
Absolute topkwaliteit micro-43 lenzen
Na de beste lenzen voor starters met een micro-43 camera en de beste micro-43 lenzen voor amateurs, richten we nu onze aandacht op de professional. Steeds meer professionals zijn overtuigd van de hoge beeldkwaliteit van lichtsterke micro-43 objectieven. En het aantal tegen stof en spatwater afgedichte objectieven en micro-43 telelenzen wordt steeds groter. Dat micro-43 objectieven ook nog compact en licht zijn, zeker in vergelijking met professionele objectieven voor spiegelreflex camera’s, maakt ze nog eens extra aantrekkelijk. Welke set micro-43 lenzen zou een professional kiezen?
Beste micro-43 lenzen voor professionals:
Micro-43: Tijd om over te stappen?
“Van de 35 lenzen die wij op een micro-43 camera hebben getest, noemen we hier alleen de allerbeste”.
Micro-43 heeft zich in een paar jaar ontwikkeld tot een platform dat, sinds de introductie van de Panasonic GH4 en de Olympus OM-D EM1 van voldoende hoge kwaliteit is om zelfs de meest veeleisende professional tevreden te stellen. Ook het lensaanbod aan goede micro-43 lenzen is zo groot, dat er voor de meeste toepassingen een geschikte lens aan te bevelen is voor professionals. Alleen als je op zoek bent naar een professionele micro-43 telelens met een brandpunt boven de 300mm (omgerekend naar een camera met een volformaat sensor), dan blijven we het antwoord nog even schuldig. We zijn erg benieuwd naar de professionele 300mm tele die Olympus dit jaar uitbrengt.
In Hoe kies ik een lens? Subjectief stappenplan voor aanschaf van een objectief hebben we de criteria toegelicht die we hebben gebruikt bij de keuze van de perfecte lens voor – in dit geval – een professionele micro-43 camera. Lenzen voor professionele fotografen is misschien een begrip die niet helemaal de lading dekt. We bedoelen in dit geval de lenzen waarbij we zonder compromis hebben gezocht naar de allerhoogste bouw- en beeldkwaliteit. Zonder ons te bekommeren over gewicht, afmetingen of aanschafprijs, omdat deze eigenschappen voor professionele fotografen minder doorslaggevend zijn dan bouw- en beeldkwaliteit. Vanzelfsprekend zijn deze zogenaamd professionele lenzen ook een heel aantrekkelijke keuze voor ambitieuze amateurfotografen.
Professionele micro-43 zoomlens?
De Olympus 12-40 mm f/2.8 is zo’n goed objectief die laat zien dat je met het micro-43 systeem opnames van professionele kwaliteit kan maken. Onze test laat zien dat deze lichtsterke, robuuste, stof- en spatwaterdichte micro-43 zoomlens een kwalitatief hoogwaardig alternatief kan zijn voor een veel grotere en duurdere 24-70 mm f/2.8 zoomlens. De scherpte is al vanaf f/2.8 zeer hoog van centrum tot in de uiterste hoeken. De bokeh is iets minder wollig dan van een f/2.8 lens op een camera met een volformaat sensor, maar daar staan een zeer grote ongevoeligheid voor overstraling, lage chromatische aberratie en een hoge scherpte in de hoeken bij volle opening tegen over. Absolute aanrader.
Video zoom
Wij rekenen alle zoomlenzen met een zoombereik van 5 of meer, tot de superzooms. Kies je vanwege video voor een micro-43 camera met een superzoom, kies dan voor de meest recente Panasonic 14-140 mm. In deze categorie hebben we nog wat huiswerk te doen, want dit is een lens die wat bouw- en beeldkwaliteit niet aan de eisen van alle professionals zal voldoen. Maar je hebt wel een kleine en stille waarmee je voor video goed uit de voeten kunt. Daarom wordt deze lens ook als kitlens verkocht met de Panasonic GH4. Binnenkort verschijnt er een test van de nieuwste Olympus 40-150mm Pro zoom, die extra is afgedicht tegen stof- en spatwater. We zijn erg benieuwd naar de beeldkwaliteit.
Micro-43 Macrofotografie
We hebben nog geen micro-43 macro lens gevonden, die extra is afgedicht tegen stof- en spatwater. Dus wat de bouwkwaliteit betreft blijft er voor de professional nog iets te wensen over wat de macro lenzen betreft. Maar wat beeldkwaliteit betreft, is dat anders.
De Panasonic 45 mm f/2.8 macro en de Olympus 60mm f/2.8 macro lenzen zijn beiden voortreffelijke lenzen, zo blijkt uit onze testresultaten. Onze keuze voor de beste macro lens is gevallen op de Olympus, met name omdat het met een langere brandpuntsafstand makkelijker is om levende onderwerpen (de bijtjes op de bloemetjes) te fotograferen, omdat je dankzij de langere brandpuntsafstand wat verder verwijderd bent van je onderwerp. Als dat voor jou geen punt is, dan zijn zowel de Panasonic 45mm als de Olympus 60mm macro een aanrader.
Low Light lenses
Niet alleen biedt de Panasonic 42.5 mm f/1.2 Leica Nocticron een ongeevenaarde bouwkwaliteit, die sterk doet denken aan de veel duurdere Leica objectieven. Ook de beeldkwaliteit is ongeevenaard goed. De scherpte bij volle opening is verrassend. De mooie bokeh ook. De nauwkeurigheid van de AF in low light situaties, waar de AF van spiegelreflex camera’s al helemaal opgehouden zijn met scherpstellen, is uitzonderlijk. Een prijs van boven de duizend euro is hoog in vergelijking met de meeste andere micro-43 lenzen. In vergelijking met Leica lenzen en professionele objectieven voor spiegelreflecamera’s is het een koopje. Absolute aanrader.
Groothoek lenzen
Als een professionele fotograaf mij op straat zou aanspreken met de vraag welke micro-43 groothoek ik hem zou aanbevelen, dan schieten mij onmiddelijk 3 lenzen te binnen. Allereerst de Olympus 12mm f/2: lichtsterk, compact en in gebruik bij vele professionals. Vervolgens de Panasonic 15mm f/1.7 ASPH Leica DG SUMMILUX om zijn mooie bokeh en zijn diafrgmaring. En vrijwel tegelijkertijd de Panasonic 7-14mm f/4, die mogelijk dit jaar afgelost gaat worden door een Olympus 7-14mm f/2.8 Pro. De Panasonic 7-14mm biedt je enorm veel creatieve vrijheid in alle kleine ruimtes of een gruwelijk weidse blik op de rest van de wereld. De beeldkwaliteit van deze – in vergelijking met professionele groothoekzooms voor spiegelreflex camera’s – superlichte dwerg is een openbaring. Een genot om mee te werken.
Beste portretlens
De Panasonic 42.5 mm f/1.2 Nocticron is een voortreffelijke portretlens. Met zijn hoge lichtsterkte, snelle AF en onberispelijke beeldkwaliteit is deze lens gewaagd aan vele – minstens net zo dure – lenzen op een spiegelreflex met een volformaat sensor. Voor een professionele fotograaf die zich wil onderscheiden of voor wie Leica prijzen gewend is, is anderhalfduizend euro niet veel geld. Wie deze lens bezit is een geluksvogel.
Professionele telelenzen voor Micro-43
Lange tijd was de Panasonic 35-100mm f/2.8 de enige lichtsterke telezoom voor micro-43. Verrassend hoge beeldkwaliteit in een – in vergelijking met professionele lichtsterke telezooms voor spiegelreflex camera’s – pieklein, supercompact jasje. Sinds 2014 is de keuze uitgebreid met de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro, waarvoor ook een aanvullende 1.4x converter te koop is. Wie gewend is om te werken met een 70-200mm f/2.8 voor een spiegelreflex camera, zal gecharmeerd zijn van – in vergelijking met de Panasonic 35-100mm – de zwaardere bouwkwaliteit en het hoge afwerkingsniveau van de Olympus. Tel daarbij op het langere telebereik en de aanvullende teleconverter, en het zal duidelijk zijn dat we de professionals een Olympus 40-150mm f/2.8 aanbevelen.
Beste vast brandpunt standaard lens
Mijn persoonlijke voorkeur voor een lens met een vast brandpunt loopt van 12mm, 42.5mm, 17.5mm, 75mm naar 25 mm. Op de een of andere manier vind ik het leuk om een afwijkend brandpunt te gebruiken van wat mijn ogen zien. Maar voor vele – misschien wel de meeste – fotografen is dat anders. Het is algemeen aanvaard dat een lichtsterke 25mm lens – met een beeldhoek die overeenkomt met een 50mm lens op een camera met een volformaat sensor, thuishoort in iedere fototas. Voor professionele fotografen is de lichtsterke, kwalitatief hoogwaardige Panasonic 25 mm f/1.4 Leica dan een must.
Bokeh of scherptediepte?
Zeker bij de duurdere micro-43 lenzen wordt al bij volle opening een hele hoge scherpte gerealiseerd. Daardoor kan je mooie opnames maken met een beperkte scherptediepte, een onscherpe achtergrond en een razend scherp onderwerp. Het ligt misschien voor de hand om de Panasonic 42.5 mm f/1.2 Nocticron uit te kiezen als beste bokeh lens voor micro-43, maar we hebben vanwege de langere brandpuntsafstand toch gekozen voor de Olympus 75mm f/1.8. Maar het is een nek aan nek race, dus laat je budget (de Olympus 75mm is 30% goedkoper) of je voorkeur voor een bepaalde brandpuntsafstand je eigen keuze bepalen.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: