De beste lens voor Nikon D7100

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Compromisloze kwaliteit op DX

De Nikon D7100 is de ultieme camera voor een perfectionistische amateur-fotograaf of een (semi-)professionele fotograaf. Zoek je een lens van de allerhoogste kwaliteit voor een Nikon DX camera, het hoeft geen D7100 te zijn, dan vind je die hier. Er zitten 4 FX lenzen bij. De beste FX lenzen scoren op een camera met een kleinere DX sensor, zoals verwacht, nog beter op de punten vervorming, lichtafval en chromatische aberraties. Helaas zijn de beste lenzen meestal niet de kleinste, lichtste of goedkoopste lenzen.

 7310716

De beste Lenzen voor Nikon D7100:

In “De beste lenzen voor een Nikon D5300″, hielden we rekening met de portemonee en de rug van de fotograaf. Nu richten we ons op de allerhoogste kwaliteit. Kicken!

Van de 50 lenzen die wij op een Nikon DX camera hebben getest, noemen we hier alleen de allerbeste.

De beste lenzen voor een Nikon D7100 zijn vanzelfsprekend ook de beste lenzen voor een Nikon D7000. Wordt het tijd om over te stappen? Als je belang hecht aan een hoge resolutie of een goede signaal/ruisverhouding wel. Met Imatest èn met onze ogen konden we geen verschil in resolutie tussen de Nikon D5200 en D5300 vaststellen. Beide camera’s hebben een 24 megapixel sensor, waar in de Nikon D5300 het moiré filter is weggelaten. Voor de resolutie hoef je niet over te stappen van een D5200 op een D5300. Maar bij de Nikon D7100 ligt dat anders. Met een Nikon D7100 profiteer je ten opzichte van de 16 megapixel D7000 van een zichtbaar hogere resolutie, dankzij de 24 megapixel sensor zonder moiré filter. DxOMark heeft laten zien, dat de resolutie van goede lenzen 50% (en 35% voor superzooms) toeneemt als je overstapt van een Nikon D7000 op een Nikon D7100. Hebben kleiner pixels meer ruis? Lang niet altijd. De modernere sensor van de D7100 heeft kleinere pixels, maar een hogere signaal/ruisverhouding.

In Hoe kies ik een lens? Subjectief stappenplan voor aanschaf van een objectief zetten we op een rijtje welke criteria we gebruiken bij onze jacht op de perfecte lens voor – in dit geval – een Nikon D7100.

Bestaat de beste lens überhaupt?

Afhankelijk van je fotografie-ervaring, draagkracht (financieel en fysiek), het onderwerp en je ambities, zijn er meerdere keuzes mogelijk. Daarom hebben we onze serie lensadviezen toegespitst op Spiegelreflex starters (beste lenzen voor een Nikon D3300), enthousiaste amateurs (beste lenzen voor een D5300) en prosumers (met een D7100). In vergelijking met onze eerdere adviezen voor beginners en amateurs, komen er nu meer objectieven met een vast brandpunt ter sprake. Niet eens zo zeer omdat ze beter hoeven te zijn, maar meer omdat ervaren fotografen veel plezier beleven aan objectieven met een vast brandpunt.

In het algemeen zijn de vaste brandpunten nog altijd beter dan zooms, zo blijkt uit onze testresultaten. Al worden de verschillen steeds minder zichtbaar.
Onze praktijkervaring met het testen van bijna 50 lenzen op een Nikon camera met een DX sensor, hebben we gebruikt om een selectie van goede lenzen voor de Nikon D7100 te maken. We noemen alleen lenzen, die we hebben getest. Natuurlijk zijn er meer goede lenzen te koop. Wij doen ons best om nog meer lenzen te testen, zodat we over een jaar dit artikel kunnen aanvullen.

Je staat op het punt een Nikon D7100 te kopen?

Nikon D7100 kit is ongeveer net zo duur als body met losse lens

Goedkopere Nikon camera’s worden als kit verkocht met een kleine, lichte 18-55mm lens. Maar de Nikon D7100 wordt als kit met een Nikon 18-105mm of een 18-140mm aangeboden. Wat beeldkwaliteit betreft, is het geen gekke keuze van Nikon om voor de 18-105 te kiezen. Want die deed het – ondanks het grotere zoombereik – in onze test net zo goed als de 18-55mm. Ook de Nikon 18-140mm is een aantrekkelijke lens. De 18-140mm is bij de langere brandpuntsafstanden scherper dan de 18-105mm en verraste ons met een mooie achtergrondonscherpte. Voor beide zooms geldt: een iets zwaardere, grotere lens dan de 18-55mm past perfect bij een D7100. Mocht je voor een prikkie een Nikon 18-55mm VR (II) op de kop tikken, dan zal die je wat prijs/kwaliteitsverhouding betreft positief verrassen.

