Beste lens voor Samsung NX1

0

De beste lenskeuze voor een Samsung NX1, op basis van 15 uitgebreide Samsung NX lenstesten

Misschien heb je voor de Samsung NX1 gekozen omdat het zo’n innovatieve camera is.  De Samsung NX 1 is een camera voor de high-end amateur/prosumer of professionele fotograaf en kreeg dan ook niet voor niets in 2015 van DpReview het predikaat “Meest innovatieve camera van het jaar”.
Misschien heb je een Samsung NX1 vanwege de hoge beeldkwaliteit van de 28 megapixel BSI sensor. Niet alleen met fotokwaliteit staat de NX1 op dit moment aan de top 10 van alle camera’s (ongeacht de sensor grootte) die we hebben getest. Maar ook met video in 4K/Ultra-HD/bioscoop kwaliteit behoort deze camera tot de absolute top (top 3). Je kan de H265 bestanden sinds kort ook in Adobe Premiere Pro openen. De Samsung NX1 is bovendien net als de Canon 7D mk2 een echte actiecamera, met razendsnelle AF waar je bij de NX1 de keuze hebt uit 209 AF velden. Het zijn camera’s waarmee je circa 10 beelden per seconde schiet, terwijl de AF een snel bewegend onderwerp blijft volgen. Maar met de aanschaf van een goede camera ben je er nog niet. Daar moet een minstens even goede lens op. En de 28 megapixel sensor legt de lat hoog, wat dat betreft. We hebben de beste Samsung lenzen voor de Samsung NX1 op een rijtje gezet.

NX1
no body = perfect
Vrijwel alle professionele camera’s – waaronder we ook de Samsung NX1 rekenen – hebben een kantelbaar, maar niet vrij draaibaar LCD of OLED scherm. Het maken van een mooi helder en scherp OLED scherm is Samsung wel toevertrouwd, zaosl je al merken als je deze camera in je handen hebt. Toch hebben we nog een wens die de Samsung NX1 niet in vervulling laat gaan: een vrij draaibaar beeldscherm. En dat terwijl we een vrij draaibaar beeldscherm wel veelvuldig bij de goedkopere, high end amateur modellen tegenkomen. Een vrij draaibaar OLED scherm zou een NX1 nog mooier maken.

Beste Lenzen voor Samsung NX1:
Professionele beeldkwaliteit met een 28 megapixel BSI APS-C sensor

In dit artikel kiezen we compromisloos voor Samsung objectieven met de hoogste beeldkwaliteit, ongeacht omvang, gewicht of prijs. Dat is een selectie die de meeste ambitieuze amateurfotografen, prosumers en professionele fotografen met een Samsung NX1 of Samsung NX500 het meest zal aanspreken. Voor fotografen die iets meer op de centjes letten, of de omvang van hun camerauitrusting binnen de perken willen houden, verwijzen we naar De beste lens voor een Samsung NX500. Omdat beide camera’s eenzelfde type sensor gebruiken, zal ook een amateurfotograaf met een Samsung NX1 mogelijk beter slagen met de lenzen die we daar voorstellen. Stel je graag zelf scherp, dankzij focus-peaking gaat dat op een NX1 sneller en nauwkeuriger dan met een spiegelreflex camera, dan kan je een Samyang objectief voor NX overwegen. Er bestaan verder nog adapters waarmee je lenzen die ontworpen zijn voor gebruik op een spiegelreflex camera kan gebruiken op een NX1, zoals bijvoorbeeld de EOS naar NX adapter van Kiwi. Dat is een uitkomst voor wie de overstap maakt van een spiegelreflex naar een Samsung NX1, maar de functionaliteit is beperkt. Bij gebruik van deze adapter heb je niet meer de beschikking over AF en is alleen handmatige bediening mogelijk. Wij beperken ons hier tot Samsung lenzen, waarvan we vrijwel het gehele assortiment uitgebreid getest hebben. 

Type Advies Toelichting  
Groothoek en standaard lens Samsung NX 16-50mm f/2-2.8 S ED OIS Dit is een van de twee lenzen die je gewoon moet hebben voor de NX1 Test
Telezoom Samsung NX 50-150mm f/2.8 S OIS En dit de andere Must Have lens voor de NX1 Test
Macro Samsung NX 60mm f/2.8 Macro Van deze aanschaf zal je geen spijt krijgen. Test
Fisheye Samsung NX 10mm f/3.5 Fisheye i-Function Leef je uit met een originele vissenoog blik op de wereld. Test
Portret of standaard lens Samsung NX 45 mm f/1.8 / Samsung NX 85mm f/1.4 ED SSA Beiden erg goed. Zit je liever dichterop het model, of bewaar je wat afstand? Kies maar. Test / Test
Bokeh & Low Light Samsung NX 85mm f/1.4 ED SSA AF is langzaam, maar de beeldkwaliteit steekt ver boven het maaiveld uit. Test

museum groot

De beste kitlens voor de Samsung NX1 : Samsung NX 16-50mm f/2-2.8 S ED OIS

1650detailRoger Cicala van LensRentals is een van de meest gewaardeerde lens experts op het internet. Zijn blog is een absolute aanrader voor alle objectieven nerds. In 2015 heeft Roger de redactie van DpReview versterkt bij het kiezen van de beste producten van 2015. Ze kozen de Samsung NX 16-50mm f/2-2.8 OIS tot beste crop-sensor lens van 2015. Ook in onze test van de Samsung 16-50mm f/2-2.8 waren we erg enthousiast (“Jammer dat deze unieke lens alleen op een Samsung camera past”). Niet alleen de hoge lichtsterkte van deze zoomlens met het meest veelvuldig gebruikte zoombereik is uitzonderlijk, ook de bouwkwaliteit en beeldkwaliteit zijn van het allerhoogste nivo. Ingebouwde beeldstabilisatie, zeker geen vanzelfsprekendheid bij deze hoge lichtsterkte, completeert het plaatje. Dit is een van de twee lenzen die je gewoon moet hebben voor de NX1. heb je nog geen NX1? Je bespaart geld als je in een keer de NX1 met deze 16-50mm en met de 50-150mm zoom lens koopt. In principe heb je dan in 1 keer een set, waarmee je in alle situaties uit de voeten kunt. Op termijn zou je de set kunnen uitbreiden met specialistische objectieven zoals een macro of een fisheye:

Macrofotografie met een Samsung: de keuze is simpel

Samsung60mmMacroMacro lenzen behoren tot de allerbeste lenzen die er gemaakt worden. Scherp van hoek tot hoek; geen beeldveldwelving of vervorming. Waren alle lenzen maar zo goed. Macro lenzen zijn zo goed, dat ze door kwakiteitsbewuste fotografen ook voor andere kritische toepassinegn worden gebruikt, zoals reproductiefotografie of architectuur fotografie. Mede dankzij de fenomenaal hoge resolutie van de 28 megapixel BSI sensor scoort de Samsung NX 60 mm macro ook erg hoog onder de macro lenzen. 

Fisheye lens: een 10mm no-brainer

 SAM0434

Samsung10mm210Voor avontuurlijke fotografen op zoek naar een onderscheidend kenmerk, is een Fisheye een unieke kans om een eigen, opvallende stijl te ontwikkelen. De verrassend kleine en lichte Fisheye lens van Samsung levert je mooie, karakteristieke Fisheye opnames.

Portretlens

 SAM0075

45mmEen goede portretlens is lichtsterk (f/2.8 of lager) en heeft een brandpuntsafstand tussen de 85mm en 135mm. Op de Samsung NX1 komt dat overeen met een brandpuntsafstand tussen de 60mm en de 85mm. Zowel de 50-150 mm f/2.8 als de 85 mm f/1.4 zijn dan voor de hand liggende , en kwalitatief gezien uitstekende keuzes. Goedkoper, kleiner en lichter is de 45mm f/1.8, die minstens zo goed is en die ook een lekkere combinatie vormt met de NX1. Het enige waar je op moet letten, is dat je niet te dicht op je model kruipt, omdat dan de neus van je fotomodel wat te geprononceerd wordt.

Lenzen met een vaste brandpuntsafstand?

 SAM0267 2

Ervaren fotografen werken vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandpunt je beter na te denken over de compositie van een foto. Met name bij de kortere brandpuntsafstanden heb je bij Samsung een enorme keuze aan objectieven met een vaste brandpuntsafstand:

  • Samsung NX 10mm f/3.5 Fisheye NX i-Function
  • Samsung NX 16mm f/2.4
  • Samsung NX 20mm f/2.8
  • Samsung NX 30mm f/2
  • Samsung NX 45 mm f/1.8
  • Samsung NX 60mm f/2.8 Macro
  • Samsung NX 85mm f/1.4

Uit dit lijstje gooiden de 45mm f/1.8 en de 85mm f/1.4 hoge ogen in onze testen. Die hebben we dus in ons lijstje met de beste lenzen voor een Samsung NX1 opgenomen.

Low Light: Concertfotografie, nachtfotografie

700SAM 7752BFoto: Ton NIessing

Concertfotografie en nachtfotografie stellen zwarre eisen aan lenzen, met name als het om lichtsterkte (liefst <f/2), scherpte bij volle opening ( “heul veul”) en om het voorkomen van interne reflecties gaat. Omdat een foto vaak veel donkere delen en een enkele felle lichtbron bevat, vallen nevenbeelden en een verminderd contrast als gevolg van interne reflecties extra op bij concertopnames of nachtfoto’s. Wie compromisloze kwaliteit zoekt, is voor nahctopnames aan het juiste adres bij de Samsung NX 85mm f/1.4. En wat de bokeh betreft………

Mooie bokeh met de Samsung NX1?

Samsung85mmDe Samsung NX 85mm f/1.4 ED SSA verraste ons met hogere scherpte plus een mooie bokeh. Weliswaar is de scherpte bij volle opening nog niet maximaal, maar dat is iets waar vrijwel alle lichtsterke (<f/2) objectieven last van hebben. Een goed lensontwerp, 9 afgeronde diafragmabladen, de relatief lange brandpuntsafstand en de uitzonderlijk hoge lichtsterkte van de Samsung NX 85mm f/1.4 zorgen er gezamenlijk voor dat een camera met een APS-C sensor een bokeh levert, waarvan je zou zweren dat die foto gemaakt is met een camera met een volformaat sensor. De Samsung NX1 met Samsung 85mm f/1.4 verslaan in ons lenstestoverzicht de meeste lens/camera combinaties met een volformaat sensor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in