
De Nikon D3400 is een prima camera voor een startende fotograaf. De moderne 24 megapixel sensor levert een uitstekende beeldkwaliteit, mede dankzij het ontbreken van een antialias filter voor de sensor. Hierdoor ligt de scherpte nog iets hoger dan bij camera’s met zo’n filter. Met een D3400 zet je beelden snel en makkelijk op social media.
Dankzij de toevoeging van SnapBridge kan de camera kleine jpeg-opnames bijna vanzelf naar je telefoon sturen. Hierdoor is het delen van beelden vrijwel net zo makkelijk als wanneer je ze met je telefoon zou hebben gemaakt. SnapBridge maakt gebruik van een hele zuinige vorm van Bluetooth voor de verbinding tussen camera en smartphone, zodat de accu van de camera toch lang mee gaat. Verder heeft de D3400 zowel de beginnende als de iets gevorderde gebruiker voldoende te bieden: scherpstelling is snel, filmen kan in Full-HD met een behoorlijk goede beeldkwaliteit en de D3400 heeft een ingebouwde flitser. Net als alle andere Nikon spiegelreflexcamera’s beschikt de D3400 over de beroemde Nikon F-bajonet die al sinds 1959 in gebruik is. Hiervoor zijn zowel door Nikon als veel andere merken heel veel verschillende objectieven gebouwd. De oudere modellen met mechanische diafragma’s of modellen zonder ingebouwde autofocusmotor vormen geen ideale combinatie met de D3400. Maar dan nog blijft er heel veel te kiezen over. Dit zijn onze favorieten voor de Nikon D3400:
Beste lenzen voor Nikon D3400:
De beste lens voor een Nikon D3400 hangt af van je onderwerp
Uit bijna 100 van onze reviews van (zoom-)lenzen voor een Nikon D3400, selecteerden wij de beste lens voor een Nikon D3400 op basis van onderwerp, beeldkwaliteit, prijs, afmetingen en gewicht.
De Nikon D3400 is een ideale camera voor startende fotografen. Hij levert een prima beeldkwaliteit die je in de automatische standen goed kan benutten. Kom je iets verder, dan groeit de camera gemakkelijk met je mee. Maar hij heeft niet zoveel knoppen of mogelijkheden dat je als beginnende fotograaf de weg kwijtraakt. Verder is hij ook lekker licht, zodat je zelfs als gevorderde fotograaf zou kunnen kiezen voor een D3400, als gewicht of compacte afmetingen heel belangrijk zijn. En het is natuurlijk ook een van de goedkopere Nikon modellen. Dus ook als het budget klein is, dan is dit de Nikon van je keuze. Om die reden hebben we bij het selecteren van onze favoriete objectieven voor de D3400 niet alleen naar het onderwerp (portret, landschap, macro….) en de beeldkwaliteit gekeken, maar bovendien ook naar de prijs, afmetingen en het gewicht van de lenzen.
Hoe zijn de beste lenzen voor de Nikon D3400 geselecteerd?
Voor dit lensadvies selecteren we alleen uit de 100 objectieven die je op een Nikon D3400 kan gebruiken die we zelf hebben getest en die in de test hoge scores in hun categorie hebben gehaald. Voor de D3400 laten we daarnaast prijs, gewicht en afmetingen ook sterk meetellen. Dat wil zeggen dat we voor de D3400 goede objectieven adviseren die mooi bij de camera passen. Waar mogelijk, geven we de voorkeur aan een AF-P lens boven een AF-S lens. Wat beeldkwaliteit betreft, verschillen AF-P lenzen niet zo veel van AF-S lenzen, maar de modernere AF-P lenzen hebben een modernere AF motor, waardoor ze stiller (handig bij het maken van video opnames) en sneller scherp stellen. In diverse categorieën zijn er objectieven te vinden die nog beter presteren, maar die zijn dan meestal zoveel duurder, zwaarder en groter dat we er van uitgaan dat die voor gebruikers van een D3400 niet zo interessant zijn. CameraStuffReview test lenzen op 2 manieren. We testen de beeldkwaliteit van ongecorrigeerde RAW bestanden (interessant voor gevorderde fotografen) en van jpg bestanden rechtstreeks uit de camera. De camera corrigeert voor het opslaan van jpg bestanden al zonder dat je het merkt voor lensfouten zoals lichtafval, vervorming en kleurfouten. Dat sluit het beste aan bij de werkwijze van beginnende fotografen. Wil je weten welke andere objectieven we nog meer getest hebben en welke score ze hebben gehaald, ga dan naar ons overzicht van de meer dan 300 reviews van objectieven.
Kitlens: Nikon AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G
Deze AF-P 18-55mm is een nieuw ontwerp. En het is een AF-P objectief. Dat wil zeggen dat hij over een stappenmotor voor de autofocus beschikt. Die werkt stil en snel en dat doet hij niet alleen als je door de zoeker kijkt, maar ook in live view. De beeldkwaliteit is goed, met een lekker hoge centrumscherpte en weinig lensfouten, als je tenminste gebruik maakt van de correcties in de camera. Een prima lens voor weinig geld. En toch, als je die keuze hebt en het budget het toelaat, adviseren wij echter om voor de variant met beeldstabilisatie (de beste standaardzoom voor Nikon D3400) te kiezen:
Standaardzoom: Nikon AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR
Dit objectief is het iets duurdere broertje van de versie zonder VR (zie hierboven). Hij is ook een fractie zwaarder, maar de toevoeging van de beeldstabilisatie is het prijsverschil en het extra gewicht meer dan waard. Met VR kan je met weinig licht uit de hand fotograferen en loop je minder kans op mislukte opnames door bewegingsonscherpte. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de niet-VR versie: goed scherp in het midden, heel behoorlijk aan de hoeken en met weinig lensfouten als je gebruik maakt van de correcties in de camera of in de software als je in raw schiet.
Groothoekzoom: Nikon AF-P DX 10-20mm F4.5-5.6 G VR
Een groothoek lens heeft een korte brandpuntsafstand. Voor een camera met een APS-C sensor, zoals de Nikon D3400 houdt dat in: minder dan 18mm. Met een groothoeklens maak je overzichtsopnames waar de ruimte beperkt is (binnen of in de binnenstad) of weidse overzichtsopnames zoals hierboven. De Nikon AF-P DX 10-20mm F4.5-5.6G VR is een lichte, kleine en betaalbare groothoek zoomlens. De behuizing is grotendeels van kunststof, evenals de bajonet. Dit is dus geen objectief voor professioneel gebruik. Maar de beeldkwaliteit is goed, de autofocus is snel en stil (handig voor video, omdat de microfoon in de camera zit). Dit objectief heeft ook nog eens beeldstabilisatie, waardoor je ook bij weinig licht geen last krijgt van bewegingsonscherpte en nog altijd scherpe opnames maakt. En die 10mm stand biedt echt heel veel groothoek: er past twee keer zo veel op je opname als bij de 18-55mm standaardzoom. De Nikon AF-P DX 10-20mm is daarmee een hele logische keus voor de D3400.
Telezoom: Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX VR II
Een telezoom is meestal de tweede lens die een fotograaf koopt, zodra die merkt dat je met een 18-55m standaardzoom het onderwerp niet altijd voldoende dicht naar je toe kan halen. Daarom worden camera’s soms aangeboden met de standaardzoom en de Nikon 55-200mm telezoom. Deze lens is compact en licht en de eerste keus als je (veel) meer bereik wilt. Met de 55-200mm haal je een onderwerp 4 keer zo dicht naar je toe als bij een standaardzoom en krijg je ingezoomd dezelfde beeldhoek als met een 300mm op een camera met een FX sensor, en dat voor maar 300 gram. De scherpte is over het hele bereik prima, de beeldstabilisatie (hoe langer het brandpunt, des te groter de kans op bewegingsonscherpte, des te belangrijker ingebouwde beeldstabilisatie wordt) werkt goed en hij is nauwelijks gevoelig voor tegenlicht.
Superzoom: Nikon AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR
De AF-S DX Nikkor 18-105mm is een goed en betaalbaar alternatief voor de 18-55mm standaardzooms. Hij is iets groter, maar hij biedt aan de telekant ook veel meer bereik, waardoor je minder snel een aparte telezoom mee hoeft te nemen. Daarom wordt deze zoomlens ook vaak gekozen als vakantielens. Niet iedereen heeft tijdens de vakantie zin om telkens van lens te wisselen De bajonet is van kunststof, maar dat is voor een objectief als dit, dat je vrijwel altijd op de camera zal laten zitten, geen enkel punt. De scherpte in het centrum is goed, alleen heeft hij iets meer last van overstraling bij tegenlichtopnames dan de 18-55mm’s. Er zijn ook zooms met een groter zoombereik (18-200, 18-300, etc.) te koop. Daarmee haal je een onderwerp nog dichter naar je toe. Maar het is met een langer brandpuntsafstand lastiger om een scherpe opname te maken: ten eerste krijg je bewegingsonscherpte als de fotograaf maar een klein beetje beweegt. Onvoldoende steun of in- of uitademen tijdens het afdrukken is bij een lange brandpuntsafstand al voldoende om de foto minder scherp te maken. Ten tweede geldt: hoe groter het zoombereik, des te meer compromissen de fabrikant bij het lensontwerp moet sluiten, die ten koste gaan van de beeldkwaliteit. Voor beginnende fotografen adviseren we daarom de 18-105mm. Als je al wat langer fotografeert en graag opnames maakt met een telelens, dan kan je ook voor een 18-200mm, 18-300mm of een 18-400mm gaan.
Standaard: Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G
Lenzen met een vast brandpunt bieden een hogere bouw- en beeldkwaliteit dan zoomlenzen. En ze zijn ook lichtsterker (hoe kleiner het diafragma – f/1.8 – des te minder licht je nodig hebt voor een scherpe opname), waardoor je met een vast brandpunt beter kan fotograferen bij weinig licht. dan met een zoomlens Ook kan je met f/1.8 je onderwerp beter isoleren van de achtergrond. Dat wordt door fotografen aangeduid met “bokeh”. De Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G is lekker licht en lichtsterk en je krijgt er een hogere beeldkwaliteit mee dan met een standaardzoom. Op volle opening worden achtergronden ook lekker onscherp en je kan er prima mee fotograferen als het wat donkerder is. Je kan er alleen niet mee zoomen en hij heeft geen beeldstabilisatie.
Macro: Nikon AF-S DX Micro Nikkor 40 mm f/2.8G
Wil je graag iets kleins fotograferen, dan heb je een gespecialiseerde macro-lens nodig, waarmee je zelfs op hele korte afstanden nog een foto kan maken. Bij macrolenzen wordt het onderwerp op de sensor net zo groot als in werkelijkheid. In vaktermen: de afbeeldingsmaatstaf is 1:1. Als je dan de opname die jemet een macro-lens hebt gemaaakt van een insect beeldvullend bekijkt op je beeldscherm, dan wordt het insect monsterlijk groot. Deze 40mm f/2.8G Micro Nikkor is een heel compacte macro die prima bij de D3400 past. Zoals bij alle macrolenzen is de scherpte heel hoog en de vertekening bijzonder laag. Alleen zit je met een 40mm lens bij een afbeeldingsmaatstaf van 1:1 wel erg dicht op je onderwerp. Een macro met een langere brandpuntsafstand is echter meteen veel duurder en groter.
Portret: Nikon AF-S 50 mm f/1.8G
Voor portretten gebruik je bij voorkeur een lichtsterke (f/1.8 of lager) korte telelens. De Nikon 50mm f/1.8G is eigenlijk een standaardlens voor camera’s met een full-frame (FX) sensor. De Nikon D3400 heeft een kleinere DX sensor, waardoor je te maken hebt met een crop-factor van 1,5: de beeldhoek van een 50mm lens op een camera met een DX sensor is gelijk aan de beeldhoek van een 85mm lens op een camera met een FX sensor. Op de D3400 heb je hier een hele mooie, lekker lichtsterke lichte tele aan die je prachtig kan gebruiken voor portretfotografie. Het objectief is al op volle opening goed scherp. Op f/1.8 krijg je ook een heel mooi bokeh en wordt alles in de achtergrond prachtig onscherp.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: