Canon 1300D: Uitgesproken starter spiegelreflex
De beste lens voor een Canon 1300D uit 75 lenstesten voor een Canon APS-C spiegelreflex
De Canon 1300D is een ideale keus voor startende fotografen die op zoek zijn naar hun eerste camera met verwisselbare lenzen, of die gewoon niet te veel geld willen uitgeven aan hun apparatuur. De 1300D is lekker licht en goedkoop, maar biedt tegelijkertijd veel kwaliteit. De 18 megapixel sensor is al jaren een vertrouwde keus in Canon camera’s en biedt een goede beeldkwaliteit. De 1300D is ten opzichte van zijn voorgangers uitgebreid met Wifi en NFC, zodat foto’s gemakkelijk gedeeld kunnen worden. Uiteraard passen op de 1300D alle objectieven met een EF of EF-S bajonet. Met alle vreemdmerk objectieven erbij is de keus enorm. We hebben 75 objectieventesten gedaan voor lenzen die je op een Canon 1300D kan gebruiken. Daar zitten hele mooie bij, die goed en betaalbaar zijn en nog eens licht bovendien. Dit zijn onze favorieten voor de Canon 1300D.
GOEDE EN Betaalbare Lenzen voor Canon 1300D:
Hoe kiezen we?
Bij een camera in de prijsklasse van de 1300D is de prijs natuurlijk een van de eerste dingen waar we bij objectieven naar kijken. Veel bezitters van een 1300D kopen zelden meer dan een extra objectief naast de kitlens die vaak met de camera wordt meegeleverd. Dat is jammer, want met wat extra lenzen worden de mogelijkheden van de 1300D zoveel groter. En voor de prijs hoef je het eigenlijk niet te laten. Voor minder dan € 100,00 heb je bijvoorbeeld al een mooi objectiefje waarmee je veel betere portretten kan schieten dan met welke zoom dan ook en dat ook nog eens heel geschikt is voor fotografie bij weinig licht.
Hoe zijn de beste lenzen voor de Canon EOS 1300D geselecteerd?
Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. De objectieven zijn getest op de beste camera’s die op het moment van testen beschikbaar waren. Als de objectieven het op die camera’s goed doen, dan voldoen ze zeker aan de verwachtingen op de 1300D. Over het algemeen hebben we gekozen voor objectieven met een Canon EF-S vatting. Dit zijn objectieven die speciaal gemaakt worden voor de Canon camera’s met een APS-C sensor, zoals de 1300D maar ook bijvoorbeeld de veel duurdere EOS 7D Mark II. Objectieven met een EF-S vatting zijn over het algemeen kleiner, lichter en goedkoper dan objectieven met een EF-vatting. Objectieven met een EF-vatting zijn namelijk ook geschikt voor de grotere fullframe camera’s als de EOS 5D-serie en de EOS 1DX. De EF-S objectieven passen daar niet op.
Gebruik het overzicht van testresultaten per brandpuntsafstand als opstapje naar bijna 100 lenstesten. Beginners en veel fotografen maken vooral gebruik van jpg bestanden uit de camera, waarin meestal meerdere lenscorrcties hebben plaatsgevonden. Bij de lensadviezen voor starters en amateurs houden we daar rekening mee, door ons advies te baseren op de testresultaten voor jpg bestanden.
De beste 130D kitlens?
Standaardzoom: EF-S 18-55 in USM, STM of USM 2: De Canon kitlenzen zijn de afgelopen jaren echt heel goed geworden en niet iets om je neus voor op te halen. In combinatie met een camera krijg je ze er bijna gratis bij, en de prijs-kwaliteitverhouding is daardoor onverslaanbaar. Als je nog geen 18-55mm hebt, let er bij aanschaf dan wel op dat je een van de meer recente versies hebt met beeldstabilisatie (IS). Die zijn echt beter dan de hele oudjes. Dan heb je een heel allround objectief dat ideaal is als je maar een lens mee wilt nemen.
Macrofotografie met een Canon 1300D: onze keuze is simpel: Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM
Macro-objectieven zijn gespecialiseerde objectieven die een hoge beeldkwaliteit moeten leveren op hele korte instelafstanden. Dat maakt ze per definitie wat duurder dan gewone standaardobjectieven. De Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro is een van de meer betaalbare opties van Canon. Het objectief biedt een prachtige beeldkwaliteit over het hele bereik, van oneindig tot macro en de werkafstand van de lens tot het onderwerp is zelfs bij 1:1 nog heel behoorlijk. Dit is een objectief waarmee je de maximale kwaliteit uit je sensor kan halen. En dankzij het 60mm brandpunt kan je hem ook nog eens heel mooi gebruiken voor portretten.
Standaard: Canon EF 40mm f/2.8 STM
We hebben hierboven uitgelegd dat we vooral voor EF-S objectieven kiezen voor de Canon EOS 1300D. De Canon 40mm f/2.8 STM is een van die uitzonderingen op de regel. Dit objectief is eigenlijk ontworpen als pancake voor de fullframe camera’s. De beeldkwaliteit is buitengewoon goed voor zo’n compact objectief en op de 1300D gebruik je ook nog eens alleen het beste gedeelte van het beeld, namelijk het midden. Zet deze lens op de lichte en compacte 1300D body en je houdt bijna een compactcamera over die je altijd mee kan nemen. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de wat kleinere beeldhoek die je krijgt op een 1300D en de iets lagere lichtsterkte die het gevolg is van het compacte ontwerp. Wil je toch wat meer groothoek dan is er voor de 1300D ook een EF-S 24mm f/2.8 pancake. De beeldkwaliteit daarvan is wel iets minder dan van de 40mm.
Ultragroothoek: Canon EF-S 10-18mm f/45-5.6 IS STM
Dit objectief is bijna lachwekkend goed en goedkoop. Canon had met de EF-S 10-22mm al een goede groothoekzoom. De EF-S 10-18mm is vrijwel net zo goed, maar een stuk lichter, kleiner en goedkoper dan de 10-22mm. En daarmee is het de ideale keus voor de 1300D. De vier millimeter bereik die je verliest ten opzichte van de 10-22mm zijn het meer dan waard. De STM stappenmotor zorgt voor een vrijwel geluidloze autofocus die ook nog eens beter werkt bij video-opnames.
Portret, LOW LIGHT & Bokeh: Yongnuo 50mm f/1.8
Een goede portretlens is lichtsterk (f/2.8 of lager) en heeft een brandpuntsafstand tussen de 85mm en 135mm. Dat wil zeggen: op een camera met een volformaat sensor. Op een camera met een APS-C sensor, zoals de Canon 1300D, heb je voldoende aan een lichtsterke (f/1.8) lens met een brandpunt rond de 60mm. Net als de Canon EF 40mm f/2.8 STM is de Yongnuo een objectief dat je ook op fullframe Canon’s kan gebruiken. Het lijkt als twee druppels water op de Canon EF 50mm f/1.8, dat op internet door het leven gaat als de ‘plastic fantastic’. De Canon 50mm f/1.8 was geliefd als enige Canon objectief met een exceptionele beeldkwaliteit en prijskaartje van onder de honderd euro. De Yongnuo presteert net zo goed en is zelfs nog goedkoper. Niet over nadenken, gewoon kopen.
Telezoom: Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD SP AF
De Tamron 70-300 is een goede en goedkope telezoom die goede prestaties levert. Beeldstabilisatie heet bij Tamron VC, wat staat voor Vibration Control. Er is ook nog een versie zonder VC. Die is nog goedkoper dan de versie met, en je ziet deze weleens in sets voor echte bodemprijzen. Zonder VC is het echter bijna onmogelijk om op 300mm nog scherpe opnames uit de hand te maken, zeker met een lichte camera als de 1300D. Doe je zelf dus een plezier en let op die twee letters.
Vakantiezoom? Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD AF
De Tamron 18-270 is goed, goedkoop en licht. Verwacht van geen enkele alles-ineen-zoom de hoogste beeldkwaliteit. Dit soort objectieven zijn altijd een compromis voor fotografen die niet van lens willen of kunnen wisselen. Maar als compromis is deze Tamron toch wel de beste die we tot nu toe getest hebben. De opvolger, de nieuwe Tamron 18-400 hebben we ook al in het lab. En dat is ook een mooie keus voor fotografen die nog net iets meer bereik zoeken.