In februari 2012 werd de Canon EF 24-70 II aangekondigd: de opvolger van één van de meest populaire professionele Canon zoomobjectieven. De vorige versie ging al sinds 2002 mee. Toch kan je zeker niet zeggen dat de vorige versie qua bouw of beeldkwaliteit een verouderd objectief is. Dat is een hele prestatie van Canon, want in de afgelopen jaren zijn er vele ontwikkelingen geweest waardoor de kwaliteit van objectieven is toegenomen.
Canon claimt dat de nieuwe versie nog beter is dan de oude: scherper en vooral bij 70mm minder vervorming. Om dat te bereiken, is de Canon 24-70 II opnieuw ontworpen. Het enige punt dat op wensenlijst van een potentiële koper niet afgestreept kan worden, is beeldstabilisatie. Die zit er niet op. We hebben voor deze test de Canon 24-70 MK2 op een Canon 5D MK3 geschroefd, om te kijken of die inderdaad betere resultaten geeft dan de oude Canon 24-70 mm f/2.8.


Beeldhoek @ 70 mm
De Canon 24-70 II zal zeker zijn weg naar de fototas van de professionele fotografen vinden, die streven naar de hoogst mogelijk beeldkwaliteit. Het brandpuntsafstandbereik loopt van groothoek, via standaard, naar licht tele. Daarmee is het een ideaal reportage-objectief. Je kan er een hele bruiloft mee fotograferen zonder van lens te wisselen. Voor de kapitaalkrachtige fotograaf is dit ook een ideaal vakantie-objectief. Je zal geen zichtbaar scherpere opnames krijgen als je 3 lenzen met een vaste brandpuntsafstand (24mm, 35mm, 50mm) meeneemt, in plaats van de Canon 24-70 mm II.
Bouw
In vergelijking met de Canon 24-70 mm is de Canon 24-70 mm II iets compacter. En door de toepassing van meer hoogwaardige kunststoffen, is de nieuwe versie ook nog eens 150 gram, bijna 20% lichter dan de oude. Dat is fijn voor een zoomobjectief, met een constante hoge lichtsterkte (f/2.8) en ontworpen voor een volformaat sensor, waarmee je de hele dag op stap gaat. De 82mm filtermaat blijft indrukwekkend. De professionele Canon L-objectieven zijn gebouwd om onder de meest extreme omstandigheden te blijven functioneren. Daarbij hoort natuurlijk dat het objectief extra is afgedicht tegen stof en spatwater. Met de nieuwe zoomvergrendeling, die ook aanwezig is op de Canon 24-70 mm f/4 kan je de zoomring bij maximale groothoek blokkeren om eventuele beschadiging tijdens transport te voorkomen. Het objectief is voorzien van een afstandsschaal die in meters en feet aangeeft op welke afstand is scherpgesteld.
Autofocus
Een minimale scherpstelafstand van 0,38 meter bij alle brandpuntsafstanden en over het hele zoombereik maakt het mogelijk om onderwerpen van dichtbij vast te leggen, zoals je kunt zien in onderstaande opname van twee kopjes cappuccino. Een ring-type USM (Ultrasoon motor) zorgt samen met een krachtige processor en geavanceerde AF-algoritmen voor een nauwkeurige, geruisloze en uitzonderlijk snelle automatische scherpstelling. Handmatige aanpassing van de scherpstelling is altijd mogelijk, zelfs wanneer AF is ingeschakeld.Coffee?, Canon EF 24-70mm f/2.8 USM II @
Test zonder lensafwijkingscorrectie
Normaal gesproken voeren we een lenstest uit, waarbij voor de jpg bestanden zo veel mogelijk lenscorrecties zijn ingeschakeld. In dit geval echter niet. Onze test van de Canon EF 24-70mm f/2.8L USM II is uitgevoerd op een Canon 5D MK3, waarbij de camera aangaf dat er voor dit objectief (nog) geen correctiegegevens voor lichtafval en chromatische aberratie beschikbaar waren. Onze Imatest meetresultaten voor jpg bestanden waar we de lensafwijkingscorrecties (lichtafval en chromatische aberratie) toch hadden aangezet, kwamen overeen met de resultaten van RAW bestanden zonder lensafwijkingscorrecties.
Compliment overigens voor Canon, dat de camera aangeeft dat er geen correctiegegevens beschikbaar zijn. Sommige camera’s van andere merken bieden wel de optie om de correctie aan te zetten, zonder dat je ziet dat er geen profiel beschikbaar is. Je bestanden worden dan niet gecorrigeerd, terwijl jij denkt dat dit wel het geval is.
Scherpte Canon EF 24-70mm f/2.8 USM II
Bij alle brandpuntsafstanden, op 35 mm na, scoorde bij onze Imatest metingen de Canon 24-70 II qua resolutie hoger dan de oude Canon 24-70mm f/2.8. Bij een 35 mm brandpuntsafstand zijn de scores van beide objectieven aan elkaar gelijk. De centrumscherpte was bij onze metingen iets hoger bij 24mm en bij 28mm dan bij de overige brandpuntsafstanden. Maar het meest opvallende is dat al vanaf volle opening de scherpte in de extreme hoeken en aan de randen gelijk is aan de scherpte in het centrum. In situaties met weinig licht hoef je niet bang te zijn voor minder scherpe hoeken. Met dit objectief diafragmeer je niet om scherpere opnames te krijgen, maar diafragmeer je om te spelen met de scherptediepte.
Lichtafval Canon EF 24-70mm f/2.8 USM II
Canon heeft gestreefd naar een zo compact mogelijk ontwerp. Dat is een klein beetje terug te zien in de opnames die je met dit objectief maakt. De Canon 24-70mm USM II vertoont bij 24 en bij 28 mm lichtafval, die zelfs bij diafragma 8 nog zichtbaar is. Bij de overige brandpuntsafstanden zie je niets meer van het lichtafval na 1 stop diafragmeren. Als je de meetresultaten van ongecorrigeerde RAW bestanden van beide Canon 24-70mm 2.8 objectieven (oud en mk2) met elkaar vergelijkt, dan zijn ze aan elkaar gelijk.
Persoonlijk til ik niet zo zwaar aan een beetje lichtafval. Vaak zie je er niets van en soms maakt het een opname sfeervoller. Softwarematig is het goed te corrigeren, als dat nodig is. Dit objectief heeft nu al een 82mm filtermaat. Als Canon kostte wat het kost de lichtafval te lijf was gegaan, had het commentaar geweest dat het objectief wel erg zwaar en de frontlens wel erg fors was uitgevallen.
Vervorming
Bij de introductie van de Canon 24-70 MK2 werd door Canon aangegeven dat de nieuwe versie van dit objectief minder vervorming vertoont, met name bij 70mm. Dat wordt door onze metingen bevestigd. Bij vrijwel alle brandpuntsafstanden vervormt de nieuwe versie minder, maar bij 70mm is het verschil het grootst. De Canon 24-70mm f/2.8 mk2 is daar zichtbaar beter dan de Canon 24-70mm f/2.8. Zoals hierboven al vermeld, is deze test uitgevoerd zonder in-camera lenscorrectie, omdat we niet de beschikking hadden over een lenscorrectieprofiel. Zodra er een lenscorrectieprofiel beschikbaar is voor dit objectief, kan de vervorming in jpg bestanden verder verbeterd worden.
Bokeh Canon EF 24-70mm f/2.8 USM II
Het cirkelvormige diafragma, dat uit 9 lamellen bestaat, vormt mooie afgeronde bokeh. Ik vind het lastig om verschil te zien met de bokeh van de oude versie. De bokeh van de Canon 24-70mm f/2.8 II is wel mooier dan van de Canon 24-70mm f/4.
Het grote aantal lamellen van het diafragma in dit objectief levert ook een indrukwekkende ster diffractie: Als je dit objectief instelt op bijvoorbeeld diafragma 8 en je fotografeert recht tegen de zon in of je fotografeert een sterrenhemel, dan krijgt die zon 18 zonnestralen.
Overstraling
Elk objectief element is voorzien van Canon Super Spectra coatings om overstraling en reflectie te reduceren. Een fluor coating op de voor- en achterzijde van de Canon 24-70 mm f/2.8 II zorgt dat zich geen stof, verontreinigingen of vingerafdrukken aan het objectief kunnen hechten. Dit voorkomt kwaliteitsversies als gevolg van stof op de lenzen. Al denk ik dat het wel heel bont moet zijn, voor je dat in je eindresultaten terugziet.
Dit objectief wordt standaard geleverd inclusief zonnekap. Als er een felle lichtbron buiten beeld was, zagen we ook zonder de zonnekap te gebruiken, weinig tot geen overstraling of nevenbeelden. Je zal dus niet gauw gestraft worden als je de zonnekap een keer thuis laat. Dit zoomobjectief is goed bestand tegen overstraling, maar een objectief met een vaste brandpuntsafstand, zoals de Canon 35 mm f/2 die we onlangs hebben getest, laat zien dat het nòg beter kan. Rechts zie je een 100% beelduitsnede van een opname waar recht tegen de zon in werd gefotografeerd. In een van de schaduwpartijen kwamen we dit nevenbeeld tegen. Mogelijk dat je bij concertfotografie en nachtfotografie beter uit bent met een (mogelijk zelfs nog lichtsterker, objectief met een vaste brandpuntsafstand.
Chromatische aberratie
Het nieuwe optische ontwerp omvat twee asferische UD (Ultra-low Dispersion) elementen en een asferisch Super UD element om chromatische aberratie en kleuronscherpte te minimaliseren. Chromatische aberratie is bij alle instellingen zo laag, dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Ook qua chromatische aberratie presteert de Canon 24-70 2.8 II beter dan de oude versie. Relatief gezien vonden we de “hoogste” chromatische aberratie bij 24 mm en bij 70 mm. In het algemeen llijkt het er op dat de chromatische aberratie bij diafragmeren nog lager wordt.
Conclusie Canon EF 24-70mm f/2.8 USM II test
Voordelen
- Nog hogere beeldkwaliteit (scherper en minder vervorming bij 70mm) dan zijn voorganger
- Onverwoestbaar
- Mooie achtergrondonscherpte / bokeh
- Afgedicht tegen stof en spatwater
Nadelen
- Hoge aanschafprijs
- Zichtbare lichtafval
- Groot en zwaar
Voor iedere professionele reportage- of bruiloftsfotograaf die alleen met de hoogste beeldkwaliteit genoegen neemt, is de Canon 24-70 II een heel aantrekkelijke keuze en zal ook de hoge aanschafprijs geen belemmering zijn. Als je overweegt om de oude versie te vervangen door de nieuwe: de nieuwe versie is inderdaad beter. Iets compacter en een ons (of: 20%) lichter bovendien. In de meeste opzichten doet dit objectief qua beeldkwaliteit niet onder voor een set objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Alleen qua overstraling zal de set met vaste brandpuntsafstanden onder extreme condities (lees: recht tegen de zon in fotograferen) mogelijk nog beter presteren.
Voor een amateurfotograaf met een iets lager budget vormt de Canon 24-70 mm f4 IS of de oude versie van de Canon 24-70,, f/2.8 een aantrekkelijk, want goedkoper alternatief.