CameraStuffReview 5 jaar

0

Het is  vijf jaar geleden dat ik dacht dat er behoefte was  aan een Nederlandstalige website waarbij foto-apparatuur centraal staat. En, minstens zo belangrijk, er zou een sterke koppeling moeten zijn tussen de laboratorium testen en de dagelijkse fotografische praktijk. Want uiteindelijk ben ik freelance fotograaf en het beeld staat bij mij centraal. Ik stelde een belangrijke eis: als tester van fotoapparatuur ga je echt fotograferen EN bovendien echt objectief  testen! De praktijk en de objectieve meetgegevens moeten met elkaar in overeenstemming zijn, want anders is er iets mis. Daarmee legde ik de lat meteen hoog.

CSR1

Ik had  een handig camera’tje (Fujifilm EX-2) gekocht met een 14 mm. Nagenoeg mijn eerste foto was op een Russisch oorlogsschip. Ik werd getroffen door de wezenloze blik van de matroos. Door het gebruik van een supergroothoek is de afstand tot de matroos heel gering.

Vanuit bovenstaande visie is Camera Stuff Review begonnen, waarbij Manou Kluwer de back-office verzorgde en teksten redigeerde en ik testte fotoapparatuur. Het testen van fotoapparatuur zoals printers, objectieven en camera’s was voor mij niet nieuw, jarenlang had ik gewerkt voor het fototijdschrift Camera Magazine. Daarnaast heb ik meegewerkt aan diverse videoproducties over apparatuur.

Een belangrijke stap in de ontwikkeling van deze website is het contact met Ivo. We kenden elkaar al langer, ook hij schreef voor Camera Magazine, en hij is er ingestapt. We hebben in het eerste jaar heel wat afgeboomd. Niet alleen over hoe je test maar met name ook over de koppeling naar de praktijk. Hoe zie je nu op de foto een laag scheidend vermogen? Hoe merk je een laag dynamisch bereik? Hoe snel zet je een zonnekap op een objectief?

Wij, te weten Manou, Ivo en ik hadden dezelfde visie over de website maar hebben een verschillende persoonlijke ambitie. Manou is er in een vroeg stadium uitgestapt en na verloop van tijd vond ik dat ik een rem was op de verdere ontwikkeling van de website. Ik ben er toen uitgestapt om meer tijd te krijgen voor mijn andere bedrijfsactiviteiten waaronder het geven van foto-workshops. Heel af en toe schrijf ik een artikel, zo heb ik een 14 mm en een 27 mm objectief voor de Fujifilm getest. En ik hoop dat jij, als lezer van deze artikelen, gemerkt hebt dat ik echt gefotografeerd heb met die twee objectieven. Want dat is het uitgangspunt van deze website!

In de afgelopen vijf jaar tijd zijn pixels op een sensor steeds minder schaars geworden en elke maand zijn er nieuwe objectieven uitgekomen. Printers staan tussen de oude doka spullen op zolder te verstoffen en ik voorspel dat komend jaar de selfie sticks massaal op Marktplaats gedumpt worden om een drone te kopen.

Ik heb op verzoek van Ivo 5 foto’s bijgeleverd, elk met een kort verhaaltje waarbij ik een koppeling leg tussen techniek en het beeld.

CSR2

In de fotostudio van Sigma geef ik regelmatig portret cursussen. Ik neem dan zelf zelden foto’s. En als ik ze maak dan schiet ik ze tussendoor, zonder dat het model door mij aangestuurd wordt. In dit geval luisterde het model naar de cursist / fotograaf.
Objectief: 150 mm macro.

CSR3

Met deze foto ben ik meer dan 10 jaar bezig geweest. Immers, zo lang ben ik al gefascineerd door een gebogen rietstengel met douw er boven op. Maar, ik zag nooit een mooie compositie. Op een vroege ochtend kreeg ik eindelijk te pakken wat ik wilde. Gebruikte objectief: 100 mm macro.

CSR4

Voor het Fries kamer Orkest ben ik huisfotograaf. Tijdens een repetitie ben ik een half uur voor de dirigent gaan zitten. Ik werd getroffen door de vele uitdrukkingen die ik zag. Gebruikt objectief: 70-200 mm.

CSR5

Straatfotografie vind ik één van de meest boeiende vormen van fotografie. Je kan dat stiekem doen met een sterke telelens of je laat zien dat je er bent. Die laatste stijl is mijn stijl en ik zoek contact met de gefotografeerde. Objectief: 16-35 mm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in