Met een kit ben je goedkoper uit dan met een losse camerabody en lens, zou je denken. Maar bij de Nikon D7100 maakt dat niet veel uit. De Nikon D7100 (winkelprijs body: 950 euro) wordt als kit aangeboden met een Nikon 18-105mm (kitprijs in de winkel: 1150 euro) of een 18-140mm lens (winkelprijs kit: 1500 euro). De Nikon 18-105mm en 18-140mm zijn te koop voor 200 en 500 euro. Heb je deze lenzen niet nodig, dan heeft het geen zin om een D7100 met kitlens aan te schaffen. Kies daarom bij aankoop van een Nikon D7100 body een lens die je echt wilt hebben.
Tenzij je een aanbieding tegenkomt, die genoemde prijzen op hun kop zet.

Zoomlens? Kies maar: Sigma 18-35 mm, Tamron 17-50 mm, Nikon 18-105 of 18-140mm?

Zoom vs prime: vindt er een revolutie plaats bij het ontwerpen van lenzen?

Een paar jaar geleden was een 70-200mm f/2.8 eigenlijk de enige zoomlens die qua beeldkwaliteit de strijd aan kon gaan met objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Of je nou kijkt naar de bouwkwaliteit, lichtsterkte of  beeldkwaliteit; de Nikon 70-200mm f/2.8 staat zijn mannetje. Maar in de afgelopen paar jaar heeft hij gezelschap gekregen van meerdere zoomlenzen, die net als de 70-200mm f/2.8 beter zijn dan lenzen met een vast brandpunt. Een revolutie zonder bloedvergieten? Voor fotografen wordt de keuze aan goede lenzen steeds groter.

De meest geruchtmakende high performance zoom van de afgelopen tijd is, natuurlijk, de Sigma 18-35 mm f/1.8. Ook de minder lichtsterke Nikon AF-S 18-35mm f/3.5-4.5G ED en Tamron 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC LD Aspherical IF SP AF zetten in onze testen in combinatie met een Nikon D7100 verschrikkelijk mooie resultaten neer. Deze zoomlenzen verslaan bij 50mm (omgerekend naar FX) menige zoom èn vast brandpunt, als het om beeldkwaliteit gaat. Ook de bouwkwaliteit van deze zoomlenzen is van zeer hoog niveau.

Een zoombereik dat overeenkomt met 27-53, een ongeëvenaarde f/1.8 lichtsterkte en een onberispelijke beeldkwaliteit maken de Sigma 18-35 mm onze eerste keuze als we een zoomlens uit mochten kiezen bij een Nikon D7100.

RAW of jpg, wat maakt het uit

CameraStuffReview lezers schieten meestal in RAW

Het maakt uit of je in RAW fotografeert, of alleen de jpg bestanden van de Nikon D7100 gebruikt. Bij CameraStuffReview schieten we testopnames tegelijkertijd in RAW en jpg, waarna we beide bestanden analyseren. Voor de starters en amateurfotografen rapporteren we de lenskwaliteit op basis van jpg bestanden, waar we zo veel mogelijk in-camera lenscorrecties hebben toegepast. Deze scores zeggen iets minder over de lenskwaliteit, omdat sommige lenseigenschappen door de camera gecorrigeerd worden. De jpg scores komen voor een grote groep fotografen wèl het dichtst bij hun workflow. Met andere woorden: de jpg scores van CameraStuffReview corresponderen met wat fotografen zien als ze jpg bestanden bekijken. Bovendien geven we onze lezers de mogelijkheid om te zien hoeveel scherpte je (met name, naar niet uitsluitend in de hoeken) verliest als je corrigeert voor vervorming.

Fotografeer je met een Nikon D7100, dan ga je voor de hoogste kwaliteit, en is de kans groot dat je in RAW fotografeert. Uit een enquête onder onze lezers bleek dat de meeste van onze lezers in RAW fotograferen. Net als DxO, meet CameraStuffReview de lensprestaties op basis van RAW bestanden waar geen bewerkingen op zijn uitgevoerd (verscherping, ruisonderdrukking, lenscorrecties). Zo voorkom je dat de lensprestaties worden beïnvloed door de instellingen die een tester heeft gekozen voor verscherping of ruisonderdrukking.
CameraStuffReview gebruikt Imatest voor het meten van de beeldkwaliteit, in plaats van DxO Analyser, waardoor de meetresultaten van CameraStuffReview en DxO mark niet rechtstreeks met elkaar te vergelijken zijn. De trends van de afzonderlijke lenseigenschappen op DxOmark en de RAW scores van CameraStuffReview komen in grote lijnen overeen. In de weging van de verschillende lenseigenschappen om een eindscore te berekenen, zijn er wel verschillen tussen Dxo en CameraStuffReview. Onze eindscores zijn gebaseerd op een complexe berekening waarbij vele factoren die fotografen belangrijk vinden, zoals scherpte in de hoeken versus het centrum, de prestaties bij volle opening en bij het optimale diafragma, etc. zodanig zijn gewogen, dat de scores overeenkomen met de visuele beoordelingen die we doen bij alle lenstesten.

Wij zijn niet de enige site met een lensadvies voor Nikon D7100 bezitters. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar:

 8011208

Nikon 18-300mm DX VR II: beste superzoom voor D7100

Wij rekenen alle zoomlenzen met een zoombereik van 5 of meer, tot de superzooms. De Nikon 18-140mm zette overall de hoogste score neer als we de RAW beeldkwaliteit als maatstaf nemen, maar de verschillen in overall beeldkwaliteit tussen alle superzooms is klein. Dit is de enige categorie waar beeldkwaliteit niet de meest belangrijke factor is. Zoombereik is minstens zo belangrijk. Vandaar dat we hier hebben gekozen voor de recent verschenen Nikon 18-300mm VR II, die net zo goed, maar goedkoper en compacter, is als zijn voorganger. We gaan er van uit dat een superzoom niet de enige lens is, die je op de Nikon D7100 zal gebruiken. De andere lenzen die we in dit artikel noemen, laten de hoge kwaliteit van de Nikon D7100 beter tot zijn recht komen

Macrofotografie met een Nikon D7100

Tip: Kwalitatief hoogwaardige Sigma 105 mm f/2.8 Macro, voor circa 500 euro

De Nikon 105 mm f/2.8G IF-ED AF-S VR is de beste macro-lens die we tot nu toe hebben getest op een DX camera. Een macrolens is ook goed te gebruiken als een korte telelens. Je maakt er verschrikkelijk mooie portretten mee. Van sprinkhaan, tot catwalk; Nikon 105 mm f/2.8G IF-ED AF-S VR delivers!

 

Low Light lenses

Hoogovens bij Duisburg; de gloeiend hete erts op de trein is in het donker goed te zien. 
Nikon heeft een mooie serie betaalbare f/1.8 lenzen (28mm, 35mm, 50mm, 85mm), die ideaal zijn voor low light fotografie. De Nikon 24mm f/1.4G ED AF-S is duurder, maar ook beter. De Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art, Nikon 70-200 mm f/2.8G ED-IF AF-S VR en de Nikon 50mm f/1.4G AF-S willen we ook niet ongenoemd laten als perfecte low-light lens. Stuk voor stuk lenzen, die we voor low-light, concert- en HDR-fotografie kunnen aanbevelen.

Groothoek lenzen

 7300239

Voor alle groothoekzooms geldt: kies je de kortste brandpuntafstand, dan zal je zonder correcties de vervorming duidelijk herkennen. Wil je met een Nikon D7100 een mooie groothoek opname schieten, dan heb je een lens met een brandpuntsafstand van 16mm of minder nodig. We hebben nog geen lenzen met een vast brandpunt onder de 16 mm (ik denk met name aan de AF Nikkor 14mm f/2.8D ED) getest, dus komen we vanzelf terecht bij de groothoek zoomlenzen. Daar zitten meerdere, hele goede lenzen tussen, waarvan we nog maar moeten zien of ze verslagen zullen worden door een lens met een vast brandpunt. De Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SD koppelt een constante, hoge lichtsterkte aan een hoge beeldkwaliteit. Een andere hele mooie groothoekzoom die we iedere Nikon D7100 bezitter kunnen aanraden, is de Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX.

