Canon 200D lensadvies

0

Canon 200D: Meest compacte spiegelreflex

De beste lens voor een Canon 200D na 75 lenstesten met een Canon APS-C spiegelreflex

Omdat de 200D de kleinste spiegelreflex is die Canon maakt, zou je kunnen denken dat het ook Canon’s instapmodel is, een versimpelde, uitgeklede versie voor starters. Dat is de Canon 200D zeker niet. De camera heeft de uitstekende 24 megapixel sensor van de veel duurdere Canon 77D. Het draai- en kantelbare scherm heeft dezelfde specificaties als dat van de fullframe EOS 6D Mark II en de 200D beschikt ook nog eens over Canon’s exclusieve Dual Pixel AF, zodat je in live view en video-mode uitstekend kan scherpstellen met het aanraakgevoelige scherm. De 200D beschikt zelfs over een aparte knop om snel een wifiverbinding tot stand te brengen zodat foto’s delen heel gemakkelijk is met de 200D. Het is dus een hele volwassen camera in een heel klein jasje. Een camera die je als starter kan kopen omdat hij zo lekker compact is, maar ook een camera waar je als hobbyist veel plezier aan kan beleven, zeker omdat je hem bijna altijd bij je kan hebben. Uiteraard passen op de 200D alle objectieven met een EF of EF-S bajonet. Met alle vreemdmerk objectieven erbij is de keus enorm. We hebben er inmiddels meer dan 70 getest. Vanwege de uitstekende sensor en de goede videomogelijkheden vraagt de 200D om objectieven die hier extra geschikt voor zijn. Dit zijn voor de 200D onze favorieten.

GOEDE, Betaalbare en bovenal compacte / lichte Lenzen voor Canon 200D:

Het eerste wat opvalt als je de Canon EOS 200D pakt, is hoe klein de camera is. De 200D is een ideale camera voor fotografen die niet teveel willen opvallen of die niet houden van sjouwen met grote cameratassen. Maar die mooie 24 megapixel sensor vraagt wel om kwalitatief goede objectieven. Gelukkig is er voor de 200D voldoende keus aan compacte en goede lenzen. Waar mogelijk hebben we speciaal de voorkeur gegeven aan STM uitvoeringen. Deze beschikken over een stappenmotor die perfect samenwerkt met het Dual Pixel AF systeem. Met STM-objectieven kan je heel mooi scherpstellen in de videostand en haal je ook in live view de hoogste snelheid en nauwkeurigheid. Uiteraard hebben we ook op de prijs gelet, maar gezien de uitgebreide mogelijkheden van de 200D hebben we niet altijd voor de goedkoopste objectieven gekozen, omdat die niet altijd het beste uit de 200D halen.

Hoe zijn de beste lenzen voor de Canon EOS 200D geselecteerd?

Klik hier voor lensadviezen voor andere Canon spiegelreflex camera’s.

Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. Canon maakt spiegelreflexcamera’s met twee verschillende sensoren: fullframe en APS-C. Voor de kleinere APS-C sensoren maakt Canon een aparte reeks objectieven met EF-S vatting. Deze zijn over het algemeen kleiner, lichter en goedkoper dan objectieven met een EF-vatting. Objectieven met een EF-vatting zijn namelijk ook geschikt voor de grotere fullframe camera’s als de EOS 5D-serie en de EOS 1DX. De EF-S objectieven passen daar niet op. Over het algemeen hebben we gekozen voor objectieven met een Canon EF-S vatting vanwege de afmetingen en de prijs. Er zitten tussen onze favorieten echter wel een paar uitzonderingen.

Untitled Panorama2

Bij het maken van een keus voor de beste objectieven hebben we voor de 200D vooral gekeken naar de resultaten die je met de objectieven in jpeg haalt. Veel beginnende fotografen maken vooral gebruik van jpg bestanden en in jpg vinden vaak in de camera al meerdere lenscorrecties plaats. De resultaten in jpeg kunnen daarom afwijken van de resultaten in raw. Voor meer informatie kan je doorgaan naar de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan en die eventueel vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest.

Standaardzoom: EF-S 18-55 STM

De Canon kitlenzen zijn de afgelopen jaren echt heel goed geworden en niet iets om je neus voor op te halen. In combinatie met een camera krijg je ze er bijna gratis bij, en de prijs-kwaliteitverhouding is daardoor onverslaanbaar. Als je nog geen 18-55mm hebt, dan is het zeker de moeite waard om er toch een te kopen. Ze zijn compact en veelzijdig. Kies voor de 200D de nieuwste versie met STM, alweer omdat deze het beste samenwerkt met het Dual Pixel AF systeem en je dus de beste autofocus krijgt in live view en video.

Macro: Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM

Macro-objectieven zijn gespecialiseerde objectieven die een hoge beeldkwaliteit moeten leveren op hele korte instelafstanden. Dat maakt ze per definitie wat duurder dan gewone standaardobjectieven. De Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro is een van de meer betaalbare opties van Canon. Het objectief biedt een prachtige beeldkwaliteit over het hele bereik, van oneindig tot macro en de werkafstand van de lens tot het onderwerp is zelfs bij 1:1 nog heel behoorlijk. Dit is een objectief waarmee je de maximale kwaliteit uit je sensor kan halen. En dankzij het 60mm brandpunt kan je hem ook nog eens heel mooi gebruiken voor portretten.

Groothoek lenzen

 MG9519tm9521

Fisheye voor Canon 200D: Tokina 10-17mm f/3.5-4.5 AT-X 107 AF DX Fisheye

Met fisheye objectieven kan je hele bijzondere effecten bereiken. En er zijn ook mensen die ze gebruiken als alternatief voor een groothoeklens, door de opnames in speciale software te ‘defishen’. Ze halen er dan de bolle vertekening uit en maken er een keurig rechte groothoekopname van. Een veelzijdig objectief dus. De Tokina 10-17mm is niet alleen goed, maar ook nog eens een van de goedkoopste.

Telezoom: Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II

De Canon EF-S 55-250mm is de logische aanvulling op een 18-55mm. Het objectief is licht, goedkoop en heeft IS. De beeldkwaliteit is heel behoorlijk en het telebereik is lekker lang. Dankzij de beeldstabilisatie kan je met dit objectief ook in de uiterste telestand toch nog uit de hand werken. Want met met een 200D wil je natuurlijk niet met een statief gaan sjouwen.

Vakantiezoom: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

Er zijn alles-in-een zooms met een groter bereik en een lager prijskaartje dan de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Maar de hogere beeldkwaliteit die je met dit objectief krijgt in combinatie met de 24 megapixel sensor maakt het toch de moeite waard om een beetje bereik op te offeren. Wat ook meespeelt is dat dit objectief niet alleen beter maar ook compacter is dan bijvoorbeeld de 18-200mm. En dat is voor de 200D zeker van belang. Door de STM autofocus is het ook geschikt voor video.

 MG 1945canon40dv2

2 Lenzen met een vaste brandpuntsafstand?

We hebben hierboven uitgelegd dat we vooral voor EF-S objectieven kiezen voor de Canon EOS 200D. De Canon 40mm f/2.8 STM is een van die uitzonderingen op de regel. Dit objectief is eigenlijk ontworpen als pancake voor de fullframe camera’s. De beeldkwaliteit is buitengewoon goed voor zo’n compact objectief en op de 200D gebruik je ook nog eens alleen het beste gedeelte van het beeld, namelijk het midden. Zet deze lens op de lichte en compacte 200D body en je houdt een hele compacte camera over die je altijd mee kan nemen. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de wat kleinere beeldhoek die je krijgt op een 200D en de iets lagere lichtsterkte die het gevolg is van het compacte ontwerp. Wil je net zo’n klein objectief maar met wat meer groothoek dan is er voor de 200D ook een EF-S 24mm f/2.8 pancake. De beeldkwaliteit daarvan is wel iets minder dan van de 40mm.

Low Light & Bokeh: Canon 50mm f/1.8 STM

De Canon 50mm f/1.8 STM is de opvolger van de legendarische ‘plastic fantastic’ 50mm f/1.8. De beeldkwaliteit van dit objectief is belachelijk goed voor zo’n goedkoop objectief. Door de toevoeging van de STM stappenmotor is deze 50mm helemaal klaar voor de toekomst. En die toekomst is Dual Pixel AF. Met de 50mm f/1.8 STM kan je ook in live view snel en in de videostand en snel en nauwkeurig scherpstellen.

Ultragroothoek: Canon EF-S 10-18mm f/45-5.6 IS STM!

Dit objectief is bijna lachwekkend goed en goedkoop. Canon had met de EF-S 10-22mm al een goede groothoekzoom. De EF-S 10-18mm is vrijwel net zo goed, maar een stuk lichter, kleiner en goedkoper dan de 10-22mm. En daarmee is het de ideale keus voor de 200D. De vier millimeter bereik die je verliest ten opzichte van de 10-22mm zijn het meer dan waard. De STM stappenmotor zorgt voor een vrijwel geluidloze autofocus die ook heel goed werkt bij video-opnames en in live view.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in