
is ook de beste lens voor Canon 1200D
Canon biedt een breed pakket camera’s die speciaal zijn gemaakt voor fotografen die hun eerste spiegelreflexcamera kopen. Of je kiest voor een compacte spiegelreflex (Canon 100D), een allround spiegelreflex (Canon 700D), of voor een goedkope spiegelreflex (Canon 1200D), voor elke starter is er een geschikte Canon spiegelreflexcamera. Al deze camera’s hebben een APS-C sensor van 22.2 x 14.8 mm.
Dat je met een spiegelreflexcamera de vrijheid hebt om een lens te kiezen die het best past bij jouw creatieve wensen, hoeft niet te betekenen dat fotografie een dure hobby wordt. Uit alle lenzen die we op een Canon APS-C camera hebben getest, selecteerden we op basis van gewicht, omvang, prijs èn onze onafhankelijke testresultaten, de beste lens voor een Canon 700D, 1200D, EOS 100D, of voorlopers van deze camera’s zoals de Canon 650D, 600D, 1100D, 1000D, etcetera.
Meestal wordt een landschap gefotografeerd met een brandpunt van minder dan 100mm. Maar met een groothoeklens of een standaardlens had je niet zowel de auto op de voorgrond, het klooster en de bergen evenwichtig in beeld gekregen. Hier levert juist een langer brandpunt een mooie landschapsfoto op. Gelukkig was het heel helder weer. Want een klein beetje heiige lucht is funest voor contrast en scherpte van een telelensopname.
Beste Lenzen voor Canon 700D:
De beste lens voor een Canon 700D bestaat niet.
Wij hebben een selectie gemaakt uit 42 lenzen die wij op een Canon APS-C camera hebben getest.
In Hoe kies ik een lens? Subjectief stappenplan voor aanschaf van een objectief staan onze selectiecriteria voor de perfecte lens van een beginnende Canon spiegelreflexcamera gebruiker. Dat wil zeggen: we nemen aan dat jij een hobbyist bent, die op zoek is naar (nog) een lens die qua budget, afmetingen, kwaliteit en toepassingsgebied matcht met jouw 700D, 100D of 1200D.
Misschien heb je nog geen Canon spiegelreflexcamera, maar overweeg je om één van deze camera’s te kopen? Ben je er nog niet uit welke lens het meest geschikt is voor de onderwerpen die je wilt fotograferen? Afhankelijk van je draagkracht (financieel en fysiek), de onderwerpen die je kiest en je ambities, zijn er meerdere keuzemogelijkheden. Alleen lenzen die wij ook hebben getest, worden genoemd. Wij testen vrolijk verder, zodat we over een jaar dit artikel kunnen aanvullen met nog meer aantrekkelijke lenzen voor Canon EOS beginners.
Ik heb een Canon 700D / 100D, maar ik ben geen starter!?
Een starter zal waarschijnlijk voor een lens niet meer betalen, dan voor de camerabody. De straatprijs van een Canon 1200D ligt nu rond de 300 euro en van een 700D rond de 500 euro. We beperken ons daarom zo veel mogelijk tot lenzen met een adviesprijs van 500 euro of minder. De winkelprijs is dan meestal nog lager. Voor de starters richten we ons ook nadrukkelijk op zo compact en licht mogelijke lenzen. Heb jij een Canon 70D, 7D of 60D en wil je toch zo min mogelijk geld uitgeven aan een lens met een hoge / prijs kwaliteitsverhouding, een laag gewicht en compacte afmetingen? Dan zijn de lenzen in dit artikel ook voor jou aantrekkelijk.
Mogelijk ben je geen starter, maar een (gevorderde) amateur fotograaf, die een compacte, lichte Canon spiegelreflexcamera zoals de 700D heeft. Dan heb je waarschijnlijk geen bezwaar om wat meer geld uit te geven, of om een grotere, zwaardere lens te kiezen. Kijk dan naar: De beste lenzen voor Canon 70D, dat over een paar weken verschijnt. Daar komen duurdere, grotere, zwaardere en betere lenzen aan bod, waarvan wij denken dat het ideale kandidaten zijn voor (gevorderde) amateurfotografen, prosumers of professionals.
Weet u het verschil tussen EF en EF-S? 
Canon maakt compacte, aantrekkelijk geprijsde lenzen die speciaal zijn ontworpen voor camera’s met een APS-C sensor, zoals de Canon 1200D of Canon 700D. Deze lenzen zijn te herkennen aan “EF-S” in hun naam. De lenzen die ook geschikt zijn voor gebruik op camera’s met een volformaat sensor (Canon 6D, Canon 5D MK3), worden aangeduid met EF.
Het voordeel van EF-S lenzen, is dat ze lichter, kleiner en goedkoper zijn dan EF lenzen. Het nadeel van EF-S lenzen is dat je ze niet kan gebruiken op een camera met een volformaat sensor. Dat kan belangrijk voor je zijn, als je die in de toekomst wil kopen. En dit nadeel is niet relevant voor fotografen die tevreden zijn met de beeldkwaliteit van een APS-C sensor en daarom ook niet willen overstappen op een zwaardere, duurdere camera met een grotere sensor en duurdere bijbehorende lenzen.
EF lenzen zijn zowel op volformaat als op APS-C camera’s te gebruiken. En wat de beeldkwaliteit betreft, hebben EF lenzen op een APS-C camera- dankzij de kleinere sensor – minder last van lichtafval, vervorming en chromatische aberratie dan op een volformaat camera.
In dit artikel adviseren we, met name vanwege gewicht en prijs, voornamelijk de goedkopere EF-S lenzen. In “De beste lens voor Canon 70D” houden we meer rekening met een eventuele overstap naar een full frame camera. Daar worden meer EF lenzen geadviseerd.
Er zijn andere lenzenfabrikanten die ook goede lenzen voor Canon camera’s maken, waaronder Sigma, Tokina en Tamron. Deze fabrikanten hebben de aanduidingen EF en EF-S niet overgenomen. Hun EF-S lenzen heten:
- DC bij Sigma lenzen
- Di-II bij Tamron lenzen
- DX bij Tokina lenzen
In tegenstelling tot de Canon EF-S lenzen, passen Sigma DC, Tamron Di-II en Tokina DX wel op een Canon camera met een volformaat sensor. Al moet je dan wel een donkere rand voor lief nemen. Deze lenzen zijn immers ontworpen voor een kleinere sensor.
Canon 18-55mm STM vs 18-55 II vs 18-135mm STM of 18-200mm?
Wordt de Canon 700D, 1200D of 100D je eerste spiegelreflex camera, kijk dan eerst naar een “kit”: die is meestal iets goedkoper dan de aanschaf van een losse camerabody en lens.
De eerste lens waar je als Canon 700D of Canon 1200D gebruiker mee in aanraking komt, is waarschijnlijk de Canon 18-55mm kitlens. Van deze lens bestaan meerdere varianten: zonder beeldstabilisatie (2005), met IS / beeldstabilisatie (versie I uit 2007 en versie II uit 2011) en met beeldstabilisatie plus stappenmotor voor stille video-opnames (IS STM: 2013). Wil je deze lens voor een prikkie tweedehands kopen, let dan goed op het typenummer. Dat geldt ook voor de testen die je er op naleest.
De Canon 700D wordt tegenwoordig (voor 565 euro) aangeboden in combinatie met Canon EF-S 18-55mm IS STM. Een losse body kost ongeveer 435 euro. De Canon 18-55mm IS STM kost 150 euro.
Er zijn ervaren fotografen die neerbuigend doen over de kwaliteit van een kitlens. Toch kan je er mooie foto’s mee maken. Laat je dus niet klakkeloos verleiden tot vervanging van de kitlens, als je tevreden bent met de kwaliteit van je foto’s. Pas als er iets is dat je in de weg zit bij het maken van creatieve opnames, wordt het tijd om de kitlens te vervangen, of om er een gespecialiseerde lens bij te kopen.
Mogelijke redenen om de kitlens te vervangen, zijn:
- Je gebruikt het liefst 1 lens, maar vindt het 18-55 mm zoombereik te beperkt
- Je wilt een lens met een mooiere achtergrondonscherpte, waarmee je ook beter zonder flits in het donker kan fotograferen.
- Je bent heel erg kritisch op beeldkwaliteit, en betaalt graag wat meer voor een betere lens.
- Je gaat fotograferen onder extreem vochtige, stoffige, koude of warme omstandigheden en je wilt er zeker van zijn dat die opnames lukken
- Je bent je meer gaan specialiseren in 1 type fotografie (natuurfotografie, concertfotografie, bruidsfotografie, straatfotografie) en wilt nu ook een lens die beter bij jouw specialisme past
Mogelijke redenen voor aanschaf van een aanvulling op de Canon 18-55 mm kitlens zijn:
- Je wilt meer op een foto krijgen dan je er met de kitlens op krijgt (“meer groothoek”, dat wil zeggen: een zo kort mogelijke brandpuntsafstand), of je wilt onderwerpen dichter naar je toe halen (“meer tele”, of: een zo lang mogelijke brandpuntsafstand).
- Je wilt experimenteren hoe het is om met een vast brandpunt te fotograferen, bijvoorbeeld om je onderwerp meer te isoleren van de achtergrond.
- Fotografie is je hobby en je wilt een specialistische lens (low light / macro / portret) hebben om je creativiteit uit te leven
Kitlens upgrade
Eerder heb ik de Sigma 17-70 mm C uitgekozen als DE zoomlens voor APS-C. Het grotere zoombereik maakt de Sigma 17-70mm Contemporary een perfecte standaard zoomlens. Voor minder dan 500 euro krijg je een lichtsterk, uiterst degelijk gebouwd objectief met ingebouwde beeldstabilisatie en een hogere beeldkwaliteit dan de kitobjectieven. Ten opzichte van zijn voorganger is de Sigma 17-70 mm Contemporary optisch beter, 30% lichter en minder gevoelig voor overstraling.
Wil je geen zoomlens die alleen geschikt is voor APS-C, dan is de eveneens lichtsterke Tamron SP AF 28-75 mm/2.8 XR Di een mogelijke keuze met een aantrekkelijk prijskaartje.
De beste superzoom / vakantiezoom voor Canon 700D
Wij rekenen alle zoomlenzen met een zoombereik van 5 of meer, tot de superzooms. Met een dergelijke zoomlens verschillen de kortste brandpuntsafstand en de langste brandpuntsafstand zo veel, dat je een vakantie lang kan fotograferen zonder ook maar 1 keer van lens te hoeven wisselen. Een superzoom is langer – helemaal als je uitzoomt tot de langste brandpuntsafstand – en zwaarder dan een kitlens. De beeldkwaliteit van een superzoom is iets minder dan van de kitlens, want hoe groter het zoombereik, des te meer compromissen er gesloten moeten worden bij het ontwerp van de lens.
Qua beeldkwaliteit liggen de geteste 18-200mm / 18-270mm zooms dicht bij elkaar. In alle gevallen wordt de scherpte bij langere brandpuntsafstanden lager. De Sigma 18-200mm Contemporary is goedkoop, stil en klein.
Voor veel fotografen zijn praktische overwegingen belangrijker dan de allerhoogste beeldkwaliteit. Die fotografen zijn meestal dik tevreden met de beeldkwaliteit van een superzoom. Een Canon 700D met superzoom levert een veel hogere beeldkwaliteit en meer mogelijkheden dan een smartphone, terwijl je geen extra lenzen hoeft mee te sjouwen. Alle superzooms, ook de relatief goedkope exemplaren van Sigma en Tamron, zijn voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je ze ook goed kan gebruiken bij weinig licht.