Beste portretlens, tevens beste 85 mm (vast èn zoom)

Kijk je in ons overzicht met testresultaten bij 135mm (omgerekend naar FX), dan gooien zowel de Nikon 70-200mm f/2.8 als de Nikon 70-200mm f/4 hoge ogen met hun onberispelijke beeldkwaliteit. Voor portretten met een Nikon D7100 is de f/2.8 de beste keuze van deze twee.
Toch adviseren we de Nikon 85mm f/1.8G als portretlens. Niet alleen is de beeldkwaliteit super en levert de hogere lichtsterkte een nog mooiere isolatie van het onderwerp ten opzichte van de achtergrond op. Het is voor de fotograaf prettiger om met een compacter, lichter objectief te werken. Voor een model is de Nikon 85mm f/1.8 met een filtermaat van 67mm minder intimiderend dan een Nikon 70-200m f/2.8, met een 77mm filter. Dat is mooi meegenomen. Tenzij je indruk wil maken met de grootte van je lens.

Telelenzen voor Nikon D7100

Voor de mooiste opnames van ver verwijderde onderwerpen, heb je een lichtsterke telelens nodig. Vanwege de 1.5x crop-factor van een Nikon D7100, heb je aan een brandpuntsafstand van 200mm voor veel onderwerpen voldoende. Het zal voor weinigen een verrassing zijn, dat we hier met het advies komen om een Nikon 70-200mm f/2.8 VR II te kopen. Zijn gewicht of aanschafprijs in dit geval toch iets te hoog voor jou, dan kan je met een gerust hart voor de Nikon 70-200mm f/4 VR kiezen. Die is net zo goed. Als ik de Nikon D7100 en twee lenzen mee zou nemen op reis, dan ging de Nikon 70-200mm f/2.8 VR II met mij mee.
Wil je kleine vogels fotograferen, dan heb je aan 200mm niet voldoende. De Nikon 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR AF-S is de enige serieuze kandidaat die we hebben getest met een langer brandpunt, dus een advies voor de beste supertele houden we nog even voor ons.

Beste vast brandpunt standaard lens

Ervaren fotografen werken vaak vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandpunt je om beter na te denken over de compositie van en foto. De eerste lens met een vast brandpunt die wordt aangeschaft, is meestal een standaardlens. Voor een camera met een DX sensor zou dat een 35mm lens moeten zijn. Van de vast brandpunt lenzen met een beeldhoek die overeenkomt met 50 mm op een camera met FX sensor, levert de Sigma 35 mm f/1.4 Art de beste prestaties en de hoogste lichtsterkte van de lenzen die we tot nu toe hebben getest.

Beste lens met een 35 – 50 mm brandpunt (omgerekend naar FX)

Nikon levert geen 17-50 mm 2.8 met beeldstabilisatie. De Tamron 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC LD Aspherical IF SP AF zoom verslaat bij 35mm en 50mm (omgerekend naar FX) vele lenzen: zowel zoomlenzen als lenzen met een vast brandpunt. Het objectief is mooi afgewerkt en voelt degelijk aan en de winst van de beeldstabilisatie is daadwerkelijk 3 stops.  De lichtafval in stops is alleen bij f/2.8 aan de hoge kant. Bij de andere lensopeningen is de lichtafval te verwaarlozen laag. Het scheidend vermogen is in het centrum bij alle diafragma’s hoog. Er is wel verschil in centrumscherpte en hoekscherpte is bij de meeste lensopeningen.

DX bokeh mooier dan FX bokeh?

Wil je een boterzachte bokeh, zonder je Nikon D7100 te vervangen door een Nikon D810? Veel fotografen staren zich bij bokeh blind op de sensorgrootte. De lens heeft waarschijnlijk een grotere invloed op de kwaliteit van de bokeh. OK, met de beste lens op een FX scoor je maximaal met bokeh, als we de camera’s met een nòg grotere sensor buiten beschouwing laten. Maar zet dezelfde lens op een Nikon D7100 en je hebt nog steeds een fantastische bokeh. Met minder lichtafval, minder vervorming en lagere chromatische aberratie op de koop toe.
De Nikon 70-200mm f/2.8 VR II levert in combinatie met de Nikon D7100 bij volle opening een supermooie bokeh, waarmee je heel veel lenzen op een FX camera verslaat. Vind je het brandpunt iets te lang, dan kan je een Sigma 35mm f/1.4 Art of Nikon 58mm f/1.4G kiezen. Mocht je ooit besluiten om toch een FX camera te kopen, dan kan je deze bokeh monsters blijven gebruiken.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in