De beste lens voor Nikon D5300

0

Of zoek je een lens voor Nikon D5200?

Nadat we in De beste lens voor een Nikon D3300 een selectie maakten voor starters met een spiegelreflex, of amateurs met een klein budget, richten we ons nu op de enthousiaste Nikon amateurfotograaf.
Als bezitter van een camera uit de Nikon D5000 serie hoeven we jou niet te vertellen dat een grotere, zwaardere en meestal ook iets duurdere lens vaak – maar niet altijd – een hogere beeldkwaliteit levert.
En waarschijnlijk heb jij het plezier van fotograferen met een vast brandpunt al ontdekt.

Beste Lenzen voor Nikon D5300:

 8072608

In Hoe kies ik een lens? Subjectief stappenplan voor aanschaf van een objectief staan de criteria die we gebruiken bij het selecteren van de beste lenzen uit de 50 lenzen die we op een Nikon DX camera hebben getest.
In vergelijking met ons advies voor starters met een Nikon spiegelreflex adviseren we nu betere, maar ook duurdere en zwaardere lenzen. Ook komen er meer lenzen met een vast brandpunt aan bod. De zwaarste en duurste (met een adviesprijs boven de duizend euro) lenzen laten we nog buiten beschouwing. Wil jij zonder compromissen de allerhoogste beeldkwaliteit die je met een DX camera kan behalen, dan moet je nog even wachten op: De beste lens voor een Nikon D7100.

Ik heb een Nikon D5300, maar ik ben een starter!?

Koppel de hoge bouw- en beeldkwaliteit aan het gemak van een kantelbaar beeldscherm en het zal je niet verbazen dat ook startende amateur fotografen kiezen voor een Nikon D5300 of D5200 als hun eerste spiegelreflexcamera. Het lijkt misschien een overkill voor een startende fotograaf, want de Nikon D3300 biedt vrijwel dezelfde beeldkwaliteit en is lichter en compacter bovendien. Maar door een Nikon D5300 te kiezen, in plaats van een D3300, voorkom je een eventuele overstap als je de D3300 ontgroeit. Of als je na enige tijd toch een kantelbaar beeldscherm mist tijden het fotogreferen.

Heb jij een Nikon D5300 of D5200 en wil je toch zo min mogelijk geld uitgeven aan een lens met een hoge / prijs kwaliteitsverhouding, een laag gewicht en compacte afmetingen? Dan zijn de lenzen in De beste lens voor een Nikon D3300 een goede keuze.

De beste Nikon D5300 kitlens

Met een kit ben je goedkoper uit dan met de aanschaf van een losse camerabody en een lens. Er zijn ervaren fotografen die neerbuigend doen over de kwaliteit van een kitlens, maar je kan er kwalitatief zeer hoogwaardige foto’s mee maken. De Nikon 18-55 mm VR II is een universeel bruikbare zoomlens. Voor veel fotografen is deze kitlens een ideaal startpunt, waarmee je bijna overal goed uit de voeten kunt. Qua gewicht en afmetingen vormen de Nikon 18-105mm (onze uiteindelijke keuze als kitlens voor de D5300) en de Nikon 18-140mm met de Nikon D5300 in mijn ogen een prettiger combinatie dan de kleinste 18-55 mm VR II kitlens. Ook maakt het grotere zoombereik deze kitlenzen breder inzetbaar.

Er zijn verschillende kits van een Nikon D5300 met lens verkrijgbaar:

 • Nikon D5300 body: 700 euro
 • Nikon D5300 + 18-55mm VR: 750 euro
 • Nikon D5300 + 18-55 mm VR II: 780 euro
 • Nikon D5300 +18-105mm: 870 euo
 • Nikon D5300 + 18-140mm: 999 euro

Deze prijzen zijn waarschijnlijk al een paar weken na het verschijnen van dit artikel verouderd. Het gaat ons meer om de verhoudingen dan de exacte bedragen. Prijzen nemen steeds verder af, soms zijn er aantrekkelijke aanbiedingen, dus check altijd de actuele prijzen voor je iets gaat kopen.

Ben je ècht toe aan aanvulling/vervanging van de kitlens?

Waarom zou je een Nikon 18-55mm VR (II), Nikon 18-105mm of Nikon 18-140mm kitlens willen vervangen? Waarschijnlijk niet vanwege de beeldkwaliteit, want die is erg hoog. Kijk maaar eens in ons lenstestoverzicht per brandpuntsafstand. Daar kan je de beeldkwaliteit van lenzen met elkaar vergelijken bij dezelfde beeldhoek. Om Nikon DX lenzen te kunnen vergelijken met FX lenzen of CX lenzen, moet je rekening houden met de crop factor. De prestaties van deze kitlenzen op 18mm, vind je in de tabel bij 28mm (@FF). Omdat de prestaties van een lens afhangen van het aantal megapixels van de camerasensor, zie je dat er verschillende lenzen getest op een Nikon D800E hoog scoren. Maar als je het lenstestoverzicht filters op camera’s met een APS-C sensor, zal het helemaal opvallen hoe hoog bijvoorbeeld de Nikon 18-105mm scoort voor beeldkwaliteit bij een brandpuntsafstand van 18mm (~28mm @ FF).

Alle lenzen zitten tegenwoordig stevig in elkaar. Toch zijn er verschillen, die lang niet altijd te kwantificeren zijn. Zet je een kitlens naast een duurdere lens, dan merk je verschillen: de duurdere modellen voelen steviger aan, zijn meestal lichtsterker, zwaarder uitgevoerd, soms extra afgedicht tegen stof en vocht. Ook de scherpstelring is breder en mooier gedempt, wat voor handmatig scherpstellen een groot verschil maakt. Er zijn veel fotografen die het prettig vinden om niet met een al te lichte lens – maar ook weer niet meteen de zwaarste uitvoering – te fotograferen. In dat segment heb je als consument een ruime keuze.

Mogelijke redenen om de kitlens te vervangen, zijn:

 • Je gebruikt het liefst 1 lens, maar vindt het zoombereik van de kitlens te beperkt
 • Je houdt van handmatig scherpstellen en wilt graag een brede, mooi gedempte scherpstelring
 • Je wilt graag een lens met een hogere lichtsterkte, waarmee je beter zonder flits in het donker kan fotograferen. Ook de achtergrondonscherpte (“bokeh”) wordt dan mooier.
 • Je bent heel erg kritisch op beeldkwaliteit, en betaalt graag wat meer voor een hogere scherpte, minder lichtafval of minder chromatische aberratie.
 • Je gaat fotograferen onder extreem vochtige, stoffige, koude of warme omstandigheden

 1710184

Mogelijke redenen voor een extra lens naast een kitlens zijn:

 • Je wilt meer meer groothoek of meer tele dan de kitlens je biedt
 • Je wilt met een vast brandpunt fotograferen.
 • Je wilt een lens speciaal voor natuurfotografie, concertfotografie, bruidsfotografie, straatfotografie. etc.

In al deze gevallen, staat er in het onderstaande overzicht meerdere lenzen, die voor jou interessant zijn:

De beste superzoom / vakantiezoom voor Nikon D5300

Wij rekenen alle zoomlenzen met een zoombereik van 5 of meer, tot de superzooms. De kortste brandpuntsafstand en de langste brandpuntsafstand van een superzoom bieden je totaal verschillende foto’s zonder dat je van standpunt hoeft te wisselen. Je kan er een vakantie lang mee fotograferen zonder van lens te hoeven wisselen. Een superzoom is langer – helemaal als je uitzoomt tot de langste brandpuntsafstand – en zwaarder dan een kitlens.De beeldkwaliteit van veel superzooms is min of meer vergelijkbaar, maar wel iets minder dan van de 18-55 mm of 18-105mm kitlens. Want hoe groter het zoombereik, des te meer compromissen er gesloten moeten worden bij het ontwerp van de lens. Bij de superzooms met extreem lange brandpuntsafstanden, 200mm of 300mm, maak je niet vanelfsprekend een scherpe opname. Wat de lenskwaliteit betreft kan je het best diafragma 8 kiezen en om bewegingsonscherpte te voorkomen zal je – zonder beeldstabilisatie –  een sluitertijd van 1/750 seconde (200 mm) of 1/1000 seconde (300mm) nodig hebben. Daarom hebben we voor een Nikon 18-300mm VR II gekozen als ultieme vakantiezoom voor ervaren amateuirfotografen. We denken dat deze lens beter tot zijn recht komt bij een amateurfotograaf dan bij een starter met een spiegelreflexcamera.

Verwacht je een overstap op FX?

Wil je ooit een Nikon camera met FX sensor kopen? Houdt daar nu al rekening mee.
Koop een FX lens voor je Nikon D5300.

Je hoeft je bij Nikon geen zorgen te maken dat een lens niet meer bruikbaar is op je nieuwe camera als je ooit overstapt op een Nikon met een grotere sensor. Iedere DX-lens past ook op een camera met een FX sensor. Maar het echte voordeel van die grotere sensor behaal je alleen met een lens die ook echt ontworpen is voor een volformaat sensor. Nikon camera’s kunnen automatisch het beeldveld aanpassen aan een DX lens, maar dan gebruik je slechts een deel van de sensor en wordt de resolutie bijvoorbeeld lager dan bij gebruik van een FX lens. Zet je deze DX-crop selectie uit, dan zie je zwarte randen als je een DX lens gebruikt op een FX camera.

Macrofotografie met een Nikon D5300

Prijstip: Sigma 105 mm f/2.8 Macro

Wil je graag foto’s maken van hele kleine onderwerpen, dan kom je terecht in de macrofotografie.

Macrolenzen zijn – ook als je ze als een ‘gewone’ lens gebruikt – zonder uitzondering erg goed qua beeldkwaliteit: ze bieden allemaal een hele hoge, gelijkmatige scherpte van hoek tot hoek en meestal ook heel weinig vervorming. Daarom zijn macrolenzen ook heel populair voor reproductiefotografie. Gebruik je een macrolens voor het fotograferen van een levend onderwerp, kies dan een macrolens met een brandpuntsafstand van minimaal 100mm. De Nikon 105mm f/2.8G Macro presteerde het best in onze test op een Nikon DX en is dan ook gekozen tot de beste macrolens voor Nikon D5300.

Low Light? Wat dacht je van een f/1.8 zoom?

Nikon heeft, speciaal voor amateurfotografen, een leuke serie Nikon AF-S vast brandpuntsobjectieven met een f/1.8 lichtsterkte (28mm, 35mm, 50mm, 85mm), die in onze testen zonder uitzondering hoog scoren qua prijs / kwaliteitsverhouding. Een absolute aanrader voor low-light fotografie is de Sigma 18-35mm f/1.8 Art. Niet alleen presteert deze lens opmerkelijk goed bij tegenlicht, wat bij concertfotografie of nachtfotografie heel belangrijk is. Ook scoort deze uitzonderlijk lichtsterke Sigma zoomlens voor wat betreft de optsiche eigenschappen beter dan de meeste lenzen met een gelijkwaardig brandpunt. Tel daar bij op, dat de Sigma 18-35 mm f/1.8 is gebouwd als een tank en je snapt waarschijnlijk onze keuze.

Groothoek lenzen

De Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SD is een groothoek zoomlens met een verrassend goede bouw- en beeldkwaliteit. Met een winkelprijs van 600 euro is dit een voor een amateurfotograaf betaalbare professionele groothoek zoomlens. De Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SDEen andere mooie groothoekzoom die we iedere Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX SD) een ingebouwde AF motor en is daarmee zijn meerprijs voor elke bezitter van een camera uit de Nikon D3000 of de Nikon 5000 serie meer dan waard.

Nikon D5300 bezitter kunnen aanraden, is de Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX. Deze zoomlens levert goed optische prestaties bij een groter zoombereik. Met name het verschil tussen 11mm en 10mm kan een belangrijk argument zijn om voor de Nikon zoom te kiezen.

 8021546

Fisheye lens voor Nikon D5300

Tokina 10-17mm, Foto: Menno HerstelMet een fisheye lens kan je knallen. De Tokina 10-17 mm Fisheye levert groothoekopnames met een uitgesproken karakter. Er zit geen autofocus motor in de lens voor motorloze Nikon D3300 of D5300 bodies, maar gezien de korte brandpuntsafstand is dat geen echt probleem. Bekijk de opnames gemaakt met de Tokina 10-17 door CameraStuffReview lezer Menno Herstel. De karakteristieke fisheye vervorming spat er van af. Je valt er voor, of je struikelt er over. Een andere keuze is er niet. De meeste fotografen zullen een Fisheye lens minder vaak gebruiken. Dan is het goed om te weten dat een winkelprijs van 600 euro opmerkelijk laag is voor een Fisheye zoom, en dat je bij de langste brandpuntsafstand bij deze Tokina zoomlens geen last meer hebt van de Fisheye vervorming.

Telezoomlenzen voor Nikon D5300

Ivo’s persoonlijke advies: Ga nooit op stap met een spiegelreflexcamera zonder een 70-200mm f/2.8 zoom met beeldstabilisatie. Een dergelijke lens is niet goedkoop, maar betaalt zich uit in weergaloze plaatjes.

Prijstip: Tamron 70-300mm

Van de lenzen met een brandpunt boven de 200mm, hebben we alleen zoomlenzen getest. Voor Nikon D5300 bezitters gaan we uit van een bovengrens van 1000 euro (adviesprijs) voor een goede telezoom.

 De Nikon 70-300mm scoorde het hoogst in onze test, en daarop is onze keuze dan ook gevallen als beste telelens voor een Nikon D5300, op de hielen gevolgd door de Tamron 70-300mm. Met deze telezooms maak je zichtbaar scherpere opnames dan met een superzoomlens bij dezelfde brandpuntsafstand.
Als het buget het toelaat, is de Nikon 70-200mm f/4 VR de beste keuze, maar daarvan ligt de winkelprijs op dit moment op 1150 euro.

Lenzen met een vaste brandpuntsafstand

Ervaren fotografen werken vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandpunt je om beter na te denken over de compositie van en foto.
Ben jij op zoek naar een goede lens met een vast brandpunt voor een Nikon D5300, kies uit onderstaande lijstje de lens met het brandpunt dat jou het meeste aanspreekt. Met uitzondering van de Nikon 35mm DX f/1.8G zijn al deze lenzen zowel op DX als op FX te gebruiken.

Voor groothoek en reportage (24mm) hebben we nog een vacature. Kwalitatief valt er niets aan te merken op de Nikon 24 mm f/14G op een DX camera, maar met een adviesprijs boven de 2.000 euro gaan we er van uit dat die buiten het bereik van de meeste Nikon D53000 fotografen ligt. De portret en standaardlens hebben we in ons overzicht met beste lenzen voor de Nikon D5300 overgenomen.

Nikon D5300 met dezelfde mooie bokeh als een FX camera?

Wil je net zo’n mooie achtergrondonscherpte als in de opnames van fotografen met een dure volformaatcamera en een dure lichtsterke f/2.8 lens? Dan hoef je je Nikon D5300 nog niet meteen te vervangen door een Nikon D600 of D810. Er zijn meerdere goede, betaalbare lenzen met een hoge lichtsterkte en een mooie bokeh te koop, zoals de Nikon 50mm f/1.4G of de Nikon 85 mm f/1.8G. Gezien de brede toepasbaarheid van het brandpuntsafstandsbereik hebben we de Sigma 18-35mm f/1.8 Art verkozen tot Bokeh lens voor de Nikon D5300.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in