Bracketing voor beginners

0
layerstyle

Ooit van Art-bracketing gehoord? Nee? Het is bracketing voor beginners èn gevorderden. Wat bracketing is? Dat is een nuttige techniek die veel te weinig wordt toegepast. Als het al toegepast wordt, dan is het door ervaren fotografen.
Terwijl bracketing ook leuk kan zijn voor beginners, die net hun eerste camera met verwisselbare objectieven hebben gekocht. Tijdens het testen van de Olympus OM-D E-M10, een betaalbare high-end camera voor starters en amateurfotografen, experimenteerde ik met Art-bracketing. Art-bracketing is ideaal voor de beginnende fotograaf met een Olympus systeem camera. Spelenderwijs leer je om een eigen creatieve stijl te ontwikkelen, zonder dat je je hoeft te verdiepen in beeldbewerking.

layerstyle

HDR: waarschijnlijk de meest toegepaste bracketing vorm

Onder moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij een onderwerp met een zeer hoog contrast of bij gemengd licht, maken ervaren fotografen een serie van meerdere opnames vlak achter elkaar, waarbij één eigenschap (meestal de belichting, maar soms ook witbalans) wordt gevarieerd. Bij High Dynamic Range (HDR) fotografie wordt de camera op een statief gezet en wordt van dezelfde scene een serie opnames gemaakt, waarbij de sluitertijd bijvoorbeeld telkens wordt gehalveerd. Met behulp van software (Photoshop, Photomatix, Picturenaut) wordt de serie opnames later samengevoegd tot 1 beeld, waarin niets meer is overbelicht of onderbelicht. Met 1 opname is dat niet altijd mogelijk.

In de opname hiernaast was de kaars de enige lichtbron. Om de kaars niet te overbelichten, kiest een camera normaal gesproken een veel te korte sluitertijd, waardoor alles op de achtergrond zwart geworden zou zijn. Bij een langere sluitertijd zou de kaars overbelicht zijn. In dit geval zijn 3 verschillend belichte opnames (bracketing) samengevoegd tot 1 HDR opname. Dat kan tegenwoordig ook in de camera, zonder aanvullende software, gedaan worden.

HDR

Art bracketing met de Olympus OM-D E-M10

ArtBracket1 ArtBracket2

Art bracketing recept Zet Bracketing aan in Shooting menu 2. Kies Art bracketing. Vink alle beeldstijlen aan. Fotografeer totaal verschillende onderwerpen. Bekijk de resultaten en bewaar wat je leuk vindt. Schakel stijlen uit die niet bevallen. Dan doe je langer met een SD kaart.

Met een Olympus camera kan je ook HDR opnames maken. Je kan de camera opnames laten samenvoegen (HDR modes) of je kan een belichtingstrapje maken (AE bracketing), waarna je de opnames met HDR software samenvoegt. Mogelijk is het leuker / eenvoudiger om eerst te experimenteren met verschillende creatieve beeldstijlen.

Steeds meer camera’s bieden bewerkingsmogelijkheden waarmee je zonder computer hele creatieve, bewerkte opnames kan maken. Ook de Olympus OM-D E-M10 heeft een groot aantal Art presets, waarmee de opname bewerkt wordt in een bepaalde stijl (korrelig zwart wit, sepia, Soft Focus, pin hole, enzovoort). Op iedere foto die je maakt worden de stijlen toegepast, die je bij Art-bracketing hebt geselecteerd, en vervolgens worden meerdere versies van de opname opgeslagen op het SD kaartje. De effecten zijn sterk verschillend en smaak afhankelijk. Het resultaat hangt ook af van het onderwerp. Door in het begin opnames in alle Art beeldstijlen op te slaan, leer je snel welk effect (in wat voor situatie) het best bevalt.

EM10picturestylesEXTREMEmini

ArtBracket3 ArtBracket4

Camera doet de fotobewerking; geen gedoe met Photoshop

PicturesStyledemo1De camera doet alle beeldbewerking en slaat – in dit geval – de opname op als een kant en klaar waterverfschilderij.
Het gemak dient de mens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in