Site pictogram Focus Review

Beste lens voor Sony A7R mk2

Sony A7R mk2: wat is de beste lens voor de Beste Systeemcamera?

De Sony A7R II combineert compacte afmetingen met buitengewoon goede prestaties. Het grote verschil tussen de A7R II en de A7 zit hem in de geweldige 42 megapixel sensor van de A7R II en de fantastische beelden die je daarmee kan maken (zie ook onze Sony A7R II review). Met een Sony A7R II maak je enorm scherpe en gedetailleerde opnames, met een hoog dynamisch bereik. Die meerwaarde haal je er alleen uit, als je ook kiest voor de beste objectieven. Met echt goede objectieven zie je niet alleen veel detail in het centrum van het beeld, maar zijn ook de hoeken mooi scherp. Gelukkig wordt de keus aan kwaliteitsobjectieven steeds groter. Wij hebben 25 objectieven getest en geven op basis van onze meetresultaten en praktijkervaring advies welke objectieven je het beste kan kopen voor de Sony A7R II.

7 Compromisloos Goede lenzen voor Sony FE

Bij de objectieven voor de Sony A7R II kiezen we voor kwaliteit. Goede objectieven zijn natuurlijk niet goedkoop. Het is dus geen verrassing dat de hier genoemde objectieven allemaal een behoorlijk prijskaartje hebben. Door de keus voor topkwaliteit haal je niet alleen het maximale uit de A7R II, maar ook uit eventueel nog uit te brengen camera’s met nog hogere pixelaantallen. Met de hier genoemde objectieven kan je jaren vooruit en ben je verzekerd van scherpe opnames met weinig vertekening, aberraties en lichtafval.

Hoe zijn de beste lenzen voor een Sony A7R II geselecteerd?

Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. De objectieven die we adviseren zijn allemaal getest op de Sony A7R II, wat op dit moment de Sony E-mount camera is met het hoogste pixelaantal. Er zijn nog maar weinig objectievenfabrikanten die lenzen maken voor de Sony A7- en A9 camera’s. Op dit moment is de keus beperkt tot objectieven van Sony, Zeiss, Sony-Zeiss en Samyang. Voor filmen is er ook nog keus uit Cine-objectieven van fabrikanten als Sigma en Tokina. Meer merken, waaronder Sigma, hebben aangekondigd dat ze objectieven zullen gaan maken met Sony FE-vatting. Tot het zover is, zullen we het moeten doen met wat er nu beschikbaar is. Maar Sony en Zeiss hebben inmiddels in de meest gebruikte brandpuntsafstanden meerdere objectieven uitgebracht, zodat er wel degelijk iets te kiezen valt.

Voor goedkopere en/of kleinere lenzen, zie: Sony A7 mk2 Lensadvies

Gebruik het overzicht van testresultaten per brandpuntsafstand als opstapje naar bijna 100 lenstesten. Beginners en veel fotografen maken alleen gebruik van jpg bestanden uit de camera, waarin meestal meerdere lenscorrecties hebben plaatsgevonden. Bij de lensadviezen voor starters en amateurs houden we daar rekening mee, door ons advies te baseren op de testresultaten voor jpg bestanden. Maar voor meer ervaren fotografen – en we gaan er van uit dat de meeste Sony A7R II bezitters dat zijn – baseren we ons op testresultaten van onbewerkte RAW bestanden, omdat die het beste beeld geven van de lenskwaliteit. We nemen aan dat Sony A7R II bezitters vaker gebruik zullen maken van RAW bestanden om de maximale kwaliteit en het beste dynamisch bereik uit hun beelden te halen.

Standaard: Sony 50mm f/2.8 Macro?

Uit de eerste 25 objectieven die we hebben getest op een Sony A7R mk2, selecteerden wij de beste.

Er is inmiddels een grote keus aan standaardobjectieven voor de A7R II. Van de 50mm f/1.4 van Sony en Samyang tot de 50mm Zeiss Loxia en de 55mm f/1.8 van Sony-Zeiss. De 50mm Sigma Art met Sigma MC11 converter  is ook een optie. Eén objectief heeft ons tijdens het testen bijzonder verrast. Dat is de Sony 50mm f/2.8 Macro. Het is bijna een van de goedkoopste standaardobjectieven die je voor de A7R II kan kopen, en ook nog een van de kleinste en lichtste. Maar de beeldkwaliteit is al bij volle opening fenomenaal. Het is vrijwel vertekeningsvrij en heeft nagenoeg geen last van chromatische aberratie. Voeg daarbij de mogelijkheid om macro’s te schieten tot 1:1 en je hebt aan deze 50mm f/2.8 een erg goed en veelzijdig objectief dat perfect past bij de Sony A7R II. Natuurlijk is dit geen bokeh-monster en is het niet super lichtsterk. Wie dat wel wil, kan kiezen voor de Sony-Zeiss 55mm f/1.8. Dit objectief heeft bijna dezelfde beeldkwaliteit, met iets meer vertekening en iets meer chromatische aberratie. Het is ook iets zwaarder en groter en lichtsterker. En een stuk duurder.

Macro: Sony 90mm f/2.8 Macro

Sony maakt ook een 50mm f/2.8 macro. Ook dat is een topklasse objectief, dat terecht onze aanbeveling is voor beste standaardobjectief. Maar voor het betere macrowerk is 50mm toch wel wat aan de korte kant. Insecten moet je met een 50mm zo dicht benaderen dat het lastig wordt om ze goed uit te lichten en uiteraard is de kans dat ze dan nog blijven zitten heel klein. Met de Sony 90mm Macro gaat dat allemaal veel makkelijker. De afstand van de camera tot het onderwerp is zelfs bij 1:1 een stuk groter. Schichtige onderwerpen blijven gemakkelijker zitten en uitlichten is een stuk eenvoudiger. Tel daar de onverbiddelijk goede beeldkwaliteit bij alle diafragma’s bij op en je hebt een fantastische macro waarmee je in combinatie met de 42 megapixel sensor verbluffende beelden kan maken.

Groothoek lenzen: Zeis Batis 18mm f/2.8 & 25mm f/2

Er zijn best een aantal ultragroothoeken om uit te kiezen. De Sigma 14mm f/1.8 Art kan je bijvoorbeeld ook met een MC-11 adapter op de Sony A7R II gebruiken. En de Sigma is goed. De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is echter zeker zo goed, veel kleiner en lichter en voorzien van een goede afdichting tegen vocht en vuil. Dat lage gewicht en de veel kleinere afmetingen passen veel beter bij de compacte body van de Sony A7R II en de beeldkwaliteit is zo goed als je maar kan krijgen in dit brandpunt. Maar wie echt nog meer in beeld wil krijgen heeft aan de Sigma ook een goed objectief, zij het nogal aan de grote en zware kant voor op een spiegelloze camera.

Wat voor ultragroothoek geldt, geldt ook voor de groothoeken. In plaats van de Zeiss Batis 25mm zou je ook kunnen kiezen voor de Sigma 20mm f/1.4 Art. Lichtsterker en groothoekiger dan de 25mm Batis. De beeldkwaliteit van de Batis is echter fantastisch en het objectief vormt ergonomisch gezien een veel betere combinatie met de compacte A7R II. Met de Batis haal je de maximale kwaliteit uit de sensor van de A7R II en je kan de combinatie ook in een buitje gebruiken dankzij de goede weerbestendigheid van de Batis objectieven.

Portret: Sony 85mm f/1.4 GM

Een goede portretlens is lichtsterk (f/2.8 of lager) en heeft een brandpuntsafstand tussen de 85mm en 135mm. De Sony A7R II is een uitstekende camera voor mooie portretten. Met de Eye-AF kan je automatisch scherpstellen op het oog van je model. De Sony 85mm f/1.4 GM vinden we het beste objectief dat je hiervoor kan kopen. Het is ook een van de duurste 85mm’s voor het Sony-systeem, maar de optische kwaliteit en het prachtige bokeh zijn het waard. Wie iets minder te besteden heeft, kan kiezen voor de Zeiss Batis 85mm f/1.8. Maar wie op zoek is naar de ultieme portretlens kan niet om de Sony 85mm f/1.4 heen.

De beste Sony A7R II standaardzoom: Sony 24-70 f/2.8 GM

In deze categorie is er weinig concurrentie voor de Sony 24-70 f/2.8 GM. Het objectief is niet alleen een volle stop lichtsterker, de beeldkwaliteit is eigenlijk bij alle brandpunten en diafragma’s beter dan van de Sony-Zeiss 24-70mm f/4. Het verschil is vooral erg groot in de uiterste groothoekstand. Wat ook erg fraai is, is dat het objectief weinig last heeft van zoombreathing en dat merk je als je een portret maakt. Wanneer je voor een portret scherpstelt op 1 meter in de 70mm stand, dan hou je bij veel standaardzooms een beeldhoek over die meer in de buurt komt van een 50mm objectief dan van een 70mm. Dat is niet het geval bij deze Sony. Je werkt echt met een lichte tele en dat zorgt voor iets meer compressie in het portret en een mooier bokeh.

Video: Tokina Cinema AT-X 16-28 T/3

De Tokina Cinema AT-X 16-28 t/3 is een objectief zoals je verwacht dat een echte cine-objectief moet zijn. Het is groot, zwaar en ontzettend degelijk. Het is niet zomaar een omgebouwde fotolens met wat tandriemen voor een follow-focus. Dit is het echte werk en dat zie je ook terug in de prestaties. Het objectief levert optisch uitstekende prestaties. Alleen in de uiterste groothoekstand blijven de hoeken bij volle opening misschien wat achter. Maar wat voor filmgebruik nog veel belangrijker is, is de afwezigheid van focus breathing. Ondanks dat we het hier hebben over een 16-28mm groothoek, is het bokeh toch heel fraai als je dichtbij scherpstelt, met mooie ronde lichtbollen in de achtergrond. De prijs is, net als het objectief, stevig. Maar in de filmwereld wordt vaak niet zachtzinnig met apparatuur omgesprongen. En de Tokina is daar helemaal op voorbereid.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

Mobiele versie afsluiten