Test Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x (C FF)

0

In mei 2013 werd eindelijk de Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x geïntroduceerd. Eindelijk, omdat dit unieke objectief met ingebouwde teleconverter voor professionele sport- en natuurfotografen al een paar jaar eerder was aangekondigd.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Dit professionele L-objectief heeft een brandpuntsafstandbereik van 200-400mm en een vast f/4 diafragma, wordt door het overhalen van een schakelaar omgetoverd in een 280-560mm f/5.6. Deze Canon telezoom heeft een moderne 4-stops beeldstabilisatie, is vervaardigd van een magnesiumlegering en is geschikt voor gebruik onder de meest extreme omstandigheden. Inclusief teleconverter hebben we te maken met een objectief van bijna 37 cm lang (zonder zonnekap), 3,6 kilo zwaar, en een uitermate complex ontwerp dat bestaat uit 33 lenzen in 24 groepen. Niet verwonderlijk dat daar een indrukwekkende adviesprijs van 12.000 euro bij hoort. Wij hebben het objectief getest met een 17.9 megapixel Canon 1D x camera met een volformaat sensor.EF-200-400mm-L-IS-USM-FSL-w-CAP

worteltjeCanon 200-400mm 1.4x @ 400mm f/5.6, 1/500, 100 ISO

Telezoom of Vast brandpunt? Kiezen voor een objectief met een vaste brandpuntsafstand biedt enerzijds een hoge lichtsterkte, maar aan de andere kant verlies je flexibiliteit bij het inkaderen. Natuurfotografen en sportfotografen hebben vaak niet de mogelijkheid om de afstand tot hun onderwerp te variëren en moeten hun opnames noodgedwongen achteraf bijsnijden om tot de gewenste compositie te komen. In dergelijke gevallen is de Canon 200-400mm zoomlens ideaal: je haalt de onderwerpen zo dicht mogelijk naar je toe met de standaard 1.4x converter, zodat je een beeldhoek hebt die loopt van 280- 560 mm. En komt het onderwerp naar jou toe, dan schakel je de 1.4x converter uit en gebruik je het objectief in de 200-400mm stand.

Bouw

De Canon 200-400mm f/4 ext.1.4x is ontworpen voor gebruik onder de meest extreme condities. De lensbody is gemaakt van een magnesiumlegering en zoals we van Canon L-objectieven gewend zijn is de Canon 20-400mm extra afgedicht tegen stof en vocht. Ondanks de geïntegreerde 1.4x extender is dit objectief net zo zwaar als objectieven met een vergelijkbare brandpuntsafstand. Een fluorine-coating op de voorste en achterste lenselementen voorkomt dat vuil zich aan het oppervlak kan hechten, terwijl de stof- en vochtwerende constructie fotografen in staat stelt ook opnamen te maken onder extreme weerscondities.

Het objectief is voorzien van een groot aantal schakelaars voor AF/MF, begrenzing van het AF bereik en voor de ingebouwde beeldstabilisatie. De meest opvallende schakelaar, voor de ingebouwde beeldstabilisatie, hebben we bovenaan bij dit artikel afgebeeld. Deze schakelaar is met een schuifje te beveiligen, zodat je niet per ongeluk de teleconverter zou on- of uitschakelen.

Zowel de zoomring als de ring voor handmatig scherpstellen lopen prettig gedempt. De slag van de zoom is misschien wat lang voor een 2x zoomlens.

Geen in-camera correcties

Bij onze testen proberen we zo veel mogelijk lenscorrecties toe te passen op de jpg bestanden die in de camera worden opgeslagen. Onze testcamera had geen lenscorrectieprofielen beschikbaar voor de Canon 200-400mm 4, waardoor deze test is uitgevoerd zonder lenscorrecties op de jpg bestanden.

