Test Canon EF 24-70mm f/2.8L USM II (C APS-C)

0

De Canon 24-70mm f/2.8L II USM is volledig nieuw ontworpen om de helderheid, beeldkwaliteit en duurzaamheid nog beter te maken dan van zijn legendarische voorganger. Zowel op camera’s met een volformaat sensor als op camera’s met een APS-C sensor wordt het Canon 24-70 mm objectief gebruikt door professionele fotografen vanwege de hoge beeldkwaliteit die dit objectief levert. Uit onze test van de Canon 24-70mm 2.8 MK2 op een Canon 5D MK3 bleek al dat vervorming over het gehele zoombereik is verminderd dankzij het nieuwe ontwerp, met name bij de maximale brandpuntsafstand van 70 mm. Elk objectiefelement is voorzien van Canon Super Spectra coatings om overstraling en reflectie te reduceren en voor een perfecte kleurbalans. Een fluor coating op de voor- en achterzijde van het objectief zorgt dat zich geen stof, verontreinigingen of vingerafdrukken aan het objectief kunnen hechten en draagt daardoor ook bij aan het handhaven van de superieure beeldkwaliteit na langdurig gebruik onder extreme omstandigheden.Canon lens test

 
Canon 24-70mm 2.8 II test, Canon lens testVolgens Canon maakt het compacte ontwerp van de EF 24-70mm f/2.8L II USM dit objectief ideaal voor elke fotosessie. Toch zijn er nog fotografen (zoals op de opname rechts) die de voorkeur geven aan een mobieltje als compacte camera. Ze weet niet wat ze mist.
Canon 24-70 ii test

Het is niet alleen het aantal megapixels dat van invloed is op de resolutie: de Canon 650D heeft een 18 megapixel sensor, die kleiner is dan de 21 megapixel sensor van de Canon 5D MK3. De pixels van de Canon 650D zijn kleiner en zitten dichter op elkaar. Als je de pixels van de Canon 650D op een Canon 5D MK3 sensor zou plaatsen, zou het een 47 megapixel sensor zijn. Qua resolutie is een test met de 18 megapixel Canon 650D moeilijker voor een objectief dan een test op een Canon 21 megapixel 5D MK3.

Bouw & Autofocus Canon 24-70mm 2.8 II

Het ontwerp van de Canon 24-70mm f/2.8L II USM is compacter dan zijn voorganger, maar er zijn ook mechanische verbeteringen doorgevoerd. Door aanpassingen van de mechanische constructie van het objectief is een grotere weerstand tegen trillingen en schokken binnen het objectief gerealiseerd. Met een nieuwe zoomvergrendeling op het objectief kan je de zoompositie bij maximale groothoek blokkeren om beschadiging van het objectief tijdens transport te voorkomen. Net als alle Canon L-objectieven is ook de Canon 240-70 2.8 II extra afgedicht tegen stof en spatwater, waardoor je er ook onder moeilijke omstandigheden mee kan blijven fotograferen. Dit objectief heeft in tegenstelling tot de Canon 24-70mm f/4, geen ingebouwde beeldstabilisatie.

Een ring-type USM (Ultrasoon motor) werkt samen met een krachtige CPU en geavanceerde AF-algoritmen om nauwkeurig, geruisloos en uitzonderlijk snel automatisch scherp te stellen. Voor fotografen die bij elke opname alles zelf onder controle willen houden, maakt full-time handmatige scherpstelling aanpassingen mogelijk, zelfs wanneer AF is ingeschakeld. Van zoeken bij weinig licht is geen sprake.

Canon lenstest: Canon 24-70mm sample image

Met een minimale scherpstelafstand van 0,38 meter bij alle brandpuntsafstanden over het gehele zoombereik stelt de EF 24-70mm f/2.8L II USM fotografen in staat hun onderwerpen van dichtbij vast te leggen.

Scherpte

Uit onze eerdere test van dit objectief op een Canon 5D MK3 bleek al, dit dit qua scherpte een ontzettend goed objectief is. Het zal dan ook niemand verbazen dat de Canon 24-70mm 2.8 II op een Canon 650D eveneens van topklasse is. De scherpte in de hoeken is al vanaf volle opening net zo hoog als de scherpte in het centrum. Na 2 stops diafragmeren, bij f/5.6, wordt de hoogste scherpte bereikt.

De scherpte is mooi constant over alle brandpuntsafstanden en diafragma’s. Verschillen zal je alleen tegenkomen als je het beeld uitvergroot en twee opnames rechtstreeks met elkaar vergelijkt. Hieronder zie je ter illustratie de scherpte in de uiterste hoek van een opname gemaakt bij 70mm f/2.8 (beelduitsnede op 100%).

Resolutionrbc28

Lichtafval

Op dit onderdeel kunnen we kort zijn: met een camera met een APS-C sensor heb je met de Canon 24-70 2.8 II geen enkele last van lichtafval.Vignet

Vervorming

Bij de introductie van de Canon 24-70 MK2 werd door Canon aangegeven dat de nieuwe versie van dit objectief minder vervorming vertoont, met name bij 70mm. Dat wordt door onze metingen bevestigd. Bij vrijwel alle brandpuntsafstanden vervormt de nieuwe versie minder, maar bij 70mm is het verschil het grootst. In vergelijking met onze eerdere test van de Canon 24-70mm 2.8 II test op een camera met een volformaat sensor is, geheel volgens verwachting, de vervorming op een camera met een APS-C sensor nu lager. Objectieven vervormen vaak meer aan de randen en op een Canon 650D gebruik je alleen het centrum van het beeld. Alleen bij een brandpuntsafstand van 24mm is er sprake van zichtbare tonvormige vervorming. Ook dat is normaal voor dit type zoomlenzen en valt eenvoudig te corrigeren in Lightroom of Photoshop.Distortionbokeh

Bokeh

De Canon 24-70 2.8 II heeft op een camera met een volformaat sensor een hele mooie bokeh. Op een camera met een APS-C sensor is de bokeh wat minder rustig, maar wel nog steeds mooi rond. Pas vanaf diafragma 8 zie je dat de bokeh minder rond wordt, zoals in de afbeelding hiernaast.bokeh2

Overstraling

De Canon 24-70mm f/2.8L II USM is volledig nieuw ontworpen om onder andere een superieure helderheid te handhaven onder de meest extreme omstandigheden. Elk objectiefelement is voorzien van Canon Super Spectra coatings om overstraling en reflectie te reduceren. In de praktijk blijkt dat dit  zoomobjectief goed bestand is tegen overstraling. Zelfs als een felle zon recht in beeld schijnt, blijven nevenbeelden en overstraling heel goed beperkt (beweeg je muis over de rechter afbeelding). De kans is groot dat een eventueel UV-filter ter bescherming van de frontlens voor meer ongewenste reflecties zorgt dan het objectief. De meegeleverde zonnekap kan dienst doen als alternatief voor een filter om de frontlens te beschermen.apscflare

Chromatische aberratie

Twee asferische UD (Ultra-low Dispersion) lenselementen en een asferisch Super UD element zorgen voor een zo klein mogelijke chromatische aberratie en kleuronscherpte. Van chromatische aberratie zal je met dit objectief geen last hebben; zelfs niet bij grote vergrotingen.

Conclusie test Canon  EF 24-70mm f/2.8L USM II met Canon 650D

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit; nòg beter dan zijn voorganger
  • Oerdegelijk gebouwd

Nadelen

  • Hoge aanschafprijs
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

We komen in deze Canon 24-70mm 2.8 II test op APS-C tot dezelfde conclusie als in onze eerdere test op een camera met een volformaat sensor: Voor iedere professionele reportage- of bruiloftsfotograaf die alleen met de hoogste beeldkwaliteit genoegen neemt, is de Canon 24-70mm II een heel aantrekkelijke keuze en zal ook de hoge aanschafprijs geen belemmering zijn. Voor een amateurfotograaf met een iets lager budget vormt de Canon 24-70 mm f4 IS, of de oude versie van de Canon 24-70mm f/2.8, een aantrekkelijk, want goedkoper alternatief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in