Lenskeuze voor Panasonic G80

0

De beste lens voor een Panasonic Lumix G80:
onze selectie op beeldkwaliteit, gewicht, omvang en prijs uit bijna 60 door ons geteste micro-43 objectieven.

De Panasonic G80 is een misschien wel een van de meest uitgebalanceerde camera’s van Panasonic. Zowel ergonomisch, in prijs/kwaliteitsverhouding, als in gebruiksgemak. Dat maakt deze camera tot een uitstekende keus voor zowel amateurfotografen, die een goede systeemcamera zoeken waarmee ze kunnen groeien, als gevorderde amateurfotografen die op zoek zijn naar extra mogelijkheden.

 1060136

Panasonic 100-300mm

De Panasonic G80 heeft dezelfde 16 megapixel sensor zonder antialias filter als de GX80, maar heeft op het gebied van ergonomie en bouwkwaliteit meer overeenkomsten met zijn grote broer, de Panasonic GH5. Zo is de camera afgedicht tegen stof en vocht, heeft hij een draai- en kantelbaar scherm en beschikt hij over een nog meer geavanceerde beeldstabilisatie (Dual IS2). De zoeker is de fijne 2,36 megapixel OLED-zoeker, die ook in de GX8 en de GH4 zit. De body zit qua maat ergens tussen de GH5 en de GX80 in: niet te groot en niet te klein. Er is voldoende ruimte voor alle benodigde knoppen, waardoor hij goed te bedienen is. Voor de G80 zijn zowel van Panasonic als Olympus goede objectieven verkrijgbaar die het maximale uit de 16 megapixel Micro Four Thirds sensor. Dit zijn onze lens suggesties voor onder andere portretfotografie, low-light en vakantiefotografie met de Panasonic G80:

G80screen2Beste lenzen voor Panasonic G80:

Hoe kozen we de beste lenzen?

Ben jij een ambitieuze Panasonic G80 fotograaf en heb je geen moeite met een hogere prijs of een grotere of zwaardere lens? Kijk dan eens naar de beste lens voor een Panasonic G9 

In een eerdere serie van 4 artikelen over kiezen van de beste lens hebben we uit de doeken gedaan hoe we onderscheid maken bij ons lensadvies tussen de verschillende doelgroepen (starters/amateurs/prosumers/pro’s) en verschillende toepassingen (landschap, porttret, actie, etc.). Gezien de prijs en de specificaties gaan we er vanuit dat de meeste bezitters van een G80 enthousiaste amateur fotografen zijn. De Panasonic G80 is een hele fijne allround camera. Je kan er zowel prima mee fotograferen als filmen in 4K. Door het het draai- en kantelbare scherm kan je er zelfs selfies mee maken. De camera biedt zowel in foto als film een uitstekende beeldkwaliteit. Dat vraagt om goede objectieven. Tegelijk is de G80 een scherp geprijsde camera. En als de prijs een reden is om voor de G80 te kiezen, dan houden we daar bij de keuze voor de objectieven uiteraard ook rekening mee. Verder is de G80 weerbestendig en beschikt hij over Dual IS2. Dus als het even kan, kiezen we voor deze camera ook voor weerbestendige objectieven en dan liefst van Panasonic. De beeldstabilisatie van de Panasonic objectieven werkt namelijk goed samen met de ingebouwde beeldstabilisatie van de camera. Voor ons lensadvies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. De objectieven zijn getest op de beste camera’s die op het moment van testen beschikbaar waren. Voor meer informatie kan je onze uitgebreide testen lezen, die we met ieder objectief hebben gedaan en die in de lensvergelijker vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we allemaal op dezelfde wijze hebben getest.

De beste zoomlens voor een LumIX G80?

Panasonic Lumix G 12-60mm f/3.5-5.6 ASPH POWER OIS @ 60mm f/11

De meeste eigenaars van een Panasonic G80 zullen beginnen te fotograferen met een zoomlens. De kans is groot dat het een Panasonic 14-140mm superzoom, of een Panasonic 12-60mm standaardzoom zal zijn. Beide zooms worden vaak in aantrekkelijk geprijsde combinatie met de Panasonic G80 aangeboden. Zo’n kit scheelt je meestal honderd euro of meer in vergelijking met het kopen van de lens en de camera afzonderlijk. In het eerste geval heb je gekozen voor een lens met zo’n groot zoombereik, dat je tijdens vakantie niet van lens hoeft te wisselen. In het tweede geval heb je gekozen voor een minder groot, maar nog altijd breed inzetbaar zoombereik met een aanrekkelijker prijs. Misschien kom je er na enige tijd fotograferen achter, dat je voor jouw type fotografie de behoefte hebt aan een specifiek nog grotere beeldhoek/ weidsere blik, of juist een telezoom met een nog kleinere beeldhoek. In dat geval kan je de volgende zoomlenzen overwegen:

(Ultra) Groothoekzoom: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 8-18mm F2.8-4 Asph

De Panasonic LEICA DG VARIO ELMARIT 8-18mm  is een uitstekende groothoekzoom met een mooi bereik dat overeenkomt met dat van een 16-35mm op fullframe. Het is net iets minder groothoekig dan Panasonics andere (lichtere en dankzij de 8-18mm nu ook goedkopere) groothoekzoom, de Panasonic 7-14mm f/4, maar de 8-18mm is wel iets lichtsterker en volledig weerbestendig (de Panasonic 7-14mm niet). De Panasonic Leica 8-18mm is optisch iets beter dan zowel de 7-14mm van Panasonic als Olympus, maar dat zie je alleen bij het rechtstreeks naast elkaar vergelijken van stevig opgeblazen beelden. Het grootste voordeel van de 8-18mm is dat je op dit objectief (eindelijk) filters kan gebruiken. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld landschapsfotografie.

Standaardzoom: Panasonic Lumix G 12-60mm F3.5-5.6 Asph Power OIS

De Panasonic 12-60mm f/3.5-5.6 heeft een mooi bereik en hij kan lekker dichtbij scherpstellen. Hij is veel goedkoper dan de nieuwe Leica DG Elmarit 12-60mm. Het verschil in beeldkwaliteit is niet heel groot. Dat betekent dus dat deze Lumix G 12-60mm f/3.5-5.6 optisch behoorlijk goed is. Wie goed winkelt, kan dit objectief voor een schappelijk prijsje als kitzoom bij de G80 krijgen.

Telezoom: Panasonic Lumix G Vario 45-150mm f/4-5.6 Mega OIS

Deze Panasonic G Vario komt overeen met een 90-300mm op fullframe. Dat is een prachtig bereik. Voor het bereik is dit objectief verrassend compact en licht en de beeldkwaliteit is prima. Het is ook nog eens gestabiliseerd en gunstig geprijsd.

Supertelezoom: Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4.5-5.6 Asph Mega OIS

Voor de komst van de Leica DG Vario Elmar 100-400mm was de Lumix G Vario 100-300mm het langste objectief van Panasonic. De Vario Elmar heeft een wat langer bereik, maar is ook een stuk groter en duurder. De 100-300mm is optisch behoorlijk goed, zeker als je voldoende licht hebt om op 300mm een stopje te diafragmeren. Het is compact en redelijk goedkoop. Een ideale match met de G80.

Vakantiezoom: Panasonic G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 Asph Power OIS

Panasonic G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 Asph Power OIS praktijkopname

De nieuwe Panasonic G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 is lichter, kleiner, lichtsterker én beter dan zijn voorganger. Het bereik loopt van redelijk groothoek tot flink tele. Vooral in het telebereik scoort deze G Vario 14-140 veel beter dan de oude versie. En dat is toch ook waar je een objectief als dit voor koopt. De autofocus is snel en de beeldstabilisatie is van de laatste generatie.

Objectieven met een vast brandpunt voor de Panasonic G80

Fotograferen met een vast brandpunt maakt je bewuster van je compositie. Bovendien zijn objectieven met een vast brandpunt vrijwel altijd lichtsterker dan zoomlenzen, waardoor je meer kan spelen met achtergrondonscherpte en een onderwerp beter kan isoleren van een onrustige achtergrond. Daarom geven sommige ervaren fotografen de voorkeur aan een setje met vaste brandpunten, in plaats van aan zoomlenzen. Misschien ben je wat meer kwijt bij het kopen van meerdere vaste brandpunten en zal je wat vaker van lens moeten wisselen, maar je ziet de hogere kwaliteit terug in je opnames. Je betaalt en sjouwt niet zo zeer voor een nog hogere centrumscherpte, maar voor een mooiere achtergrondonscherpte.

Groothoek: Olympus M.Zuiko 12mm f/2.0

De Olympus 12mm f/2.0 is geen ultragroothoek. De beeldhoek komt overeen met die van een 24mm op kleinbeeld. Maar het is wel een heerlijk compacte groothoek met een goede beeldkwaliteit en een behoorlijk hoge lichtsterkte. Trek je de scherpstelring naar achter dan beschik je op deze 12mm over een handmatige scherpstelling met harde stops op dichtbij en veraf. Dat is handig voor straat- of astrofotografie.

Standaard, BOKEH OF LOW LIGHT?: Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 ASPH

De Panasonic 25mm f/1.4 is optisch erg goed en kan dankzij de hoge lichtsterkte zelfs bij volle opening een mooi bokeh geven. Het is redelijk compact en licht. Het objectief is van kunststof en niet extra afgedicht tegen stof en vocht. Vind je deze lens nog te groot, koop dan een pancake lens. De Panasonic Lumix 20mm f/1.7 is een zogenaamd pancake model. Het is dus nog een stuk kleiner dan de 25mm. De optische kwaliteit van de 20mm is erg goed. Je verliest maar een half stopje licht en de autofocus is een fractie minder snel.

De Panasonic 25mm f/1.4 is optisch erg goed en kan dankzij de hoge lichtsterkte bij volle opening een mooi bokeh geven. Het is redelijk compact en licht. Het objectief is van kunststof en niet extra afgedicht tegen stof en vocht. Een andere optie voor een mooi bokeh is de Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8. Dat is wat aan de lange kant voor portretten, maar door dat langere brandpunt krijg je natuurlijk wel een mooi bokeh.

Panasonic 25mm f/1.4 ASPH Leica DG SUMMILUX @ Olympus OM-D E-M5, f/2.8, 1000 ISO, 1/40 (foto: Paul Verbunt)

Macro: Panasonic Lumix G Macro 30mm f/2.8 ASPH MEGA OIS

Voor Micro Four Thirds zijn zowel van Panasonic als Olympus twee goede macro’s verkrijgbaar. Bij elkaar vier in totaal. De Olympus 60mm is de langste en die is daarom het beste als je iets als insecten wilt fotograferen. Maar als je je het kan permitteren om wat meer op je onderwerp te kruipen is de extra scherptediepte van de Panasonic 30mm heel erg welkom en de beeldkwaliteit is net iets beter dan de rest. De Panasonic 30mm is ook gestabiliseerd, en dat kan soms net het verschil maken.

Portretlens: Panasonic Lumix G 42.5 mm f/1.7 Asph Power O.I.S.

 1000211

De Panasonic Leica 42.5mm f/1.7 is een supercompacte en lichte korte tele. Het is ideaal voor portretten en opnames waarbij je je onderwerp net iets meer wilt isoleren of dichterbij wilt halen. De beeldkwaliteit is goed en het objectief beschikt zelfs over beeldstabilisatie.

Telelens, vast brandpunt: Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8

De Olympus 75mm f/1.8 is al een relatief wat ouder objectief, maar het is nog steeds een van de scherpste objectieven voor het Micro Four Thirds systeem. Het lange brandpunt van deze middellange tele in combinatie met de relatief hoge lichtsterkte zorgt voor een mooie isolatie van je onderwerp. Het objectief is heel degelijk gebouwd met een metalen behuizing en het heeft vrijwel geen lensfouten. Het beschikt alleen niet over beeldstabilisatie.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in