
De Nikon D5 is de ideale camera voor de fotograaf die op zoek is naar een razendsnelle, robuuste camera die onder alle omstandigheden kwaliteit levert en die er geen problemen mee heeft dat dat wat kost. De D5 is Nikons duurste model, maar daar krijg je dan ook de ultieme sport- en actiecamera voor terug.
De autofocus en de lichtmeting zijn fantastisch, de opnamesnelheid hoog en hij presteert ook nog eens goed bij extreem weinig licht. Verder is de camera robuust gebouwd en kan je er onder alle omstandigheden, stof, regen, sneeuw of opspattend water, mee door blijven werken. De ergonomie is voortreffelijk en je kan er ook nog eens mee filmen in 4K en in full HD bij 60 beelden per seconde. Uiteraard heeft zo’n topcamera twee kaartsleuven die – naar wens – van het XQD type kunnen zijn voor supersnelle dataoverdracht. De hoge snelheid van de camera komt natuurlijk het best tot zijn recht bij snelle onderwerpen zoals actiesporten, luchtshows en fotografie van vogels in vlucht. Maar je kan er natuurlijk ook prachtige portretten mee maken dankzij het mooie bokeh dat je met de full frame sensor kan krijgen. Zo’n topcamera als de Nikon D5 combineer je natuurlijk met lenzen van hoge kwaliteit. Van alle lenzen die we getest hebben, zijn dit onze favorieten voor de Nikon D5:
Hoe kiezen we?
Er kunnen redenen zijn om geen Nikon D5 te kopen. Als je bijvoorbeeld een lichtere of kleinere camera wil. Of als je meer pixels wilt. Dan is er de D850. Maar wil je de beste beelden maken onder alle omstandigheden, bij slecht weer of weinig licht, van snelbewegende onderwerpen, dan is de Nikon D5 de perfecte camera. Die perfectie kost wat en we gaan er van uit dat fotografen die kiezen voor een D5 ook dezelfde perfectie nastreven bij hun objectievenkeuze. Dat ze dus kiezen voor robuuste objectieven die bestand zijn tegen professioneel gebruik, die een hoge lichtsterkte hebben en die perfect samenwerken met het geavanceerde autofocussysteem van de D5. Voor het grootste deel zijn dat dus de topobjectieven van Nikon zelf.
Hoe zijn de beste lenzen voor de Nikon D5 geselecteerd?
De objectieven die we adviseren hebben we allemaal zelf getest. Bij de lenskeuze voor de D5 hebben we gekeken naar objectieven die goed scoren en goed passen bij de D5. Dat wil zeggen dat we een selectie hebben gemaakt van objectieven met een hoge beeldkwaliteit. Punt. Gewicht en prijs en grootte zullen voor iemand die werkt met de D5 niet zo belangrijk zijn. Het is de kwaliteit die telt. Dat wil niet zeggen dat er geen goedkopere of lichtere alternatieven te verzinnen zijn. Wil weten welke andere objectieven we nog meer getest hebben en welke score ze hebben gehaald, ga dan naar ons overzicht van de meer dan 300 objectieven.
Zoomlenzen voor de Nikon D5
Fisheye: Nikon AF-S Nikkor 8-15mm f/3.5-4.5 E ED
Deze fisheye zoom is eigenlijk twee fisheyes in een. In de 8mm stand krijg je de volmaakt ronde beelden met den beeldhoek van 180 graden in iedere richting. Perfect voor het maken van 360 graden sferische panorama’s en virtual reality opnames (met twee camerasets). Voor de wat meer ‘normale’ fisheye fotografie zal je eerder kiezen voor de 15mm stand en dan krijg je een beeldvullende weergave met een beeldhoek van 180 graden gemeten over de diagonaal.
Groothoekzoom: AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8 G ED
Extreem groothoekig, hoge lichtsterkte en prima scherpte. De egendarische lens, en terecht.
Standaardzoom: AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8 E ED VR
Dit is een van de twee of drie zoomlenzen die vrijwel iedere professionele fotograaf wel in zijn tas heeft zitten. Het bereik van 24mm groothoek tot 70mm tele in combinatie met de goede lichtsterkte, de hoge scherpte en beeldstabilisatie maakt van dit objectief een uitermate flexibel stuk gereedschap. Het gewicht is gelijk aan dat van drie – meer lichtsterke – vaste brandpunten van Nikon in dit bereik, maar die hebben dan weer geen beeldstabilisatie.
Lichtsterke telezoom: AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8 E FL ED VR
Dit is de telezoomlens die het verlanglijstje van bijna iedere Nikonfotograaf staat. Hij is lichtsterk, scherp en de scherpstelling en stabilisatie doen hun werk perfect. Door de hoge lichtsterkte kan je hem ook combineren met 1.4 of 2x teleconverters voor extra bereik. En het bokeh is door die hoge lichtsterkte ook fraai, waardoor je deze 70-200mm ook uitstekend als portretlens kan gebruiken. De kortste instelafstand is op dit model ook verbeterd, wat fijn is als je een echt close portret wilt maken.
Supertelezoom: Nikon AF-S Nikkor 180-400mm f/4 E TC1.4 FL ED VR
De AF-S Nikkor 180-400mm is een superzoom. De scherpte is maar net een fractie minder dan van de vaste brandpunten in dit bereik en dat is een prestatie van formaat. Die vaste brandpunten horen namelijk bij de allerbeste objectieven die er op de markt zijn. Een zoom die dat bijna evenaart, dat is heel bijzonder. De ingebouwde converter zorgt ervoor dat je met het omzetten van een schakelaar een 560mm f/5.6 tot je beschikking hebt. Zonder lenzen te wisselen of het objectief van je camera te halen heb je dus het hele bereik van 180 tot 560mm tot je beschikking en dat ook nog eens met een hele behoorlijke lichtsterkte. Als je niet kunt kiezen tussen een 300, 400, 500 of 600mm dan is dit jouw telelens.
Vast brandpunt
Groothoek: AF-S Nikkor 24mm f/1.8G ED
De beeldkwaliteit van deze Nikon is buitengewoon goed. In dit brandpunt zou je echter ook nog kunnen kiezen voor de nog iets scherpere Sigma 24mm f/1.4 Art. Die is ook groter, zwaarder en duurder. De Nikkor doet het op autofocus gebied erg goed, beter ook dan Nikon’s eigen 24mm f/1.4. Daarom gaat onze voorkeur voor de D5 uit naar deze 24mm f/1.8G ED.
Standaard: AF-S DX NIKKOR 58mm f/1.4G
Dit objectief is niet alleen heel scherp en lichtsterk, maar je kan er ook een prachtige, bijna feeërieke onscherpte mee creëren. En daarmee kan je ook echt de voordelen van de full frame sensor van de D5 ten volle benutten. Die mooie onscherpte is niet het gevolg van flare of andere lensfouten, want daar heeft deze 58mm geen enkele last van. Een aanrader.
Macro: Nikon AF-S Micro Nikkor 105 mm f/2.8G IF ED VR
Dit is een veelzijdige macro. Uiteraard kan je er tot 1:1 mee scherpstellen. Het brandpunt is kort genoeg om nog op een copystand te gebruiken voor repro’s en lang genoeg om enige werkafstand te behouden wanneer je insecten wilt fotograferen. De beeldstabilisatie geeft nog wat extra mogelijkheden voor natuur- en portretfotografie uit de hand. En de beeldkwaliteit is bijzonder goed. Maar we hadden ook niet anders verwacht van een Micro-Nikkor.
Portret/bokeh: Nikon AF-S DX Nikkor 105mm f/1.4G
Fotograaf: Drew Gurian
De 105mm f/1.4 G versloeg in onze testen qua scherpte onze vorige favoriet, de AF-S Nikkor 85mm f/1.4 G. Door het langere brandpunt is ook het bokeh nog iets fraaier. Dit is dus de ultieme lens voor Nikonfotografen voor portretten met een bijzonder fraai bokeh.
Tele: Nikon AF-S Nikkor 400mm f/4 E PF ED VR of 500mm of 600mm
De lange en lichtsterke telelenzen van Nikon staan allemaal bovenaan in ons overzicht van geteste objectieven. Ze leveren topkwaliteit op alle fronten: bouw, scherpte, lichtsterkte, autofocus en beeldstabilisatie. Uiteraard betaal je daar (stevig) voor en je koopt ze dus niet zomaar even allemaal. Bedenk daarom vooraf welke je het meeste nodig hebt en hou rekening met de mogelijkheid om het bereik met teleconverters nog wat uit te breiden.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: