Video opnames lijken op jpg bestanden, in die zin dat de beeldkwaliteit goed is als de belichting goed is. Maar als je video opnames maakt in situaties met een hoog contrast, dan is de kans dat de hooglichten van je video opnames uitgebleekt zijn. Omdat normale video opnames 8 bits zijn, heb je niet de mogelijkheid om in de nabewerking hooglichten te redden, zoals je met RAW bestanden gewend bent. Video-camera’s die in RAW opnemen, zijn verschrikkelijk duur. De op 1 na beste oplossing (als ik Magic Lantern buiten beschouwing laat), is het gebruik van C-log (Canon), S-log (Sony) of V-log (Panasonic).
Professionele fotografen gebruiken speciale beeldstijlen / kleurprofielen die het contrast van de opname verlagen. C-log tref je alleen aan bij de allerduurste Canon video camera’s. Zelfs op professionele camera’s als de Canon 1Dx od Canon 1Dc ontbreekt de mogelijkheid om C-log toe te passen. Dat is jammer, want het vergroot de mogelijkheden van je camera aanzienlijk. Het ontbreken van C-log zet eigenaars van een Canon spiegelreflex op achterstand ten opzichte van fotografen die filmen met een Panasonic GH4 (die V-LogL hebben gekocht), Sony A6300, Sony A7 S2 of Sony A7R mk2.
C-log levert hele contrastarme opnames op, die zonder nabewerking eigenlijk onbruikbaar zijn. Maar net als bij RAW bestanden in de fotografie, zijn C-log video opnames perfect geschikt om te bewerken. In de nabewerking verhoog je het contrast zodanig, dat je net geen last hebt van over- en onderbelichting in je opname. Of je geeft je video -opname een speciaal filmisch karakter mee (hoog-contrast zwart/wit, retro, etc.). Er zijn veel kleurcorrectie profielen (“LUT”) waar je C-log opnames van een cinematografisch / filmisch karakter kan voorzien. Maar die zijn alleen te gebruiken als je C-log opnames hebt gemaakt.
Andrew Reed van EOSHD heeft een C-log profiel met bijbehorende nabewerkings LUT’s gemaakt, die je op vrijwel alle huidige Canon EOS camera’s (Canon 750D, Canon 760D, Canon 1Dx II, Canon 5D mk4, Canon 5D mkIII, etc.) Net als Canon LOG op de Canon 1D C, worden de EOSHD Picture Profiles toegepast op RAW sensor data. Je installeert de EOS HD profielen als custom profiel op je camera met behulp van de gratis Picture Style Editor van Canon. Ter introductie wordt het EOS-HD C-log profiel, samen met een paar andere en een paar LUT’s en een goede gebruiksaanwijzing aangeboden op EOSHD voor 10 euro. De prijs wordt verhoogd naar 30 euro, dus laat die kans niet lopen, als je filmt met een Canon spiegelreflex camera.