Beste lens voor Nikon D850

0

De beste lens voor een Nikon D850 na 100 testen van lenzen voor een Nikon FX spiegelreflex

Voor 1 keer leven we ons uit! Zonder ons te bekommeren om grootte, gewicht of prijs, kozen we uit 100 door ons ons geteste full-frame lenzen de beste lens voor de beste camera van dit moment; Nikon D850.

Praktijkopname Beste lens voor Nikon D850

Nikon D850: Beste camera van 2017

Compromisloos de beste Lenzen voor NIKON D850:

In een serie artikelen, beginnend met: Wat is de beste lens voor mij? Een subjectief stappenplan voor het beste objectief  hebben we beschreven hoe we onze selectie met de beste lenzen voor een specifieke camera maken. We adviseren alleen objectieven, die we zelf getest hebben. Dat zijn er een paar honderd, dus keuze zat. Ten eerste hangt onze keuze af van het type fotograaf dat jij bent. Wij gaan er vanuit dat je een professionele fotograaf of comromisloze amateurfotograaf / prosumer bent als je in het bezit bent van een Nikon D850. Dan hangt de keuze van de juiste lens af van het soort foto’s dat je met een camera wil maken. Omdat de Nikon D850 camera niet alleen een sensor met veel megapixels heeft, maar ook beschikt over snelle continu-AF en een grote buffer, hebben we beeldkwaliteit (resolutie, kleurfouten, nevenbeelden) en actie (AF snelheid) van een objectief zwaar laten wegen. Met andere woorden: waar je vroeger een aparte camera voor studio- en landschapsfotografie (lees: Nikon D810) gebruikte, aangevuld met een camera voor actiefotografie (lees: Nikon D5), kan je als professionele fotograaf tegenwoordig uit de voeten met 1 werkpaard (lees; Nikon D850).
De prijs, het gewicht en de omvang van de lens hebben we bij onze selecties voor de Nikon D850 een lagere prioriteit gegeven. En omdat je als professionele fotograaf je wilt onderscheiden van alle scherpe opnames, die ook een amateurfotograaf tegenwoordig maakt, zijn we zo brutaal geweest om een paar objectieven met een heel specifiek eigen karakter en bokeh (zie ook: Nikon DNA)  te verkiezen boven de allerscherpste lens. Waar dat is gebeurd, zullen we dat er expliciet bij vermelden.256646 D850 24 70E front 071bae original 1503499946

Macrofotografie met een Nikon D850

45

In deze categorie is het simpel: macrolenzen zijn zo verschrikkelijk goed, dat je je eigenlijk geen buil kan vallen. De oude versie van de Sigma 70mm is verschrikkelijk goed als het op beeldkwaliteit aankomt. Maar die had een verouderde AF en is niet meer verkrijgbaar. De Tokina AF 100mm f/2.8 AT-X Pro D macro hebben we getest op een Canon 5DsR. Ook heel goed. Die paar miljoen extra megapixels van de 5DsR maakten dat de Tokina nog hoger scoorde dan de Nikon 105mm f/2.8G IF-ED AF-S VR Micro Nikkor, die we uitendelijk in ons advies hebben opgenomen.

De beste Zoomlenzen voor een Nikon D850: kitlens of niet?

Met de aanschaf van een goede camera ben je er nog niet. Alhoewel je met vaste brandpunten de hoogste beeldkwaliteit en mede dankzij de hogere lichtsterkte ook de mooiste bokeh verkrijgt met een vast brandpunt, kopen vrijwel alle fotografen (in deze volgorde) een setje van een standaardzoom (24-70mm f/2.8), een telezoom (70-200m f/2.8) en een groothoekzoom (14-24 mm f/2.8). Bij de standaardzooms valt de Sigma 24-35mm f/2 Art op met extreem hoge lichtsterkte en een fabelaachtige beeldkwaliteit. Maar daarvoor moet je wel aan zoombereik inleveren. De Tamron 24-70 mm f/2.8 DI VC USD SP (er is inmiddels een opvolger uit, maar die hebben we nog niet getest) heeft alles: hoge beeldkwaliteit, ingebouwde beeldstabilisatie, extra afdichting tegen stof en spatwater en een aantrekkelijk prijskaartje. De modernere Nikon 24-70mm f/2.8E ED VR AF-S Nikkor biedt snellere AF en misschien nog iets meer bouwkwaliteit, maar kost wel meer dan 2.000 euro.

TeleZooms voor Nikon D850

33

In NL is een 600mm brandpunt geen overbodige luxe. Een baardmannetje (of een parkiet) is geen olifant.

De beste telelens voor een Nikon D850 is een telelens met een vast brandpunt. De Nikon AF-S 600 mm f/4E FL ED VR, Nikon AF-S 500mm f/4E FL ED VR en de Nikon AF-S 400mm f/2.8E FL ED VR hebben we alle drie getest en wat beeldkwaliteit, AF nauwkeurigheid en Af snelheid betreft, is dit het neusje van de zalm van alle telelenzen die we hebben getest. De hoge lichtsterkte in combinatie met goede beeldstabilisatie maakt bovendien de kans op een scherpe opname bij weinig licht extra groot. Dankzij de hoge lichtsterkte zijn ze ook nog eens te combineren met een teleconverter, zonder AF of al te veel beeldkwaliteit te verliezen. Maar er hangen ook drie hoge prijskaartjes aan deze telereuzen. Ten eerste is het gewicht en omvang  van deze objectieven niet aan iedereen besteed. Zeker niet als je meerdere brandpunten bij je wil hebben. Ten tweede ligt de aanschafprijs van al deze 3 objectieven boven de 10.000 euro. Ten derde lever je met een vast brandpunt aan flexibiliteit in, want ook als je teleconverters gebruikt verlies je tijd voordat je die tussen lens en camerabody hebt geplaatst.

