
is ook de beste lens voor Canon 7D mkII
Canon 70D en Canon 7D Mk2 zijn topmodellen van de Canon camera’s met een APS-C sensor. Deze geavanceerde spiegelreflexcamera’s zijn bedoeld voor gevorderde amateurs en prosumers. Zij stellen hoge eisen aan lenzen en nemen daarvoor een hogere prijs, een groter formaat en een zwaarder gewicht op de koop toe.
Wij selecteerden voor jullie de beste lenzen uit de 42 lenzen die wij op een Canon APS-C camera hebben getest. We nemen aan dat de bovengrens voor een nieuwe lens bij de meeste Canon 70D gebruikers rond de duizend euro ligt. Voor de prosumers (lees: de Canon 7D Mk2 eigenaren) vermelden we soms ook duurdere opties. We vermelden alleen lenzen, die wij hebben getest. Natuurlijk is er meer te koop. Wij testen bijna wekelijks een nieuwe lens, zodat we dit advies later kunnen aanvullen. Vind je de genoemde lenzen te duur? Zie: de beste lens voor een Canon 700D met lenzen voor startende amateurfotografen.
Wie kijkt er nou met zijn neus?
Beste Lenzen voor Canon 70D of 7D mk2:
De beste 70D kitlens: Canon 18-55 STM of 18-135mm STM?
De Canon 70D (de body kost op dit moment circa 940 euro) wordt aangeboden in combinatie met een Canon EF-S 18-135mm IS STM (kitprijs 1200 euro) of voor minder dan 900 euro met een Canon EF-S 18-55mm IS STM. Qua beeldkwaliteit ontlopen beide lenzen elkaar niet veel, dus als je het geld kunt missen, kies dan voor het extra zoombereik van de 18-135mm. Maar als je deze lens te duur vindt, of de 18-135mm net iets te groot, dan heb je nog steeds een hele goede beeldkwaliteit met de standaard 18-55mm IS STM.
Kitlens upgrade? Sigma 17-70mm Contemporary
Veel gevorderde amateurs en prosumers vervangen na verloop van tijd hun kitlens door een duurdere zoomlens. Mogelijke redenen hiervoor zijn:
- Je kiest voor een zoomlens met een nog groter bereik, zodat je niet van lens hoeft te wisselen
- Je wilt graag een lens met een hogere lichtsterkte, waarmee je beter zonder flits in het donker kan fotograferen. Ook de achtergrondonscherpte (“bokeh”) wordt dan mooier.
- Je bent heel erg kritisch op beeldkwaliteit, en betaalt graag wat meer voor een hogere scherpte, minder lichtafval of minder chromatische aberratie.
- Je gaat fotograferen onder extreem vochtige, stoffige, koude of warme omstandigheden en je wilt er zeker van zijn dat die opnames lukken
- Je bent je meer gaan specialiseren in 1 type fotografie (natuurfotografie, concertfotografie, bruidsfotografie, straatfotografie) en wilt nu ook een lens die beter bij jouw specialisme past
De Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM is een zoomlens met een hogere lichtsterkte en een hogere beeldkwaliteit dan de 18-55mm STM en de 18-135mm STM kitlenzen. De adviesprijs van deze mooie lens ligt echter boven de duizend euro en de winkelprijs rond de 700 euro. We hebben de keuze gemaakt voor de Sigma 17-70mm f/2.8-4 OS Contemporary. Deze lens ik iets minder lichtsterk dan de Canon EF-S 17-55mm f/2.8, maar de bouwkwaliteit en beeldkwaliteit van deze compacte Sigma zoom zijn verrassend goed, terwijl de prijs rond de 400 euro ligt.
De beste superzoom / vakantiezoom voor Canon 70D
Klik hier voor lensadviezen voor andere Canon spiegelreflex camera’s.
Wij rekenen alle zoomlenzen met een zoombereik van 5 of meer, tot de superzooms. Met een dergelijke zoomlens verschillen de kortste brandpuntsafstand en de langste brandpuntsafstand zo veel, dat je een vakantie lang kan fotograferen zonder ook maar 1 keer van lens te hoeven wisselen. Een superzoom is langer – helemaal als je uitzoomt tot de langste brandpuntsafstand – en zwaarder dan een kitlens, maar veel kleiner en lichter dan een setje zoomlenzen. De beeldkwaliteit van een superzoom is iets minder dan van de kitlens, want hoe groter het zoombereik, des te meer compromissen er gesloten moeten worden bij het ontwerp van de lens. Dat laatste is de reden dat we nog even de kaarten voor ons houden en geen specifieke superzoom adviseren. Het zijn juist de ervaren amateurs die in eerste instantie toch wonderen verwachten van dit type lenzen, om na zeer kritisch kijken de superzoom weer de deur uit doen. De beeldkwaliteitsverschillen tussen de superzooms die wij hebben getest, zijn klein. Iedere lens heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Voor Canon APS-C hebben we de volgende superzooms (de oudere types laten we even buiten beschouwing) getest:
- Canon EF-S 15-85 mm/3.5-5.6 IS USM
- Tamron 18-270 VC
- Canon 18-200mm
- Sigma 18-200mm Contemporary
Macrofotografie met een Canon 70D
Met een kortere brandpuntsafstand wordt bij het fotograferen van levende onderwerpen de kans groot dat je je onderwerp verjaagt, zodra je dichterbij komt om een opname te maken. Een ander nadeel van een macrolens met een relatief korte brandpuntsafstand is dat je zo dicht op het onderwerp staat, dat je het licht wegvangt. Daarom zijn macrolenzen met een brandpuntsafstand boven de 100mm geliefd. We hebben de volgende macrolenzen getest:
- Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS HSM APO Macro
- Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM
- Sigma 105 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
- Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM
- Tamron 60mm f/2 Di II LD IF Macro
De Canon EF-S 60mm Macro USM gooit de hoogste ogen qua beeldkwaliteit. We hebben gekozen voor de kwalitatief vergelijkbare Sigma 105mm f/2.8 op grond van zijn langere brandpuntsafstand en het feit dat deze lens ook te gebruiken is op een camera met een volformaat sensor. Mocht je een keer willen overstappen op een Canon 6D of Canon 5D Mk3, dan hoef je niet een nieuwe macrolens aan te schaffen.
Groothoek lenzen
Wil je een indrukwekkend weids overzicht tot zijn recht laten komen, kies dan voor een lens met een brandpuntsafstand van 15mm of minder. Dan krijg je op APS-C een beeldhoek die overeenkomt met een 24 mm lens op een camera met een volformaat sensor.
Een hele mooie groothoekzoom die we iedere Canon 70D bezitter kunnen aanraden, is de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM. De bouwkwaliteit is niet vergelijkbaar met duurdere objectieven, maar voor een zeer aantrekkelijke prijs krijg je degelijke optische prestaties, een stille AF stappenmotor voor video en ingebouwde beeldstabilisatie. We hebben de volgende groothoek zoomlenzen getest:
- Canon EF-S 15-85 mm/3.5-5.6 IS USM
- Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
- Tokina 12-24 mm f/4 AT-X 124 AF PRO DX II SD
- Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
- Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM
- Canon EF 8-15 mm f/4L USM Fisheye
- Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM
Fisheye lens: Canon 8-15mm
Prijstip: Voor wie sporadisch een Fisheye gebruikt, is de Tokina 10-17mm een optisch verassend hoogwaardige, betaalbare Fisheye
Denk je bij Canon aan een Fisheye lens, dan denk je aan de Canon 8-15mm. Deze Fisheye zoomlens is ook te gebruiken op een camera met een volformaat sensor, mocht je ooit willen overstappen van je Canon 7D Mk2 of Canon 7D naar een Canon 6D of 5D Mk3. De bouwkwaliteit van de Canon 8-15mm is onberispelijk en je maakt er mooie, karakteristieke Fisheye opnames mee. Deze lens is echter niet goedkoop.
Portretlenzen
Een goede portretlens is lichtsterk en heeft een brandpuntsafstand van 85 mm of meer (omgerekend naar een volformaat sensor). Als je een portret maakt waarbij je een klein beetje ruimte rondom het model open laat, dan is een 50mm standaardlens voor fotografen – waarvan de beeldhoek overeenkomt met 80mm op volformaat – met een APS-C camera een aantrekkelijke optie. De eerste lens waaraan je dan denkt, is de Canon 50mm f/1.8, die zeer aantrekkelijk geprijsd is. Deze lens hebben we nog niet getest. Van de door ons geteste standaardlenzen ( Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art, Canon 50mm f/1.2L,Tamron 60mm f/2 Di II LD IF Macro), tippen wij de Sigma 50mm f/1.4 Art vanwege zijn hoge beeldkwaliteit, mooie bokeh en hoge scherpte.
Telelenzen voor Canon 70D
Gebruik eens een telelens voor het schieten van een portretje: je haalt niet alleen het onderwerp naar je toe, de lange brandpuntsafstand werkt flatterend en je kan het onderwerp makkelijker isoleren van de omgeving.
Canon 40D + Canon 70-200mm f/2.8 IS @ 200mm f/2.8
Hadden we bij de beste telelens ( met een brandpuntsafstand van tenminste 200mm) voor de Canon 70D nog een vacature voor een goede telelens, voor de Canon 70D hebben we meerdere geschikte kandidaten. Dat heeft voornamelijk te maken met het beschikbare budget. Bezitters van een Canon 7D mark 2 zijn volgens ons wel bereid om meer dan duizend euro neer te leggen voor een goede telelens. Dan komen er meerdere geschikte kandidaten naar voren uit het aanbod van lenzen voor Canon APS-C camera’s dat wij tot nu toe hebben getest.
- Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG OS HSM APO
- Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM
- Canon EF 70-300 mm f/4-5.6L IS USM
De Canon EF 70-300 mm f/4-5.6L IS USM komt van deze groep als winnaar uit de bus, omdat het zoombereik groter en de prijs aanmerkelijk lager is dan de 70-200mm van Canon. Als ook de 70-300mm boven je budget ligt, dan is de Sigma een aantrekkelijke optie met een winkelprijs onder de duizend euro.
Lenzen met een vaste brandpuntsafstand?
Ervaren fotografen werken vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandpunt je beter na te denken over de compositie van een foto. Inmiddels hebben we 9 lenzen met een vast brandpunt (en 33 zoomlenzen) getest op een camera met een APS-C sensor:
- Sigma 50 mm f/1.4 Art
- Canon 50mm f/1.2L
- Canon EF 40 mm f/2.8 STM
- Canon EF 35mm f/2 IS
- Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS HSM APO Macro
- Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM
- Sigma 105 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
- Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM
- Tamron 60mm f/2 Di II LD IF Macro
Meerdere van deze lenzen zijn absolute aanraders als het om beeldkwaliteit gaat. Gebruikers van een Canon 70D of Canon 7D mk2 fotograferen vaak in RAW. De Sigma 50 mm f/1.4 komt in onze testen op een Canon camera met APS-C sensor als winnaar uit de bus.
Low Light: Concertfotografie, nachtfotografie
Concertfotografie en nachtfotografie stellen veel zwaardere eisen aan lenzen, als het om interne reflecties gaat. Omdat een foto vaak veel donkere delen en een enkele felle lichtbron bevat, vallen nevenbeelden en een verminderd contrast als gevolg van interne reflecties extra op bij concertopnames of nachtfoto’s. De Canon 70-200mm f/2.8 IS en de Sigma 50 mm f/1.4 Art scoren heel goed op dit punt. Beide lenzen leveren een hele goede beeldkwaliteit vanaf volle opening, wat een extra pluspunt is als je fotografeert bij weinig licht. De bouwkwaliteit van beide lenzen is fantastisch. De hogere lichtsterkte, de kortere brandpuntsafstand, de lagere prijs en het lagere gewicht van de Sigma 50 mm f/1.4 Art leveren de Sigma uiteindelijk onze aanbeveling voor nachtfotografie en concertfotografie op.
Canon 70D met dezelfde mooie bokeh als een FX camera?
Wil je dezelfde mooie achtergrondonscherpte als in de opnames van fotografen met een dure volformaatcamera en een dure, zware lichtsterke f/2.8 lens? Je hoeft je Canon 70D of Canon 7D Mk2 nog niet te vervangen door een Canon 6D. Mits je maar een goede lichtsterke lens van f/2 of lager kiest.
De Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art is een uitmuntende, lichtsterke zoomlens met een mooie bokeh en een – voor een lichtsterke lens – aantrekkelijk prijskaartje. Hetzelfde geldt voor de Sigma 50mm 1.4 Art. Qua bouw- en beeldkwaliteit is er wat ons betreft sprake van een ex-aequo. Beide Sigma lenzen blinken uit in een verrassend hoge scherpte bij volle opening en een zeer lage longitudinale chromatische aberratie / kleurbokeh. Dit verschijnsel geeft bij andere lichtsterke lenzen storend aanwezige paarse en groene randen in onscherpe passages. Het komt alleen bij lichtsterke (f/2.8 of lager) lenzen voor en is relatief lastig uit je foto te verwijderen. Op dit punt scoren deze Sigma beter dan de meeste lichtsterke Canon lenzen. Enerzijds is de 50mm lichtsterker en levert de langere brandpuntsafstand een geringere scherptediepte. Anderzijds is het brandpuntsafstand bereik van de 18-35mm breder toepasbaar. Vandaar dat we bij wijze van uitzondering beide lenzen adviseren voor bokeh op een Canon met APS-C sensor. De keuze is aan jou.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: