Beste high-end amateur camera’s

0
010

Dit maal komen de beste camera voor gevorderde amateurfotografen met een bodyprijs tussen € 1000,00 tot € 2000,00 aan de beurt. Er zitten goede camera’s in de eerste twee groepen die we behandeld hebben, de modellen tot € 500,00 en de modellen tussen € 500,00 en € 1000,00. Maar voor minder dan € 1000,00 koop je nog geen fullframe camera. Ook fotografen die graag sport vastleggen, doen er beter aan om iets meer uit te geven voor een camera met een snellere autofocus. In deze categorie, van € 1000,00 tot € 2000,00 vinden we camera’s die prima bruikbaar zijn langs de lijn, of dat nou een voetbalveld of een circuit is. Voor hetzelfde bedrag kan je ook een camera kopen die fantastisch is voor bijvoorbeeld landschapsfotografie, met een hele hoge resolutie en een groot dynamisch bereik. Of een camera die beschikt over hele uitgebreide videomogelijkheden. Ook in deze prijsklasse blijft het dus een kwestie van kiezen.

010

Voor reisfotografie zijn compacte spiegelloze camera’s  ideaal.

Kies de juiste camera tussen € 500,00 tot € 1000,00

Wat voor camera zoek jij?

In een eerder artikel gaven we een overzicht van de budgetcamera’s en systeemcamera’s voor starters, die het best uit onze testen kwamen. Wil je een camera met wat meer mogelijkheden dan de pure instapmodellen, dan is er veel keus in de prijsklasse tussen € 500,00 en € 1000,00. We maakten een selectie voor je uit de door ons geteste camera’s, op basis van verschillende onderscheidende criteria. De beste camera’s in deze prijsklasse zijn vrijwel allemaal op meedere punten beter dan instapcamera’s. Wat wel goed is om te onthouden, is dat nooit alles beter is. De ene camera heeft een betere sensor, de andere een mooiere zoeker, een derde is stof- en spatwaterdicht en de vierde beschikt over hele goede video. Om de kosten van deze camera’s toch beperkt te houden, zijn ze zelden op alle belangrijke punten beter. Bedenk dus goed wat voor jou belangrijke punten zijn. Kies dan pas de camera die goed scoort op de punten die jij belangrijk vind.

Wind- en waterbestendigE Camera’s

Veel camera’s in deze prijsklasse hebben wel wat extra afdichtingen tegen stof en vocht. Al blijft het goed om te onthouden dat geen enkele camera, ook niet de allerduurste prof camera, is volledig waterdicht. Bij de spiegelreflexcamera’s is het met name de Canon 7D Mark II die goed scoort op dit gebied. Maar wie op zoek is naar een camera die onder vrijwel alle omstandigheden blijft presteren, ook na een nacht buiten in de vrieskou, kan het beste gaan voor de Olympus OM-D E-M1. De topmodellen van Olympus zijn niet voor niets erg geliefd onder buitensporters. Spatwater, regen, modder, stof, bevriezing en schokken, er is weinig dat deze camera’s niet doorstaan. Olympus is ook pionier op het gebied van het stofvrij houden van de sensor. Mocht er toch iets in je camera komen, dan is de kans dat je dit in de opnames terug gaat zien, uiterst klein.

Scherpte

011

Wie op zoek is naar de camera met de hoogste resolutie in deze klasse heeft eigenlijk maar een keus: de Sony A7R. Deze compacte spiegelloze camera beschikt over een 36 megapixel sensor met een groot dynamisch bereik. Er zijn maar twee fullframe camera’s te koop met meer pixels en die kosten allebei ruim twee keer zo veel. De autofocus is niet heel snel, maar als beeldkwaliteit je hoogste prioriteit heeft, dan kan je niet om de A7R heen. Wie een goede allround camera met een hoge beeldkwaliteit zoekt, kan kiezen voor de spiegelloze Sony A6300 of de Nikon D7200 spiegelreflex. Beide beschikken over een uitstekende 24 megapixel APS-C sensor met een prima dynamisch bereik. Wie perse een fullframe camera wil, zou kunnen gaan voor de Nikon D610 of de Canon 6D. De best presterende micro Four Thirds camera uit onze test is de Olympus PEN-F dankzij zijn moderne 20 megapixel sensor zonder antialias filter.

Ingebouwde beeldstabilisatie

Spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon beschikken niet over ingebouwde beeldstabilisatie. Zij zijn volledig afhankelijk van beeldstabilisatie in de objectieven. In de meeste zoomlenzen zit dat wel ingebouwd, maar veel speciale objectieven en vaste brandpunten doen het zonder. En dat beperkt de inzetbaarheid bij weinig licht. Ook de Sony A6300 en de Panasonic GH4 moeten het doen het zonder ingebouwde beeldstabilisatie. Vooral voor spiegelloze camera’s, waar je gemakkelijk objectieven van andere fabrikanten op kan zetten, is dat jammer. Op het gebied van beeldstabilisatie blinken de modellen van Olympus, zoals de OM-D E-M5 Mark II, de EM-1 en de PEN-F uit met vijfassige ingebouwde beeldstabilisatie. Deze werkt in de EM-5 Mark II en de PEN-F samen met de beeldstabilisatie van de eigen objectieven. Het systeem zorgt niet alleen voor scherpe foto’s bij langzame sluitertijden, maar ook voor trillingsvrije video uit de hand. De beeldstabilisatie werkt zo goed, dat zelfs professionals de Olympus EM-5 Mark II gebruiken voor video-opnames uit de hand. Dat ondanks de wat mindere codecs en het ontbreken van 4K op deze camera.

Video

GH4 back700Een van de beste videocamera’s is een oude getrouwe: de Panasonic GH4. De camera beschikt over vrijwel alles wat je in een hybride foto/filmcamera zoekt: een draai- en kantelbaar scherm, focuspeaking, zebra’s, goede codecs en hij kan uitgebreid worden met log-profielen. Verder heeft de GH4 ingangen voor zowel een microfoon als een koptelefoon. Een goede tweede is de Sony A6300, die net als de GH4 heel goed in 4K kan filmen en over vrijwel dezelfde functies beschikt. Log-profielen zijn wel standaard bij de A6300. Helaas beschikt de A6300 niet over een koptelefoon ingang en kan je het scherm alleen kantelen. De A6300 kan bij lange opnames soms warm worden, waardoor hij uit voorzorg tijdelijk stopt met opnemen. Wie vooral korte shots maakt, zal er geen last van hebben, maar voor sommigen zal dit zwaar wegen. De Panasonic GH4 heeft hier geen last van. Ook de A6500, die we nog moeten testen, zou volgens Sony geen last moeten hebben van oververhitting.

005Laag bij de grond fotograferen gaat gemakkelijker als het scherm van je camera op kan klappen.

Autofocus

In deze prijsklasse zitten camera’s met echt goede autofocusmogelijkheden. Bij de spiegelreflexcamera’s zijn dat vooral de Nikon D7200 en de Canon EOS 7D Mark II. De 7D Mark II is snel en heeft een uitstekend autofocussysteem dat in grote lijnen ook door het topmodel, de 1D X gebruikt wordt. Dat de camera in onze testen niet hoger scoort, komt door de wat verouderde APS-C sensor. Het topmodel bij de spiegelloze camera’s is de Sony A6300. Dit is de eerste spiegelloze camera die ook bij hoge opnamesnelheden het zoekerbeeld continue kan verversen. Dat maakt het volgen van een snelbewegend onderwerp een stuk gemakkelijker. De C-AF van de A6300 is goed genoeg om sporters of dieren in het wild bij te houden.

Zoeker

In deze prijsklasse komen we bij de spiegelreflexcamera’s eindelijk echte pentaprisma zoekers tegen met een behoorlijke vergroting. De meeste spiegelreflex modellen geven echter net niet alles weer wat je in beeld krijgt. De fullframe Nikon D610 doet dat wel. Bij deze camera is het scherm echter niet verstelbaar. Dat zien we gek genoeg veel bij wat duurdere spiegelreflexen. De Canon 80D heeft wel een draai- en kantelbaar scherm, dat ook nog eens aanraakgevoelig is. Bij de spiegelloze modellen is een 2,36 megapixel EVF de standaard. Uiteraard laten die exact zien wat je in beeld krijgt. Ze geven immers de live feed van de sensor weer. Een aantal zoekers beschikt over een hogere verversingsgraad van 120 beelden per seconde. Dit vinden we bijvoorbeeld bij de Sony A6300. Bij de spiegelloze modellen zijn draai- en kantelbare schermen heel normaal. De Sony A6300 moet het helaas doen met een scherm dan enkel kan kantelen, maar de Panasonic GH4 en de modellen van Olympus zijn voorzien van volledig draaibare schermen. Dat werkt dus ook prettig voor staande opnames en selfies.

Afmetingen

Er zitten grote verschillen tussen de camera’s in deze prijsklasse als we kijken naar de afmetingen. De een vindt grotere camera’s fijner, omdat die beter vast houden. Spiegelreflexcamera’s als de Nikon D7200 zijn dan ideaal, maar ook wat grotere spiegelloze camera’s als de Panasonic GH4 of de Olympus E-M1 bieden voldoende houvast. Wie juist op zoek is naar iets kleins, omdat dat handig meeneemt of minder opvalt voor straatfotografie, is heel goed uit met een model als de Olympus Pen-F of de Sony A6300. De PEN-F heeft een mooie retro styling die onder straatfotografen heel populair is.

 DSC6135LRconverted PanoramaWerk mee aan CSR Wij helpen jou, help jij ons?

Het maakt ons niet uit welke camera of lens je koopt. Zolang je dat maar doet via een van de links naar on-line shops onder aan of in onze artikelen. Als je dat doet, help je ons om CameraStuffReview mogelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in