Canon 6D mk2 lensadvies

0

Canon 6D mk2: betaalbare full frame SLR

Selectie van de beste lenzen voor een Canon 6D mk 2 uit bijna 50 geteste lenzen voor een Canon full-frame camera

De Canon EOS 6D Mark II is Canon’s meest voordelige fullframe camera. De camera biedt, zeker in de vernieuwde versie, veel waar voor zijn geld. De Mark II heeft een nieuwe 26 megapixel Dual Pixel AF sensor. Dankzij die Dual Pixel AF stelt de camera ook in live view snel en trefzeker scherp. Handig voor video, maar ook handig als je gewoon niet de zoeker wilt gebruiken voor het maken van foto’s. Ook het normale autofocussysteem is sterk verbeterd en heeft nu 45 autofocuspunten.

EOS 6D Mark II BG E21 EF24 105mm F4L II USM FRT

Het scherm van de Canon 6D mk2 is draaibaar en kantelbaar en aanraakgevoelig zodat je het kan gebruiken voor het selecteren van het autofocuspunt. De 6D Mark II kan ook filmen in full HD op 60 beelden per seconde met lensstabilisatie en digitale stabilisatie in de body. En verder is de camera natuurlijk ook voorzien van wifi met NFC en zelfs bluetooth voor het gemakkelijk opzetten en onderhouden van een draadloze verbinding. Op deze camera passen enkel de EF-objectieven voor full frame sensoren en niet de EF-S objectieven van Canon. Maar met alle vreemdmerk objectieven erbij is de keus nog steeds enorm. We hebben er inmiddels meer dan 70 getest. Een fullframe camera koop je omdat je op zoek bent naar meer beeldkwaliteit dan je krijgt met een APS-C model. Tegelijk koop je een 6D Mark II omdat je voor je camerasysteem geen extra hypotheek wilt afsluiten. We hebben voor onze favoriete 6D Mark II objectieven gezocht naar lenzen die een mooie balans vinden tussen hoge kwaliteit en een goede prijs.

Hoe kozen we de Beste Lenzen voor Canon6D?
Betaalbare lenzen voor een volformaat sensor

De EOS6D Mark II is Canon’s goedkoopste fullframe model. Dat betekent dat de camera een uitstekende beeldkwaliteit biedt die, bij het gebruik van de juiste lenzen, hoger licht dan bij APS-C modellen. Maar we gaan er ook van uit dat gebruikers van de 6D Mark II er niet veel voor voelen om voor een goede kwaliteit de allerhoogste prijs te betalen. We hebben daarom gezocht naar objectieven die een goede kwaliteit bieden in combinatie met een redelijke prijs. Veel van de Canon L-objectieven zijn optisch uitstekend, maar er zijn genoeg vrijwel even goede alternatieven met een gunstiger prijskaartje.

Mioulet Fotografie 020

Hoe zijn de beste lenzen voor de Canon EOS 6D Mark II geselecteerd?

Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. De EF-S objectieven die Canon voor de APS-C modellen maakt passen niet op de full frame 6D Mark II en vallen dus af. Bij het maken van een keus voor de beste objectieven voor de 6D Mark II hebben we vooral gekeken naar de resultaten die je met de objectieven in raw haalt. Veel beginnende fotografen maken vooral gebruik van jpg bestanden en in jpg vinden vaak in de camera al meerdere lenscorrecties plaats. De resultaten in raw meten we zonder al die correcties. Dat geeft, zou je kunnen zeggen, een eerlijker vergelijk. Lenscorrecties worden voor vreemdmerk objectieven in jpeg lang niet altijd toegepast, maar in raw kan je die correcties natuurlijk wel gewoon geautomatiseerd laten uitvoeren. Voor meer informatie kan je doorgaan naar de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan en die eventueel vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest

De beste 6D mk2 standaardzoom: Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD

De Tamron SP 24-70mm is een lichtsterke, professionele standaardzoom. Hij is heel degelijk gebouwd en hij biedt een hoge beeldkwaliteit. Maar wat hem in deze categorie echt bijzonder maakt is de beeldstabilisatie. Daarbij komt dat hij in vergelijking met de Canon 24-70mm f/2.8 ook nog eens heel betaalbaar is. Nog beter en lichtsterker, maar duurder en met minder zoom is de Sigma 24-35mm 1.8 Art.

Macro & Portretfotografie met een Canon 6D mk2: 

Een macro voor portretfotografie? Jazeker. De Tokina 100mm macro biedt een hele hoge beeldkwaliteit. Door die hoge scherpte is het verloop naar de achtergrondonscherpte ook bij de volle opening van ‘maar’ f/2.8 buitengewoon fraai. En vergeet niet dat dit brandpunt weer net iets langer is dan de meer gebruikelijke 85mm. De bokeh ringen van de Tokina AF100mm Macro zijn mooi rond en egaal. Een ander voordeel van een macrolens is dat je ook heel close kan komen. Het objectief is bovendien ook nog eens heel degelijk gebouwd. En wat de doorslag geeft is de fantastische prijs.
De Tokina 100mm is een uitstekende macro. Hij biedt een hoge beeldkwaliteit. Dat zie je terug in de hoge scherpte, de afwezigheid van vertekening en chromatische aberratie en het feit dat dit objectief geen beeldveldwelving heeft. Het is ook nog eens heel degelijk gebouwd voor jarenlang gebruik in het veld. En dan is het ook nog eens fantastisch geprijsd. En ja, je kan het ook nog eens heel mooi gebruiken voor bijvoorbeeld portretten.

Groothoek ZOOMlenS: Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

De Canon EF 16-35mm f/4L IS USM is een uitstekende groothoekzoom. Het was de eerste groothoekzoom van Canon die al bij volle opening en over het hele zoombereik van hoek tot hoek scherp is. Dat is ook het geval bij de nieuwe Canon 16-35mm f/2.8L, maar de f/4 versie is lichter en veel goedkoper en heeft nog beeldstabilisatie bovendien.

Mioulet Fotografie 020

Fisheye lens: Canon 8-15mm

Denk je bij Canon aan een Fisheye lens, dan denk je aan de Canon 8-15mm. De Canon EF 8-15mm is simpelweg de beste fisheye voor Canon fullframe camera’s. Hij is al bij volle opening bijzonder scherp en je kan er op full frame zowel cirkelvormige beelden mee maken als beeldvullende fisheye opnames.

Telelenzen voor Canon 6D mk2

De Canon 70-200mm f/2.8 IS L II is een lens met een perfecte beeldkwaliteit, maar is ook voorzien van een prijskaartje ver boven de range (tot ongeveer duizend euro) waarin we de beste lenzen voor de Canon 6D selecteren. In plaats daarvan kozen we een telezoom van Tamron en een ultratelezoom van Sigma:

Telezoom: : Tamron AF 70-200mm f/2.8 SP G2

De Tamron AF 70-200mm f/2.8 SP G2 is een prachtig gebouwde lichtsterke telezoom. Het objectief biedt alles wat je bij dit soort objectieven zoekt: een goede beeldkwaliteit, prima beeldstabilisatie en een degelijke bouw. Het is afgedicht tegen stof en vocht en voorzien van een goede statiefvoet. Maar bovenal is het heel betaalbaar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Canon versie.

Ultratelezoom: Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG HSM OS Contemporary

Sigma maakt niet een, maar twee ultratelezooms. De Sigma 150-600mm is verkrijgbaar in een Sports en een Contemporary uitvoering. Ze zijn in alle opzichten verschillend. De Sports is duurder, zwaarder en beter. Voor de 6D Mark II kiezen we toch voor de Contemporary. Hijis bijna net zo goed als de Sports, maar goedkoper en veel compacter. Met de Contempory kan je nog langdurig uit de hand fotograferen, voor de Sports heb je toch al snel wat ondersteuning nodig.

Lenzen met een vaste brandpuntsafstand?

Mioulet Fotografie 020

Ervaren fotografen werken vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandpunt je beter na te denken over de compositie van een foto. We kozen 3 betaalbare objectieven met een vast brandpunt en een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit:

Standaard: Canon EF 35mm f/2 IS

De EF 35mm f/2 IS is een lichte groothoek voor fullframe en wordt door veel fotografen als standaardobjectief gebruikt in plaats van de gebruikelijke 50mm. Het biedt net iets meer beeldveld zonder dat je dat echte groothoekeffect krijgt. De beeldkwaliteit van de 35mm is hoog. De lichtsterkte is voor een 35mm best redelijk met f/2 zodat je een mooi verloop van de scherpe voorgrond naar de onscherpe achtergrond kan krijgen. Het objectief heeft ook nog eens beeldstabilisatie zodat je ook bij weinig licht met wat langere sluitertijden prima door kan fotograferen. Dat maakt hem veelzijdig.

Ultragroothoek: Sigma 14mm f/1.8 Art

De Sigma 14mm 1.8 Art is optisch erg goed. Dat is extra bijzonder door de buitengewoon hoge lichtsterkte van f/1.8. Al bij volle opening presteert de Sigma 14mm Art goed en dat biedt extra creatieve mogelijkheden, zowel voor fotografie bij weinig licht als voor het creëren van achtergrondonscherpte. Achtergrondonscherpte met een 14mm? Ja, wel met deze Sigma.

Low Light & bokeh: Concertfotografie, nachtfotografie

De Sigma 50mm f/1.4 Art heeft een buitengewoon hoge lichtsterkte van f/1.4. Het hoort bij de nieuwe generatie objectieven die al bij volle opening direct een hoge beeldkwaliteit halen. Hierdoor kan je met deze Sigma ook echt gebruik maken van dat mooie grote diafragma. Je wordt dan beloont met scherpe opnames met een prachtig bokeh. Het verloop van de scherpte naar de achtergrond is heel fraai. Het objectief is ook nog eens heel degelijk gebouwd met een goede afdichting tegen stof en vocht.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in