Er is ook een groep fotografen die zich sterk focust op de nadelen van een superzoom. Oordeel zelf wat jij belangrijk en goed genoeg vind. In onze testen waarderen we alle lenzen op dezelfde manier, waardoor je de beeldkwaliteit van verschillende lenzen met elkaar kan vergelijken. Een lens met een 8 is zichtbaar beter dan een lens met een 7. Bij kleine verschillen achter de komma, zal je goed moeten zoeken om kwaliteitsverschillen te ontdekken. Op Flickr kan je voor iedere lens een pagina vinden (zoek in Google, bijvoorbeeld naar: Canon 18-135mm Flickr) praktijkopnames bekijken.
Macrofotografie met een Canon 700D
Macro=macro, als er Macro op staat?
Op veel lenzen staat “Macro”. Meestal zijn dat geen echte macro-objectieven, al kan je er best mooie close-ups mee maken.
Bij een Macrolens wordt het beeld op de sensor net zo groot als het origineel (in vaktaal: afbeeldingmaatstaf 1:1). Bij het maken van een macro-opname kom je zeer dicht bij het onderwerp. Hoe korter de brandpuntsafstand, des te kleiner de afstand tot het onderwerp.
Met een brandpuntsafstand onder de 100mm is de kans groot dat je zo dichtbij komt, dat je het licht op het onderwerp wegvangt. Als je een klein beestje wil fotograferen, verjaag je die vlak voor je een opname kan maken.
We hebben 3 betaalbare macrolenzen getest op een Canon 650D. De Sigma 105mm f/2.8 macro (met een winkelprijs van circa 500 euro), de Tamron 60mm f/2 (met een winkelprijs van 375 euro) en de Canon EF-S 60mm macro (400 euro). Het liefst zou je voor insecten de macrolens met de langste brandpuntsafstand (Sigma 105 mm f/2.8 macro) willen hebben. De compactere en goedkopere Canon EF-S 60 mm/2.8 Macro zette ook mooie prestaties in onze test neer en lijkt ons een mooie keuze voor een Canon 1200D of 700D.
Beste groothoeklens voor Canon 1200D
Foto’s gemaakt met een brandpuntsafstand van 15mm of minder zijn echt veel spectaculairder dan opnames gemaakt bij 18mm. Had je onderstaande foto willen maken met een 18-55mm lens, dan had je waarschijnlijk twee of drie opnames moeten stitchen om ongeveer tot eenzelfde beeld te komen. Bespaar je die rompslomp, en kies voor een groothoekzoom. Een hele mooie groothoekzoom die we iedere Canon 700D / 1200D / 100D bezitter aanraden, is de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM. Sterker nog: dit is de eerste lens die je na of tegelijk met de 18-55mm zoomlens zou moeten kopen. De prijs vaan 279 euro is echt spectaculair laag. De beeldkwaliteit zal je niet teleurstellen. De Canon 10-18mm STM is bijna net zo compact en licht als de Canon 18-55mm STM en heeft ook ingebouwde beeldstabilisatie. Wat wil je nog meer?
Beste portretlens voor Canon APS-C: Tamron 60 mm f/2 Macro
Maak je een portret met een korte telelens (50mm – 85mm op een Canon 700D/1200D/100D) met een grote lichtsterkte (f/2.8 of lager), dan oogst je al snel waardering met je foto. Met weinig scherptediepte is het de kunst om nauwkeurig scherp te stellen op het voorste oog. Dat is eenvoudiger als het model goed stil zit.De Tamron 60 mm macro f/2 Di II is ontworpen voor gebruik op een camera met een APS-C sensor en biedt dan dezelfde mogelijkheden als het befaamde Tamron 90mm macro f/2.8 op een camera met een volformaat sensor. De hoge lichtsterkte en de beeldhoek die overeenkomt met een 90mm objectief @ volformaat, maken dit objectief ideaal om te spelen met achtergrondonscherpte bij portretten of om macro-opnames te maken bij weinig licht. Vanwege de hoge lichtsterkte is deze lens ook onze keuze voor een betaalbare low-light lens voor een Canon 700D.
Telelenzen voor Canon 700D
Wil je een onderwerp dat ver van je verwijderd is, in dit geval een paar spreeuwen tijdens een zonsverduistering, dichter naar je toe halen, dan heb je een telelens; een lens met een brandpuntsafstand van 200mm of meer nodig.
Wat ons betreft, hebben we nog een vacature voor het predicaat “de beste telelens voor een Canon 700D”. We hebben tot nu toe vier zoomlenzen getest met een brandpunt van minimaal 200mm en een adviesprijs onder de 1000 euro:
- Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS
- Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II
- Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM Contemporary
- Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD AF
Geen van deze lenzen levert op een Canon 700D of 1200D slechte resultaten bij een brandpuntsafstand van 200mm of meer, maar we zoeken nog even verder naar de betaalbare telelens die er met kop en schouders bovenuit steekt
Ideaal vast brandpunt: Canon EF 40 mm f/2.8 STM
Ervaren fotografen werken vaak vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandpunt je om beter na te denken over de compositie van en foto. De meeste bezitters van een Canon 700D – en zeker een Canon 1200D – schrikken waarschijnlijk van de prijzen voor goede lenzen met een vast brandpunt. Een adviesprijs boven de 500 euro is niet ongewoon. We hebben een pareltje gevonden, met een veel gunstiger prijs.:
Op een camera met een APS-C sensor zou je het liefst als eerste een lens met een 35mm – eventueel 40mm – brandpuntsafstand kiezen, omdat die qua beeldhoek het dichtst in de buurt komt van een 50mm standaardlens op een camera met een volformaat sensor. De 40mm STM pancake is niet alleen goedkoop (te koop voor 175 euro, soms minder), klein en licht. De stille STM autofocus maakt deze lens voor de Canon 700D ook zeer geschikt voor video-opnames. De AF van STM lenzen werkt bij liveview of video sneller bij Canon camera’s met hybride AF, zoals Canon 700D of 650D. De Canon 1200D en 1100D hebben geen hybride AF, dus bij die camera’s bieden de STM geen extra snelheidsvoordeel bij video of liveview.
Must voor Canon 100D:
Heb je voor een Canon 100D gekozen, omdat ie zo klein is? Kies dan in ieder geval voor de Canon 40mm STM. Kleiner dan de kitlens, met een beeldkwaliteit die vele grotere en duurdere lenzen verslaat.
Canon 700D met dezelfde bokeh als een 6D of 5D MK3?
Een mooi egale achtergrondonscherpte, of bokeh, wordt zeker niet alleen bepaald door de grootte van de sensor. De lenskwaliteit – denk aan: lichtsterkte, brandpunt, toegepaste glassoorten, de vorm van het diafragma – is minstens zo belangrijk. Wil je dezelfde mooie achtergrondonscherpte als in de opnames van fotografen met een dure volformaatcamera en een dure lichtsterke f/2.8 lens? Je hoeft je Canon 700D nog niet te vervangen door een Canon 6D. Er zijn verschillende moderne lichtsterke lenzen voor camera’s met een APS-C sensor, waar je geen verschil ziet met de bokeh van de beste lenzen op een volformaat camera.
De eerder genoemde Tamron 60mm f/2 macro liet in onze test een goede indruk achter voor de bokeh. De Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art is een lichtsterke zoomlens met de unieke combinatie van hoge scherpte bij volle opening, een mooie bokeh en een prijs van 725 euro. Dit is de duurste lens die we adviseren voor een Canon spiegelreflexcamera voor beginners; ook op een semiprofessionele Canon 7D of 70D camera zou deze lens niet misstaan. De schrijvende pers was unaniem van mening dat het prijskaartje voor de geboden kwaliteit en lichtsterkte uiterst aantrekkelijk is. Omdat fotografen vaak langer doen met een lens, dan met een camera, is dit een verantwoorde investering.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: