De beste lens voor een Panasonic G9

0

De 10 beste lenzen voor een Panasonic G9, geselecteerd (met nadruk op AF snelheid, bouw en beeldkwaliteit) uit bijna 60 door ons op een micro-43 camera geteste objectieven.

Ook al biedt de Panasonic Lumix G9 4K 60p video, Panasonics nieuwe topmodel is toch bedoeld voor fotografen die niet of incidenteel een video opname maken. De Panasonic Lumix G9 is heel snel: 20 beelden per seconde in volle resolutie en in raw en 60 beelden per seconde in 6K Photo. Scherpstellen, zowel bij een enkele opname als bij continu AF is razendsnel en nauwkeurig. Dat is ideaal voor sport- en natuurfotografie. De kers op de taart is dat de videomogelijkheden maar weinig onder doen voor die van de GH5, waardoor de G9 een hele goede allround camera met unieke eigenschappen is. Maar welke lenzen kies je bij deze camera

G9 Praktijkopname, gemaakt vanaf een skischans in Oslo, tijdens de Panasonic Lumix G9 review

Beste lenzen voor Panasonic G9:

Hoe kozen we de beste lenzen voor Panasonic Lumix G9?

Heb je een panasonic G9, maar wil je een aantrekkelijker geprijsd objectief? Zie: de beste lens voor een Panasonic G80

De keuze voor een lens is persoonlijk en hangt af van vele factoren: Wat wil je er mee gaan doen? Hoe veel ervaring heb je met fotografie? Wat is je beschikbare budget? Hoe veel (in volume en gewicht) ben je bereid om mee te nemen als je gaat fotograferen?. Dit hebben we uitgewerkt in een serie van 4 artikelen: Stappenplan voor aanschaf van een lens. Gezien de doelgroep van de Panasonic G9 gaan wij er vanuit dat je mikt op de hoogst mogelijke bouw- en beeldkwaliteit, gekoppeld aan goede beeldstabilisatie en snelle AF.

Sommige specialitische lenzen (lenzen met een heel lange brandpuntsafstand of Fisheye lenzen) zijn meer geschikt voor ervaren fotografen en in onze ogen dus voor Panasonic G9 bezitters. De 5-assige beeldstabilisatie en de ergonomie van de G9, met een relatief grote grip, maken deze camera zeer geschikt voor het uit de hand fotograferen met een grote telelens.
Lichtsterke lenzen zijn vaak groter, duurder en zwaarder, maar zijn beter inzetbaar bij weinig licht of (soms maar niet in alle gevallen) onder extreme omstandigheden (vrieskou, vocht en stof). Als je ze goed gebruikt, bieden lichtsterke lenzen de mogelijkheid om je onderwerp van de achtergrond te isoleren. Op basis van deze argumenten adviseren we lichtserke lenzen alleen aan fotografen die de voordelen van deze duurde objecieven gaan benutten.

G9 LKIT front K BGG9

Zoals alle Panasonic camera’s, beschikt de G9 het DFD contrastdetectie autofocus systeem, dat weet in welke richting het objectief moet scherpstellen. Dat is uniek voor een contrastdetectie systeem. Panasonic kan dit doen, omdat de camera de onscherpte van het objectief kan herkennen. Als er tenminste gebruik wordt gemaakt van Panasonic objectieven. Omdat AF snelheid juist belangrijk is voor een natuur- of actiecamera zoals de G9, geven we voor de G9 vanwege de AF snelheid de voorkeur aan een objectief van Panasonic boven die van een ander merk.
Een andere reden om een Panasonic lens voor de G9 te kiezen, is de beeldstabilisatie. De ingebouwde beeldstabilisatie van de G9 werkt optimaal samen met de beeldstabilisatie van de meest recente Panasonic objectieven. Zeker bij telelenzen heb je daar voordeel van. Dat is een extra reden om in dergelijke gevallen bij gelijke optische kwaliteit een voorkeur voor Panasonic objectieven te hebben voor de G9.

Viewfoto3840

Advies op basis van eigen testresultaten

Voor ons advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf hebben getest; zowel in de praktijk als in het lab. De objectieven worden getest op de beste camera’s die op het moment van testen beschikbaar zijn. Bij het maken van de keuze voor de objectieven hebben we gekeken naar de objectieven die de hoogste scores haalden bij onze testen, omdat daarmee de beste kwaliteit uit de G9 kan worden gehaald. Op de Panasonic G9 passen alle objectieven die voor Micro Four Thirds geschikt zijn. Dat zijn ook alle objectieven van Olympus en sommige objectieven van Zeiss, Sigma, Loawa, Samyang en anderen. Meer informatie kan je vinden in de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan. Je kan in onze lensvergelijker elke geteste lens vergelijken met 1 van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest.

Groothoek: Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH

Iceland2
foto: Daimon Xanthopoulos

Met een groothoeklens maak je weidse opnames. Hoewel groothoekzooms, zoals de Panasonic Leica 8-18mm, scherpe opnames maken, is er toch een goede reden om voor een vast brandpunt te kiezen. Een vast brandpunt heeft een hogere lichtsterkte, waardoor je (als je voldoende dcht op het onderwerp kan kruipen) een onderwerp beter kan isoleren van de achtergrond. Ook bij opnames met weinig licht kan je lagere ISO waarden kiezen bij een vast brandpunt, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een bewogen opname.

De PANASONIC LEICA DG SUMMILUX 12MM F/1.4 ASPH is een groothoek met een vast brandpunt die niet alleen lichtsterk is, maar ook nog erg goed. De bouwkwaliteit is van professioneel niveau en de AF is razendsnel (dat geldt overigens ook voor de Olympus PRO groothoek objectieven). De lensbody is van metaal en hij is afgedicht tegen stof en vocht. Het objectief heeft bovendien een diafragmaring, waarmee je het diafragma op de lens kan instellen. Lensfouten als lichtafval en chromatische aberratie zijn minimaal. De scherpte is op f/1.4 goed en twee stops dicht, op f/2.8, levert dit objectief de hoogste waardes die we bij Micro Four Thirds groothoeken hebben gemeten.

Standaard lens voor Panasonic G9: Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO/ Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 ASPH

De standaardlens is meestal de eerste lens met een vast brandpunt, die een fotograaf koopt. Omdat de beeldhoek overeenkomt met wat je zelf ziet, is het een universeel inzetbare lens. Ten opzichte van een zoomlens heeft een vast brandpunt een nog hogere beeldkwaliteit en een hogere lichtsterkte. In deze klasse zijn er twee vrijwel gelijkwaardige alternatieven met vergelijkbare prestaties wat AF snelheid en beeldstabilisatie betreft: De Panasonic Leica 25mm f/1.4 is optisch erg goed en kan dankzij de hoge lichtsterkte zelfs bij volle opening een mooi bokeh geven. Het is ook lekker compact en licht. Het objectief is van kunststof en niet extra afgedicht tegen stof en vocht. De Olympus is wat beeldkwaliiteit betreft nog net een fractie beter en lichtsterker. Bovendien is de  Olympus 25mm f/1.2 PRO standaardlens ook nog eens weerbestendig. Daar staat tegenover dat de Olympus groter, zwaarder en duurder is. We kunnen beide objectieven van harte aanbevelen.

Beste Portretlens voor Panasonic G9: Panasonic Leica DG Nocticron 42.5 mm f/1.2 Asph Power O.I.S.

Voor het maken van een portret waarop het hoofd van je onderwerp beeldvullend is afgebeeeld, heb je bij micro-43 camera’s een objectief met een brandpuntsafstand van circa 45mmm nodig. Meer mag ook, want hoe langer de brandpuntsafstand des te kleiner de scherptediepte. Een lange brandpuntsafstand en een hoge lichtsterkte zijn gunstiger voor het isoleren van je onderwerp van de achtergrond. Maar met een lang brandpuntsafstand kom je steeds verder van je onderwerp af te staan, waardoor het lastiger communiceren wordt. Je kan ook een korter brandpuntsafstand gebruiken om een portret te maken, maar dan kom je zo dicht op je onderwerp, dat je kans loopt op minder flatteuze, perspectivische vertekening (zoals een lange neus).

De Panasonic Leica 42.5mm f.1.2 is het meest lichtsterke Panasonic objectief. Het is professioneel gebouwd met een metalen behuizing. Het is stof- en spatwaterbestendig en het objectief beschikt, net als de Panasonic Leica 24mm f/1/4 over een diafragmaring. Lensfouten als lichtafval en vervorming zijn minimaal en ook is het objectief ongevoelig voor overstraling. De scherpte van dit objectief is het beste dat we zo’n beetje gemeten hebben bij Micro Four Thirds en de resultaten zijn al uitstekend bij volle opening. De kers op de taart is (bij combinatie met de G9) de 5-assige  beeldstabilisatie, waardoor dit objectief ook met langzame tijden te gebruiken is, zowel voor foto- als video-opnames goed werkt.

Macro: Panasonic Lumix G Macro 30mm f/2.8 ASPH MEGA OIS

focusstack Panasonic G9 review

Voor Micro Four Thirds zijn zowel van Panasonic als Olympus twee goede macro’s verkrijgbaar. Bij elkaar vier in totaal. De Olympus 60mm heeft de langste brandpuntsafstand en die is daarom het beste als je bijvoorbeeld insecten wilt fotograferen. Maar als je je het kan permitteren om wat meer op je onderwerp te kruipen is de extra scherptediepte van de Panasonic 30mm macro heel erg welkom en de beeldkwaliteit is net iets beter dan de rest. De Panasonic 30mm is ook gestabiliseerd en dat kan soms net het verschil maken. De Panasonic 30mm macro is ideaal voor het maken van 80 megapixel pixels-hift opnames met de Panasonic G9, of voor focus-stacking zoals bovenstaande opname die met de G9 en de Panasonic 30mm is gemaakt.

Bokeh: Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8

De Olympus 75mm f/1.8 is al een relatief wat ouder objectief, maar het is nog steeds een van de scherpste objectieven voor het Micro Four Thirds systeem. Het lange brandpunt in combinatie met de relatief hoge lichtsterkte zorgt voor een mooie isolatie van je onderwerp. Daarmee is het ook een mooie portretlens, als je geen bezzwaar hebt om ites verder van je onderwer af te staan. Ditt objectief is heel degelijk gebouwd, made in Japan, met een een metalen behuizing. En het heeft vrijwel geen lensfouten. Het beschikt alleen niet over beeldstabilisatie. Dat maakt het minder geschikt voor video op de G9 en je moet ook met lange tijden een beetje uitkijken.

Telelens, vast brandpunt: Panasonic Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power OIS met 1.4 x converter

 

De Panasonic G9 en de Panasonic Leica 200mm f/2.8 werden niet voor niets tegelijkertijd op de markt gebracht: Voor actie-, natuur- en sportfotografen is dit de ultieme, razendsnelle en lichtsterke combinatie om precies dat ene bijzondere moment vast te leggen. De Panasonic Leica DG Elmarit 200mm is het langste vastbrandpunt objectief van Panasonic. Het wordt geleverd met een eveneens door ons geteste Panasonic 1.4x teleconvertor en er is ook nog een Panasonic 2x teleconverter voor verkrijgbaar. Daarmee wordt dit objectief een 400mm f/5.6. De beeldhoek is dan net zo klein als bij de 100-400mm zoom, maar de lichtsterkte is nog een halve stop hoger. De beeldkwaliteit is werkelijk fantastisch en blijft ook prima in combinatie met de 1.4x teleconverter. Het objectief is uiteraard bestand tegen de elementen en het beschikt over beeldstabilisatie.

{insertgrid=446}

(Ultra) Groothoekzoom: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 8-18mm F2.8-4 Asph

H E08018E front slant HD

De Panasonic Leica 8-18mm is een uitstekende groothoek met een mooi bereik dat overeenkomt met dat van een 16-35mm op fullframe. Het is net iets minder groothoekig dan Panasonics andere groothoekzoom, de 7-14mm f/4, maar het is wel iets lichtsterker en volledig weerbestendig. Het grootste voordeel van de 8-18mm is dat je op dit groothoek objectief (eindelijk) filters kan gebruiken. Dat is uniek voor een groothoek zoom en belangrijk voor bijvoorbeeld landschapsfotografie.

Standaardzoom: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 12-60mm F2.8-4.0 Asph Power OIS

De Panasonic Leica 12-60mm is, net als de 8-18mm, een objectief van een nieuwe generatie. Het is degelijk gebouwd, weerbestendig en het beschikt over de nieuwste beeldstabilisatie. Het bereik is mooi, van veel groothoek tot redelijk wat tele. Ook is de kortste instelafstand heel kort, zodat je het ook nog redelijk als macro kan gebruiken. De beeldkwaliteit is hoog. Het enige minpuntje is wellicht de variabele lichtsterkte. Wil je dat niet, dan kan je kiezen voor de X Vario 12-35mm f/2.8. Iets minder bereik en een minder goede kortste instelafstand, maar een vergelijkbare beeldkwaliteit. Als je minder waarde hecht aan weersbetsendigheid, dan is de goedkopere Panasonic 12-60mm kitlens goedkoper en dus misschien een betere keuze voor jou

Telezoom: Panasonic Lumix G X Vario 35-100mm f/2.8 II Power OIS

Tenslotte eindigen we met een telezoom. Dit is na de standaard zoomlens of kitlens meestal de tweede lens, die een fotograaf aanschaft. De PANASONIC LUMIX G X VARIO 35-100MM F/2.8 II POWER OIS komt overeen met een 70-200mm op fullframe. Maar hij weegt maar de helft van gemiddelde 70-200 f/4 zooms voor fullframe en hij is ook nog eens veel compacter. We hebben de eerste versie van dit objectief getest, die optisch gelijk is aan de tweede versie, maar die langzamer scherpstelt en minder efficiente beeldstabilisatei heeft. De lichtsterkte is een mooie f/2.8, de scherpte is hoog, lensfouten zijn minimaal en het bokeh is ook nog eens fraai. Tel daar de goede afdichting en beeldstabilisatie bij op en je hebt een echt uitstekende telezoom. Voor wie 200mm (full frame equivalent) niet voldoende vindt, is er een eveneens hoogwaardig alternatief van Olympus. Iets groter, maar met een langer bereik, dat bovendien nog eens te combineren is met een 1.4x converter , is de Olympus 40-150mm f/2.8 PRO. Met zijn razendsnelle, nauwkeurige AF (ook op Panasonic camera’s), ingebouwde beeldstabilisatie en fantastische optische prestaties is ook deze telezoom een geschikte partner voor de Panasonic G9.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in