Bij natuur- en sportfotografie heb je in veel gevallen maar beperkte vrijheid bij het kiezen van je standpunt. Daarom geven wij de voorkeur aan een zoomlens, waarmee je je beelduitsnede aanpast aan je onderwerp. In Afrika kom je met een auto verrassend dichtbij je onderwerp, waardoor je met een 70-200mm f/2.8 zoom in veel gevallen al mooie opname  maakt. Maar als je kleine vogeltjes – en daar hebben we er veel van, in Nederland, wil fotograferen, dan heb je iedere mm nodig. En een ingebouwde teleconverter zorgt er voor dat je razendsnel je zoombereik nog verder vergroot. Komen we toch weer uit bij een objectief met een prijskaartje boven de 10.000 euro: Nikon 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR AF-S Nikkor

Lenzen met een vaste brandpuntsafstand!

Ervaren fotografen kiezen vaak voor een vast brandpunt. Omdat fotograferen met een vast brandpunt je er toe dwingt om goed na te denken over de compositie. Vanwege dat kleine beetje extra beeldkwaliteit in vergelijking met de beste zoomlenzen en vanwege de lichtsterkte. Vrijwel iedereen heeft een lichtsterke standaardlens met een barndpunt van rond de 50mm. Met een Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED, Sigma 50mm f/1.4 Art of een NNikon AF-S 50mm f/1.8G ED heb je een betaalbare, scherpe standaardlens. Wil je je onderscheiden met mooie achtergrondonscherpte, ga dan voor de Nikon AF-S 58mm 1.4G.
Een mooi voorbeeld van de superieuriteit van vaste brandpunten zijn de Nikon AF-S 600 mm f/4E FL ED VR en de Nikon AF-S 500mm f/4E FL ED VR, al weten we dat die qua prijs zelfs voor de meeste Nikon D850 fotografen te hoog gegrepen is.

Portretlens

Een goede portretlens is lichtsterk (f/2.8 of lager) en heeft een brandpuntsafstand tussen de 85mm en 135mm. In deze klasse kan je kiezen uit heel veel goede objectieven die we hebben getest, zoals de Sigma 135m f/1.8 Art of de Tamron 85mm f/1.8 Di VC USD  (met ingebouwde beeldstabilisatie!). Toch kozen we de Nikon AF-S 105MM f/1.4E ED vanwege het, zoals we beschreven in het Nikon DNA artikel, specifieke karakter van deze lens.

Low Light: Concertfotografie, nachtfotografie

08

Concertfotografie en nachtfotografie stellen veel zwaardere eisen aan lenzen, met name als het om lichtsterkte, scherpte bij volle opening en om het voorkomen van interne reflecties gaat. Voor objectieven met een brandpunt onder de 150mm moet je denken aan een lens met een lichtsterkte van f/1.4. Bij brandpunten boven de 200mm aan f/2.8. Dat zorgt meteen voor een stevige vermindering van het aantal mogelijke kandidaten. Ingebouwde beeldstabilisatie is een belangrijk voordeel (bij brandpunten boven de 30mm) als je uit de hand wil fotograferen bij extreem weinig licht, want de Nikon D850 heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Dat maakt de selectie nog een stuk kleiner. De Sigma 14mm f/1.8 Art koppelt een hele goede beeldkwaliteit aan een wereldrecord lichtsterkte. De Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED  is een aantrekkelijk geprijsde reportagelens met superieure beeldkwaliteit.

Mooie bokeh?

Een scherp onderwerp tegen een onscherpe achtergrond is in de mode. Leve bokeh! Bokeh is niet alleen afhankelijk van sensorgrootte en diafragma. Ook de brandpuntsafstand en het lensontwerp (soorten lenzen, glassoorten en de wijze waarop- met name de asferische lenselementen zijn gemaakt) hebben invloed. Om je niet te veel op kosten te jagen, adviseren we hier dezelfde objectieven die we als portretlens (Nikon 105mm f/1.4E ED AF-S Nikkor) en als standaardlens (Nikon 58mm f/1.4G AF-S Nikkor) hebben geadviseerd.

Fisheye lens

Dit is een specialistisch objectief, met een geheel eigen kenmerkende vervorming. Daarom zal je een dergelijk objectief maar beperkt inzetten. Tegelijkertijd is het heel erg moeilijk om een goede fisheye te maken voor een camera met een full frame sensor. Denk je als Nikon D850 aan een goede full-frame Fisheye lens, denk dan aan Nikon 8-15mm f/3.5-4.5E ED AF-S Fisheye Nikkor. Je zal hem minder vaak gebruiken dan je andere lenzen, maar dat maakt het plezier van een extravagante, gelukte opname er niet minder om.

Voor de specialist: Tilt Shift

Professionele architectuurfotografen kunnen niet zonder een tilt-shift lens. Voor een dergelijke specialistische lens zijn we snel klaar met ons advies: de Nikon 19mm f/4E ED PC Nikkor is het enige tilt-shift objectief dat we getest hebben. Gelukkig is dit moderne objectief verschrikkelijk goed, wat zich helaas ook weer vertaalt in een stevig prijskaartje. Want de prijs van dit hoogwaardige, specialistische objectief is in overeenstemming met de kwaliteit: “You get what you pay for

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in