Wat is de beste lens voor Nikon D750

0

Betaalbare Nikon FX lenzen?

Waar je op een camera met een DX sensor een grote keuze hebt aan goede en betaalbare zoomlenzen, kom je op zoek naar een betaalbare lens met hoge beeldkwaliteit voor een camera met een FX sensor eerder uit bij een objectief met een vast brandpunt. Dat is eenvoudig te verklaren. Lensfouten zoals kleurscheiding (chromatische aberratie), lichtafval en vervorming nemen toe naarmate je verder afgaat van het centrum van het beeld. Dit soort lensfouten wordt steeds duidelijker zichtbaar, als je een camera met een grotere sensor gebruikt. Dan vallen de objectieven waar de meeste compromissen zijn gesloten bij het lensontwerp – meestal de goedkopere zoomlenzen – als eerste uit de boot.

Beste lenzen voor amateurs met een Nikon D750 / D610:

 MG 6373GLOSSY360DOI

Nikon D750 of Nikon D610?

De ‘beste lens’ voor Nikon D750 / D610 is er niet.
Enkele van de 24 lenzen die wij op een Nikon FX camera hebben getest, komen in de buurt.

Zowel de Nikon D610 als de Nikon D750 bieden de hoge beeldkwaliteit die je van een moderne spiegelreflexcamera met een volformaat sensor mag verwachten. Met name de signaal/ruis verhouding en het dynamisch bereik zijn fenomenaal. Dpreview koos de Nikon D750 als beste camera in de categorie “High end full-frame camera“. De Nikon D750 won het bij DpReview van de D810 vanwege de lichtere body, ingebouwde Wi-Fi, het kantelbare beeldscherm en hogere opnamesnelheid. De Nikon D610 is de prijsknaller van de Nikon FX camera’s: voor minder dan 2.000 euro heb je een Nikon D610, inclusief een 24-85mm kitlens. Voor de Nikon D750 betaal je ongeveer 700 euro meer, maar daar krijg je zo veel extra gebruiksgemak voor terug, dat het volgens ons zeker de moeite loont om door te sparen voor een Nikon D750. De Nikon D750 is momenteel de enige spiegelreflex met een volformaat sensor en een kantelbaar scherm. Ingebouwde Wifi, een snellere AF met meer AF punten, meer opnames per seconde, ga zo maar door. Je zal het vast niet bij elke opname gebruiken, maar je zal er zeker geen spijt van krijgen als je 700 euro extra investeert in de D750. Mocht je het geld er niet voor over hebben, geniet dan van de volformaat beeldkwaliteit van de Nikon D610. Wat scherpte, ruis, dynamisch bereik en kleurweergave betreft ontlopen beide camera’s elkaar heel erg weinig.

Je koopt een spiegelreflexcamera vanwege de vele creatieve mogelijkheden die een camera met een unieke keuze aan verwisselbare lenzen biedt. Afhankelijk van je draagkracht (financieel en fysiek), het onderwerp en je ambities, zijn er altijd meerdere keuzemogelijkheden. Onze praktijk- en test-ervaring met bijna 25 lenzen op een Nikon FX camera, leidde tot dit lijstje met goede lenzen voor de Nikon D750 (of: D610). We vermelden alleen lenzen, die wij hebben getest. Want het is al moeilijk genoeg om appels met peren te vergelijken.

Deze opname is in 2014 gemaakt tijdens de TT in Assen, met de Nikon D4s; de snelheidsduivel onder de Nikon camera’s. Helaas hangt er een heel ander prijskaartje aan deze professionele camera dan aan een D610, D810 of D750. Voor minder gefortuneerde (alles is relatief) FX liefhebbers is een Nikon D750 de meest voor de hand liggende keuze voor actiefotografie.

De beste Nikon D750 kitlens

De Nikon D750 wordt als een kit aangeboden met de Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR (2010) en met de Nikon AF-S 24-85 mm f/3.5-4.5 VR (2012). De Nikon D610 wordt voornamelijk met de Nikon AF-S 24-85 mm f/3.5-4.5 VR aangeboden. We hebben de 24-120mm nog niet getest, dus over eventuele kwaliteitsverschillen kunnen we kort zijn: daar durven we nog geen uitspraak over te doen. De adviesprijs van beide Nikon objectieven scheelt een factor twee, al is dat in de praktijk een stuk minder.
Wij kozen toch voor de Nikon 24-85mm als DE kitlens voor Nikon D610 of Nikon D750. De centrumscherpte van de 24-85mm is erg hoog, zo bleek uit onze test met een Nikon D800E, en bij f/5.6 zijn ook de extreme hoeken erg scherp. Het brandpuntsafstandbereik van deze lens leent zich voor vele toepassingen, zoals straatfotografie, reportagefotografie, bruidsfotografie, waar je vanwege de scherptediepte zal kiezen voor f/5.6 of f/8. Kies dus met een gerust hart voor de Nikon 24-85mm als kitlens en gebruik het geld dat je overhoudt voor een investering in een Nikon 20mm f/1.8G of de Nikon 70-2000mm f/4. Beide lenzen bieden een fantastische beeldkwaliteit en vormen een goede aanvulling op de Nikon 24-85 mm f/3.5-4.5 VR. Een Nikon 70-200 zoom op een FX camera levert je mooie portretten met een haarscherp onderwerp tegen een fluweelzachte achtergrond.

De beste zoomlens voor Nikon D750?

We doen bij CameraStuffReview onze best om de goedkoopst mogelijke objectieven te vinden, die toch een onberispelijke beeldkwaliteit leveren. Soms slagen we daar in. Soms moeten we ons er bij neerleggen dat je voor hoge kwaliteit een hoge prijs betaalt. De Nikon 70-200mm f/2.8 VR is een van de beste lenzen – en dan rekenen we ook de objectieven met een vaste brandpuntsafstand mee – die we getest hebben. Als het budget en het gewicht van de lens er niet toe doet, dan zouden we elke Nikon fotograaf een 70-200mm f/2.8 VR aanbevelen. Met een klein beetje minder lichtsterke, maar kwalitatief minstens zo goede en ook nog goedkopere Nikon AF-S 70-200mm f/4, komen snelheid en beeldkwaliteit van de D750 ook volledig tot zijn recht. Voor amateurfotografen is de Nikon 70-200mm f/4 VR een droom van een lens en wat ons betreft een absolute aanrader.

Macrofotografie met een Nikon D750

Wil je graag foto’s maken van hele kleine onderwerpen, dan kom je terecht in de macrofotografie. Macrolenzen zijn – ook als je ze als een ‘gewone’ lens gebruikt – zonder uitzondering erg goed qua beeldkwaliteit: ze bieden allemaal een hele hoge, gelijkmatige scherpte van hoek tot hoek en meestal ook heel weinig vervorming. Daarom zijn macrolenzen ook heel populair voor reproductiefotografie. Gebruik je een macrolens voor het fotograferen van een levend onderwerp, kies dan een macrolens met een brandpuntsafstand van minimaal 100mm. Zoals de Nikon 105 mm f/2.8G. Dat is een perfecte macro-lens voor de Nikon D750.

Portretlens voor Nikon D610

Voor het maken van een portretfoto wordt meestal een korte, lichtsterke telelens met een brandpunt tussen de 85 en 135mm gebruikt. Bij langere brandpuntsafstanden kom je ver van het model af te staan, waardoor je minder contact hebt. Bij een kortere brandpuntsafstand loop je de kans op een weinig flatteuze, lange neus. De Nikon AF-S 85 mm 1.8G is dit jaar niet voor niets uitgeroepen tot Ivo’s keuze: de hoge lichtsterkte, een lange brandpuntsafstand, verschrikkelijk hoge beeldkwaliteit en een aantrekkelijk prijskaartje maken deze bokeh-koning tot een ideale portretlens voor een elke portretfotografie. Het verschil in lichtsterkte met de 70-200mm f/4 is zo groot, dat je niet echt met een doublure zit, als je beide objectieven koopt.

Telelenzen voor Nikon D610

Een Nikon AF-S 70-200mm f/4 zal voor sommige Nikon D610 of D750 bezitters nog buiten hun financiële bereik liggen. De Tokina 70-200mm f/2.8, Tamron 70-300mm en de Nikon 70-300mm zijn betaalbare alternatieven, waarbij de Nikon en Tamron 70-300mm naast een lagere prijs ook nog wat extra bereik als telelens bieden. Als je voor een van deze twee goedkope telezooms kiest, verlies je aan lichtsterkte. Gelukkig zijn beiden voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie. Volgens mij stelt de Nikon 70-300mm iets sneller scherp dan de Tamron 70-300mm, en is de bokeh wat mooier, maar qua beeldkwaliteit liggen beide objectieven verder dicht bij elkaar. Vanwege de prijs neigt onze voorkeur naar de Tamron, maar als dat minder een rol speelt kiezen we voor de Nikon.

De beste FX lenzen met een vaste brandpuntsafstand

Fotograferen met een vast brandpunt is in het begin misschien wat lastiger dan het fotograferen met een zoomlens. Maar je gaat bewuster nadenken over de compositie. Objectieven met een vast brandpunt zijn ook kleiner, lichter en vaak goedkoper dan zoomlenzen. Persoonlijk kies ik voor een 24mm lens, als ik mijn eerste objectief met een vast brandpunt meeneem. Maar de meeste fotografen kiezen voor een 50mm of 35mm, omdat het beeld wat je dan door je zoeker te zien krijgt het meest overeenkomt met de beeldhoek van je ogen. Een 50mm f/1.8 wint het op prijs van een 35mm f/1.8, terwijl de beeldkwaliteit elkaar niet veel ontloopt. Een 50mm f/1.4 is meteen een stuk duurder. Vandaar onze keuze voor de Nikon AF-S 50mm f/1.8 als beste standaard lens voor een Nikon D610 of D750. 

Low Light

Het Sigma 35mm f/1.4 ART objectief voldoet aan de allerhoogste eisen, ook op volformaat camera’s met hoge pixelaantallen zoals de Nikon D800E. Zowel mechanisch als optisch is er vrijwel niets op aan te merken. De Nikon 50mm f/1.4 is optisch iets minder goed, maar ook weer een stuk goedkoper. Op ons wensenlijstje voor de ideale low-light lens staat alleen nog vibratiereductie.

 9260352 bewerkt

Groothoek

In dit artikel zou bijna de hele serie van Nikon AF-S f/1.8G objectieven (28mm, 35mm, 50mm, 85mm) genoemd kunnen worden. Wel hebben we dan een paar doublures qua brandpunt, door overlap met het zoombereik van de Nikon 24-85mm. De Nikon 20mm 1.8G valt buiten het zoombereik van de 24-85mm en biedt je heel veel meer beeld voor weinig geld. Het verschil tussen 20mm en 24 mm lijkt misschien klein, maar dat is het niet. Het weidse overzicht dat deze betaalbare lichtsterke ultragroothoek je biedt, is veel indrukwekkender dan een opname gemaakt met een 24mm lens. Laat staan met 28mm. Het is een wereld van verschil.

Betaalbare bokeh

Een belangrijk argument om op een Nikon FX camera over te stappen, is de mooie achtergrondonscherpte / bokeh die je met dergelijke camera’s kan creëren. Je hebt voor een Nikon D750 of Nikon D610 gekozen, omdat het voor FX begrippen uiterst betaalbare camera’s zijn, met een ongeëvenaarde beeldkwaliteit. In de hogere prijsklasse zijn er meerdere lenzen met een aantrekkelijke bokeh, zoals de Nikon 70-200 mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Nikkor en de Nikon 58mm 1.4g. De Sigma 35mm f/1.4 Art biedt een mooie bokeh, maar heeft een relatief korte brandpuntsafstand. De Nikon AF-S 85 mm 1.8G is dit jaar niet voor niets uitgeroepen tot Ivo’s keuze: de hoge lichtsterkte, een lange brandpuntsafstand, verschrikkelijk hoge beeldkwaliteit en een aantrekkelijk prijskaartje maken deze bokeh-koning tot de beste bokeh lens voor een Nikon D750.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in