Test Canon 50mm 1.2L op een Canon 650D

0
Canon50mm

Een Canon 50 mm f/1.2 objectief is niet de meest voor de hand liggende lens om te gebruiken op een camera met een APS-C sensor. Toch krijgen we regelmatig de vraag hoe goed een Canon EF lens presteert op een camera met een APS-C sensor. En voor iedere bokeh liefhebber biedt de extreem hoge lichtsterkte van dit hoogwaardige L-objectief de gelegenheid om je onderwerp te isoleren van de achtergrond, zonder dat je hoeft over te stappen op een camera met een volformaat sensor. Verder is deze test interessant als toekomstige ‘benchmark’ voor de andere Canon 50 mm objectieven, die we op dit moment nog niet getest hebben. Dus toen we tijdens onze Canon 50 mm f/1.2 test op een Canon 5D MK3 de beschikking hadden over een Canon 50 mm f/1.2L, hebben we die ook maar meteen getest met onze Canon 650D.

Canon 50mm 1.2 test op Canon 650D

De Canon 50mm 1.2L is te koop voor een prijs rond de 1500 euro. Dergelijke superlichtsterke objectieven zijn perfect om zonder flits in het donker te fotograferen. Ook bieden ze de grootste speelruimte om de scherptediepte te beperken, waardoor je het onderwerp van de achtergrond isoleert. De Canon 50 mm 1.2L hoort thuis in de professionele L-serie: het vlaggenschip van Canon met lenzen van superieure beeldkwaliteit, groot gebruiksgemak en bescherming tegen stof en vocht.

Canon EF 50 mm 1.2L USM en Canon 650D

Bouw en autofocus

De hoge bouwkwaliteit van de Canon L objectieven mag bekend worden verondersteld. Die objectieven zijn gebouwd als een tank. Je hebt meer dan een halve kilo glas aan je camera hangen als je deze standaard lens gebruikt. Dat is 4 keer zo zwaar als de Canon 50 mm f/1.8, die voor ongeveer 100 euro te koop is. Je verwacht bij een lichtsterk objectief een bolle frontlens die ver vooruit steekt, maar het omgekeerde is het geval: de frontlens ligt verscholen in de lensbody.

De USM AF-motor van de Canon 50mm 1.2L is snel en stil en kan op ieder gewenst moment overruled worden door handmatig scherp te stellen met de scherpstelring aan de voorkant van het objectief. Dat is op sommige momenten handig. Bijvoorbeeld bij bovenstaande praktijkopname, waar het punt waarop scherpgesteld is, helemaal linksonder, buiten het bereik van de AF sensoren lag. Bij f/1.2 is de scherptediepte heel erg klein. Zelfs als je denkt dat je twee keer op hetzelfde punt hebt gemikt, zijn er soms al verschillen te zien in de praktijkopnames.  Wil je precies op het juiste punt scherpstellen, dan is Liveview (en het gebruik van een statief) de beste methode.

De Canon EF 50mm f/1.2L USM is weerbestendig – niet waterdicht – en wordt geleverd met een grote, cilindervormige zonnekap en een zachte hoes.

{insertgrid ID = 288}

Lensafwijkingscorrectie

We testen alle objectieven op twee manieren. Allereerst slaan we een jpg bestand (standaard beeldstijl) op in de camera met de hoogst mogelijke kwaliteit, waarbij we alle beschikbare lensafwijkingscorrecties toepassen. In dit geval hebben we lichtafval en chromatische aberratie gecorrigeerd. Deze correctie is alleen beschikbaar voor Canon objectieven. Dit is het rapportcijfer voor wie in jpg schiet: WYSIWYG. Welke beeldkwaliteit heb ik nog over nadat deze correcties zijn toegepast?
Daarnaast analyseren we RAW bestanden, waar geen enkele bewerking (ook geen verscherping) heeft plaatsgevonden.
Dit rapportcijfer geeft de beste indruk van de prestaties van testcamera en objectief. Dit is het beste cijfer om de de kwaliteit van het lensontwerp te beoordelen.
Lensafwijkingscorrectie

Lichtafval

Alleen bij volle opening is de lichtafval nog zichtbaar. De lensafwijkingscorrectie vermindert de hoeveelheid lichtafval bij f/1.2, maar ook na correctie blijft er nog een duidelijk zichtbare lichtafval over. Bij diafragma f/2 is er al minder dan een halve stop lichtafval over en daarmee kan je stellen dat het niet meer zichtbaar is. Dit is natuurlijk eenvoudig softwarematig te corrigeren in Photoshop, als dat nodig mocht zijn.

Vignet

Vervorming

Met minder dan een half procent tonvormige vervorming hoef je je in de praktijk geen zorgen te maken over eventuele vervorming door de Canon 50mm 1.2L. Het is misschien alleen zichtbaar bij hele kritische toepassingen zoals reproductie fotografie of architectuur fotografie, maar dit objectief zal weinig gebruikt worden voor toepassingen waar het storend zal zijn.

Distort

Overstraling

 

Objectieven hebben op digitale camera’s meer last van interne reflecties dan op analoge camera’s. Dat wordt veroorzaakt door de sensor, die een deel van het licht reflecteert. Canon heeft in dit standaard objectief Super Spectra coatings toegepast om overstraling en nevenbeelden zo veel mogelijk te beperken. Deze coatings dragen volgens Canon ook bij aan een natuurlijke kleurbalans en aan het verhogen van het contrast voor levendige, hoogwaardige opnamen. Het werkt goed, maar is niet perfect.
Bij direct tegenlicht kom je soms zowel overstraling als nevenbeelden tegen, zoals het groene nevenbeeld in de opname hiernaast.

flare

Scherpte

 
Dit objectief koop je niet voor zijn scherpe beelden. Je koopt het voor een mooie bokeh en het droomachtige karakter bij volle opening. Toch is de scherpte vanaf f/2 al hoog. Bij volle opening is het beeld, zowel in de hoeken als in het centrum, zacht. De hoogste centrumscherpte wordt bereikt bij f/4, de hoogste hoekscherpte bij f/5.6. Opvallend is dat de scherpte aan de randen weinig verschilt van de scherpte in de extreme hoeken. Resolutie

praktijkopname
Canon EF 50mm f/1.2L USM @ f/1.2, 1/15 sec, 3200 ISO

De beeldhoek van een 50 mm objectief op een camera met een APS-C sensor komt overeen met de beeldhoek van een 80mm objectief op een camera met een volformaat sensor. Als je een opname net niet beeldvullend maakt, is dit objectief vanwege de mooie bokeh heel bruikbaar als portretobjectief. Want ook op een camera met een APS-C sensor heb je nog steeds een hele mooie bokeh, danzij de extreem hoge lichtserkte van de Canon 50 mm f/1.2L.

Chromatische aberratie

Laterale chromatische aberratie, rode en blauwe randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld, is zichtbaar aanwezig in de RAW bestanden. Als je de lensafwijkingscorrectie van de camera hebt aangezet, is deze vorm van chromatische aberratie afwezig in de jpg bestanden.

Longitudinale chromatische aberratie, kleurbokeh of spherochromatisme zijn verschillende begrippen voor hetzelfde verschijnsel dat optreedt bij vrijwel alle lichtsterke objectieven, en dus ook bij de Canon 50mm 1.2L: bij volle opening kan je groene randen bij scherpe contrastovergangen zien achter het punt waarop is scherpgesteld en magenta randen bij scherpe contrastovergangen ervoor. Zodra je diafragmeert, verdwijnt dit verschijnsel.

CAexample

Bokeh

De Canon 50mm f/1.2 heeft een cirkelvormig diafragma met 8 diafragma lamellen voor excellente achtergrondonscherpte / ‘bokeh’. Net als Photozone vonden we dat de bokeh erg mooi was op korte testafstanden (zoals in onze standaard testopstelling). Door de hoge lichtafval is in RAW bestanden de bokeh niet cirkelvormig, maar heeft het de vorm van kattenogen. Dat was niet alleen in de hoeken het geval, maar in een groot del van het beeld. In de jpg bestanden werd lichtafval gecorrigeerd en werd de bokeh meer – maar niet perfect – cirkelvormig, zoals je kan zien in onderstaande afbeelding. Ook is een uienpatroon zichtbaar. Overall een mooie bokeh, maar we hadden niets anders verwacht.

bokeh

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Canon 50mm 1.2L test met Canon650D

Canon50mm

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. 

testcamera: Olympus OM-D E-M10

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}

Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. 

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Extreem hoge lichtsterkte
  • Extreem weinig scherptediepte
  • Superdegelijk gebouwd
  • Dichtbij een mooie bokeh en zacht, droomachtige karakter bij f/1.2

Nadelen

  • Duur
  • Zwaar

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

In de afgelopen jaren hebben de fabrikanten enorme vooruitgang geboekt bij het ontwerpen van objectieven. Dat zie je terug in de scores van dit hoogwaardige Canon objectief. De prestaties zijn goed, maar voor deze prijs verwacht je misschien meer. Heb je een Canon camera met een APS-C sensor en vind je scherpe opnames belangrijk, dan kan je gerust kiezen voor een goedkoper Canon 50 mm objectief. Het droomachtige karakter bij volle opening van deze lens is echter uniek. Daarmee kan je je onderscheiden van andere fotografen. Door de extreem hoge lichtsterkte kan dit objectief op een camera met een APS-C sensor zich qua bokeh meten met heel veel lichtsterke objectieven op een camera met een volformaat sensor. Ben je verknocht aan je Canon 7D of Canon 70D dan zou een tweedehands Canon 50 mm 1.2L een leuke aanvulling van je lenzen assortiment kunnen zijn om te spelen met bokeh.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in