
GOEDE EN Betaalbare Lenzen voor NIKON D7500:
De Nikon D7500 is een veelzijdige camera voor de gevorderde amateur. Hij deelt zijn moderne 20 megapixel sensor en geavanceerde lichtmeter met de duurdere D500. Hij is ook bijna net zo snel, met 8 beelden per seconde, en je kan er als je dat wilt met de D7500 filmen in 4K. Hij heeft een draai- en kantelbaar aanraakgevoelig scherm. Dat is handig voor foto’s vanuit ongewone standpunten, selfies en video. Delen van beelden gaat snel en makkelijk met SnapBridge, een speciaal programma van Nikon dat werkt via de ingebouwde Bluetooth verbinding. De D7500 is heel allround en een goede camera voor bijna ieder denkbaar onderwerp, van natuur en landschap tot sport en portret. In combinatie met goede objectieven kan je met de D7500 foto’s maken van een hoge kwaliteit.
Beste lenzen voor Nikon D7500:
De Nikon D7500 is een uitstekende camera voor de meer ervaren fotograaf die behoefte heeft aan wat extra mogelijkheden. Of je nou hoge kwaliteit video wil, of een snelle camera voor het vastleggen van je kinderen op het sportveld of vogels in de vrije natuur, de D7500 kan het allemaal. Vanwege de hoge kwaliteit en uitgebreide mogelijkheden zijn we voor de D7500 op zoek gegaan naar de beste objectieven die je op de D7500 kan gebruiken. Daarbij hebben we niet heel erg naar de prijs gekeken. Als je het beste wilt halen uit een D7500, dan moet je daar ook iets voor over hebben. Dat betekent niet dat we de grootste, zwaarste en duurste professionele objectieven adviseren. Die passen niet heel erg bij een compacte camera als deze. Gelukkig zijn er genoeg kwalitatief erg goede objectieven die wel mooi in balans zijn op de Nikon D7500. Over het algemeen zijn dat objectieven die speciaal worden gemaakt voor de sensormaat van de D7500. Bij veel andere merken spreken ze dan over ‘APS-C’ sensoren, maar Nikon gebruikt hiervoor de term ‘DX’. Een paar zoomobjectieven en alle vastbrandpunten zijn ook geschikt voor de grotere full frame sensoren, wat bij Nikon ‘FX’ heet. We kiezen ze voor de D7500 vooral omdat ze een hele goede beeldkwaliteit bieden, maar het is natuurlijk ook handig als je ook een full frame camera hebt of overweegt om er in de toekomst een aan te schaffen. Waar je met zo’n full frame lens natuurlijk wel rekening mee moet houden is dat de beeldhoek op een DX camera wat kleiner is dan op een FX camera. Een 35mm is hierdoor een reportagelens op FX, maar een standaardobjectief op DX. Een 50mm standaard op FX, is een lichte tele / portretlens op DX.
Hoe zijn de beste lenzen voor de Nikon D7500 geselecteerd?
De objectieven die we adviseren hebben we allemaal zelf getest. Bij de lenskeuze voor de D7500 hebben we gekeken naar objectieven die goed scoren en goed passen bij de D7500. Dat wil zeggen dat we een selectie hebben gemaakt van objectieven met een hoge beeldkwaliteit, maar dat we ook afmetingen en gewicht nog hebben laten meetellen. Wil je weten welke andere objectieven we nog meer getest hebben en welke score ze hebben gehaald, ga dan naar ons overzicht van de meer dan 300 objectieven.
Fisheye: Nikon AF-S Nikkor 8-15mm f/3.5-4.5 E ED
De kenmerkende fisheye vertekening kan in de handen van een ervaren fotograaf originele opnames opleveren, waarmee je je onderscheidt. Deze fisheye zoom van Nikon is zowel geschikt voor FX als DX. Op FX kan je in de grootste stand ook volmaakt circelvormige beelden krijgen. Dat lukt niet meer op de kleinere DX-sensor. Op de D7500 is hij eigenlijk uitsluitend als beeldvullende fisheye te gebruiken, maar dat is helemaal niet erg. De beeldkwaliteit is namelijk uitstekend en in de langste stand is het fisheye effect ook niet zo erg sterk. En dat kan soms ook handig zijn.
Groothoekzoom: Tokina AT-X DX 14-20mm f/2
De Tokina 14-20mm is een groothoekzoom met een extreme lichtsterke die ook nog eens gelijk blijft over het hele zoombereik. Dat maakt dit objectief heel bijzonder. Die hoge lichtsterkte biedt een hoop mogelijkheden. Je kan er uit de hand mee fotograferen als je heel weinig licht hebt. Je kan er achtergrondonscherpte mee creëren, wat voor een groothoekzoom heel ongebruikelijk is. En het is ideaal voor filmen omdat je bij filmopnames geen gebruik maken van lange sluitertijden. De scherpte is al bij volle opening hoog en het objectief is nauwelijks gevoelig voor tegenlicht.
Standaardzoom: Nikon AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4.0E
Deze 16-80mm is eigenlijk het objectief waarmee een camera als de D7500 standaard geleverd zou moeten worden. Het is echter niet goedkoop, al krijg je voor dat geld ook veel terug. Allereerst is het bereik prachtig, van behoorlijk groothoek tot flink tele. De lichtsterkte is ook heel fraai, waardoor je ook een goede achtergrondscherpte kan krijgen bij een portretje op 80mm. Hij beschikt niet alleen over de nieuwste nanocoatings, maar ook over een extra fluorcoating op de frontlens waardoor deze makkelijk schoon te houden en te maken is. Een belangrijk eplus voor op reis. En het objectief heeft een behoorlijk effectieve beeldstabilisatie. De beeldkwaliteit is ook nog eens erg goed, en dat bij een gewicht van maar 480 gram. Dit objectief heeft eigenlijk alles. Maar wil je de top in beeldkwaliteit en lichtsterkte, dan is er nog de Sigma 18-35mm f/1.8 ART. Die lens heeft een kleiner bereik en geen stabilisatie, meer een lichtsterkte en scherpte die kan wedijveren met vaste brandpunten.
Telezoom: Sigma 50-100mm f/1.8 ART
Wat voor de hierboven beschreven Sigma 18-35mm f/1.8 ART geldt, geldt ook voor deze 50-100mm. Het bereik is voor een telezoom redelijk beperkt, maar hij kan op iedere stand wedijveren met vaste brandpunten. Niet alleen wat betreft lichtsterkte, maar ook wat betreft beeldkwaliteit. Die is extreem goed. Die hoge lichtsterkte is fijn als je moet filmen bij weinig licht en levert ook een prachtig bokeh als je dit objectief gebruikt voor portretten. En bij sportopnames kan je op f/1.8 de sluitertijden lekker kort houden. Het is niet de goedkoopste of lichtste telezoom voor de D7500, maar wel de beste.
Lange telezoom: Nikon AF-P Nikkor 70-300 f/4.5-5.6 E ED VR
Wanneer je onderweg bent, stel, je bent anderhalve maand aan het reizen door Zuidoost Azie, dan heb je vaak al genoeg bij je en is een telezoom van een kilo of meer toch misschien wel iets teveel van het goede. Deze AF-P Nikkor 70-300 f/4.5-5.6 E ED VR is dan de ideale telelens. Hij biedt een flink bereik, genoeg om een orang oetan in een boom 30 meter verderop beeldvullend vast te leggen, en toch is hij licht en klein genoeg om altijd bij de hand te houden. In combinatie met de D7500 levert deze Nikkor ook heel veel beeldkwaliteit voor een redelijke prijs.
Supertelezoom: Nikon AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6G E ED VR
Snelle DX-camera’s zijn ideaal voor natuurfotografie. Die snelheid heb je nodig om bewegende dieren goed vast te kunnen leggen en omdat je met een DX sensor een iets kleinere beeldhoek krijgt dan met een FX sensor heb je niet zulke superlange tele’s nodig als bij FX. Maar deze Nikon 200-500mm is wel een superlange telezoom. Zelfs op FX camera’s kan je kleine dingen in de verte hiermee flink dichterbij halen. Op een DX-camera als de D7500 krijg je hiermee kleinere dieren op een redelijke afstand nog behoorlijk groot in beeld. Voor een zoom met zo’n lang brandpunt is deze 200-500mm nog mooi compact en betaalbaar. En toch is de beeldkwaliteit prima. Deze lens vorm een ideale combinatie met de D7500 voor natuurfotografie.
Superzoom: Nikon AF-S DX Nikkor 18-140 mm f/3.5-5.6G ED VR
Superzooms presteren zelden echt goed en we adviseren ze niet graag voor wat meer geavanceerde camera’s als de D7500. Maar er zijn natuurlijk omstandigheden te bedenken waardoor je liever niet al te veel van lens wilt wisselen en dan is deze Nikon 18-140 best een goede keuze. Voor een alles-in-een objectief biedt deze 18-140mm een behoorlijke beeldkwaliteit, een groot bereik en een redelijke lichtsterkte.
Vastbrandpunt
Objectieven met een vast brandpunt zijn natuurlijk niet zo flexibel als de meer populaire zooms. Maar ze hebben ook een hoop voordelen. Ze zijn meestal lichtsterker en kwalitatief (veel) beter dan zoomlenzen. Ook zijn ze meestal een stuk kleiner dan een zoomlens die kwalitatief in de buurt komt van een vastbrandpunt objectief.
Standaard: Nikon AF-S DX NIKKOR 28mm f/1.8
Dit objectief is eigenlijk bedoeld als groothoek voor FX-camera’s. Op DX-camera’s werkt het als een iets groothoekig standaardobjectief. Op DX-camera’s gebruik je alleen het midden van het beeld van deze lens en dat is het beste deel. De beeldkwaliteit die je met deze 28mm krijgt is erg hoog en de lichtsterkte is goed. Het is ook compact, licht en behoorlijk goedkoop voor de geboden kwaliteit. Wil je toch een iets langer standaardobjectief, dan kan je ook kiezen voor de 35mm f/1.8 van Nikon. Die scoorde net een fractie lager, maar ook dat is een heel goed objectief. De grootste opening van f/1.8 laat twee stops oftewel vier keer zoveel licht door als bijvoorbeeld de 16-80mm f/2.8-4.0 standaardzoom die we hierboven adviseren. Dat betekent dat je bij weinig licht betere foto’s kan maken en dat je meer onscherpte krijgt in de achtergrond voor een mooier bokeh.
Macro: Nikon AF-S DX Micro Nikkor 105 mm f/2.8G IF ED
De Micro-Nikkor 105mm f/2.8 is een hele goede macro. En dan hebben we het niet alleen over de uitstekende beeldkwaliteit, maar ook over de bruikbaarheid. Het is op DX-camera’s al een echt teleobjectief, waardoor je zelfs bij 1:1 nog redelijk wat afstand tussen je objectief en je onderwerp overhoudt. Dat is niet alleen handig bij het uitlichten, maar zorgt er ook voor dat je onderwerp, als het kan kruipen of vliegen, er wat minder snel vandoor zal gaan.
Bokeh (en Portret): Nikon AF-S DX Nikkor 85mm f/1.8G
Een 85mm is op een DX camera als de D7500 een relatief lang brandpunt voor portretten. Een 60 of 70mm zou net iets beter zijn, maar die maakt Nikon niet in deze lichtsterkte. Dat lange brandpunt in combinatie met de hoge lichtsterkte zorgt er wel voor dat de achtergrond bij portretfoto’s heel mooi onscherp wordt. Het bokeh is hierdoor veel beter dan met de meeste zooms in dit bereik. De scherpte is bijzonder hoog en de prijs is heel gunstig voor zo’n mooie lens.
Tele: Nikon AF-S Nikkor 300mm f/4 E PF ED VR
De Nikon AF-S 300mm f/4 is een lichtsterke tele die zowel op FX als DX-camera’s kan worden gebruikt. 300mm wordt op fullframe camera’s veel gebruikt voor indoor sporten, maar op DX-camera’s wordt de beeldhoek daarvoor een beetje te klein. Op de D7500 is dit een prachtige lange tele voor landschap en natuurfotografie of sportfotografie buiten langs de lijn. De beeldkwaliteit is fantastisch en dankzij het relatief lage gewicht is het ook nog een prettig objectief om mee te nemen.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: