
Nikon D500: BESTE ACTIECAMERA VAN DIT MOMENT
Lensadvies na 45 testen van lenzen voor een Nikon DX camera
De Nikon D500 was een hele sensatie toen hij op de markt kwam. Veel fotografen zien deze (semi-)professionele camera als een baby-D5. De D500 heeft bijna hetzelfde autofocussysteem als de D5 (op dit moment de beste voor actie- of low- light fotografie) en is ook vrijwel net zo snel en degelijk gebouwd. Met zijn kleinere APS-C sensor is hij lichter, kleiner en veel goedkoper. Voor veel natuur- en sportfotografen is die kleinere sensor zelfs eerder een voordeel dan een nadeel.
GOEDE EN snelle AF Lenzen voor NIKON D500:
Deze Lepelaar is geschoten op een Nikon D500 met een 500mm Nikkor f/4. Perfecte beeldkwaliteit bij weinig licht. Liever nog had ik die dag een 600mm bij me gehad, om de Lepelaar net wat groter in beeld te krijgen!
De Nikon D500 is een razendsnelle en robuuste camera en een ideale keus voor natuur- en sportfotografen. Hij is zowel onder professionals als prosumers en veeleisende amateurs heel populair. Dankzij de 21 megapixel APS-C sensor met 1,5x cropfactor biedt hij meer bereik met dezelfde objectieven als de veel duurdere full frame Nikon D5 en dat is een voordeel voor het soort fotografie waar de D500 perfect voor is. De D500 heeft een geavanceerd autofocussysteem met 153 scherpstelpunten en kan opnames maken met 10 beelden per seconde. De maximale gevoeligheid is ISO 51.200 (al adviseren we nooit om de hoogste ISO stand van een camera te gebruiken), zodat opnames bij weinig licht met korte sluitertijden ook geen probleem zijn. Hij is degelijker gebouwd dan de D7200 en D7500 en de D500 is hierdoor meer geschikt voor bijvoorbeeld veeleisende safari’s of actiefotografie waarbij je nog wat water of modder op de camera kan krijgen. In combinatie met goede objectieven maak je met de D500 foto’s van een zeer hoge kwaliteit.
Met of zonder lenscorrecties?
In dit artikel staan een aantal tabelletjes bij de verschillende categorieën. Daar tonen we onze testresultaten met en zonder lenscorrecties. Tegenwoordig ontwerpen steeds meer fabrikanten objectieven met een relatief hoge vervorming, kleurscheiding en lichtafval. In de camera (bij jpg bestanden) of (voor RAW bestanden) in Lightroom of Photoshop zijn die lenseigenschappen achteraf goed te corrigeren. Het voordeel van deze keuze voor fabrikant en consument is dat je tegen relatief lage kosten een hoge beeldkwaliteit kan realiseren, omdat je geen dure glassoorten hoeft te gebruiken om deze lensfouten te voorkomen. Maar er zijn ook, veelal duurdere objectieven, waar de fabrikant tot het uiterste is gegaan om lensfouten al bij het lensontwerp te voorkomen. Daarom tonen we twee scores voor elk objectief, zodat jij je eigen voorkeur kan laten meewegen.
Van alle lenzen die we getest hebben, zijn dit onze favorieten voor de Nikon D500:
Zoomlenzen voor Nikon D500
Kitlens: Nikon AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR
De 16-85mm is niet de allerbeste zoomlens die je op de D500 kan gebruiken, maar dat is eigenlijk zelden het geval met kitlenzen. Hij biedt wel een fijn bereik, van groothoek tot tele en de beeldkwaliteit is behoorlijk. Als je een Nikon D500 gaat kopen, is dat het juiste moment om voor deze zoom te kiezen. Voor de geringe meerprijs heb je dan een prima allround objectief.
De Nikon D500 heeft tegenwoordig flink wat concurrentie van de Nikon D7500, die dezelfde sensor heeft. De D7500 is wat lichter, minder robuust en minder snel. Maar hij is ook goedkoper. De D500 koop je vooral als degelijkheid en snelheid belangrijk zijn. En dan wil je ook degelijke objectieven waarmee je het maximale uit de camera kan halen. Een aantal van die objectieven zijn speciaal gemaakt voor het APS-C formaat, dat bij Nikon DX heet. Andere zijn ontworpen voor full frame. Nikon noemt dat FX. Met een Nikon D500 gebruik je dan alleen het centrum van het objectief, waardoor FX lenzen op een D500 meestal het hoogst scoren qua beeldkwaliteit. Dus koop je een objectief met FX er op, dan kan je die ook gebruiken op de full frame camera’s van Nikon zoals de D750, D850 of D5. De lange telelenzen van Nikon zijn bijvoorbeeld allemaal bruikbaar of zowel DX als FX. Een tweede voordeel van zo’n lens gebruiken op DX is dat de effectieve beeldhoek kleiner is, waardoor je je onderwerp groter in beeld krijgt. Dat is handig als je niet in een gebied woont waar leeuwen en olifanten het landschap vullen, maar mussen en valken. Een mus is nu eenmaal kleiner dan een olifant. De D500 is Nikons topcamera in het APS-C segment en daarom kiezen we voor de D500 voor objectieven die een hele goede beeldkwaliteit bieden….
Fisheye: Nikon AF-S Nikkor 8-15mm f/3.5-4.5 E ED
Deze fisheye zoom past zowel op FX als DX camera’s. Op de D500 kan je niet de cirkelvormige beelden krijgen die je op bijvoorbeeld een D5 wel kan krijgen. Op de D500 is deze lens altijd beeldvullend. Wel kan je door uit te zoomen het fisheye effect iets minder sterk maken, als je dat wilt. Dit is een objectief voor fijnproevers en creatievelingen, die de karakteristieke Fisheye vervorming weten te gebruiken voor eigenzinnige opnames..
Groothoekzoom: Nikon AF-S Nikkor 10-24mm
Vanwege de 1,5x crop factor van een DX camera, kan de brandpuntsafstand niet kort genoeg zijn, als je veel in beeld wilt krijgen voor weidse interieur of landschapsopnames. Bij 15 mm presteerde de Nikkor 10-24mm inclusief lenscorrecties het best van alle groothoekzooms die we hebben getest op een camera met een DX sensor. Vandaar ons advies om de 10-24mm te kiezen, in plaats van de goedkopere Nikkor 10-20mm. De hoge prestaties worden mede veroorzaakt door in-camera lenscorrecties, waar Nikon handig gebruik van maakt. Als je geen gebruik maakt van lenscorrecties, is ook de Tokina 11-20mm f/2.8 AT-X PRO DX een goede keus.
Standaardzoom: Sigma 18-35 f/1.8 Art
De Sigma 18-35mm is zwaarder en duurder dan de Nikon kitlens en heeft een korter zoombereik. Als je de beeldhoek van de Sigma 18-35 mm omrekent naar de beeldhoeh van een zoomlens op een camera met een FX sensor, dan heb je te maken met een 27-53mm zoombereik. Wil je meer beeldkwaliteit dan de kitlens, dan is deze 18-35mm van Sigma een goede keus. Dit is een standaardzoomlens met de lichtsterkte en beeldkwaliteit van een vast brandpunt. Je kan dieze zoomlens alleen niet op FX gebruiken. Iets om in het achterhoofd te houden, als je misschien later toch ooit een overstap wil maken naar een camera met een grotere sensor.
Lichtsterke telezoom Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 E FL ED VR
Supertelezoom: 180-400mm of 200-500mm?
De Nikon 200-500mm is een geweldige zoom voor natuurfotografen. Hij is ondanks het enorme bereik toch redelijk draagbaar met 2300 gram en ook de prijs is te overzien. En de kwaliteit is uitstekend. Hij is ook bruikbaar op FX, maar biedt op DX natuurlijk wel 1,5x meer bereik, minder lichtafval en minder kleurfouten. Als je een heel flink budget hebt, kan je natuurlijk nog beter kiezen voor de AF-S Nikkor 180-400mm f4G met ingebouwde 1.4x teleconverter. Die zoomlens is 50% zwaarder en ongeveer 7 keer zo duur. Maar dan heb je het over absolute topklasse.
Superzoom / vakantiezoom: Nikon AF-S DX Nikkor 18-140 mm f/3.5-5.6G ED VR
Een goede allrounder, voor wie alles-in-een wil. Voor als je echt niet kan of wilt wisselen van objectief. De beeldkwaliteit is voor dit soort objectieven heel behoorlijk en de lichtsterkte is ook niet slecht. De Nikon 18-140mm verraste ons met een mooie bokeh. Dat kom je niet vaak tegen bij zoomlenzen. Fijne allrounder voor op vakantie.
Vaste brandpunten voor Nikon D500
Groothoek lenzen
We hebben te weinig objectieven met een vast brandpunt onder de 16 mm getest – ze bestaan ook vrijwel niet – om een advies te geven voor een echte groothoek met een vast brandpunt. Voorlopig verwijzen we hier naar de eerder genoemde groothoek zooms.
Standaardlens
Bij onze testresultaten van alle (circa) 35mm objectieven, waarvan de beeldhoek op een Nikon D500 overeenkomt met de beeldhoek van een 50mm lens op een camera met een FX camera, komen er verrassend veel zoomlenzen in het overzicht voor. De beeldkwaliteit ligt bij deze brandpuntsafstand heel dicht bij elkaar. Vate brandpunten onderscheiden zich hier ten opzichte van de zooms in lichtsterkte, bouwkwaliteit (Nikon 35mm f/1.4) en beeldkwaliteit (Sigma 35mm f/1.4 Art). De Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8 is op FX, waar hij ook voor geschikt is, een lichte groothoek. Maar op de DX sensor werkt 35mm perfect als standaardobjectief. Hij is ook nog eens lekker lichtsterk en licht en de beeldkwaliteit is erg goed.De Sigma 30mm f/1.4 Art is speciaal ontworpen voor een camera met een DX sensor en daardoor goedkoper; lichter en kleiner. Maar de beeldkwaliteit van die lens is ook heel hoog.
Portretlenzen
Een goede portretlens is lichtsterk (f/2.8 of lager) en heeft (op een camera met een FX sensor) een brandpuntsafstand tussen de 85mm en 135mm. Met de Nikon 58mm f/1.4G, die speciaal is ontworpen voor een mooie bokeh, is dan een geschikte keuze die qua beeldhoek op een Nikon D500 overeenkomt met een 85mm op een camera met een FX sensor. We hebben van de Nikon 58 mm f/1.4G echter alleen onze testresultaten gepubliceerd van een test op een FX camera, omdat we er van uit gaan dat dat het beste aansluit bij de doelgroep. De Tamron 85mm f/1.8 (met ingebouwde beeldstabilisatie) of Nikon 85mm f/1.8G zijn goede kandidaten als je liever een langer brandpunt gebruikt voor portretopnames.
Low Light & Bokeh: Concertfotografie, nachtfotografie
Concertfotografie en nachtfotografie stellen veel zwaardere eisen aan lenzen, met name als het om lichtsterkte, scherpte bij volle opening en om het voorkomen van interne reflecties gaat. De Nikon 105mm f/1.4 biedt het allemaal: hoge lichtsterkte, hoge beeldkwaliteit, nauwkeurige AF bij weinig licht en een hele mooie bokeh. In dit geval spelen we een beetje vals, want we hebben deze lens alleen getest op een Nikon D810. De Tamron 85mm f/1.8 (met ingebouwde beeldstabilisatie) en de Sigma 50mm f/1.4 Art zijn andere geschikte kandidaten, die uitzonderlijk goed presteerden in onze testen met een DX sensor. Misschien heb je al een Nikon 50mm f/1.8G? Lekker klein, lichtsterk en goedkoop. Maar natuurlijk niet met zo’n mooie bokeh als de 105mm f/1.4….
Macro: Nikon AF-S DX Micro Nikkor 105 mm f/2.8G IF ED
De Micro-Nikkor 105mm f/2.8 is een veelzijdig en kwalitatief erg goede macrolens. Hij is geschikt voor FX, maar vergroot op DX door de cropfactor zelfs nog iets meer. Dankzij het redelijk lange brandpunt hou je zelfs bij 1:1 nog behoorlijk wat afstand tussen je objectief en je onderwerp over. Hierdoor is het makkelijker om je onderwerp uit te lichten en zullen schuwe beestjes wat minder snel wegschieten.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: