Beste lens voor Panasonic GH5

0

 De Panasonic GH5 is Panasonics topmodel. Het is een uitstekende fotocamera inclusief professionele video “hybride” camera met een goede 20 megapixel sensor. De camera heeft geen antialias filter waardoor de scherpte op een hoog niveau ligt. De body is buitengewoon degelijk, vriesbestendig en echt stof en spatwaterdicht, met fijne, grote knoppen voor een goede bediening.

Selectie van de beste lenzen voor Panasonic GH5

De buitengewoon grote en goede elektronische zoeker (de beste die we tot nu toe hebben getest) en de dubbele kaartsleuven zijn bijzonder. Wat de camera echt onderscheidt en wat de GH5 tot een serieuze professionele camera maakt, zijn de uitgebreide videomogelijkheden. Op videogebied kent de GH5 zijn gelijke nauwelijks. De GH5 biedt videomogelijkheden die je op veel videocamera’s met een prijs van twee keer of meer niet terugvindt. De GH5 beschikt ook over ingebouwde beeldstabilisatie die kan samenwerken met de beeldstabilisatie van de meest recente Panasonic objectieven. Dit werkt niet alleen goed bij het maken van foto’s, maar ook en vooral bij het stabiliseren van videobeelden. Voor de GH5 zijn zowel van Panasonic als Olympus hele goede objectieven verkrijgbaar die het maximale uit de 20 megapixel Micro Four Thirds sensor. Vanwege de bijzondere mogelijkheden van de GH5 is het logisch om voor deze camera te kiezen voor de beste objectieven. Dit zijn onze favorieten voor de Panasonic GH5:

Hoe kiezen we?

Van de meer dan 55 lenzen die wij op een micro-43 camera hebben getest, noemen we hier alleen de allerbeste.

De GH5 is de beste camera van Panasonic en een echt professioneel model. Dat betekent dat we ons bij de keuze van objectieven niet hebben laten afschrikken door de prijs. We zijn zonder genade gegaan voor objectieven met de hoogste beeld- en bouwkwaliteit. Dankzij zijn 20 megapixel sensor zonder antialias filter biedt hij de meeste scherpte en detaillering van alle Panasonic camera’s. De videomogelijkheden zijn ongekend met 4K video in 60 beelden per seconde bij extreem hoge bitrates en uitstekende codecs. Filmen in log-profielen, met LUTs en waveform en vectorscope weergave, het kan allemaal met de GH5. De body zelf is even professioneel, met twee snelle kaartsleuven, een bijzonder goede zoeker en een draai- en kantelbaar touchscreen. De GH5 beschikt over Panasonics meest recente DFD-autofocus die snel en nauwkeurig werkt. Ook heeft de GH5 ingebouwde beeldstabilisatie die goed kan samenwerken met de beeldstabilisatie van Panasonic objectieven, als die tenminste geschikt zijn voor Dual IS. Een aantal al bestaande professionele Panasonic objectieven (12-35mm, 35-100mm) zijn om die reden gemoderniseerd. Als Dual IS en DFD AF voor jou minder belangrijk zijn, of je hebt de voorkeur voor iets grotere en zwaardere objectieven, dan zijn een aantal professionele Olympus objectieven in de beste lens voor Olympus OM-D E-M1 mk2 interessante opties.
De GH5 beschikt over geavanceerde mogelijkheden en levert een hoge beeldkwaliteit. De camera is professioneel en degelijk gebouwd. Daarom is het niet meer dan logisch om voor de GH5 te kiezen voor objectieven die even degelijk, professioneel en veelzijdig zijn als de GH5 zelf.

Hoe zijn de beste lenzen voor de Panasonic GH5 geselecteerd?


Voor het advies kijken we alleen naar de meer dan 55 micro-43 objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. De objectieven zijn getest op de beste camera’s die op het moment van testen beschikbaar waren. Bij het maken van de keuze voor de objectieven voor de Panasonic GH5 hebben we gekeken naar de objectieven die de hoogste scores haalden bij onze testen, omdat daarmee de beste kwaliteit uit de GH5 kan worden gehaald. De Panasonic GH5 is alleen vriesbestendig, stof- en spatwaterdicht, als jouw objectief dat ook is. Daarom hebben we dat ook zwaar mee laten wegen.
Om optimaal gebruik te kunnen maken van de beeldstabilisatiemogelijkheden van de GH5 geven we de voorkeur aan Panasonic objectieven die geschikt zijn voor Dual IS. Hiermee beschikt de GH5 ook bij video over goede vijfassige beeldstabilisatie. Sommige Olympus objectieven beschikken ook over beeldstabilisatie, maar de stabilisatie daarvan werkt niet samen met de ingebouwde beeldstabilisatie van de GH5 body. Een ander voordeel dat objectieven van Panasonic hebben is dat de autofocus optimaal samenwerkt met het DFD autofocus systeem dat, anders dan bij vrijwel alle andere merken, enkel gebruik maakt van contrastdetectie voor de scherpstelling. Omdat de camera de karakteristieken van de Panasonic lenzen kent, weet het DFD systeem in welke richting het objectief moet scherpstellen en hoever. Hierdoor werkt de AF van de Panasonic GH5 met Panasonic lenzen bij continu AF bijna net zoals een fasedetectiesysteem. De AF snelheid van de Panasonic GH5 in single-AF is – gemeten inclusief ontspanvertraging – sneller dan de meeste spiegelreflex camera’s.

Voor meer informatie kan je doorgaan naar de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan en die eventueel vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest.

Groothoek: Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH

Deze Panasonic groothoek – om de verwarring te vergroten verscheen er een paar maanden geleden een patent van Sigma op het internet van het ontwerp van dit f/1.4 objectief – is lichtsterk en goed. De bouwkwaliteit is van professioneel niveau. De lensbody is van metaal en hij is afgedicht tegen stof en vocht. Het objectief heeft ook een diafragmaring. Dat kom je steeds minder tegen. Lensfouten als lichtafval en chromatische aberratie zijn minimaal. De scherpte is op f/1.4 goed en twee stops dicht, op f/2.8, levert dit objectief de hoogste waardes die we bij Micro Four Thirds groothoeken hebben gemeten.

Standaard: Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO/ Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 ASPH

De Panasonic is optisch erg goed en kan dankzij de hoge lichtsterkte zelfs bij volle opening een mooi bokeh geven. Het is ook lekker compact en licht. Het objectief is van kunststof en niet extra afgedicht tegen stof en vocht. De Olympus is nog net een fractie beter en lichtsterker. Het is ook nog eens professioneel gebouwd. Daar staat tegenover dat de Olympus veel groter, zwaarder en duurder is. We kunnen beide objectieven van harte aanbevelen om te combineren met de Panasonic GH5.

Portret: Panasonic Leica DG Nocticron 42.5 mm f/1.2 Asph Power O.I.S.

De Panasonic Leica 42.5mm f/1.2 is het meest lichtsterke Panasonic objectief. Het is professioneel gebouwd met een metalen behuizing. Het is stof- en spatwaterbestendig en het objectief beschikt, net als de 24mm over een diafragmaring. Lensfouten als lichtafval en vervorming zijn minimaal en ook is het objectief ongevoelig voor overstraling. De scherpte van dit objectief is het beste dat we zo’n beetje gemeten hebben bij Micro Four Thirds en de resultaten zijn al uitstekend bij volle opening. De kers op de taart is de beeldstabilisatie, waardoor dit objectief ook met langzame tijden te gebruiken is. In combinatie met de GH5 heb je zo een prima vijfassige beeldstabilisatie die ook met video goed werkt.

Supertelezoom: Panasonic Leica DG Vario Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 Asph Power OIS

 2130402 DxO 1

Dit is het Micro Four Thirds zoomobjectief met het langste bereik. De beeldhoek komt overeen met die van een 200-800mm op fullframe. Een zoomlens met zo’n kleine beeldhoek is ideaal voor fotografie van vogels en ander wild, waar je de benenwagen niet kan gebruiken om in te zoomen zonder je onderwerp te verjagen. De Panasonic Leica 100-400mm is een nobrainer in deze categorie. Hij heeft beeldstabilisatie, hele snelle autofocus (de snelste AF (van oneindig tot anderhalve meter in een fractie van een seconde) van alle telelenzen die we hebben getest) en hij is volledig weatherproof. En dat alles met een gewicht van slechts 1 kg. In dat lage gewicht schuilt mogelijk ook een van de factoren die een bijdrage levert aan de snelle AF. Dit objectief verplaatst om scherp te stellen intern een klein en licht lenselement en neemt daarmee een voorsprong op de concurrentie. De beeldkwaliteit is ook nog eens het beste dat je van Panasonic boven de 100mm kan kopen. De beeldstabilisatie werkt natuurlijk uitstekend samen met de ingebouwde beeldstabilisatie van de GH5.

Telelens, vast brandpunt: Olympus M.Zuiko 300mm f/4 IS PRO + 1.4 converter

De Olympus 300mm is het langste vastbrandpunt – en bij die brandpuntsafstand ook meest lichtsterke – objectief in dit systeem en met teleconvertor zelfs het objectief met het langste brandpunt van alle Micro Four Thirds lenzen. Daarnaast heeft het in dit brandpunt ook nog eens de hoogtste lichtsterkte en een uitstekende beeldkwaliteit. Die beeldkwaliteit blijft ook prima in combinatie met de 1.4x teleconvertor. Voor de beeldhoek die je dan krijgt, die overeenkomt met een 840mm op fullframe, is het objectief lekker compact en lichtsterk. Het objectief is gebouwd om onder alle omstandigheden te blijven werken.

Bokeh: Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8

De Olympus 75mm f/1.8 is al een relatief wat ouder objectief, maar het is nog steeds een van de scherpste objectieven voor het Micro Four Thirds systeem. Het lange brandpunt in combinatie met de relatief hoge lichtsterkte zorgt voor een mooie isolatie van je onderwerp. Het objectief is heel degelijk gebouwd met een een metalen behuizing en het heeft vrijwel geen lensfouten. Ideaal voor portretfotografie of straatfotografie. De hoge lichtsterkte en de in-body beeldstabilisatie van de GH5 maken deze korte telelens heel geschikt om bij weinig licht uit de hand te fotograferen.

(Ultra) Groothoekzoom: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 8-18mm F2.8-4 Asph

De Panasonic Leica is een uitstekende groothoek met een mooi bereik dat overeenkomt met dat van een 16-35mm op fullframe. Het is net iets minder groothoekig dan Panasonics andere groothoekzoom, de 7-14mm f/4, maar het is wel iets lichtsterker. Het grootste voordeel van de 8-18mm ten opzichte van de Panasonic 7-14mm of de Olympus 7-14mm is dat je op dit objectief (eindelijk) filters kan gebruiken. Dat is een groot voordeel voor bijvoorbeeld landschapsfotografie.

 JOP9712 HDR

Macro: Panasonic Lumix G Macro 30mm f/2.8 ASPH MEGA OIS

Voor Micro Four Thirds zijn zowel van Panasonic als Olympus twee goede macro’s verkrijgbaar. Bij elkaar vier in totaal. De Olympus 60mm is de langste en die is daarom het beste als je iets als insecten wilt fotograferen. Maar als je je het kan permitteren om wat meer op je onderwerp te kruipen is de extra scherptediepte van de Panasonic 30mm heel erg welkom en de beeldkwaliteit is net iets beter dan de rest. De focus stacking functionaliteit van de Panasonic GH5 en de Lumix 30mm Macro (op f/4 of f/5.6) levert opnames met een scherpte en een scherptediepte die je met diafragmeren onmogelijk kan bereiken. 

Standaardzoom: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 12-60mm F2.8-4.0 Asph Power OIS

De Panasonic Leica 12-60mm is, net als de 8-18mm, een objectief van een nieuwe generatie. Het is degelijk gebouwd, weersbestendig en het beschikt uiteraard over de nieuwste beeldstabilisatie. Het bereik is mooi, van veel groothoek tot redelijk wat tele. Ook is de kortste instelafstand heel kort, zodat je het ook nog redelijk als macro kan gebruiken. De beeldkwaliteit is hoog. Het enige minpuntje is wellicht de variabele lichtsterkte. Wil je dat niet, dan kan je kiezen voor de X Vario 12-35mm. Iets minder bereik en een minder goede kortste instelafstand, maar een vergelijkbare beeldkwaliteit.

Telezoom: Panasonic Lumix G X Vario 35-100mm f/2.8 II Power OIS

De Panasonic G X Vario komt overeen met een 70-200mm op fullframe. Maar hij weegt maar de helft van gemiddelde 70-200 f/4 zooms voor fullframe en hij is ook nog eens veel compacter. De lichtsterkte is een mooie f/2.8, de scherpte is hoog, lensfouten zijn minimaal en het bokeh is ook nog eens fraai. Tel daar de goede afdichting en beeldstabilisatie bij op en je hebt een echt uitstekende telezoom. Let er wel op dat je een objectief van de tweede generatie koopt, omdat die geschikt is voor het Dual IS systeem in combinatie met de GH5. Dat merk je echt als je filmt. De X-objectieven van de tweede generatie zijn zwart, die van de eerste een beetje paars.

 MG 4131tm4141

Vakantiezoom: Panasonic G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 Asph Power OIS

De nieuwe Panasonic 14-140mm f/3.5-5.6 is lichter, kleiner, lichtsterker én beter dan zijn voorganger. Het bereik loopt van redelijk groothoek tot flink tele. Vooral in het telebereik scoort deze G Vario 14-140 veel beter bij beeldkwaliteit dan de oude versie. En dat is toch ook waar je een objectief als dit voor koopt. De autofocus van deze zoom is razendsnel. Sneller dan de meeste objectieven met een vast brandpunt van veel andere merken. De beeldstabilisatie is van de laatste generatie. Die werkt dus ook met video goed samen met de ingebouwde beeldstabilisatie van de GH5. De Olympus 12-100mm f/4 is een alternatief. Die biedt iets meer groothoek maar minder tele. De bouwkwaliteit is beter maar daar staat ook hogere prijs tegenover. Wat je vooral mist met de Olympus is de vijfassige beeldstabilisatie met video op de GH5.

Fisheye: Olympus M.Zuiko Digital 8mm f/1.8mm Fisheye PRO

De Olympus 8mm f/1.8 is een weersbestendige, professioneel gebouwde fisheye met een lichtsterkte die we niet eerder bij dit soort objectieven hebben gezien. De beeldkwaliteit is uitstekend en met de hele korte instelafstand kan bij volle opening zelfs wat spelen met de scherptediepte. De hoge lichtsterkte zorgt er ook voor dat je met dit objectief zelfs bij weinig licht goed kan fotograferen en filmen. Er is ook nog een veel goedkopere en compactere Panasonic Fisheye lens, maar die is niet weerbestendig en minder lichtsterk.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in