Autofocus

De Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x is uitgevoerd met een Ultrasonic Motor die met de Canon 1D x verliep niet alleen razendsnel, maar ook zeer nauwkeurig en reproduceerbaar scherp stelt. Ook bij weinig licht en bij gebruik van de ingebouwde converter verliep het scherpstellen met de Canon 1D X probleemloos. Zoals we gewend zijn van USM AF motoren, is op elk gewenst handmatig scherp te stellen, zonder dat je eerst een schakelaar hoeft over te halen. Volledig handmatig scherpstellen si natuurlijk ook mogelijk. Voor video is er nog een Power Focus (PF)-modus. Daarmee kan je bij het filmen met de EOS-1D C of EOS-1D X, een nauwkeurig ‘pull-focus’-effect krijgt met een van de twee snelheden, door aan de focus-instelring te draaien en te stoppen bij een vooraf aangegeven afstand.productAF

Centrumscherpte vs Hoekscherpte Canon 200-400 mm

Vooruitlopend op de resultaten van de Imatest resolutie metingen van de Canon 200-400mm al vast een raadseltje: Hieronder zie je 3 beelduitsnedes op 100% van testopnames. Twee beelduitsnedes zijn gemaakt uit de uiterste hoeken van opnames gemaakt bij 400mm f/4 en 400mm f/5.6 (incl. 1.4x converter). We hebben gecorrigeerd voor vignettering, zodat dit verschil tussen centrum en hoeken in deze opnames is geëlimineerd. De derde beelduitsnede is uit het centrum van een opname gemaakt bij 400mm f/4.

Zie jij het verschil in scherpte? Beweeg je muis over de afbeelding.

Youchoosecornervscenter

Beeldstabilisatie


Zonder beeldstabilisatie kan je al goed fotograferen bij weinig licht, dankzij een vast diafragma van f/4. Het IS systeem detecteert of de lens op een statief is bevestigd en schakelt zichzelf dan bij sluitertijden langer dan een seconde uit. De drie verschillende vormen van beeldstabilisatie vergroten de toepasbaarheid van dit objectief onder slechte lichtomstandigheden aanzienlijk. IS mode 1 is geschikt voor statische onderwerpen en werkt zodra je de ontspanknop aangeraakt houdt. Scherpstellen wordt hierdoor makkelijker, omdat het zoekerbeeld wordt gestabiliseerd.IStest

IS mode 2 is voor het meetrekken (‘panning’) van de camera met een bewegend onderwerp, waarbij de IS werkt in 1 richting. Ook hier wordt het zoekerbeeld gestabiliseerd. Bij het volgen van zeer bewegelijke onderwerpen kan beeldstabilisatie storend zijn, omdat je dan een schokkerig zoekerbeeld krijgt. Voor dergelijke situaties is een derde IS mode toegevoegd. Bij IS mode 3 wordt het zoekerbeeld niet gestabiliseerd, maar treedt de IS pas in werking als je afdrukt. Ideaal voor sport en natuurfotografen.

De ingebouwde beeldstabilisatie werkt zeer goed. We hebben de beeldstabilisatie van de Canon 200-400mm getest op een Canon 650D bij een brandpuntsafstand van 200mm. De resultaten zijn niet rechtstreeks te vergelijken met onze andere IS-testen, omdat we nu bij een veel langere brandpuntsafstand hebben getest dan we normaal doen.
Zelfs bij een sluitertijd van 1/1000 zijn de opnames met beeldstabilisatie als scherper dan opnames gemaakt uit de hand. Hoe langer de sluitertijd wordt, des te groter het verschil in scherpte. Een opname gemaakt bij een brandpuntsafstand van 200mm op een Canon 650D zonder IS bij een sluitertijd van 1/250 is net zo scherp als een opname gemaakt met IS en een sluitertijd van 1/30. Dit zijn heel goede resultaten.

minieendjeCanon 200-400mm 1.4x @ 500mm f/5.6, 1/500 + IS, 800 ISO

Scherpte

Kort samengevat kan je zeggen dat de Canon 200-400mm scherpe resultaten geeft bij alle brandpuntsafstanden, alle diafragma’s, van centrum tot hoek. De hoogste centrumscherpte bij volle opening bereikten we bij een brandpuntsafstand van 300 mm. De allerhoogste centrumscherpte meetten we bij dezelfde brandpuntsafstand bij f/5.6.

De Canon 1D x is met zijn 17.9 megapixels waarschijnlijk de beperkende factor als het om resolutie gaat. Voor RAW bestanden meetten we bij 400 mm f/4 een resolutie van 832 lijnenparen per beeldhoogte.

miniresolutie

Roger Cicala rapporteerde in zijn Canon 200-400mm quick comparison, uitgevoerd met een Canon 5D MK3, bij 400 mm f/4 een centrumscherpte van 910 lijnenparen per beeldhoogte. Op basis van pixelaantallen verwacht je voor de Canon 5D Mk3 (met 22 megapixels) een 10% hogere resolutie dan voor een Canon 1D x. Een camera met meer megapixels levert daadwerkelijk een hogere resolutie. Het zou ons niet verbazen dat ook de Canon 5D MK3 nog de beperkende factor is bij de resolutietest van de Canon 200-400 mm.

Niet alleen de centrumscherpte is zeer constant. Zelfs in de uiterste hoeken zijn de verschillen in resolutie erg klein. Hieronder zie je 100% beelduitsnedes van opnames gemaakt bij 400mm f/4, 400mm f/5.6 (= 286mm + 1.4x converter) en bij 560 mm f/5.6 (400mm + 1,4 converter). Bepaal zelf welke beeld gemaakt is bij 400mmf/4, 400mm f/5.6 of 560mm f/5.6.

Beweeg vervolgens je muis over onderstaande afbeelding.

Youchooseconers

Converter of geen converter, that’s the question

Het gebruik van een teleconverter levert vaak opnames op met een lager contrast en een lagere scherpte, met name bij volle opening. Bij de Canon 200-400mm f/4 is dat vrijwel niet het geval. Wil je een opname maken met een brandpuntsafstand onder de 400mm. dan maakt het qua scherpte eigenlijk niet uit of je dat doet met of zonder converter. Zonder converter kan je natuurlijk wel een snellere sluitertijd kiezen.
Als je de scherpte in het centrum vergelijkt van een opname gemaakt bij een brandpuntsafstand van 400mm bij volle opening met een opname gemaakt bij volle opening met dezelfde brandpuntsafstand bij gebruik van de converter (286 mm + 1.4x converter), dan zie je zelfs geen verschil als je de bestanden op ware grootte naast elkaar bekijkt op je beeldscherm. In de onderstaande afbeelding zie je 3 100% beelduitsnedes uit het centrum van opnames gemaakt met een brandpuntsafstand van 400mm f/4, 400mm f/5.6 (incl. converter) en 640mm f/5.6 (incl. converter. De opname gemaakt bij 640mm verraadt zichzelf door een iets lager contrast.

Raadt welke opname is gemaakt bij welke brandpuntsafstand en beweeg je muis over de afbeelding om te kijken of je het goed had. 

Youchoose

Lichtafval

Zoals we al eerder hebben gezien, is de lichtafval in RAW bestanden lager dan de lichtafval van jpg bestanden die gelijktijdig in de camera zijn opgeslagen (standaard beeldstijl). Bij volle opening bedraagt de lichtafval in jpg bestanden meer dan een volle stop bij alle brandpuntsafstanden. Dat is geen ongebruikelijke prestatie voor een telelens op een camera met een volformaat sensor. Na 1 (200mm) tot 2 stops (400mm) diafragmeren is de lichtafval niet meer zichtbaar.  Lichtafval softwarematig eenvoudig te corrigeren, maar in veel van de toepassingen voor telelenzen wordt lichtafval vaak zelfs op prijs gesteld, omdat het onderwerp in het midden van het beeld er daardoor nog meer uitspringt.

Bij gebruik van de 1.4x teleconverter neemt het lichtafval bij volle opening een halve stop toe. Dat verschil verdwijnt al na 1 stop diafragmeren.

 

Vervorming

Zonder converter is er bij alle brandpuntsafstanden geen sprake van vervorming. Als je de 1.4X converter gebruikt, neemt de vervorming toe tot bijna 1%, maar dat is voor vele toepassingen, sport- actie- of natuur-fotografie, nog steeds niet relevant. Bovendien is een dergelijke bescheiden vervorming achteraf eenvoudig softwarematig te corrigeren als dat nodig zou zijn.Distort

Bokeh

We hebben de bokeh van de Canon 200-400mm niet getest op onze gebruikelijke opstelling. Daarom geven we hier alleen de indruk die we hebben op basis van onze praktijkopnames. Mede dankzij de lange brandpuntsafstand en de volformaat sensor levert dit objectief een mooie achtergrondonscherpte. Bij volle opening is de bokeh mooi rond. Zodra je diafragmeert wordt de bokeh hoekiger, wat te zien is in deze beelduitsnede van een opname gemaakt bij f/8.

Telelenzen met een vaste brandpuntsafstand van 300mm of meer en een f/2.8 lichtsterkte staan bekend om de volkomen egale achtergrond als je opnames maakt bij volle opening. In de opnames van de marmot en de ijsbeer kan je zien dat dit bij de Canon 200-400mm minder het geval is

bokeh

Overstraling

De door Canon toegepaste reflectiewerende SubWavelength Structure Coating (SWC) en Super Spectra Coating reduceren effectief eventuele overstraling en schittering. We hebben de Canon 200-400mm getest op een paar heel zonnige dagen, waarbij we meerdere opnames bijna tegen de zon in hebben gemaakt. Met en zonder zonnekap. In geen enkele opname konden we overstraling of nevenbeelden ontdekken. Alleen als je recht tegen een felle lichtbron in fotografeert, is er een heel kleine zone met verminderd contrast rondom de lichtbron te zien. Nevenbeelden zijn we niet tegengekomen. Daarmee behoort dit Canon objectief qua overstraling bij de allerbeste die we ooit getest hebben.

ijsbeerCanon 200-400mm @ 400mm, 100 ISO, f/5.6, 1/400, hand-held

Chromatische aberratie

Hoe meer glas een objectief bevat, des te meer je bij het ontwerp van een objectief op moet passen voor chromatische aberratie. Daarom zijn tele-objectieven in principe gevoeliger voor chromatische aberratie, tenzij je speciale dure glassoorten toepast.
Het ontwerp van de Canon 200-400mm is ook qua chromatische aberratie goed gelukt, dankzij de toepassing van dure, hoogwaardige Fluoriet- en UD (Ultra-low Dispersion)-lenselementen. Zelfs bij gebruik van de 1.4 converter, we spreken dan over 33 lenzen in 24 groepen, is laterale chromatische aberratie vrijwel afwezig.

Conclusie Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x test

 

Voordelen

  • Zeer hoge beeldkwaliteit op alle onderdelen; ook bij gebruik van de converter
  • Ingebouwde 1.4x converter
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Uitermate geschikt voor gebruik onder extreme omstandigheden

    Nadelen

  • Zwaar, groot en duur
  • Lichtafval bij volle opening
  • Extra lichtafval bij gebruik van 1.4x converter

De Canon 200-400mm overtuigt in onze test met de hoogste beeldkwaliteit die we voor een Canon zoomlens zijn tegengekomen. Met en zonder 1.4x converter. Overstraling en nevenbeelden zijn ontzettend goed onderdrukt en qua resolutie is de camera waarschijnlijk de beperkende factor. Professionele sport-, actie- of natuurfotografen zullen snel overtuigd zijn van de kwaliteiten van de Canon 200-400mm f/4 met ingebouwde 1.4x converter. Ten opzichte van objectieven met een vaste brandpuntsafstand levert het zoombereik van 200mm tot 400mm een uitgelezen mogelijkheid om nauwkeurig te kadreren, terwijl de beeldkwaliteit onveranderd hoog blijft.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De sensationele ingebouwde converter voorkomt de bewerkelijke procedure van het plaatsen van een converter tussen een camera van meer dan een kilo en een lens van meer dan 3 kilo. Het voorkomt de frustratie om juist die ene opname te missen, omdat je een converter tussen objectief en camera aan het plaatsen was. Het feit dat je onder vochtige en stoffige omstandigheden zo min mogelijk van objectief hoeft te wisselen, is ook van belang om de hoogste beeldkwaliteit te handhaven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in