Review Canon 470 EX Ai Speedlite

0

De Canon Speedlite 470EX AI is een flitser die iets kan dat geen enkele andere flitser kan. Hij heeft namelijk een zelfdraaiende kop waardoor de kop altijd naar de door jou gekozen positie draait ook al draai je de camera. En hij kan zelfs volautomatisch bounceflitsen als je dat wilt.

Zelfdenkend: Canon 470 EX Ai Speedlite

001 Canon470EX Ai

Op CameraStuffReview testen we normaal gesproken geen flitsers. Maar de Canon 470 EX Ai Speedlite is zo anders, dat we hem toch wilden uitproberen. Het is namelijk een flitser die een beetje voor zichzelf kan denken. En daardoor kan hij een paar dingen die tot nu toe geen enkele andere flitser kon. Dankzij een gemotoriseerde kop en slimme chips beschikt de Canon 470 EX Ai Speedlite over een half-automatische en volautomatische bounce stand. De 470 EX Ai heeft een richtgetal van 47 bij ISO 100 op een afstand van 1 meter. Dat is iets minder dan zijn grotere broer, de Speedlite 600EX RT, maar voor reportagewerk nog altijd meer dan voldoende. Alle automatische functies kunnen uiteraard ook worden uitgezet, voor als je zelf de controle wilt behouden. Hoewel de 470 EX Ai de nieuwste flitser in het Canon systeem is, is hij niet bruikbaar met het radiografische RT systeem van Canon. De 470EX AI kan alleen als slave flitser in een opstelling met andere flitsers worden gebruikt en dan ook alleen maar met optische aansturing via infrarood of flits. Omdat deze flitser specifiek voor snel reportagewerk is gemaakt, is dat geen heel groot bezwaar. Maar het zou de 470EX AI wel net wat universeler hebben gemaakt als het ook een RT model was geweest. Waar je ook even op moet letten is dat de flitser alleen maar goed samenwerkt met camera’s van na het midden van 2014. En dat betekent dat een groot aantal oudere en nog steeds courante professionele camera’s geen gebruik kunnen maken van alle mogelijkheden van de Speedlite 470EX RT. Hieronder vallen ondermeer de EOS 1DX en de EOS 5D Mark II en Mark III.

Halfautomatisch

De 470 EX Ai kan in de halfautomatische stand zichzelf steeds terugdraaien naar zijn oorspronkelijk positie. Hou je de camera horizontaal met de flitser gericht op de muur links van je, voor een zacht invullicht bij een portretopname, dan draait de flitser vanzelf weer terug naar de linkermuur als je de camera naar een verticale stand kantelt. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de ontspanknop twee keer aan te tikken. De flitser registreert de beweging van de camera en draait zichzelf weer in de juiste stand. Je hoeft de camera niet van je oog te halen of aan de flitser te zitten. In een snelle reportagesessie kan dit mislukte opnames voorkomen.

002 Canon470EX Ai

Volautomatisch

De Canon 470 EX Ai Speedlite heeft ook een Full Auto mode, de volledig automatische stand van de Speedlite 470EX AI. In deze stand neemt de flitser twee opnames, een recht naar voren en een meer naar achter. Op basis van deze twee opnames calculeert de flitser zelf wat de beste positie is van de kop. De Full Auto stand is te combineren met de Semi Auto stand zodat de kop ook altijd in de juiste positie blijft. Deze stand is ideaal voor mensen die wel weten dat je beter geen direct flitslicht kan gebruiken, maar die zich nog niet de techniek van het bounceflitsen eigen hebben gemaakt.

De 470 EX Ai in de praktijk

We hebben de Canon 470 EX Ai zelf getest, maar waren ook benieuwd naar de mening van een fotograaf die veel ervaring heeft met het werken met reportageflitsers en die de mogelijkheden van de 470 EX Ai op waarde kon schatten. Bruidsfotograaf Ashvin Ghisyawan van Totaalfotografie heeft de flitser voor ons uitgeprobeerd. Zijn grootste droom op fotografisch gebied was ooit om te werken voor National Geographic. Maar toen hij eenmaal onder druk van een van zijn beste vrienden zijn eerste bruidsreportage had gemaakt, ontdekte hij hoe leuk en uitdagend hij dat vond. Nadat een vriend voor hem een website had gemaakt en hij meteen het eerste jaar al dertig boekingen had, had hij zijn roeping gevonden. Hij is autodidact, maar schoolt zich nog altijd bij via bijvoorbeeld de workshops van Fearless Photographers, een internationale organisatie van gerenommeerde bruidsfotografen waar hij lid van is. Zijn specialiteit is multi- en interculturele bruiloften, ofwel: ‘fusion bruiloften’. “Dat is zo leuk,” zegt hij: “Omdat je vaak niet precies weet wat je te wachten staat.” Zijn kracht is om in iedere setting een plek te vinden waar het licht en de compositie heel mooi samenvallen. Ashvin fotografeert al met Canon spiegelreflexcamera’s sinds het verschijnen van de 300D en werkt intussen met zowel de Canon EOS 1DX Mark II als de EOS 5D Mark IV.

“Een fijne flitser die super makkelijk is”

 

De 470 EX Ai vindt hij daar goed bij passen. “Een fijne flitser die super makkelijk is in het gebruik.” Al vindt hij dat je wel even het boekje moet lezen om te weten hoe alles precies werkt. Dat heeft te maken met de nieuwe mogelijkheden van de flitser. Het vermogen en de snelheid vindt hij meer dan goed genoeg voor de opnames die hij er mee maakte. Als professional is hij zelf zo gewend om de kop al naar achter te draaien om te bouncen, dat het voor hem niet echt nodig is om dat aan de flitser over te laten. Maar hij kan zich wel voorstellen dat het voor mensen die minder vaak bouncen prettig is dat de flitser dit voor ze doet. Van het automatisch meedraaien van de kop bij het kantelen van de camera, kan hij zich voorstellen dat dat voor fotografen makkelijk is: “Als je daar zelf steeds over na moet denken, dan is het best handig om het aan de flitser over te laten.” Voor Ashvin is het zo’n ingeslepen gewoonte om de kop met de hand te draaien, dat hij dat zonder na te denken doet en hij is op die manier sneller dan de automatische functie, die je moet activeren door de ontpanknop twee keer in te drukken. Maar voor fotografen voor wie dit geen dagelijkse praktijk is, zijn de automatische functies dus heel handig. Een wens heeft hij nog wel, en dat is dat de bouncefunctie nog iets slimmer wordt en ook kijkt of er misschien beter naar links of rechts geflitst moet worden, in plaats van eigenlijk vrijwel altijd naar achter.

 

Canon 470 EX Ai Specs:

Afmetingen: 74,6 x 130,4 x 105,1 mm

Gewicht: 385 gram, zonder batterijen

Zoombereik: 24-105mm

Groothoekstand: 14mm

Richtgetal (ISO100/m): 47

Batterijen: 4x AA

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in