Prijsbewust instappen: Canon 2000D.
Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Voor startende fotografen of prijsbewust amateurs: Canon EOS 2000D
De Canon EOS 2000D, of Rebel T7 zoals hij aan de overkant van de Atlantische Oceaan heet, is een digitale spiegelreflexcamera in het instapsegment. Nieuw aan de 2000D is dat de camera een 24 megapixel APS-C sensor heeft gekregen. Door de hogere resolutie kunnen opnames met nog meer detail worden geschoten. Filmen kan ook met de 2000D, in Full HD. Verder biedt de camera de bekende optische zoeker van het pentaprisma type, een vast scherm van 7,5 centimeter en een negenpunts autofocussysteem. Het scherm is er niet alleen voor menukeuze en het terugkijken van de beelden, maar ook voor het geven van adviezen over de juiste instellingen. Zo haal je gemakkelijk het beste uit de camera. De 2000D beschikt eveneens over ingebouwde Wifi en NFC om opnames gemakkelijk te kunnen delen via een smartphone of tablet. Ook kan je gebruik maken van de Canon Photo Companion app die nog extra tips kan geven. En uiteraard kan je met de 2000D gebruik maken van het uitgebreide assortiment aan EF en EF-S objectieven. De Canon EOS 2000D is niet de goedkoopste instapcamera van Canon. Die eer gaat naar de vrijwel geheel uit kunststof opgebouwde Canon 4000D. Maar voor iets meer krijg je in de 2000D dezelfde 24 megapixel sensor die in Canon’s high end APS-C camera’s zit, een metalen bajonet en extra knoppen om de camera gemakkelijker te bedienen. Zoek je een goede spiegelreflex en heb je een krap budget, dan hoort de 2000D zeker op je lijstje.
Canon EOS 2000D VERSUS Canon D1300 en Canon M50
De Canon 2000D verschilt in een belangrijk opzicht van de EOS 1300D en dat is de sensor. Die van de 2000D heeft 24 megapixel in plaats van 18. Hierdoor krijg je niet alleen meer scherpte, maar ook een beter dynamisch bereik en minder ruis. Ben je echter op zoek naar een camera die je wat meer een smartphone ervaring kan geven, kijk dan eens naar de M50. Die is weliswaar iets duurder, maar ook compacter en hij heeft een aanraakgevoelig scherm en een goede live view. Daar heb je niet alleen bij het fotograferen, maar ook bij het filmen veel plezier van.
Canon 2000D BODY
De Canon EOS 2000D heeft een kunststof body die behoorlijk robuust aanvoelt. De bajonet is van metaal, zodat je met een gerust hart vaak van lens kan wisselen, als je dat wilt. De body is voorzien van een enkel instelwiel, een draaiknop voor het kiezen van het gewenste programma en een aparte aan/uit schakelaar zodat je de camera altijd in je favoriete stand kan laten staan. Op de achterzijde zitten de knoppen die je op vrijwel iedere consumentencamera van Canon vindt, met symbolen in wit en blauw. De witte symbolen geven de functie aan tijdens het fotograferen, de blauwe die tijdens het terugkijken van de beelden. Boven op de camera zit de ingebouwde flitser, die met een druk op de knop op de bovenkap kan worden opgeklapt.
BEELDSCHERM EN ZOEKER
De zoeker van de 2000D is niet zo groot en helder als van de duurdere modellen, maar hij is wel voorzien van een dioptrie-instelling. Hierdoor kunnen ook brildragers het beeld perfect scherp krijgen. Hij laat ongeveer 95% van het beeld zien. Je krijgt dus altijd iets meer op de foto dan je in de zoeker ziet. Het scherm is 3”, ofwel 7,6 cm, en heeft 920.000 beeldpunten. Daar is prima mee te werken. Het is alleen niet aanraakgevoelig en je kan het niet draaien of kantelen. Voor fotografie geen probleem, maar voor filmen of selfies is dat minder handig.
