antialiasfilter misschien een betere keus, omdat je dan moire voorkomt.

 Canon EOS R

De Canon EOS R heeft een 30 megapixel sensor. Dat is iets meer dan de helft van wat de Canon 5DSr heeft. En dan heeft de EOS R ook nog eens een antialiasfilter. De maximale scherpte van de EOS R is dus duidelijk minder dan van de EOS 5DSr. De reden dat we de EOS R toch op nemen voor studio en landschap, is de nieuwe reeks indrukwekkende RF objectieven. Alle professionele RF objectieven die we tot nu toe getest hebben, zijn beter dan hun EF-tegenhangers. Daar dicht je het gat dus weer een beetje mee. Wil je met de EOS R werken, kies dan ook voor de RF objectieven. Wil je met EF-objectieven werken, dan kan dat op de EOS-R, maar we zouden dan voor het beste resultaat eerder de 5DSr kiezen.

Nikon D850

Nikon heeft twee ijzers in het vuur voor fotografen die de beste beeldkwaliteit willen. Schiet je graag met een spiegelreflex, dan is de Nikon D850 de voor de hand liggende keus. De 45 megapixel sensor heeft geen antialias filter en de D850 heeft als enige camera een echte 64 ISO stand. Dat betekent dat de sensor nog 2/3estop meer licht kan ontvangen en dat zorgt voor het beste dynamisch bereik van alle kleinbeeldcamera’s. Het autofocusssysteem is geleend van de D5 sportcamera. Dat is niet zo van belang bij landschappen, maar kan in de studio bij portretfotografie wel handig zijn.

Sample best lens Nikon D850

Nikon Z7

Hoe goed de D850 ook is, voor landschap hebben we een lichte voorkeur voor de Nikon Z7. Die heeft een sensor die een vrijwel vergelijkbare beeldkwaliteit levert als de D850, maar dan in een lichtere, kleinere body. Voor de Z7 zijn ook twee inschuifbare f/4 zooms verkijgbaar: een 24-70mm en een 14-30mm. Daarmee kan je een hele lichte en compacte set maken en kan fijn zijn als je lang moet lopen met je apparatuur om op locatie te komen.

 Panasonic S1R

De Panasonic S1R is een spiegelloze camera die je gemakkelijk voor een spiegelreflex aan kan zien. Het is een forse camera. Maar ook een camera die uitstekend presteert. De 47 megapixel sensor heeft geen antialias filter, waardoor de scherpte uitstekend is. En net als de Sony heeft de Panasonic S1R een high res mode waarmee je opnames kan maken met 187 megapixel. Dit werkt prima in de studio, maar voor landschappen mag er dan niks in het beeld bewegen. En je moet vanaf statief werken. Hetzelfde geldt overigens natuurlijk ook voor de Sony. De zoeker heeft een hele fraaie zoekervergroting en beschikt over 5,76 megapixels. Daarmee is het de fraaiste zoeker van dit moment. En dat fotografeert lekkerder. Wat ook heel fijn werkt is het DFD autofocussysteem. Het is heel snel en nauwkeurig zolang je het niet gebruikt om mee te tracken. De S1R is niet de ideale sportscamera, maar wel heel goed in de studio en voor landschapsfotografie.

Der Himmel über Berlin

 

Panasonic G9

De Panasonic G9 is een MicroFourThirds ofwel M43 camera. Dat wil zeggen dat hij een kleinere sensor heeft dan de bovengenoemde full frame modellen. Dat zie je ook terug in de resolutie, die ‘maar’ 20 megapixel is. Tien jaar geleden vonden we dat erg goed voor full frame, maar de ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil. Die 20 megapixel sensor heeft geen antialias filter en dat helpt wel. Ook kan je de G9, net als de S1R, gebruiken met een high res mode. Je krijgt daarmee een 80 megapixel raw bestand. Verwacht niet dat dat beter is dan een 50 of 60 megapixel opname uit een full frame camera, maar het verschil met full frame wordt dankzij die high res mode wel een stuk kleiner. Uiteraard geldt wel hetzelfde als wat hierboven bij de S1R gezegd is: het werkt enkel vanaf statief en alleen perfect als alles in beeld helemaal stil staat. Voor stills in de studio dus geen probleem, voor landschappen werkt het nauwelijks zodra je blaadjes en een zuchtje wind hebt. Een voordeel van de G9 dat we niet onbesproken willen laten is de prijs. Die ligt op gemiddeld een derde van wat de hierboven genoemde full frame camera’s kosten. Voor het prijsverschil kan je er een aardige set topkwaliteit objectieven bij kopen. En bij elkaar heb je dan een veel lichtere set dan je kan maken met een van de hierboven genoemde modellen. En dat is fijn als je als landschapsfotograaf veel op afgelegen, moeilijk bereikbare plekken wilt fotograferen.

Ook handig in de studio: Focus Stacking om het onderwerp van voor tot achter scherp te krijgen.

 

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Vrijwel alles wat geldt voor de Panasonic G9, geldt ook voor de Olympus OM-D E-M1 Mark II. De camera heeft een bijna identieke sensor. De high res stand die we terugvinden in de Sony en de beide Panasonics, was voor het eerst te vinden in deze Olympus. Dat komt mede door het pionierswerk van Olympus op het gebied van beeldstabilisatie in de body. Het zijn namelijk de motortjes van de beeldstabilisatie die de sensor laten bewegen om die high res stand mogelijk te maken. De weerbestendigheid van de E-M1 Mark II is overigens ook van hoge kwaliteit en dat is een van de redenen dat veel outdoorfotografen graag gebruik maken van de Olympus.

 

Wil je de allermooiste beelden maken, dan helpt het als je daar een hele goede camera voor gebruikt. Op het gebied van beeldkwaliteit zijn dit de beste. Je kan met deze camera’s dus gerust de studio en ook voor landschap bieden ze de hoogste beeldkwaliteit. Natuurlijk is een camera maar een onderdeel van een hele set. Kies voor deze topcamera’s dan ook vooral voor objectieven die goed presteren. Kijk daarvoor eens naar ons overzicht van beste objectieven voor de verschillende camera’s. Want je hebt weinig aan een 50 of 60 megapixelsensor als het objectief dat je gebruikt er niet meer dan een stuk of 20 weer kan geven.

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten