Sony A7 (mk2) lensadvies

0

wat is de beste lens voor Sony A7 mk2?

Uit 25 objectieven voor Sony A7 mk2 die we hebben getest, selecteerden wij 7 goede, compacte en betaalbare objectieven.

De Sony A7 II is een van de meest betaalbare fullframe camera’s. Maar het is zeker geen uitgekleed instapmodel. De camera heeft alle kenmerken die de tweede generatie A7-camera’s zo populair maken: ingebouwde beeldstabilisatie, goede autofocus, een uitklapbaar scherm, veel instelmogelijkheden en programmeerbare knoppen. En uiteraard een fullframe sensor in een uiterst compacte body. De 24 megapixel sensor kan beelden produceren met een hoge scherpte en een goed dynamisch bereik, zelfs bij weinig licht. Zo’n goede camera verdient natuurlijk goede objectieven. Die zijn er inmiddels voldoende en de keus aan kwalitatief goede en betaalbare lenzen neemt gelukkig nog steeds toe.

Hoe kiezen we?

 DSC8884

Bij de objectieven voor de Sony A7 II kiezen we voor goede lenzen die ook nog eens een beetje redelijk geprijsd zijn. Vaak krijg je dan als bonus dat de objectieven relatief licht en compact zijn. De duurste objectieven van Sony zijn de professionele GM-objectieven. Die zijn goed en lichtsterk, maar ook groot, zwaar en duur. Voor die hele of halve stop extra licht die ze doorlaten ten opzichte van de goedkopere alternatieven betaal je vaak twee keer zo veel. En als hobbyist loop je met dat soort objectieven het risico dat je ze niet mee neemt, omdat je tas dan zo zwaar wordt. De A7 II is een heerlijk compacte camera en wat is dan fijner dan een aantal goede, lichte objectieven te kopen die je altijd mee kan nemen? Want het beste objectief blijft immers het objectief dat je bij je hebt.

Hoe zijn de beste lenzen voor een Sony A7 II geselecteerd?:
Compacte EN/of goedkope lenzen voor een volformaat sensor

Voor grotere, duurdere (en soms nog betere) lenzen, zie: Sony A7R mk2 Lensadvies

Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. De objectieven die we adviseren zijn allemaal getest op de A7R II, wat op dit moment de Sony E-mount camera is met het hoogste pixelaantal. Er zijn nog maar weinig objectievenfabrikanten die lenzen maken voor de Sony A7- en A9 camera’s. Op dit moment is de keus beperkt tot objectieven van Sony, Zeiss, Sony-Zeiss en Samyang. Voor filmen is er ook nog keus uit cine-objectieven van fabrikanten als Sigma en Tokina. Meer merken, waaronder Sigma, hebben aangekondigd dat ze ook objectieven zullen gaan maken met Sony FE-vatting. Tot het zover is, zullen we het moeten doen met wat er nu beschikbaar is. Maar Sony en Zeiss en Samyang hebben inmiddels in de meest gebruikte brandpuntsafstanden meerdere objectieven uitgebracht, zodat er wel degelijk iets te kiezen valt.

Gebruik het overzicht van testresultaten per brandpuntsafstand als opstapje naar bijna 100 lenstesten. Beginners en veel fotografen maken alleen gebruik van jpg bestanden uit de camera, waarin meestal meerdere lenscorrecties hebben plaatsgevonden. Bij de lensadviezen voor starters en amateurs houden we daar rekening mee, door ons advies te baseren op de testresultaten voor jpg bestanden. Maar voor gevorderde fotografen – en we gaan er van uit dat de meeste Sony A7 II bezitters dat zijn – baseren we ons op testresultaten van onbewerkte RAW bestanden, omdat die het beste beeld geven van de lenskwaliteit. We nemen aan dat Sony A7 II bezitters vaker gebruik zullen maken van RAW bestanden om de maximale kwaliteit en het beste dynamisch bereik uit hun beelden te halen.

Standaard: Sony 50mm f/1.8 en Samyang 35mm f/2.8

De Sony 50mm f/1.8 is wellicht het goedkoopste, goede objectief dat je voor de A7 kan kopen. De beeldkwaliteit is al bij volle opening goed. Zelfs de hoeken halen bij f/1.8 mooie waardes en lijken alleen wat zachter omdat het midden dan al zo enorm scherp is. Zodra je wat diafragmeert wordt het hele beeld van hoek tot hoek gestoken scherp. Het objectief is licht en lichtsterk en je kan er dan ook heerlijk mee in het donker werken. 50mm is echter niet ieders favoriete standaardbrandpunt. Veel reportagefotografen werken liever met een 35mm. Kies dan voor de nieuwe Samyang 35mm f/2.8. Dit is een zogenaamd pancake objectief. Het lijkt sprekend op de Sony 35mm f/2.8, maar het is nog net iets korter en lichter. De prestaties komen vrijwel overeen met de Sony 35mm f/2.8 en het kost minder dan de helft ervan. Met de Samyang wordt de A7 II bijna een compactcamera die je met wat goede wil in een ruime jaszak kan doen.

Macro: Sony 50mm f/2.8

Sony maakt twee fantastisch goede macro-objectieven, een 90mm en deze 50mm f/2.8. De 50mm is heel veelzijdig. Je kan het gebruiken als gewone standaard standaardlens, maar je maakt er ook net zo gemakkelijk perfecte reproducties of macrofoto’s mee. Het objectief gaat tot 1:1 en biedt bij ieder diafragma een bijna perfecte beeldkwaliteit. Het voornaamste waar de 90mm beter in scoort is vanzelfsprekend de grotere afstand die je tot het onderwerp hebt. Dat kan voor insectenfotografie handiger zijn, maar daar betaal je wel een behoorlijke meerprijs voor. De 90mm is ook beduidend groter en zwaarder, waar de 50mm verrassend compact en licht is en eigenlijk altijd wel een plekje in de tas kan vinden.

Portret: Zeiss Batis 85mm f/1.8

 DSC8593De Zeiss Batis 85mm f/1.8 is een korte tele die niet alleen ideaal is voor portretten. De Batis is lichtsterk en scherp bij alle lensopeningen. Het bokeh is mooi en het objectief is ook nog eens bestand tegen weer en wind. De Batis is een heel stuk lichter en draagbaarder dan de Sony 85mm f/1.4 GM en daardoor veel fijner voor reportagewerk en reisfotografie. Even compact en in dezelfde prijsklasse vinden we ook de Zeiss Loxia 85mm f/2.4. De Loxia biedt een nog hogere beeldkwaliteit. Daar staat tegenover dat de Loxia een stop minder lichtsterk is en geen autofocus heeft. De Loxia is echt een objectief voor de liefhebber die zijn sterke punten op waarde kan schatten. Voor alle anderen is er de Batis 85mm f/1.8.

Groothoek: Zeiss Batis 25 f/2.0

De Zeiss Batis 25mm f/2 heeft in deze klasse eigenlijk geen concurrentie. We waren ook onder de indruk van de Sigma 20mm Art, maar dan hebben we het niet alleen over een andere beeldhoek, maar ook over een andere bouwwijze. De Sigma Art is gemaakt voor spiegelreflexen en moet met een adapter op de Sony worden gebruikt. De Sigma is daardoor veel groter en zwaarder. De beeldkwaliteit van de Batis is fantastisch en het objectief vormt ergonomisch gezien een veel betere combinatie met de compacte A7 II. Met de Batis haal je de maximale kwaliteit uit deze camera. En je kan de combinatie ook in een buitje gebruiken, dankzij de goede weerbestendigheid van de Batis objectieven.

De beste Sony A7 II standaardzoom: Sony 24-70mm f/4.0 ZA OSS

De Sony 24-70mm f/4.0 OSS zit qua prijs en kwaliteit precies tussen de goedkopere Sony 28-70mm f/3.5-5.6 OSS en de Sony 24-70mm f/2.8 GM. De prestaties van het objectief zijn over het algemeen heel goed en bij volle opening veel beter dan van de 28-70mm. Alleen in de uiterste groothoekstand, op 24mm, verdient het aanbeveling om een paar stops te diafragmeren om de hoeken goed te krijgen. Het objectief is mooi gebouwd en een stuk lichter en compacter dan de GM-versie. Dit is een ideaal objectief om altijd bij je te hebben.

Ultragroothoek: Samyang 14mm f/2.8

AF 14mm 45degree

De Samyang 14mm f/2.8 is een behoorlijk nieuw objectief dat ons tijdens het testen positief verraste. Niet alleen vanwege het plezier dat fotograferen met een ultragroothoek met zich meebrengt (zien is geloven). Maar ook vanwege de hoge beeldkwaliteit. Het is al bij volle opening behoorlijk scherp en met een paar stops diafragmeren haalt het echt goede scores over het hele beeldveld. Natuurlijk is een objectief als dit niet vertekeningsvrij, maar dat is geen enkele 14mm. Als dat storend is, kan je altijd nog even wat corrigeren in de nabewerking. De aangename prijs voor een objectief met deze specificaties maken het tot een logische aanbeveling voor iedereen die een objectief zoekt met zo’n grote beeldhoek.

Low light fotografie en onweerstaanbare Bokeh MET DE Samyang 50mm f/1.4 AF

Bokeh is niet alleen afhankelijk van sensorgrootte en diafragma. Natuurlijk helpt een kleine scherptediepte om een onderwerp te isoleren van de achtergrond. Maar afgeronde diafragmabladen (liefst zo veel mogelijk) en de kwaliteit van de toegepaste (achromatische) lenselementen zijn eveneens van belang voor de kwaliteit van de bokeh.De Samyang 50mm f/1.4 AF is een ander objectief van Samyang dat ons aangenaam verrast heeft. Het is groter, zwaarder en duurder dan de 50mm f/1.8 van Sony. Dat is de reden waarom het niet onze eerste keus was als standaardlens. Maar waar de Samyang zich wel in onderscheidt is het bokeh, de achtergrondonscherpte. Het is een van de mooiste achtergrondonscherptes die we voor het Sony-systeem hebben gezien en met afstand het beste bokeh voor deze prijs. Dat ligt gedeeltelijk maar niet volledig aan de grote f/1.4 opening. Het moet ook iets met het hele lensontwerp te maken hebben. Bokehballen zijn met deze 50mm groot, zacht en vrijwel rond, zelfs tot aan de rand van het beeldveld. Zelfs de indrukwekkende Sony 85mm f/1.4 GM krijgt dat niet voor elkaar. Daar krijgen de bokehballen aan de rand van het beeld de vorm van kattenogen. Datzelfde geldt ook voor andere 85mm’s als de Zeiss Batis en de Sony 85mm f/1.8 en de Sony-Zeiss 55m f/1.8. De Samyang doet dat beter en heeft ook nog eens een mooie beeldkwaliteit al bij volle opening.

 DSC8845

Welke test van een lens met Sony FE vatting mis je?

Voor grotere, duurdere (en soms nog betere) lenzen, zie: Sony A7R mk2 Lensadvies

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in