MENU EN BEDIENING
De menu’s van Canon zijn logisch en overzichtelijk. Hierdoor zal je als beginnend fotograaf snel vertrouwd raken met de mogelijkheden van de 2000D. Ook de bedieningsknoppen achter op de camera spreken voor zich. Als echte instapcamera is de 2000D maar voorzien van een enkel instelwiel, zodat volledig handmatig werken vereist dat je een extra knop indrukt om te wisselen tussen diafragma en sluitertijd. Waarschijnlijk zal de camera echter vaker in een van de (half)automatische standen worden gebruikt en daarom is dit voor de doelgroep geen echt probleem. Heel fijn is dat het scherm je veel tips geven. Maak je gebruik van het Guided Menu System, dan laat het scherm in de stand Tv (Time Value of Tijdvoorkeuze) bijvoorbeeld twee plaatjes zien die het effect van een korte en lange sluitertijd weergeven. Je kan dan heel makkelijk kiezen welk effect je wilt en welke kant je de knop op moet draaien. Voor beginners is dit een heel intuïtieve manier om te leren fotograferen.
BEELDKWALITEIT
Dankzij de 24 megapixel sensor kan je met de 2000D beelden maken die scherp en goed gedetailleerd zijn. Het is dan ook in feite dezelfde sensor die je in camera’s als de EOS 80D en 7D Mark II vindt. En die worden probleemloos gebruikt voor professioneel werk. De 2000D is de goedkoopste camera waarmee je diezelfde kwaliteit kan halen en daarmee is het wellicht zelfs een budgetvriendelijke backup camera voor gevorderde fotografen.
DYNAMISCH BEREIK
Canon heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet op het gebied van dynamisch bereik. Die inspanningen zie je terug in de 24 megapixel sensor van de 2000D. Er zijn concurrenten die het nog wat beter doen, maar in de praktijk voldoet de 2000D over het algemeen prima. Het dynamisch bereik is duidelijk beter dan van camera’s met de oudere 18 megapixel sensor als de 1300D en 4000D. Dat betekent dat je schaduwen beter kan ophelderen zonder dat je last krijgt van overmatige ruis of banding. En de beeldkwaliteit blijft dus ook goed als je een flinke belichtingscorrectie toepast op een per ongeluk onderbelichte opname.
KLEURWEERGAVE
De kleurweergave is al jaren een van de sterke punten van Canon en de reden waarom veel fotografen het merk trouw blijven. Pittige kleuren en sterke contrasten, maar tegelijk weinig vervelende zwemen in huidtinten of schaduwpartijen zorgen voor een mooie weergave.
RUIS
De 24 megapixel sensor van de 2000D is een hele generatie nieuwer dan de 18 megapixel sensor van zijn voorganger, de 1300D. En dat zie je terug in de ruis. Die is bij hoge ISO-waardes minder dan op de 1300D. En dat blijft knap, als je bedenkt dat de 2000D 6 megapixels meer op dezelfde oppervlakte heeft zitten. ISO 3200 is goed bruikbaar en ISO 6400 is dat ook, maar schiet dan bijvoorkeur wel in raw en bewerk de beelden zelf even na. De standaard ruisreductie in de 2000D werkt effectief, maar zorgt ook voor wat meer verlies van detail dan nodig of wellicht wenselijk is. Iso 12.800 is niet meer zo heel fraai en zou je eigenlijk alleen moeten gebruiken in uiterste nood, of als je zeker weet dat je ze alleen maar klein gaat laten zien.
