Beste lens voor Olympus OM-D E-M1 Mark II

0

De Olympus OM-D E-M1 Mark II is een snelheidsmonster zonder weerga. Hij schiet tot 18 beelden per seconde met autofocus in raw en jpeg. Hij beschikt over razendsnelle en nauwkeurige fasedetectie autofocus. De E-M1 Mark II was bij introductie de enige spiegelloze camera die qua snelheid en autofocus kon wedijveren met de beste (veel duurdere) spiegelreflexcamera’s en dat is in zijn prijsklasse nog steeds zo.

Beste lens voor Olympus OMD EM1

Tel bij die superieure snelheid zijn compacte afmetingen, lage gewicht, robuuste bouw en uitstekende afdichting tegen stof- en vocht bij op en het is duidelijk waarom dit topmodel van Olympus een ideale camera is voor professionele fotografen die veel moeten lopen of klimmen met hun camera’s. Maar de OM-D E-M1 Mark II blinkt natuurlijk niet alleen uit in ‘outdoor’ fotografie. Dankzij de uitstekende objectieven die Olympus en Panasonic voor het Micro Four Thirds systeem maken is de camera breed inzetbaar, van landschap tot portret en van macro tot reportagefotografie. Ons advies is wel om voor de E-M1 Mark II het beste glas te kopen om het maximale uit de 20 megapixel sensor te halen en om te kiezen voor objectieven die even robuust en degelijk zijn als de camera. Gelukkig is er keus genoeg. Dit zijn onze favorieten voor de Olympus OM-D E-M1 Mark II:

Beste lenzen voor Olympus OM-D E-M1 Mark II:

Hoe kiezen we?

Van de 56 lenzen die wij op een micro-43 camera hebben getest, noemen we hier alleen de allerbeste.

De Olympus OM-D E-M1 Mark II is het topmodel in de Olympus reeks en een camera die je gerust professioneel mag noemen. De OM-D E-M1 Mark II blinkt vooral uit in snelheid, met opnamereeksen in 18 beelden per seconde in volle resolutie in raw en jpeg met autofocus. Zonder continue autofocus haalt de camera zelfs kortstondig 60 beelden per seconde. De prestaties van het autofocus systeem zijn aan deze snelheden aangepast en op het moment van introductie was de OM-D E-M1 Mark II zonder twijfel de spiegelloze camera met de beste en snelste autofocus. Ideaal dus voor sport of wildlife. De OM-D E-M1 Mark II is ook Olympus eerste camera waarin video echt serieus werd genomen. De geweldige vijfassige beeldstabilisatie van Olympus is fantastisch voor het maken van goed gestabiliseerde videobeelden uit de hand, maar de kwaliteit van de opnames was bij vorige camera’s nog niet optimaal. De OM-D E-M1 Mark II heeft betere codecs en een hogere bitrates voor een goede beeldkwaliteit in video. Vanwege al deze mogelijkheden kiezen we voor de OM-D E-M1 Mark II vooral voor de professionele objectieven in het Micro Four Thirds systeem. Deze zijn net als de camera bestand tegen weer en wind en kunnen tegen een stootje. En met deze objectieven haal je het maximale uit de snelle autofocus en de 20 megapixel sensor zonder verzachtend antialias filter.

Hoe zijn de beste lenzen voor de Olympus OM-D E-M1 Mark II geselecteerd?

In Hoe kies ik een lens? Subjectief stappenplan voor aanschaf van een objectief zetten we op een rijtje welke criteria we gebruiken bij onze jacht op de perfecte lens voor – in dit geval – een Olympus OM-D E-M1 Mark II.

Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. De objectieven zijn getest op de beste camera’s die op het moment van testen beschikbaar waren. Bij het maken van de keuze voor de objectieven hebben we gekeken naar de objectieven die de hoogste scores haalden bij onze testen, omdat daarmee de beste kwaliteit uit de Olympus OM-D E-M1 Mark II kan worden gehaald. De OM-D E-M1 Mark II beschikt over een ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie waardoor zowel Olympus als Panasonic objectieven goed kunnen worden gestabiliseerd. Sommige Olympus objectieven beschikken ook nog over een eigen beeldstabilisatie die samenwerkt met die van de camera voor een extra goed resultaat. Bij het gebruik van Panasonic objectieven met stabilisatie verdient het de voorkeur om maar een van beide systemen te gebruiken, omdat de stabilisatie van de camera niet samenwerkt met die van het objectief. Om die reden kiezen we bij gelijke mogelijkheden liever voor de Olympus versie dan voor de Panasonic versie.

