Het nieuwe topmodel van Canon, de 1Dx Mark 2 is uit. Het is een camera speciaal (maar niet uitsluitend) voor de sportfotograaf. Hij is met 16 beeldjes per seconde supersnel maar niet alleen dat: hij houdt dat dank zij een grote buffer 170 opnames vol! De dual pixel sensor heeft 20 megapixels en zorgt tevens voor de scherpstelling. De camera maakt 4K videos met 60 p beelden per seconde. Het model werd aan de pers gepresenteerd op het circuit van Zandvoort, zodat we er slippende BMW’s mee konden fotograferen onder het toeziend oog van formule-1 fotograaf Frits van Eldik.
De autofocus is razendsnel dankzij het dual pixel principe waarbij de ene helft van de pixels ‘links’ en de andere helft ‘rechts’ kijkt. Naast de dual pixel autofocus is er nog een aparte kleine sensor ter ondersteuning , onder meer voor de gezichtsherkenning en voor de witbalans. Omdat in principe elke pixel aan het scherpstelproces meedoet kun je de scherpstelpunten met een lichtsterke lens vrijwel over het hele beeld laten wandelen. Bij minder lichtsterke lenzen wordt het AF-gebied wel wat kleiner. Het nadeel van de dual pixel technologie is uiteraard dat elke pixel maar de helft van het licht ontvangt. De gevoeligheid van de sensor, die door Canon zelf is ontwikkeld en geproduceerd, is dan ook wat minder dan bij concurrerende topmodellen: maximaal 50 000 en uitbreidbaar met 3 stappen.
Het meest waren we onder de indruk van de werkelijk eindeloze burst: deze camera schiet meer dan 10 seconden RAW’s + JPEG’s met volle snelheid en met actieve autofocus.Van Eldik vertelde overigens dat zijn opdrachtgevers alleen nog maar JPEG’s willen hebben; nabewerken is er – ook vanwege de tijdsdruk – niet meer bij. ‘RAW’s gebruik ik eigenlijk nooit meer’, zei hij. Voor het verwerken van de sensorinformatie beschikt de body over een enorme buffer en twee processoren. Er zijn twee kaartslots, waarvan één voor de CF high-speed kaart, de nieuwe norm voor video. Het tweede kaartslot is voor een ‘gewone’ CF-kaart. Waaar Nikon voor de XQD-kaart gekozen heeft zet Canon dus zijn centen op de high speed CF-technologie.
Knoppen en bediening lijken als twee druppels water op die van de voorganger, al zijn op tal van punten kleine verbeteringen doorgevoerd – in samenspraak met de doelgroep, de sportfotograaf. Een meer significante verbetering is dat In Live View het LCD -scherm kan fungeren als touch screen en dat je er het AF-punt mee kunt aansturen.
Voor de verbindingen zijn er een USB-poort en een c-HDMI-aansluiting. Voor draadloze verbindingen heb je een losse transmitter nodig die je apart zult moet en aanschaffen. Volgens Canon zijn ingebouwde WiFi transmitters op dit moment nog niet betrouwbaar. Wel heeft de Mark 2 ingebouwde GPS.
De body is zwaar (1530 gram) en prijzig: adviesprijs 6400 Euro. Maar voor wie met sportfotografie zijn brood moet verdienen lijkt ons dat een zinvolle investering.