VIDEO
De Canon EOS 2000D kan net als de 1300D filmen in full HD (1920×1080 pixels) in 30 of 24 beelden per seconde. Slowmotion is ook mogelijk in HD-formaat (1280×720 pixels) tot 60 beelden per seconde. De bitrate is 46 Mbps, en dat is redelijk. Canon gebruikt H.264 als compressie en dat zorgt voor handzame bestanden die zich makkelijk laten afspelen. 4K behoort niet tot de mogelijkheden. Voor het opnemen ben je aangewezen op het scherm achter op de camera en dat kan je niet draaien of uitklappen. De 2000D is dus niet geschikt voor selfies. Dat scherm heeft overigens een 3:4 verhouding. Hierdoor gebruik je het al niet helemaal als je iets fotografeert, maar met video heb je daar nog meer last van. Ook heeft de camera, net als andere instapmodellen van Canon, geen microfoon of koptelefoon ingang. Uiteraard zou je gezien de prijs bijna willen zeggen. Het betekent wel dat je voor het opnemen van geluid afhankelijk bent van de ingebouwde microfoon die enkel in mono opneemt. Voor stereo zal je dus gebruik moeten maken van een externe recorder en het geluid naderhand moeten synchroniseren. Maar dan ben het beginnersstadium al lang voorbij.
BEELDSTABILISATIE
De Canon EOS 2000D heeft, net als alle andere spiegelreflexen van Canon, geen ingebouwde beeldstabilisatie. Maar je kan de camera natuurlijk wel combineren met objectieven die dat wel hebben. En heb je interesse in de 2000D, kies dan voor de 18-55mm met IS of, nog beter: de 18-135mm met beeldstabilisatie. Dan kan je ook bij minder goed licht toch nog redelijk uit de hand fotograferen.
AUTOFOCUS
Het AF-systeem van de 2000D is het aloude 9 punts systeem dat al zo ongeveer een decennium mee gaat. Het werkt en is ook behoorlijk snel, maar het biedt natuurlijk niet de uitgebreide dekking of geavanceerde trackingmogelijkheden die moderne systemen in (veel) duurdere camera’s bieden. Nu is de 2000D met zijn drie beelden per seconde sowieso geen camera die je voor snelle actiesporten zal willen gebruiken. Voor normaal gebruik kan je met die 9 punts AF best goed uit de voeten. Wat je misschien wel mist als je veel gebruik wil maken van het scherm is de Dual Pixel AF die in duurdere modellen zorgt voor een snelle en nauwkeurige scherpstelling in live view. Gebruik je het scherm, dan moet je het doen met de trage contrastdetectie AF. Die is nauwkeurig, maar niet snel.
EXTRA MOGELIJKHEDEN
De Canon EOS 2000D heeft en wifi en NFC voor het snel koppelen van je smartphone. Door de NFC kan je de camera snel verbinden met een smartphone en dankzij de wifi verbinding kan je redelijk eenvoudig opnames naar je telefoon of tablet sturen. Hierdoor kan je beelden redelijk gemakkelijk delen. De 2000D mist wel de Low Energy Bluetooth verbinding die wat duurdere modellen van Canon hebben en waardoor de verbinding continue gehandhaafd blijft.
CONCLUSIE CANON EOS 2000D TEST
VOORDELEN
- Scherp geprijsd
- Goede beeldkwaliteit
- 24 megapixel sensor
- Laag gewicht
- Vertrouwde bediening
- Handige hulpfunctie in de menu’s
- Metalen bajonet
NADELEN
- Eenvoudig AF-systeem
- Kleine zoeker
- Geen touchscreen
- Geen goede AF in live view
De Canon EOS 2000D is een typische instapcamera. Voor een scherpe prijs krijg je een behoorlijke sensor en de mogelijkheid om alle Canon EF en EF-S objectieven te gebruiken. Voor die scherpe prijs moet je ook afzien van de nodige luxe. Het AF-systeem doet braaf zijn werk en je kan filmen met de 2000D. Maar verwacht geen draaibaar touchscreen of hoge opnamesnelheden om iets van actiefotografie te doen met de 2000D. Ben je daar niet naar op zoek en wil je vooral je eerste stappen zetten op het gebied van de fotografie en dat graag doen met een betaalbare Canon, dan is de 2000D een goede keus.