Voor meer informatie kan je doorgaan naar de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan en die eventueel vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest.

 C251070 DxO

Groothoek: Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH

Deze groothoek is lichtsterk en goed. De bouwkwaliteit is van professioneel niveau. De lensbody is van metaal en hij is afgedicht tegen stof en vocht. Het objectief heeft ook een diafragmaring. Lensfouten als lichtafval en chromatische aberratie zijn minimaal. De scherpte is op f/1.4 goed en twee stops dicht, op f/2.8, levert dit objectief de hoogste waardes die we bij Micro Four Thirds groothoeken hebben gemeten.

Standaard: Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO

De Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO is een topklasse objectief: lichtsterk, scherp en vrij van optische fouten. Het bokeh is mooi en het is degelijk gebouwd en bestand tegen elk denkbaar gebruik. Enkel voor fotografen die opzien tegen de stevige prijs en het wat hoge gewicht vermelden we als alternatief de Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 ASPH. Een uitstekende beeldkwaliteit en iets minder lichtsterk en duidelijk wat minder robuust, maar ook lichter en goedkoper.

Portret: Panasonic Leica DG Nocticron 42.5 mm f/1.2 Asph Power O.I.S.

 DSC8157 kopie

De Panasonic Leica 42.5mm f/1.2 is professioneel gebouwd met een metalen behuizing. Het is stof- en spatwaterbestendig en het objectief beschikt, net als de 24mm over een diafragmaring. Lensfouten als lichtafval en vervorming zijn minimaal en ook is het objectief ongevoelig voor overstraling. De scherpte van dit objectief is het beste dat we zo’n beetje gemeten hebben bij Micro Four Thirds en de resultaten zijn al uitstekend bij volle opening. De beeldstabilisatie werkt echter niet samen met die van de Olympus OM-D E-M1 Mark II, maar dat is met de goede stabilisatie van de camera geen probleem.

Macro: Olympus 60mm f/2.8 M.Zuiko Digital ED

Olympus maakt twee macro objectieven: een 30mm en een 60mm macro. Ze zijn gelijk wat beeldkwaliteit betreft, maar de 60mm biedt iets meer functies en afstand tot het onderwerp. De 30mm is heel licht en klein, maar de 60mm is ook slank en licht en maar een beetje langer. Omgerekend naar kleinbeeld is de 60mm een 120mm macro, en voor fullframe camera’s zijn macro-objectieven boven de 100mm heel groot en zwaar. Dat maakt de 60mm zo bijzonder: compact en licht, maar je blijft zelfs bij 1:1 nog een redelijk eind van je onderwerp vandaan.

Bokeh: Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8

 1010215

De Olympus 75mm f/1.8 is al een relatief wat ouder objectief, maar het is nog steeds een van de scherpste objectieven voor het Micro Four Thirds systeem. Het lange brandpunt in combinatie met de relatief hoge lichtsterkte zorgt voor een mooie isolatie van je onderwerp. Het objectief is heel degelijk gebouwd met een een metalen behuizing en het heeft vrijwel geen lensfouten. En uiteraard profiteert ook dit objectief op de E-M1 Mark II van de ingebouwde beeldstabilisatie van de camera.

(Ultra) Groothoekzoom: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm f/2.8 PRO

De Olympus 7-14mm is een ultragroothoekzoom met een prachtig bereik dat overeenkomt met een 14-28mm in fullframe. Het is daarnaast met f/2.8 ook nog eens lichtsterk en het objectief is buitengewoon degelijk gebouwd en goed weersbestendig. Een waardige lens voor de E-M1 Mark II dus. Het is ook heel scherp en nagenoeg vrij van lensfouten. Het enige dat niet kan met dit objectief is filters gebruiken. Als je dat perse wil, dan is er de nieuwe Panasonic 8-18mm f/2.8-4.0.

Standaardzoom: Olympus 12-40mm f/2.8 Pro M.Zuiko Digital ED

De Olympus 12-40mm is een van de eerste Micro Four Thirds PRO objectieven van Olympus en het is nog altijd een topper. Dit objectief biedt net iets meer bereik dan de Panasonic 12-35mm f/2.8, maar zeker bij portretten komen die paar millimeters extra goed van pas. Het objectief is net als de overige PRO lenzen van Olympus heel degelijk gebouwd en weersbestendig. Dankzij de ‘focus clutch’ kan heel makkelijk overschakelen van autofocus naar handmatig scherpstellen, met harde stops op de scherpstelling voor dichtbij en oneindig. Een echt professionele standaardzoom.

Telezoom: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm F2.8 PRO

De Olympus 40-150mm f/2.8 biedt niet alleen een langer bereik dan de Panasonic 35-100mm f/2.8, maar ook een betere kortste instelafstand. Hierdoor kan je de Olympus 40-150mm f/2.8 ook goed als semi-macro gebruiken. Olympus biedt zelfs een 1.4x convertor waarmee je het bereik kan uitbreiden zonder veel verlies aan kwaliteit. Verder is de Olympus 40-150mm vrijwel waterdicht en is de autofocus snel.

Supertelezoom: Panasonic Leica DG Vario Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 Asph Power OIS

Dit is het Micro Four Thirds zoomobjectief met het langste bereik. Het komt overeen met een 200-800mm op fullframe. Ideaal voor fotografie van vogels en ander wild. De Panasonic Leica 100-400mm is een nobrainer in deze categorie. Hij heeft een snelle autofocus en hij is volledig weatherproof. En dat alles met een gewicht van slechts 1 kg. De beeldstabilisatie werkt goed en bij de lange brandpunten misschien wel beter dan de stabilisatie van de camera.

Telelens, vast brandpunt: Olympus M.Zuiko 300mm f/4 IS PRO + 1.4 converter

De Olympus 300mm is het langste vastbrandpunt objectief in dit systeem en met teleconvertor zelfs het objectief met het langste brandpunt van alle Micro Four Thirds lenzen. Daarnaast heeft het in dit brandpunt ook nog eens de hoogtste lichtsterkte en een uitstekende beeldkwaliteit. Die beeldkwaliteit blijft ook prima in combinatie met de 1.4x teleconvertor. Voor de beeldhoek die je dan krijgt, die overeenkomt met een 840mm op fullframe, is het objectief lekker compact en lichtsterk. Het objectief is gebouwd om onder alle omstandigheden te blijven werken.

Vakantiezoom: Olympus 12-100mm f/4 IS Pro M.Zuiko Digital ED

 DSC8385

De Olympus 12-100mm heeft een mooi bereik. Omgerekend naar kleinbeeld loopt het van 24mm groothoek naar 200mm tele. Er zijn weinig andere objectieven met zo’n mooi bereik en er is geen enkel ander objectief met zo’n bereik dat over het hele bereik zo goed presteert als deze Olympus 12-100mm. De lichtsterkte is redelijk en blijft constant over het hele bereik. Het objectief heeft zelf ook beeldstabilisatie en in combinatie met de stabilisatie van de camera functioneert dat ongelooflijk goed, zowel in fotografie als in video. Het objectief is al net zo bestand tegen de elementen als de camera.

Fisheye: Olympus M.Zuiko Digital 8mm f/1.8mm Fisheye PRO

De Olympus 8mm f/1.8 is een weerbestendige, professioneel gebouwde fisheye met een lichtsterkte die we niet eerder bij dit soort objectieven hebben gezien. De beeldkwaliteit is uitstekend en met de hele korte instelafstand kan bij volle opening zelfs wat spelen met de scherptediepte. De hoge lichtsterkte zorgt er ook voor dat je met dit objectief zelfs bij weinig licht goed kan fotograferen en filmen.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in