Er zijn twee types lenzen waar de testresultaten minder relevant zijn: Allereerst de Fisheye lenzen, die zo veel Fisheye vervorming hebben, dat het betrouwbaar meten van scherpte erg lastig wordt. Ten tweede de macro-lenzen, waarvan de beeldkwaliteit over het hele beeldveld in alle gevallen zo goed is, dat je je geen buil kan vallen welk macrolens je koopt. Natuurlijk zijn er nog kwaliteitsverschillen, maar het aantal megapixels van en camera is vaak de beperkende factor. Beeldveeldwelving, vervorming en/ of onscherpe hoeken komt bij een macrolens eigenlijk niet voor.
Sigma 70mm f/2.8 Macro Art: Absolute top op full frame, voor een vriendenprijsje!
Met of zonder lenscorrecties?
Lensfabrikanten ontwerpen objectieven waarbij vervorming, kleurscheiding en lichtafval niet optimaal zijn gecorrigeerd. Ze gaan er van uit dat die lensfouten in de camera (bij jpg bestanden) of (voor RAW bestanden) achteraf in Lightroom of Photoshop automatisch gecorrigeerd worden. Het voordeel van deze keuze voor fabrikant en consument is dat je tegen relatief lage kosten een hoge beeldkwaliteit kan realiseren, omdat je geen dure glassoorten hoeft te gebruiken om alle lensfouten te voorkomen. Maar er zijn ook, meestal de duurdere objectieven, waar een fabrikant tot het uiterste is gegaan om lensfouten al bij het lensontwerp te voorkomen. CameraStuffReview toont tabellen en grafieken van Imatest resultaten met lenscorrecties (“in-camera jpg”) en zonder lenscorrecties (“RAW” buiten Photoshop of Lightroom om). Zo kan jij de scores gebruiken, die jouw workflow het dichtst benaderen.
[widgetkit id=”556″]
Vergeet bij macrolenzen niet, dat ze vrijwel altijd worden getest als eeen normaal objectief. Dus niet op extreem korte afstand waar de macrolens voor ontworpen is. Dat heeft te maken met het beperkte aanbod van testkaarten met een extreem hoge resolutie, zodat zelfs op zeer korte afstand de resolutie van de testkaart nog voldoende is voor een betrouwbaar resultaat. We hebben een keer in opdracht van een Nederlands fototijdschrift een aantal macrolenzen getest in het macrobereik met een speciale opstelling. De testresultaten kwamen overeen met de testresultaten met de gewone testkaart, of waren soms zelfs nog beter.
Waarschijnlijk zijn prijs, afmetingen en gewicht of het toepassingsgebied van een macrolens (lang brandpunt voor levende insecten of een kort brandpunt voor reproductiewerkzaamheden) voor jou dus belangrijker dan de uiteindelijke scores. Aan de andere kant is het niet zo gek om juist bij een macrolens te kiezen voor een objectief die hoog scoort zonder dat er lenscorrecties op vervorming of lichtafval zijn toegepast.