Beste lens voor Canon 5Ds & 5DsR

0
IMG 9991tm9961v2
IMG 9991tm9961v2

is ook de beste lens voor Canon 5D mk4

In “50 megapixels is niet genoeg” lieten we zien dat het – wat centrumscherpte betreft – meestal loont om een objectief op een camera met extreem hoge resolutie (50 megapixels) te gebruiken. Want in het centrum krijg je met die 50 megapixel sensor vrijwel altijd scherpere opnames. Zelfs de spotgoedkope Yongnuo 50mm f/1.8 op een Canon 5DsR liet in onze test een heel hoge centrumescherpte zien. We zagen overigens geen enkel verschil in beeldkwaliteit tussen de Yongnuo en de Canon 50mm f/1.8 STM.

Natuurlijk stelt een 50 megapixel camera extreem hoge eisen aan de kwaliteit van het objectief. Daardoor vallen veel – met name oudere – objectieven door de mand door een lagere scherpte in de hoeken. Om dezelfde reden scoren de recent uitgebrachte Sigma Art, Nikon, Zeiss Batis en Sony lenzen zo hoog in onze lenstesten: ze zijn specifiek ontworpen om het maximale rendement te halen uit de sensor van een moderne high-end digitale camera.
Omdat de scherpte bij iedere lens meer toeneemt in het centrum dan in de hoeken, valt de lagere hoekscherpte meer op als je een oudere lens gebruikt op een Canon 5Ds in plaats van op een Canon 5D mk3. Een lens wordt niet slechter op een camera met meer megapixels. Je ziet alleen duidelijker de kwaliteitsverschillen tussen centrum en hoeken.

Beste Lenzen voor Canon 5Ds of 5DsR:

EOS 5DS Black Beauty 10 M

Recent uitgebrachte objectieven, zeker met een vast brandpunt (ik denk aan de Sigma Art serie), zijn speciaal ontworpen voor camera’s met een hoge resolutie en zijn daadwerkelijk zo goed dat de scherpte ook in de hoeken tot zijn recht komt. Dat gaat niet op voor de meeste objectieven die een paar jaar geleden zijn ontworpen. Canon Europe publiceerde daarom een lijst met geschikte Canon lenzen voor de 5Ds en 5DsR. Maar die werd weer snel van het web gehaald. Op The Digital Picture staat deze lijst gelukkig nog steeds. Het zijn voornamelijk objectieven met een vast brandpunt. Maar ook een aantal bekende zooms, zoals Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USMCanon EF 24-70mm f/2.8L II USMCanon EF 24-70mm f/4L IS USM en Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM komen op de lijst voor. Twee van deze objectieven staan ook in ons lijstje.

Bij de selectie van lenzen voor dit artikel gaan we er van uit dat budget een minder belangrijke rol speelt dan beeldkwaliteit. In de beste lens voor een Canon 6D hebben we lenzen uitgekozen voor Canon camera’s met een full frame sensor, waarbij we de prijs/kwaliteitsverhouding nadrukkelijk hebben meegewogen. In de titel van dit artikel worden de Canon 5Ds en Canon 5DsR met name genoemd. Maar de lenzen die we in dit artikel vermelden, zijn vanzelfsprekend ook geschikt voor (toekomstige) Canon high end full frame camera’s, zoals de Canon 5D mk4.

Hoe zijn de beste lenzen voor een Canon 5DsR geselecteerd?

Dit advies is gebaseerd op 40 uitgebreide lenstesten op full frame camera’s

Het belangrijkste uitgangspunt is, dat we geen camera’s of lenzen adviseren, die we niet ook eerst uitgebreid hebben getest. We testen elke lens op een camera met de hoogst mogelijke resolutie van dat moment. Bij Canon is dat op dit moment de 50 megapixel Canon 5DsR. Bij de Canon 5Ds (eveneens 50 megapixels) zorgt het anti-aliasing filter voor een kleine afname van de resolutie. Al zal je goede ogen moeten hebben – en zelfs dan ook nog eens heel goed moeten kijken – om dat verschil in praktijkopnames terug te zien. Verschillen van bijvoorbeeld 10% in resolutie zijn veel belangrijker bij camera’s met minder dan 25 megapixels dan daarboven. Of je nou 50cm over de sloot springt, of een meter, is voor velen niet zo interessant. Zodra je 10 cm te kort komt bij slootjespringen, wordt het een ander verhaal.
De resolutie van de Nikon D810 of de Sony A7R mk2, die beiden geen anti-aliasing filter hebben, komt zo dicht in de buurt van de resolutie van de Canon 5Ds(R), dat we met een gerust hart ook Sigma of Tamron objectieven getest op een van deze twee camera’s meenemen in onze evaluatie.

Gebruik het overzicht van testresultaten per brandpuntsafstand als opstapje naar bijna 100 lenstesten

Beginners en veel fotografen maken alleen gebruik van jpg bestanden uit de camera, waarin meestal meerdere lenscorrcties hebben plaatsgevonden. Bij de lensadviezen voor starters en amateurs houden we daar rekening mee, door ons advies te baseren op de testresultaten voor jpg bestanden. Maar voor meer ervaren fotografen – en we gaan er van uit dat dit voor alle Canon 5DsR bezitters opgaat – baseren we ons op testresultaten van onbewerkte RAW bestanden, omdat die het beste beeld geven van de lenskwaliteit. Bovendien zal de groep Canon 5DsR bezitters veel vaker gebruik maken van RAW bestanden.

Een aantal lenzen hebben we al opnieuw getest op een Canon 5DsR. Een paar lenzen staan (Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, Canon EF 35mm f/1.4L II USM, 100-400mm Canon EF 11-24mm f/4L USM) hoog op onze wensenlijst om te nogen testen. . Maar de meeste Canon lenzen hebben we met een Canon 5D mk3 getest. We selecteerden daarom niet alleen de beste lens voor een Canon 5DsR uit de bijna 20 objectieven die we al op een camera met een sensor van 36 megapixels of meer hebben getest. Als we geen geschikte kandidaat konden vinden in de lijst die we hebben getest op een full-frame camera met een 36 tot 50 megapixel sensor, dan weken we uit naar de lijst met 20 lenzen die we hebben getest bij een lagere resolutie.

De beste 5Ds kitlens: Canon 24-70 mm f/2.8L II, Sigma 24-105 mm, of………?

In deze categorie is het niet eenvoudig om een keuze te maken, omdat we meerdere zeer geschikte kandifdaten hebben getest. De Canon 5Ds wordt aangeboden in combinatie met de Canon 24-70mm F/2.8 L USM II, dus dat is de benchmark voor deze categorie. In onze test scoorde de Canon 24-70mm f/2.8 L II op een Canon 5DsR nauwelijks beter dan de Tamron 24-70mm f/2.8. De AF van de Canon was sneller en iets nauwkeuriger dan van de Tamron. Ook de aantrekkelijk geprijsde Tokina 24-70mm f/2.8 is een geduchte concurrent. De vergelijking tussen de Tokina 24-70mm f/2.8 en de Canon 24-70mm f/2.8 LII is niet helemaal eerlijk, omdat de Tokina op een andere camera met een lagere resolutie is getest (Nikon D810). Het is heel goed mogelijk dat de Tokina op een Canon 5DsR wat beeldkwaliteit betreft de Canon evenaart of zelfs iets overtreft.
De Tamron is veel goedkoper dan de Canon en biedt bovendien ingebouwde beeldstabilisatie. Omdat zowel de AF snelheid als de AF nauwkeurigheid een grote invloed heeft op het aantal geslaagde opnames, kozen we in deze categorie uiteindelijk voor de Canon, mede omdat je er toch een prijsvoordeeltje uit kan halen als je de kit koopt, in plaats van de body en de lens afzonderlijk.

Er zijn veel fotografen die een groter zoombereik willen hebben, zodat ze de zoomlens ook bij portretfotografie kunnen inzetten. Daarbij accepteren ze een iets lagere beeldkwaliteit als gevolg van het grotere zoombereik. In dat geval lijkt de Sigma 24-105mm Art ons de meest waarschijnlijke kandidaat, omdat dat een moderner lensontwerp is, dat zelfs al op een camera met een lagere resolutie (Canon 5D mk3) beter prestaties neerzette dan de Canon 24-105mm. Voor de echte puristen is de Sigma 24-35mm f/2 een heel aantrekkelijke optie. Dat is niet alleen omdat deze Sigma Art zoomlens zo lichtsterk is. Omdat het zoombereik iets kleiner is dan van een 24-70 mm zoom, zijn er minder concessies gedaan bij het ontwerp. De Sigma 24-35 mm f/2 Art is niet alleen wat lichtsterkte, maar ook wat beeldkwaliteit betreft, een wereldwonder.

Macrofotografie met een Canon 5Ds

Budget speelt geen rol in dit artikel, dus kiezen we de Canon 100mm macro als beste macro lens voor een Canon 5Ds(R).

Macrolenzen scoren traditioneel heel hoog in onze lenstesten. Dat maakt dat zelfs oudere macro lensontwerpen zoals de Canon EF 100mm f/2.8 L en de Tokina 100mm f/2.8 Macro een hele hoge beeldkwaliteit laten zien, als je ze op een Canon 5DsR gebruikt. De Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM gooit op dit moment in onze testen de hoogste ogen qua beeldkwaliteit, omdat dit de enige macro lens is die we la op een Canon 5DsR hebben getest. Voor de helft van de prijs van de Canon zijn er een paar aantrekkelijke alternatieven: We verwachten bijvoorbeeld, dat als we de recenter ontworpen en goedkopere Sigma 105mm f/2.8 Macro testen op een Canon 5DsR, dat deze Sigma macro lens ten minste gelijkwaardige, zo niet betere prestaties laat zien. Ook de Tokina 100mm Macro f/2.8 verraste ons in positieve zin toen we die testten op een Nikon D810. Bovendien is deze lens spotgoedkoop. De Tokina 100mm Macro verslaat vele lenzen in prijs en kwaliteit.

Portretlenzen

IFFO 2000 011

Een goede portretlens is lichtsterk (f/2.8 of minder) en heeft een brandpuntsafstand van 85 mm of meer. Bij 85 mm loop je nog wel het risico dat bij een beeldvullend head shot de neus van het model iets te groot wordt. Daarom zijn er ook fotografen die een voorkeur voor een iets langer brandpunt hebben. Een 100mm f/2.8 macro lens

Fisheye lens: Canon 8-15mm

Denk je bij Canon aan een Fisheye lens, dan denk je aan de Canon 8-15mm. Er zijn maar weinig Fisheye lenzen. Nog minder Fisheye lenzen die je op een camera met een full-frame sensor kan gebruiken. Een Fisheye zoomlens is nog zeldzamer.
De bouwkwaliteit van de Canon 8-15mm is onberispelijk en je maakt er mooie, karakteristieke Fisheye opnames mee. Deze lens is niet goedkoop.

Telelenzen voor Canon 5Ds

Bezitters van een Canon 5Ds of 5DsR zijn volgens ons wel bereid om ver boven de duizend euro neer te leggen voor een goede telelens. Dan schieten er meerdere kandidaten naar voren uit het aanbod van lenzen voor Canon volformaat camera’s. In eerste instantie natuurlijk aantrekkelijk geprijsde kandidaten, zoals de  Sigma 150-60mm Sports of de Canon 100-400mm L II. Die objectieven hopen we dit jaar rechtstreeks met elkaar te kunnen vergelijken, zodat we daar een gefundeerde uitspraak over kunnen doen. Tot die tijd spelen we op safe en bevelen we de – inderdaad niet heel goedkope – Canon 200-400mm  f/4 met ingebouwde 1.4x teleconverter aan. Werkelijk fantastische bouw- en beeldkwaliteit. En een ingebouwde converter, waarvan het ontwerp perfect is afgestemd op deze lens, maken het geheel nog veelzijdiger. Zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit. Zelfs met gebruik van de teleconverter is deze bijzondere Canon lens net zo scherp als – of scherper dan – menige telelens met een vast brandpunt. We hebben dit objectief destijds getest op een Canon 1Dx en we zijn er van overtuigd dat bij onze testresultaten de resolutie werd beperkt door de Canon 1Dx.

Lenzen met een vaste brandpuntsafstand!

 MG 6252 kopie HD

De beste groothoek lens voor een Canon 5Ds

Veel beziters van een Canon 5Ds of Canon 5DsR hebben niet voor niets voor deze camera gekozen: het gaat ze compromisloos om de beste beeldkwaliteit. Dan kom je al snel uit bij objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Ervaren fotografen werken ook vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandpunt je beter na te denken over de compositie van een foto. Objectieven met een vast brandpunt zijn vaak ook lichtsterker dan zoomlenzen. Heb je aan 24mm f/2.8 voldoende, dan kan je een van de 24-70 mm zoomlenzen kiezen die we eerder hebben besproken. Wil je een lichtsterker objectief, of een grotere beeldhoek, dan kom je uit bij een lens met een vast brandpunt. En de Sigma 20mm f/1.4 Art is in die zin uniek, dat het de enige 20mm lens met een f/1.4 lichsterkte is. Zowel de beeldkwaliteit als beeldkwaliteit zijn minimaal van Canon L niveau, als er een dergelijke lens zou bestaan in het Canon assortiment. Dat is niet het geval. Vandaar onze aanbeveling voor de Sigma 24mm f/1.4 Art.

IMG 9991tm9961v2

Low Light: Concertfotografie, nachtfotografie

Concertfotografie en nachtfotografie stellen veel zwaardere eisen aan lenzen, als het om interne reflecties gaat. Omdat een foto vaak veel donkere delene en een enkele felle lichtbron bevat, vallen nevenbeelden en een verminderd contrast als gevolg van interne reflecties extra op bij concertopnames of nachtfoto’s. De Canon 70-200mm f/2.8 IS L II en de Sigma 50 mm f/1.4 Art scoren heel goed op dit punt. Beide lenzen leveren een hele goede beeldkwaliteit vanaf volle opening, wat een extra pluspunt is als je fotografeert bij weinig licht. De bouwkwaliteit van beide lenzen is fantastisch. De hogere lichtsterkte, de kortere brandpuntsafstand, de lagere prijs en het lagere gewicht van de Sigma 50 mm f/1.4 Art leveren de Sigma uiteindelijk onze aanbeveling voor nachtfotografie en concertfotografie op.

Mooie bokeh met de Canon 5Ds?

Wil je een echt mooie bokeh, ga dan op zoek naar een lichtsterke lens die tegelijkertijd een hoge scherpte biedt bij volle opening, waardoor je een onderwerp mooi isoleert van de achtergrond. Speel eens met bokeh app om het effect van afstand tot het onderwerp, sensorgrootte, brandpuntsafstand en lichtsterkte van de lens te onderzoeken. Ook het ontwerp en daarmee het karakter van een lens speelt een belangrijke rol. Daarover kunnen meningen behoorlijk verschillen: zie: de ultieme lens = heilige graal. Bij een brandpuntsafstand boven de 200mm kies je een objectief met een diafragma van maximaal f/2.8, of f/4 bij de extreem lange brandpuntsafstanden. Onder de 100mm kom je voor een mooie bokeh uit op een lens met een lichtsterkte van f/1.4 of minder.

De Sigma 50mm 1.4 Art verraste ons, toen we praktijkopnames van deze moderne Sigma vergeleken met de al wat oudere Canon 50mm f/1.2L, die bekend staat om zijn mooie bokeh. De hoge scherpte bij volle opening van de Sigma geeft echt een extra dimensie aan opnames, waarbij de voorgrond mooi afsteekt tegen een wollige achtergrond. In de praktijkopnames met de Canon 50mm 1.2L van onderwerpen op grotere afstand was de bokeh soms onrustig en kwam onze ervaring overeen met die van Ken Rockwell. De Canon 50mm f/1.2 levert niet altijd de droomachtige achtergrond waarop je hoopt. De Sigma 50mm f/1.4 Art vertoonde een mooiere bokeh in onze praktijkopnames, voornamelijk omdat de Sigma bij volle opening minder sferische aberraties en kleurfouten vertoonde. Daarnaast is de Sigma scherper bij volle opening, lichter, goedkoper, minder gevoelig voor overstraling bij tegenlicht  en is minstens net zo degelijk gebouwd. Geen wonder dat er 2015 het gerucht ging dat Canon heeft geprobeerd om Sigma te kopen.

To be continued

Er zijn nog veel lenzen die we nog niet op een camera met meer dan 35 megapixels hebben getest, die mogelijk ook een plaatsje in dit overzicht verdienen. Daarvoor zullen we ze eerst moeten testen. Hoe meer lenzen we testen op camera’s met extreem hoge resolutie, des te completer dit overzicht wordt. Over ongeveer een jaar vullen we dit overzicht verder aan.IFFO 1992 08 kopie kopie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in